Hoofdschoppers vervolgd voor poging tot doodslag

Twee verdachten van de ernstige mishandeling begin dit jaar in Eindhoven worden vervolgd voor poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling in vereniging. Ze moeten maandag voor de rechter verschijnen, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

De jongens van 15 en 17 jaar meldden zich 22 januari bij de politie in Eindhoven en zaten tot 26 februari in voorarrest. De zitting van maandag is een regiezitting, waarbij vooral een planning wordt gemaakt voor het verdere verloop van de zaak. De zitting vindt achter gesloten deuren plaats omdat de verdachten minderjarig zijn.

De zaak veroorzaakte een golf van verontwaardiging toen de politie een video van de mishandeling vrijgaf. Op internet circuleerden al snel foto's met de namen van de betrokken jongeren, veelal aangeduid als hoofdschoppers. Hierop meldden zij zich al snel bij de politie.

In Nederland meldden zich naast de jongens van 15 en 17 jaar een jongen van 16 jaar. Hij was niet direct betrokken en werd al vrij snel vrijgelaten. In België meldden zich vijf jongeren. Het gerechtshof in Antwerpen bepaalde twee weken geleden dat de hoofdverdachte van de mishandeling, de 17-jarige Brent L., en de 19-jarige Brett S. moeten worden uitgeleverd. De advocaat van L. kondigde daarop aan in cassatie te gaan.

Het overleveringsverzoek van drie andere verdachten die in België verblijven werd eerder door de Nederlandse justitie ingetrokken omdat zij geen actieve rol hadden bij het geweld.