Ploumen wil actieplan textielsector

anoniem_22072019025900

Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) gaat zich intensiever inzetten om de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken in Bangladesh te verbeteren. Dat kondigde de bewindsvrouw aan tijdens een bijeenkomst met de textielsector in China.

Ploumen vindt dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. "We kunnen niet meer naar elkaar blijven wijzen." De bewindsvrouw gaat hiertoe nogmaals met de Nederlandse textielsector, de non-gouvernementele organisaties en vakbonden aan tafel zitten. Zij verwacht deze zomer van de bedrijven een 'concreet gezamenlijk plan van aanpak met meetbare doelen met een duidelijke tijdslijn'.

De bewindsvrouw hamert erop dat producenten volgens OESO-richtlijnen moeten handelen. "Dit betekent dat bedrijven de risico's in hun keten in kaart hebben en systemen geïmplementeerd om deze risico's te minimaliseren." De minister zal de kwestie ook bij haar EU-collega's aan de kaak stellen. "Ik ga mijn collega-ministers vragen om de eigen nationale textielsector te benaderen om ook tot een actieplan te komen."

Ploumen wil Bangladesh eind dit jaar bezoeken, samen met een delegatie van Nederlandse textielbedrijven. Dinsdag werd bekend dat het dodental als gevolg van het instorten van een fabrieksgebouw in Bangladesh nog altijd blijft stijgen. Inmiddels zijn er 705 doden geborgen. Sinds 2006 zijn ruim twaalfhonderd textielwerkers in textielfabrieken in Bangladesh omgekomen.

"We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisico's moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken", stelt Ploumen. "Een lage prijs mag niet ten koste van alles gaan." Zij wil de 'race naar de laagste prijs' stoppen.