[Giro] Italiaan Battaglin wint vierde rit

Frank (franklop)

De Italiaan Enrico Battaglin heeft dinsdag de vierde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De 23-jarige renner van Bardiani Valvole-CSF Inox bleef in Serra San Bruno, midden in de punt van de Italiaanse laars, zijn landgenoten Fabio Felline (Androni Giocattoli) en Giovanni Visconti (Movistar) voor.

Rozetruidrager Luca Paolini zat ook in de groep der favorieten en blijft de leider. Ook Robert Gesink verloor geen tijd. Topfavoriet Bradley Wiggins deed dat wel. De renner van Sky kwam op zeventien seconden achterstand binnen en duikelde uit de top vijf van het klassement.

Lang was een kopgroep van vier man vooruit in de 246 kilometer lange etappe. Pim Ligthart (Vacansoleil) verzorgde daarbij de Nederlandse inbreng. Met nog vijftig kilometer te gaan werden de vier op de eerste serieuze klim van de dag, de Vibo Valentia van de derde categorie, ingelopen.

Enkele aanvallers beproefden vervolgens hun geluk, waarbij de Fransman Sylvain Georges (AG2R) het succesvolst leek. Toen het gat tussen hem en de groep met favorieten op de beregende flanken van de Croce Ferrata, van de tweede categorie, echter snel slonk ging Danilo di Luca hem halen.

De Italiaan van Vini Fantini kreeg gezelschap van Robinson Chalapud (Colombia). Met nog twee kilometer te gaan was het Italiaans-Colombiaanse tandem weer in zicht van de favorietengroep en op negenhonderd meter van de meet trok Di Luca de sprint aan. Hij kon echter niet voorkomen dat hij door de sprintende groep achter hem werd ingehaald.

Behalve Wiggins verloor ook Pieter Weening (Orica-Greenedge) tijd. Wiggins is nu de nummer zes in het klassement op 34 tellen van Paolini. Zijn Sky-ploeggenoot Rigoberto Uran staat op zeventien seconden tweede voor Beñat Intxausti (Movistar), Vincenzo Nibali (Astana) en titelverdediger Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp).

De vijfde etappe van woensdag van Cosenza naar Matera is 199 kilometer lang. Met twee klimmetjes van de vierde categorie is de rit makkelijker dan die van dinsdag, maar vlak voor de finish ligt er weer een klimmetje op het peloton te wachten.