Populariteit traditionele kunst onder druk

Redactie

Kunstvormen als beeldende kunst, klassieke muziek en toneel dreigen in de toekomst minder populair te worden. Dat komt onder meer doordat jongeren minder interesse hebben in dergelijke traditionele kunst. Deze voorspelling doet het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport dat dinsdag is verschenen.

Het SCP onderzocht hoe geïnteresseerd Nederlanders zijn in kunst. Van de vijftienhonderd deelnemers aan het onderzoek, dat in 2009 werd afgenomen, had 82 procent interesse in populaire kunst als film, popmuziek en cabaret. De interesse voor zogenoemde gecanoniseerde kunstvormen bleef steken op 53 procent.

Onder laagopgeleiden bestaat minder belangstelling voor kunst dan onder hoogopgeleiden, blijkt uit het rapport. Omdat in Nederland een einde is gekomen aan de jarenlang toenemende deelname aan onderwijs en oudere mensen meer belangstelling voor traditionele kunst hebben dan jongere mensen, voorspelt het SCP dat de interesse in traditionele kunst in de toekomst zal afnemen.

Niet iedereen die belangstelling heeft voor kunst bezoekt bijvoorbeeld een museum of concert. Het rapport laat zien dat bij zowel populaire als traditionele kunst ongeveer 35 procent van de geïnteresseerden daadwerkelijk overgaat tot bezoek. 'Het kwam er niet van' is de reden die de meeste mensen opgeven voor het wegblijven.

Hoe groter de interesse van mensen is, hoe sneller zij naar bijvoorbeeld musea of concerten gaan. Bezoekersaantallen zouden dus kunnen groeien als de interesse in kunst bij mensen wordt gewekt en vergroot.

De belangstelling voor kunst in Nederland ligt ruim boven het Europees gemiddelde. Mensen vinden kunstbezoek vaak 'ontspannend en plezierig'.