Google-topman wil 'internetdeleteknop'

Ser_Ciappelletto

Iedereen heeft wel eens domme dingen gedaan op het internet. Privé-informatie aan gênante sites gegeven, ondoordachte posts op een of ander forum gezet, of halfgare stukjes geschreven voor een nieuwssite. Maar gedane zaken nemen geen keer, en dat kan menigeen zuur opbreken. Daarom pleitte Google-topman Eric Schmidt voor een 'internetdeleteknop'.

"Het gebrek van een deleteknop voor het internet is een belangrijke kwestie," zei Schmidt: "Er is een tijd wanneer wissen een goed iets is." Schmidt beklaagt het dat de dingen die je als jongere op internet je altijd kunnen blijven achtervolgen. Hij stelde verder voor dat mensen op hun 18e verjaardag eigenlijk standaard hun naam zouden moeten veranderen: "Dan kun je zeggen: 'dat was ik niet echt; ik deed dat niet echt.'"

Schmidt deed de eerder schertsende voorstellen tijdens een bijeenkomst georganiseerd door de New York University. Daar werden Schmidt en een collega geïnterviewd door een professor van NYU. Centraal in het gesprek stond het onderwerp privacy. Google wordt, net als verschillende andere internetgiganten, geteisterd door klachten en rechtszaken over privacyschendingen.

Desondanks benadrukte Schmidt dat Google zijn gebruikers niet te veel volgt. "Ik denk dat je een wereld beschrijft die volgens mij onwaarschijnlijk is, omdat mensen net zo van streek zullen zijn als jij," antwoordde hij op de vraag of ontwikkelingen als de Google Glasses geen ongeëvenaarde privacyschending betekenen: "Overheden zullen het niet toestaan, en het zal slecht zijn voor de zaken. In een competetieve markt, willen bedrijven nou eenmaal hun gebruikers tevreden houden."