Lentebuien kunnen problemen Wetteren vergroten

anoniem_22072019025900

De Oost-Vlaamse plaats Wetteren bereidt zich voor op eventuele ruimere evacuatie van het gebied dat afgelopen week getroffen werd door de gevolgen van een ontspoorde goederentrein met chemicaliën aan boord. De vrees bestaat dat flinke voorjaarsbuien de vrijgekomen gifstoffen verder verspreiden als overtollig regenwater via het rioleringsstelsel wordt afgevoerd. Dat liet de gemeente via haar website weten.

De goederentrein ontspoorde vrijdag. Verscheidene wagons met daarin de giftige stof acrylonitril vlogen in brand. Bij het blussen kwamen met het bluswater grote hoeveelheden gifstoffen in het riool terecht, waarna besloten werd tot evacuatie van de directe omgeving van het rampgebied. Dinsdag werden nog steeds potentieel dodelijke hoeveelheden gif gemeten.

Aanvankelijk werd het sterk vervuilde bluswater in containers afgevoerd, maar toen die vol waren werd het bluswater direct in de Schelde geloosd. Rijkswaterstaat besloot daarom tot het preventief nemen van monsters in de Westerschelde om te bepalen of daarin ook giftige stoffen zijn beland. De verwachting is dat het gif uiteindelijk dusdanig verdund is dat er, zodra het water in de Westerschelde komt, in Nederland geen risico's meer zijn.

De hulpdiensten in Wetteren blijven ondertussen op verschillende plekken permanent metingen verrichten, liet de gemeente weten. Door de aanwezigheid van het gif kunnen eerder al geëvacueerde bewoners voorlopig nog niet terug naar huis.