'Wiels vermoord om politieke reden'

Redactie

Politicus Helmin Wiels is om politieke redenen vermoord. Dat zei Donald Valentina, voorzitter van de politieke partij opgericht door Wiels en bondgenoot van de politicus, tegen persbureau AP.

Wiels, zou recent toespraken hebben gehouden tegen corruptie en vrijdag nog een lokaal telecommunicatiebedrijf hebben beschuldigd van betrokkenheid bij een illegale loterij. "Ik denk dat het een politieke zet was", zei Valentina. "Misschien deden ze dit om hem de mond te snoeren."

NRC meldt dinsdag een brief in handen te hebben die Wiels, de leider van de grootste regeringspartij Pueblo Soberano, vorige week naar het Openbaar Ministerie en vier ministers op Curaçao stuurde. In die brief stelt Wiels mogelijke overtredingen van telecombedrijf UTS aan de orde.

Daarbij viel ook de naam van gokbaas Robbie dos Santos, die als belangrijke geldschieter van ex-premier Gerrit Schotte geldt. Na de verkiezingen in oktober besloot Wiels niet verder te gaan met de afgezette premier en een 'takenkabinet' te installeren.

De krant meldt verder dat er nog geen sectie verricht is op het lichaam van Wiels. Er zou geen patholoog-anatoom op Curaçao aanwezig zijn.

Wiels werd zondagavond op het strand bij Marie Pompoen getroffen door vijf kogels. De 54-jarige politicus werd al langer bedreigd en werd ook beveiligd. Op het moment van de schietpartij was de lijfwacht echter naar huis gestuurd.

Wiels' partij won in oktober de verkiezingen en vormt met enkele coalitiepartners de regering.