Eerste Songfestivalwinnares Lys Assia ernstig ziek

Thom Puiman (Juicyhil)

Lys Assia, die in 1956 met Refrain het eerste Eurovisie Songfestival won, is vrijdagavond opgenomen in een Zwitsers privéziekenhuis. De 89-jarige zangeres, die ook in 1957 en 1958 meedeed voor Zwitserland, heeft last van een longembolie. Lys vertelde de Zwitserse pers dat ze verwacht te sterven. "Die onzekerheid is vreselijk", aldus Lys. "Bij zo'n drama besef je pas dat je je nooit kunt voorbereiden op het einde."

Assia had zich nog nooit zo slecht gevoeld toen ze in de nacht van vrijdag op zaterdag moeilijkheden kreeg met ademen. Ze werd met spoed opgenomen met een veel te hoge harstslag.

Op haar Facebook-pagina werd dinsdag aangekondigd dat haar toestand sterk achteruit is gegaan. Assia blijft voorlopig in het ziekenhuis. Door de onvoorziene ziekenhuisopname is Lys niet in staat af te reizen naar Malmö om als jaarlijkse eregast de finale van het Eurovisie Songfestival bij te wonen.

In 2010 kreeg Lys Assia al een hartaanval en sindsdien draagt ze een pacemaker. De zangeres heeft al langer hartproblemen. Zeventien jaar geleden onderging ze een zeven uur durende openhartoperatie.

Na de Zwitserse Songfestivalvoorronde van 2011, waar ze naast een ticket voor Bakoe greep, werd ze met stressverschijnselen afgevoerd naar het ziekenhuis. De zangeres wilde ook dit jaar weer voor Zwitserland meedoen aan het Songfestival. Net als voor 2012, schreef Songfestivalveteraan Ralph Siegel voor Assia een liedje om Zwitserland te vertegenwoordigen. Assia kreeg uiteindelijk te weinig stemmen om de televisiefinale te halen. Ook Los Angeles, the Voices, toen nog met Gordon, deden aan deze competitie mee en haalden evenmin de finale.