Twee keer zoveel filerijders in Rotterdam

Thom Puiman (Juicyhil)

In Rotterdam staan bijna twee keer zoveel mensen iedere week meer dan een uur in de file als in de rest van Nederland. Bijna een kwart (22 procent) van de automobilisten die door Rotterdam moeten staat iedere week een tot tweeënhalf uur vast, concludeert De Verkeersonderneming uit een peiling die het heeft laten uitvoeren door Maurice de Hond. Voor het onderzoek werden 1400 Nederlanders gepeild, van wie er vijfhonderd wonen of werken in Rotterdam.

De Verkeersonderneming is een uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en is opgericht om mensen meer buiten de spits te laten rijden. De organisatie stelt dan ook dat het grotere fileleed vooral komt doordat te veel mensen tegelijk rijden. Het grote aantal voertuigen dat de Rotterdamse wegen moeten verwerken zou niet de voornaamste oorzaak zijn.

Het tijdstip waarop automobilisten de weg op gaan maakt volgens De Verkeersonderneming zo veel uit, dat een file al zou kunnen worden voorkomen als ze enkele minuten eerder of later de weg op gaan. Woensdag start een campagne om automobilisten 'flexibeler' te laten reizen. Daarin worden automobilisten afgeschilderd als kuddedieren. Steeds weer staan ze volgens de uitvoeringsorganisatie op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plek in de file, waar ze vaak dezelfde mensen om zich heen zien.

Veel filerijders zouden steeds minder begrip ervaren wanneer zij worden vertraagd door files, al is geen vergelijking gemaakt met een eerdere peiling. Gevraagd of te laat komen door een file minder wordt geaccepteerd 'dan vroeger', antwoordt 45 procent bevestigend. Een meerderheid bespreekt dit regelmatig met de partner, maar slechts 22 procent van de filerijders praat hierover met zijn werkgever. Volgens minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) staan werkgevers er vaker voor open hun werknemers wat eerder of later te laten beginnen.