Tot achttien jaar cel voor martelmoord Velp

Een 55-jarige vrouw en een 35-jarige man moeten achttien jaar de cel in voor de moord op een 60-jarige man in Velp in november 2011. Daarmee legde de rechtbank in Arnhem een zwaardere straf op dan de zestien jaar die justitie had geëist. Een derde verdachte, een 31-jarige vrouw, kreeg acht jaar cel en tbs opgelegd. Die straf is gelijk aan de eis.

De rechtbank acht bewezen dat het slachtoffer thuis door het drietal uren werd mishandeld. De man zou de 55-jarige verdachte uit huis hebben willen zetten. Ze bonden de handen en voeten van het slachtoffer samen, verpakten hem in een dekbed en tapijt en trokken een zak over zijn hoofd. Vervolgens lieten zij hem aan zijn lot over in een kelderbox. De man overleed aan de verwondingen aan zijn hoofd, bloedverlies door steekwonden, onderkoeling en stress.

De twee oudste verdachten ontkenden dat ze bij de mishandeling waren. Dat gelooft de rechtbank niet in het licht van de lange duur van de mishandeling. De 31-jarige vrouw bekende de man te hebben geslagen en gestoken met een mes. De rechtbank acht alle drie de verdachten aansprakelijk voor het overlijden van de man.

Vanwege de gruwelijkheid van de moord vond de rechtbank bij de man en 55-jarige vrouw een hogere straf dan geëist passend. Bij de straf voor de 31-jarige heeft de rechtbank rekening gehouden met het feit dat zij sterk verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht. Om die reden werd niet besloten tot een hogere celstraf dan geëist.