Mario & Luigi: Dream Team Bros

Het is weer eens zo ver. De bekendste broers van Nintendo gaan samen op vakantie en er is weer eens een heel koninkrijk gekidnapt. Naast dat alle bewoners van de vakantiebestemming Pi'illo Island weg zijn, is Princess Peach ook meegenomen. Tijd om het eiland van het Pi'illo-volk te onderzoeken en de prinses te redden in alweer het vierde deel in de Mario & Luigi-serie.

Mario & Luigi Leader

Zodra Mario en Luigi de enige overgebleven prins van het eiland vinden, wordt het probleem ze voorgelegd. Je zult meerdere malen strak liggen om Mario en Luigi die op dramatische momenten in paniek nep-Italiaans met elkaar spreken. Denk Peter Griffin maar dan met de stem van Charles Martinet. Met die komische ondertoon wordt uitgelegd dat de inwoners van Pi'illo Island zich ook in de dromen van mensen kunnen begeven. Om dit te testen gaat Luigi liggen maffen op een plaat, en kan Mario zijn hoofd induiken.

Mario en Luigi Mario en Luigi

Zzz...
In de droomwereld gaat het allemaal iets anders. Je bestuurt nog steeds Mario en Luigi, maar nu vanaf een zij-aanzicht. Ouderwets platformen dus. Het droombeeld van Luigi volgt Mario in deze droomwereld, en  Luigi kan zich verplaatsen in daarvoor bestemde objecten. Zo kan Luigi in een boom met lange, groene takken duiken. Als je dan op het onderste scherm aan de snor van de slapende Luigi trekt, bewegen de takken op dezelfde manier. Ook kan de droomversie van Luigi in een klein draaikolkje duiken. Als je de slapende Luigi dan onder zijn neus kietelt, moet de draaikolk niezen en werden er verschillende platformen die op de achtergrond waren, naar de voorgrond gehaald. Het is een leuke gimmick die het platformen meer diepgang geeft, al weet ik niet of elke toepassing hiervan even functioneel is.

Op een gegeven moment kom je een nightmare chunk tegen. Van deze nightmare chunks zijn er meerdere in het level. Als je ze allemaal hebt gevonden en kapotgemaakt, komt er een Pi'illo vrij. De Pi'illo neemt Mario weer mee naar de echte wereld en zorgt dat er bijvoorbeeld een platform verhoogd wordt, waardoor Mario en Luigi weer verder kunnen. Het verhaal neemt zichzelf niet al te serieus en door de leuke gameplay kun je er veel plezier aan beleven.

Mario en Luigi

Katamario
De gevechten in dit spel zijn een verbeterde versie van wat we in de voorgaande delen konden spelen. De vijanden staan aan de rechterkant en Mario en Luigi staan aan de linkerkant. Om de beurt kies je een aanval en je hebt altijd de kans om, met de juiste timing, de aanvallen van de tegenstander te ontwijken. Het gevechtsysteem steekt nog steeds prima in elkaar en gaat niet snel vervelen. Door meerdere aanvallen vrij te spelen of combi-aanvallen te doen kan er voor elk gevecht wel een nieuwe tactiek gebruikt worden.

In de droomwereld staat Mario er alleen voor. Hij kan echter Luigi wel inzetten om aanvallen sterker te maken. Zo kan de droomversie van Luigi meerdere klonen van zichzelf tevoorschijn toveren. Je kunt bijvoorbeeld een groepje Luigi's laten aanvallen met een hamer, of een bal van Luigi's maken (die groter wordt als je over meer Luigi's rolt) en daarmee vijanden aanvallen.

Mario en Luigi Mario en Luigi

Conclusie
De eerste kennismaking met Mario & Luigi: Dream Team Bros. smaakt naar meer. Een verhaal waar je makkelijk in kunt komen, leuke gameplay en veel komische momenten tussendoor. Mario & Luigi: Dream Team Bros. is een game voor iedereen. Dit zal core-gamers misschien afschrikken, maar als je een beetje over je trots heen kunt stappen, is het goed te verteren. Nu maar hopen dat de gimmicks niet gaan vervelen na een tijdje. Nintendo kennende hoef je daar echter niet bang voor te zijn.