Gemeente: doorgang Rijks maandag toch hele dag open

De doorgang onder het Rijksmuseum moet vanaf maandag de hele dag toegankelijk zijn voor fietsers. Dat heeft de gemeente Amsterdam dinsdag laten weten. Eerder liet het bestuur van stadsdeel Zuid nog weten dat de passage alleen van 18.00 tot 08.00 uur open zou zijn. De gemeente denkt de benodigde maatregelen samen met het stadsdeel alsnog voor maandag te kunnen uitvoeren.

De openingstijden van de doorgang zouden een uur buiten de openingstijden van het museum liggen, zodat bezoekers een uur voor de opening en een uur na de sluiting niet op hordes fietsers stuiten. De gemeente Amsterdam werd verrast door de beslissing van het stadsdeel, meldt een woordvoerder dinsdagmiddag.

"Wij streven ernaar de doorgang de hele dag, op een veilige manier, open te stellen voor fietsers. Het realiseren van de maatregelen die veiligheid in de doorgang moeten garanderen waren volgens het stadsdeel niet haalbaar", licht de woordvoerder toe. Het gaat daarbij om afzetlinten tussen het fiets- en voetpad, een fietslogo op het fietspad en een bord dat scooters en brommers verbiedt.

"Niet realistisch", noemt een woordvoerder het idee van de gemeente. "Ik snap die wens wel, maar er is een aantal zaken te regelen, bijvoorbeeld juridisch, die niet zo snel geregeld zijn. Dat weet de gemeente ook wel." De woordvoerder van het stadsdeel zegt wel open te staan voor ideeën van de gemeente.

Over de onderdoorgang wordt al decennia gesteggeld. De doorgang werd gesloten vanwege de verbouwing van het museum.