'Laat patiŽnt meebetalen aan second opinion'

Mirjam

Patiënten die een second opinion willen moeten daar zelf aan meebetalen. "Een second opinion leidt zelden tot een andere diagnose, is dat nou een goede besteding van zorggeld?", zei voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten Frank de Grave op Radio 1.

De orde deed een peiling onder zevenduizend artsen en zorgverleners, van wie er dertienhonderd reageerden. Daarvan is twee derde voor een eigen bijdrage. Het is volgens De Grave een van de weinige maatregelen die bij medisch specialisten en artsen op steun kan rekenen. "Het is een van de beter verdedigbare maatregelen, als je ervan uitgaat dat maatregelen moeten worden genomen om de zorg betaalbaar te houden."

Het zou goed zijn als er een drempel voor een second opinion komt. "Al was het maar om ervoor te zorgen dat degene die een second opinion wil zich afvraagt of het echt nodig is deze kosten te maken." Hij wees erop dat sommige mensen zelfs een derde arts in het buitenland raadplegen. Het is volgens De Grave aan de politiek om de bepalen of de eigen bijdrage bijvoorbeeld inkomensafhankelijk moet worden gemaakt.