Justitie Curaçao zwijgt over moord Wiels

De autoriteiten op Curaçao hebben nog geen mededelingen gedaan over het onderzoek naar de moord op politicus Helmin Wiels. Wel ontkent het Openbaar Ministerie de geruchten dat een Colombiaanse verdachte is opgepakt en dat de goudkleurige vluchtauto zou zijn gevonden. Ooggetuigen spreken van één schutter, die Wiels van achteren neerschoot.

Politie en justitie op het eiland proberen met een zogeheten team grootschalige opsporing de daders en mogelijke opdrachtgevers van de moord te vinden. Behalve de politie en het Openbaar Ministerie zijn ook de marechaussee, de kustwacht, en lokale politie- en beveiligingsdiensten bij het onderozek betrokken.

Helmin Wiels werd zondag rond 17.00 uur lokale tijd op het strand bij Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad door een onbekende schutter neergeschoten. De politicus had even daarvoor vis gekocht bij een lokale visser en omstanders op een drankje getrakteerd. Toen Wiels had afgerekend en weg wilde lopen kwam een lange, tengere man met bedekt gezicht achter hem aangelopen en schoot hem zes keer in de rug. Wiels overleed vrijwel onmiddellijk.

Dezelfde avond deed de politie een inval in het woonhuis van Helmin Wiels. Maandag werd zijn kantoor bij het parlement en zijn auto doorzocht. Bij die huiszoekingen zijn documenten en computergegevens in beslag genomen. Via een tiplijn is een groot aantal tips binnengekomen. De tips worden onderzocht. Over de aard van de tips doet de politie geen uitspraak.

Wiels werd beveiligd, maar op zondagen stuurde hij zijn lijfwacht vaak naar huis om zelf wat privacy te hebben. Na de moordaanslag is beveiliging ingesteld bij alle fractievoorzitters op Curaçao.

Het onderzoeksteam heeft forensische ondersteuning aangevraagd in Nederland. Of die er komt is onduidelijk. Er is nog geen sectie verricht op het lichaam van de vermoorde politicus. Een woordvoerder van de kustwacht bevestigt dat verschillende vliegtuigen, een helikopter en vaartuigen zijn ingezet om de kust in de gaten te houden.

Op Curaçao wordt gedacht dat de moord op Wiels te maken heeft met zijn strijd tegen corruptie. De leider van de partij Pueblo Soberano kondigde vorige week aan snel met belastende informatie te komen over illegale loterijverkopen door de grootste telecomprovider van het eiland, staatsbedrijf UTS. Dit zou zijn opgezet door loterijbaas Robbie dos Santos. Tegen hem loopt een strafonderzoek en bijna vijftig miljoen dollar (38 miljoen euro) aan tegoeden van de loterijbaas in de Verenigde Staten zijn door justitie bevroren.

In de straten van Willemstad is het rustig. Wel circuleert een video op internet met de titel 'Patriota: mensahe pa Kòrsou' (Patriotten: boodschap voor Curaçao). Daarin wordt gemeld dat 'de eerste pion in een reeks is gevallen'.

De boodschapper in de video is te zien met bedekt gezicht en zijn stem is omgevormd om onherkenbaar te blijven. De maker van de film zegt dat er meer aanslagen te verwachten zijn tot aan 30 mei. Die datum verwijst naar de grote volksopstand op Curaçao op 30 mei 1969, toen Willemstad in brand stond.

Bij de plaats delict ligt een pamflet, waarbij de partij van Helmin Wiels in het Nederlands verweten wordt hem in de steek te laten.