FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 mei 2013

[Upd] Politie in actie tegen wiettoeristen Maastricht

De politie in Maastricht is maandagavond in actie gekomen tegen wietverkoop aan buitenlanders in Maastricht. Volgens de politie is er bij één coffeeshop een inval geweest, volgens Marc Josemans, de voorzitter van de Verenigde Officiële Maastrichtse Coffeeshops (VOCM), hebben meerdere coffeeshops politiebezoek gehad.

Verschillende coffeeshops verkochten sinds zondag uit protest ook wiet aan buitenlanders, terwijl dat officieel verboden is. Burgemeester Onno Hoes kondigde eerder aan op te zullen treden tegen coffeeshops die zich niet houden aan het verbod om buitenlanders toe te laten.

De politie meldt dat alleen de coffeeshop Mississippi is binnengevallen, nadat er eerder was geconstateerd dat er cannabis werd verkocht aan Belgen en Duitsers. De twee beheerders en een medewerker zijn aangehouden, van de aanwezige Belgen en Duitsers zijn de gegevens genoteerd. De voorraad van de coffeeshop is in beslag genomen. Er zouden drie medewerkers van coffeeshop de Mississippi zijn opgepakt.

Ook in Roermond en Sittard verkopen de coffeeshops wiet aan buitenlanders, daar lijkt de politie vooralsnog niet in te grijpen. 

Update 23.51 uur
Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) gaat ervan uit dat gemeenten het best weten hoe ze de regels rond coffeeshops kunnen handhaven. Hij zegt te vertrouwen op de handhaving in Maastricht. 

Dat heeft de minister maandag via een woordvoerster laten weten. Regeringspartjen VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken dat buitenlanders niet welkom zijn in een coffeeshop, maar dat de bij de handhaving wordt aangesloten bij het lokale beleid voor coffeeshops.

Politie in actie tegen wietverkoop Maastricht
Politie in actie tegen wietverkoop Maastricht (Foto: ANP)

Tommy Wieringa wint Libris Literatuur Prijs

Tommy Wieringa heeft maandagavond de Libris Literatuur Prijs 2013 voor de beste Nederlandstalige roman gewonnen met zijn boek Dit zijn de namen. Dat heeft de organisatie van de prijs, die dit jaar voor de twintigste editie wordt uitgereikt, bekendgemaakt. Wieringa sleept een bedrag van vijftigduizend euro in de wacht.

Dit zijn de namen volgt een groepje vluchtelingen die hun identiteitspapieren hebben verscheurd. Ze staan volgens de jury voor de vele vluchtelingen die door een uitzichtloze thuissituatie gedwongen zijn tot een zoektocht naar een betere wereld elders. "Het is moeilijk te zeggen waarom Dit zijn de namen het meest te prijzen valt: de stilistische bravoure, de filosofische diepgang, de aforistische kracht, de hecht getimmerde compositie, de originele beeldenpracht", aldus de jury.

Naast Wieringa waren ook Esther Gerritsen, Arnon Grunberg, Oek de Jong, Elvis Peeters en Christiaan Weijts genomineerd. Aan een nominatie is al een bedrag van 2500 euro verbonden. Vorig jaar won A.F.Th. van der Heijden de prijs met Tonio.

Kraay jr. door het stof voor Sneijder

Hans Kraay jr. heeft zijn excuses aangeboden aan Wesley Sneijder. De oud-voetballer en voetbalanalist vertelde onlangs in een interview met de VARA-gids dat Sneijder van plan was Johan Derksen en René van der Gijp 'in elkaar te laten stampen'.

"Dat heb ik verteld in mijn naïviteit en ik heb gedacht dat Wesley dat met een glimlach zou ontvangen", gaf Kraay jr. maandagavond toe in het programma Voetbal International op RTL 7. "Hij heeft zich eraan gestoord. Dus ik zeg: Wesley, sorry. Klaar."

Hij heeft Sneijder onlangs niet meer gesproken. "Die had er even geen behoefte aan", zegt Kraay jr. "Ik ga er vanuit dat het goedkomt. Dit was fout."

Sneijder ontkent te hebben gezegd dat hij Derksen en Van der Gijp in elkaar wilde laten slaan. De voetballer zou woedend zijn geweest op de twee omdat ze grappen over hem hadden gemaakt.

Insecteninvasie op komst aan oostkust VS

De oostkust van de Verenigde Staten kan elk moment getroffen worden door een invasie van miljarden kleine insecten. Het gaat om zingcicaden, piepkleine insecten met rode ogen die onder de grond leven en slechts eens in de zeventien jaar naar boven komen om te paren.

Hoe angstaanjagend het idee misschien klinkt, de zingcicaden vormen geen gevaar voor mensen of dieren. Sinds 1996 hebben de insecten in hun vleugelloze vorm onder de grond geleefd en zich gevoed met boomwortels. Ze komen alleen naar boven als de temperatuur van de grond op precies achttien graden ligt.

Als de zingcicaden eenmaal boven zijn klampen ze zich vast aan een boom en vormen ze een cocon. Vervolgens ontpoppen ze zich in hun uiteindelijke vorm, met vleugels.

De insecteninvasie gaat gepaard met een flinke herrie. De lokroep die de volwassen mannetjes gezamenlijk laten horen werd in 2004 vastgelegd door Gene Kritsky, een onderzoeker van een universiteit in Cincinnati. Hij mat een geluidsniveau van 94 decibel. Volgens Kritsky was het zo'n herrie 'dat het geluid van overvliegende vliegtuigen niet te horen was'.

De mannetjes blijven paren tot ze er bij neervallen. Uiteindelijk leggen de vrouwtjes elk zo'n zeshonderd eieren op het uiteinde van een tak. Als de jonkies zijn uitgekomen nemen ze een snoekduik van de tak af en eenmaal op de grond graven ze zich een weg naar beneden.

Hoeveel zingcicaden de staten aan de oostkust mogen verwelkomen is niet precies duidelijk. De schattingen lopen uiteen van dertig miljard tot een biljoen.

[Giro] Gesink ongedeerd na valpartij

Robert Gesink heeft geen schade overgehouden aan zijn valpartij vandaag in de Giro d'Italia. Dat liet de renner van Blanco weten via Twitter.

"Het was een goede dag voor mij in de Giro. Ik moest in een gladde bocht even snel van de fiets springen, maar ik had geen problemen aan het einde. Ik voel me goed",  aldus Gesink. Op vier kilometer van de finish ging Gesinks ploeggenoot Steven Kruijswijk onderuit, waarna Gesink en de Italiaan Michele Scarponi hem niet meer konden ontwijken. Gesink kon weer vooraan aansluiten, maar Kruijswijk verloor vijftig seconden op dagwinnaar Luca Paolini, terwijl Scarponi hier weer tien seconden achter eindigde.

Volgens Kruijswijk was de val pure pech: "Op je voorwiel rijden is niet mogelijk. Gelukkig is het Gesink gelukt om weer vooraan te komen."

[WK Snooker] O'Sullivan opnieuw wereldkampioen

Ronnie O'Sullivan is voor de vijfde keer in zijn carrière wereldkampioen snooker geworden. De als eerste geplaatste Engelsman was in de finale in Sheffield met 18-12 te sterk voor zijn landgenoot Barry Hawkins. O'Sullivan won de titel eerder in 2001, 2004, 2008 en 2012.

O'Sullivan had zondag de eerste finaledag afgesloten met een 10-7 voorsprong en maakte er maandag in de dagsessie 15-10 van. Ook in de avondsessie kon de als vijftiende geplaatste Hawkins, die pas voor het eerst in een WK-finale stond, de spanning niet meer terugbrengen.

Met vijf titels is O'Sullivan een van de succesvolste snookeraars uit de WK-historie. Alleen Stephen Hendry (7), Steve Davis (6) en Ray Reardon (6) pakten vaker de hoofdprijs. Het is maar de vraag of de 37-jarige Engelsman volgend jaar zijn titel verdedigt. Hij gaf onlangs te kennen zijn buik vol te hebben van snooker en er na het WK de brui aan te geven.

Tuyp vertrekt met gouden stier

FC Volendam-spits Jack Tuyp neemt met de gouden stier voor beste speler afscheid van de Eerste Divisie. De Volendammer, die volgend jaar een nieuw avontuur aan wil gaan, kreeg die prijs maandag uit handen van bondscoach Louis van Gaal. Tuyp kreeg bovendien een tweede gouden stier omdat hij topscorer was geworden met 27 goals.

Ook de prijs voor beste trainer ging ondanks het net mislopen van het kampioenschap naar Volendam. Dat beeldje was voor Hans de Koning. Quincy Promes van Go Ahead Eagles werd het talent van het jaar en de Belg Tom van Hyfte van MVV kreeg de prijs voor de beste aanvoerder. Die laatste trofee was nieuw in verband met de Respect-campagne van de KNVB.

Knappe zege Haase op Dolgopolov in Madrid

Robin Haase heeft de tweede ronde van het masterstoernooi van Madrid bereikt. De Haagse tennisser, die via de kwalificaties was doorgedrongen tot het hoofdtoernooi, versloeg Alexandr Dolgopolov uit Oekraïne met 6-3, 6-7 (6) en 6-2. Haase leverde tegen de nummer 23 van de wereld de hele wedstrijd geen enkele keer zijn service in.

Haase, die op de wereldranglijst de 77e plaats bezet, had de overwinning al eerder naar zich toe kunnen trekken. Op 6-5 in de tiebreak liet hij echter een matchpoint onbenut, waarna Dolgopolov met drie punten op rij de set won. Een dubbele break in de beslissende set leverde Haase vervolgens alsnog de overwinning op.

In de volgende ronde stuit Haase opnieuw op een speler die veel hoger staat. De Fransman Jo-Wilfried Tsonga, de nummer acht van de wereld en als zevende geplaatst, is dan zijn tegenstander.

Grote belangstelling bij huldiging Cambuur

Circa vijftienduizend mensen zijn maandagavond de straat opgegaan om de promotie van SC Cambuur naar de Eredivisie te vieren. Het grote plein bij de Oldehove in Leeuwarden, dat voor de huldiging was aangewezen, stroomde helemaal vol. Cambuur kroonde zich vrijdagavond tot kampioen van de Jupiler League door op de laatste speeldag FC Volendam te passeren.

De spelers van Cambuur betraden een voor een het podium om de kampioensschaal aan het publiek te tonen. Als laatste was Yuri Rose aan de beurt. Voor de 33-jarige aanvoerder van Cambuur was de kampioenswedstrijd zijn laatste duel in het betaalde voetbal.

Burgemeester Ferd Crone had nog een speciale verrassing voor de spelers in petto. De selectie werden onderscheiden met de sportpenning van de stad Leeuwarden.

Het feest in de stad verliep zonder incidenten, laat de gemeente weten. "Het is hartstikke feestelijk. Iedereen viert feest. Mijn collega's hebben het dan ook niet zo druk", meldde een politiewoordvoerder eerder op de avond.

Vuurwapen van 3D-printer lost schoten

Het eerste vuurwapen ter wereld dat bijna volledig is gemaakt met technologie van een 3D-printer is dit weekeinde succesvol afgevuurd in de Amerikaanse staat Texas. Dat berichtte het Amerikaanse zakenblad Forbes zondag (lokale tijd).

De controversiële groep Defense Distributed die het vuurwapen heeft gemaakt, is van plan de blauwdrukken op internet beschikbaar te stellen. De groep is een jaar bezig geweest met het maken van het wapen, dat zaterdag is getest op een schietbaan ten zuiden van de stad Austin.

Het wapen, dat de naam The Liberator heeft gekregen, bestaat bijna in zijn geheel uit plastic.


Vuurwapen van 3D-printer lost schoten

'FBI voorkomt dodelijke aanslag Minnesota'

De Amerikaanse FBI heeft naar eigen zeggen een dodelijke terreuraanslag in de staat Minnesota verijdeld. Agenten hebben een 24-jarige man in de stad Montevideo in die staat gearresteerd en daarbij meerdere wapens en springstoffen in zijn woning ontdekt, zo liet de opsporingsdienst maandag weten.

Volgens de organisatie heeft ze met de actie "mogelijk het leven van talrijke inwoners beschermd".

De FBI heeft de verdachte langere tijd in de gaten gehouden voordat tot arrestatie werd overgegaan. Details over zijn terreurplannen zijn nog niet bekendgemaakt.

Bomaanslag op verkiezingsbijeenkomst Pakistan

Een bomaanslag op een verkiezingsbijeenkomst van een pro-Talibanpartij in het noordwesten van Pakistan heeft maandag aan zeker veertien mensen het leven gekost. Vierenveertig mensen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door de Taliban.

De aanslag vond plaats tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de Jamiat-e-Ulema Islam Partij in de aan Afghanisten grenzende stammenregio Kurram. De partij steunt zowel de Pakistaanse als de Afghaanse Taliban.

De Pakistaanse Taliban hebben de laatste weken hun pijlen gericht op Pakistaanse seculiere partijen. Een woordvoerder van de Taliban zei dat de aanslag van maandag was gericht op Munir Khan Orakzai, een van de kandidaten die sprak op de bijeenkomst. Volgens de woordvoerder is Orakzai op de korrel genomen omdat hij de operaties van het Pakistaanse leger tegen de Taliban steunde toen hij parlementslid was.

Op 11 mei worden in Pakistan algemene verkiezingen gehouden.

Wrakingsverzoek Berlusconi afgewezen

Het wrakingsverzoek van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is maandag afgewezen. Het hoogste hof van cassatie in Rome is het niet met Berlusconi's advocaten eens dat de rechtbank in Milaan vooringenomen is. De beide rechtszaken waarin Berlusconi terechtstaat kunnen daardoor worden voortgezet.

Berlusconi had de hoogste rechtbank van Italië gevraagd zijn berechting voor belastingontduiking en omgang met de minderjarige Ruby te laten afhandelen door de rechtbank in Brescia. Maar het hoogste hof van cassatie zag daartoe geen reden.

Berlusconi's advocaten zeggen het vertrouwen in de rechters in Milaan te hebben verloren. Die bleek niet onmiddellijk tot uitstel van Berlusconi's rechtszaken bereid toen diens verdediging, met een beroep op de oogontsteking die de oud-premier zou hebben opgelopen, daarom verzocht. De rechter eist dat gerechtsartsen de diagnose nog eens tegen het licht houden.

In het zogeheten Ruby-proces draait het om de vraag of Berlusconi schuldig is aan het betalen voor de seksuele gunsten van de minderjarige Ruby. In de zogenoemde Mediaset-zaak staat hij terecht voor het tillen van de belastingdienst. De verwachting is dat in de beide rechtszaken snel een uitspraak wordt gedaan.

De omstreden mediamagnaat Berlusconi is in februari in het parlement herkozen. Zijn partij neemt deel aan de regeringscoalitie, maar hijzelf trad niet toe tot het kabinet.

Armin van Buuren was bewust niet goed te horen

Het concert dat Armin van Buuren gaf voor Willem-Alexander was bewust niet goed te horen voor tv-kijkers. De dj trad dinsdag in het kader van de inhuldiging van de koning op de kop van het Java-eiland op met het Concertgebouworkest. Op de beeldbuis kwam de show niet echt uit de verf.

"In de tv-wagen is het een keuze geweest om de set van Van Buuren minder prominent te laten horen", zegt Rob van der Meijs van geluidsbedrijf Da Capo, dat betrokken was bij het geluid van het concert, tegen de Volkskrant. "Het ging op dat moment om de koning en om de reactie van het publiek, niet om Armin van Buuren."

Bovendien bestond van Buurens set vooral uit lage tonen. "Televisietoestellen kunnen deze lage tonen niet goed laten horen", voegt Van der Meijs toe. Het management van Van Buuren laat de kwestie 'gewoon rusten '. "We zijn nog steeds heel blij met het concert", aldus een woordvoerder tegen Novum Nieuws.

Het optreden werd wel memorabel. Willem-Alexander en Máxima klommen spontaan bij Van Buuren op het podium tijdens de show, die deel uitmaakte van de Koningsvaart.

VS: gebruik chemische wapens werk van Assad

Het gebruik van chemische wapens in Syrië is hoogstwaarschijnlijk het werk geweest van het regime van president Bashar Assad, niet van de rebellen. Dat heeft Witte Huis-woordvoerder Jay Carney maandag gezegd.

Volgens Carney is er wel degelijk bewijs dat er chemische wapens zijn gebruikt in Syrië. Carney zei dat de VS zeer betwijfelen dat de rebellen de chemische wapens hebben ingezet.

Dit druist direct in tegen wat Carla Del Ponte, lid van een VN-commissie die oorlogsmisdaden in Syrië onderzoekt, zondag stelde. Del Ponte beweerde juist dat het waarschijnlijk de rebellen zijn die verantwoordelijk zijn voor de inzet van chemische wapens.

De VS zijn nog steeds op zoek naar sluitend bewijs voor het gebruik van chemische wapens, aldus Carney. Hoe lang dat onderzoek nog gaat duren kon hij niet zeggen.

Daily Star: Webber stopt na dit seizoen

Het lijkt erop dat Mark Webber bezig is aan zijn laatste seizoen in de Formule 1. De 36-jarige Australiër zou volgens het Britse roddelblad The Daily Star aan zijn goede vrienden hebben laten weten dat hij wil stoppen op het hoogste niveau.

Webber is bezig aan zijn veertiende seizoen in de Formule 1. De laatste jaren is hij tweede rijder bij Red Bull Racing, iets wat door verschillende incidenten hem op gespannen voet met het team heeft gebracht. Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner is de kou uit de lucht, maar dat kan net zo goed betekenen dat Webber geen hand meer richting Vettel uitsteekt en dat de Australiër aan het eind van het seizoen stopt.

De geruchten dat Webber volgend jaar andere uitdagingen aan gaat zijn er al langer. Volgens de verhalen zou hij een vijfjarige deal met Porsche hebben gesloten om op Le Mans te rijden, maar alle partijen ontkennen dit tot nu toe. Het zou voor de Australiër niet de eerste keer zijn dat hij op Le Mans racet, want in 1998 en 1999 kwam hij uit voor Mercedes. In dat laatste jaar ging het niet goed, want hij maakte twee zeer zware crashes mee als gevolg van een ontwerpfout in de auto.

Syrische mortier ingeslagen op Golanhoogten

Een mortiergranaat uit Syrië is maandag ingeslagen op de door Israël bezette Golanhoogten. Dat heeft het Israëlische leger bekendgemaakt.

De inslag van de granaat komt enkele dagen na een Israëlische luchtaanval in Syrië. Het Israëlische leger denkt dat het om een verdwaalde granaat gaat en dat er geen verband is met de luchtaanval.

De afgelopen maanden zijn er vaker kogels en granaten uit Syrië op de Golanhoogten terechtgekomen. Israël denkt niet dat het om gerichte aanvallen gaat.

Proces Duitse neonazi's opgeschort na wraking

De rechtszaak tegen de Duitse neonazi's die verdacht worden van een terreurcampagne tegen immigranten is tot nader order opgeschort. Voorzittend rechter Manfred Götzl beraadt zich over het wrakingsverzoek dat de advocaten van hoofdverdachte Beate Zschäpe hebben ingediend. Uiterlijk 14 mei maakt hij zijn besluit bekend.

De verdediging van Zschäpe wraakte Götzl maandagochtend omdat hij vooringenomen zou zijn. Zschäpes raadslieden zijn boos dat alleen zij voor het betreden van de rechtzaal zijn gefouilleerd. Ze zien daarin grond om aan de onpartijdigheid van Götzl te twijfelen. De rechtbank beschouwt de advocaten kennelijk als verdachten, klagen zij.

In de aanloop naar het proces, een van de belangrijkste en meest beladen rechtszaken in de geschiedenis van de Bondsrepubliek, was al veel te doen over de strenge veiligheidsmaatregelen. Rond het gerechtsgebouw in München waren maandag honderden agenten op de been. Verslaggevers zijn aan tal van regels gebonden en voor de pers is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

De 38-jarige Zschäpe, een kopstuk van de extreemrechtse terreurorganisatie Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), staat in München terecht voor haar aandeel in de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Daarnaast zou ze de hand hebben gehad in zeker twee bomaanslagen en vijftien bankovervallen. De NSU bleef onopgemerkt door inlichtingen- en opsporingsdiensten en kon bijna dertien jaar lang ongestoord haar gang gaan.

Zschäpe keerde maandag, eenmaal in de rechtszaal, de camera's de rug toe en leek wat grappen uit te wisselen met haar advocaten. Ze heeft aangekondigd er tijdens het proces het zwijgen toe te doen. Haar raadslieden eisen vrijspraak, en klagen dat hun cliënt 'door de pers is terechtgesteld'. Omdat Zschäpe zou zijn afgeschilderd als 'het vleesgeworden kwaad, als moordenaar, lid van een moordenaarsbende, nazibruid of nazibeul' zijn de rechters niet onbevooroordeeld.

Toch weer meer asielzoekers in hongerstaking

In het detentiecentrum op Schiphol zijn toch weer meer asielzoekers in hongerstaking gegaan. Maandagavond is sprake van zo'n tien hongerstakers, meldt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Maandagmiddag waren er volgens het ministerie juist nog slechts twee hongerstakers over, nadat de meeste asielzoekers in het detentiecentrum weer waren gaan eten. Een derde asielzoeker was vanwege de hongerstaking overgebracht naar het Justitieel Medisch Centrum in Den Haag omdat artsen daar betere zorg kunnen bieden.

Het ministerie wilde maandag niet ingaan op de reden voor de staking. Een van de hongerstakers zei maandag in Trouw dat ze protesteren omdat ze als criminelen zouden worden behandeld. De asielzoekers zouden nog niet zijn uitgeprocedeerd. De meesten hebben een eerste afwijzing binnen, maar definitief is die nog niet. De asielzoekers zouden niet gebeld mogen worden, hun paspoort hebben moeten inleveren en vingerafdrukken hebben moeten afstaan.

Bethesda teaset nieuwe game

Een paar weken geleden kwam Bethesa al met een aankondiging van The Evil Within. Nu blijkt dat de uitgever al weer aan het hinten is naar een nieuwe game. Zo zijn er drie screenshots vrijgegeven en moet er morgen meer informatie verschijnen over de game.

Gamers die wachten op Fallout 4 kunnen waarschijnlijk nog even blijven wachten. De game komt namelijk niet van Bethesda Game Studios, maar zal alleen worden uitgebracht door de uitgever. Mogelijk hebben we hier nu te maken met de langverwachte Wolfenstein-game waar al veel geruchten over waren.

'Word een echte Ned Stark'

Hoe tof zou het zijn om mee te maken hoe het is om op de slachtbank te liggen, met het idee dat je op ieder moment je hoofd kan verliezen? Dat moeten André Berlemont, Erkki Turmmal en Morten Brunbjerg bij Disunion ook gedacht hebben bij het bedenken van onderstaand filmje.

Ze hebben namelijk op de Exile Game Jam, in twee dagen tijd en met behulp van Ocules Rift VR-bril, een heuse guillotine-simulator gemaakt. Om het effect nog realister te maken, gaat er zelfs iemand naast de persoon met de bril staan die op het beslissende moment nog even leuk een tik in de nek geeft.

'Next-gen Xbox speelt games af zonder internet'

Heeft de next-gen Xbox nou wel of geen verbinding met het internet nodig? Veel gamers blijven het zich afvragen en voorlopig lijkt het nog steeds niet honderd procent zeker te zijn wat het gaat worden. Vandaag lijkt er duidelijkheid te zijn waarbij duidelijk is dat je geen verbinding nodig hebt.

Dit blijkt uit een interne e-mail van Microsoft die is onderschept. Hierin is aangegeven dat de nieuwe console van Microsoft niet altijd een verbinding nodig heeft. Zo kun je onder andere gewoon een blu-raydisc afspelen en een singleplayergame spelen game zonder verbinding. Voor een echt duidelijk antwoord moeten we waarschijnlijk wachten tot 21 mei: dan komt Microsoft met een onthulling van een nieuwe Xbox.

Naturalis vindt geen tyrannosaurus

Een zoektocht in Amerika van museum Naturalis naar het skelet van een tyrannosaurus rex heeft weinig opgeleverd. Dat maakte het Leids natuurhistorisch museum maandag bekend.

Een Amerikaanse expert had Naturalis op de plek in de staat Wyoming gewezen. Er waren daar eerder fossiele botjes van een voet van de enorme vleesetende dinosauriër gevonden.

Het zoeken, dat eind april begon, leverde nog wel een paar botten op van de linkervoet en het linkerkuitbeen, maar daar bleef het bij. De kans dat er een redelijk compleet skelet lag, was klein.

Branche: maatregelen tegen babyvoeding naar China

Maatregelen moeten de uitvoer van babymelkpoeder naar China bemoeilijken. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en brancheorganisatie van voedselproducenten FNLI willen praten met de Nederlandse overheid en de Chinese ambassade over restricties tegen opkopers.

Dat stellen de twee brancheorganisaties maandag na een spoedoverleg vanwege het tekort aan babymelkpoeder. Door de grote vraag vanuit China zijn schappen in Nederland tegenwoordig geregeld leeg.

De Nederlandse fabrieken van Nestlé, Nutrilon en Friso hebben de productie van babymelkpoeder de laatste tijd al flink opgeschroefd. In veel winkels mag nu daarnaast maar een beperkt aantal pakken melkpoeder per keer worden gekocht. "Helaas kan met deze huidige maatregelen onvoldoende aan de vraag naar bepaalde producten worden voldaan", aldus het CBL en FNLI maandag in een verklaring.

De Chinese vraag naar westerse babyproducten is al sinds het melamineschandaal in 2009 hoger. In babyproducten van Chinese makelij was toen de schadelijke en goedkope stof toegevoegd. Als gevolg overleden acht baby's. In eerste instantie hadden vooral fabrikanten in Australië en Nieuw-Zeeland last van de grote vraag uit China. Sinds eind vorig jaar is de vraag naar het 'betrouwbare' westerse poeder in Duitsland, Engeland en Nederland toegenomen.

Boyband geniet van seksshow voor concert

One Direction heeft vorige week een bezoekje gebracht aan de Wallen. De knapen van de Britse boyband - het jongste lid is 19 jaar - genoten aan de vooravond van hun concert in de Amsterdamse Ziggo Dome van een seksshow.

De zangers brachten donderdagavond onder leiding van een gids een bezoek aan de Bananenbar. Ze maakten het echter niet al te laat. De jongens waren tussen 22.00 uur en 22.30 uur weer weg, bevestigt een woordvoerder van het etablissement maandag. Het bedrijf achter de Bananenbar zegt het wel gewend te zijn dat grote sterren over de vloer komen.

One Direction-lid Harry Styles beweerde eerder nog de Wallen te hebben vermeden tijdens zijn verkenning van Amsterdam.

Intimidatie bij sociale werkvoorziening Schiedam

De top van de Berckenrode Groep Schiedam (BGS) wordt verdacht van belangenverstrengeling, onzorgvuldig handelen en intimiderend gedrag. Volgens een maandag gepubliceerd onderzoeksrapport naar het bedrijf voor sociale werkvoorziening van de gemeente Schiedam was er ook sprake van overtreding van wet- en regelgeving, met name van de CAO, de wachtlijstverordening en de Arbowet.

De directeur en vier medewerkers van BGS werd in november op non-actief gesteld. De gemeente had meldingen ontvangen over integriteitsschendingen. Eerder heeft de gemeente volgens het rapport onvoldoende gereageerd op signalen, die er wel waren.

Volgens de onafhankelijke commissie was er geen sprake van enkele incidenten of feiten. "Het is de optelsom van onregelmatigheden, slordigheden,overtreding van regels, ongewenst gedrag en onvoldoende aandacht voor de kwetsbaarheid van de WSW-medewerkers die maakt dat er sprake is van een ernstige situatie."

Beatrix 'blij dat ze emoties onder controle had'

Prinses Beatrix wist wat koning Willem-Alexander over haar ging zeggen tijdens zijn toespraak in de Nieuwe Kerk. "Ze zei: gelukkig dat ik het op voorhand had kunnen lezen, anders had ik mijn emoties niet onder controle kunnen houden", vertelt Geertrui Windels, de vrouw van Europees president Herman Van Rompuy, aan de Vlaamse zender VTM.

Windels woonde de feestelijkheden rondom de inhuldiging van Willem-Alexander bij. Tijdens een receptie na de inhuldiging sprak ze Beatrix over de toespraak van de nieuwe koning. Daarin bedankte Willem-Alexander zijn moeder en roemde hij de manier waarop Beatrix haar ambt uitvoerde. Ook zei hij haar wijsheid en warmte met zich mee te dragen.

Niet alleen Windels vond de feestelijkheden rondom de troonswisseling indrukwekkend, ook de Belgische kroonprins Filip en zijn vrouw Mathilde waren onder de indruk. "Moest dat in België ook zo kunnen, dat zou toch fenomenaal zijn", herinnert Windels zich een uitspraak van de Belgische kroonprins. Filip zou hopen dat hij à la koning Willem-Alexander aan zijn koningschap kan beginnen.

Windels vat het afscheidsdiner van Beatrix, de inhuldiging in de Nieuwe Kerk, de vaartocht op het IJ en afsluitende diner samen als 'een groot feest, zeer relaxed, zeer spontaan'. Ook Willem-Alexander zelf imponeerde Windels. "Het is zo'n reus, hij is wel extreem groot."

42 Syrische soldaten gedood bij Israëlische aanval

De Israëlische luchtaanval op een militair complex bij de Syrische hoofdstad Damascus heeft aan minstens 42 soldaten van het Syrische regeringsleger het leven gekost. Dat zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maandag. De groepering baseert dit getal op bronnen bij legerhospitaals.

De Syrische autoriteiten hebben geen dodental genoemd. Wel maakte het bewind kort na de aanval, in de nacht van zaterdag op zondag, bekend dat er slachtoffers waren gevallen.

Israël heeft dit jaar al drie luchtaanvallen op doelen in Syrië uitgevoerd. De regering geeft geen commentaar, maar bronnen zeggen dat de aanvallen zijn bedoeld om te voorkomen dat geavanceerd Iraans wapentuig in handen valt van de Libanese Hezbollah, een bondgenoot van het regime in Damascus en een gezworen vijand van de joodse staat.

Ook OM in beroep zaak spion

Het Openbaar Ministerie gaat, net als Raymond P. zelf, in beroep tegen zijn straf van twaalf jaar, na een eis van vijftien jaar. Eerder maandag werd al bekend dat P. in beroep gaat. De man werd vorige maand veroordeeld wegens het lekken van staatsgeheimen.

Justitie meldt dat het een zogeheten volgappel instelt. Dit wordt ingesteld als de verdachte als eerste in beroep gaat, zo stelt een woordvoerder. Hiermee heeft het Openbaar Ministerie meer ruimte tijdens de rechtszaak dan wanneer het OM niet in beroep zou gaan. Justitie kan hiermee bijvoorbeeld een andere straf eisen.

De rechtbank stelde eerder dat P., een voormalig ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken, jarenlang geheime documenten van onder meer de EU en de NAVO verkocht aan een Russisch echtpaar in Duitsland.

Volgens de rechtbank behoorde P. tot een kleine groep spionnen die de Nederlandse staat en zijn bondgenoten ondermijnen. De rechter stelde dat hij moet hebben geweten van de schade die hij aanrichtte. Dat hij toch doorging, heeft hij volgens de rechtbank gedaan om schulden af te betalen en om zich 'een zekere levensstijl' te kunnen veroorloven. De man zou zeker zeventigduizend euro hebben geïncasseerd.

IMF bekritiseert Griekse aanpak belastingontduiking

Griekenland heeft nauwelijks vooruitgang geboekt in het aanpakken van de 'beruchte' belastingontduiking door rijke Grieken. "De rijken en zelfstandigen betalen simpelweg niet hun eerlijke aandeel", stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maandag in een rapport over het land.

Volgens het IMF komt de rekening van de belastingontduiking bij de gewone Grieken terecht. Zij worden geconfronteerd met forse bezuinigingen en hogere belastingen. Het IMF stelt dat de Griekse regering het probleem inmiddels inziet en wil aanpakken.

Het IMF is daarnaast kritisch over het taboe dat heerst op het ontslaan van ambtenaren. De publieke sector is volgens het IMF nog steeds 'overbemand'. De ambtenaren zijn grotendeels ontzien in een tijd waarin de werkgelegenheid bij bedrijven fors terugliep. De werkloosheid is in Griekenland gestegen tot boven de 25 procent, het hoogste niveau van alle landen in de eurozone.

Het IMF benadrukt echter wel dat Griekenland grote vooruitgang heeft geboekt bij het aanpakken van de economische problemen. Zo slaagt Griekenland er volgens het IMF in om dit jaar het begrotingstekort met tien procentpunt terug te dringen ten opzichte van het begin van de crisis. Het land deed dat terwijl de economie in die tijd met twintig procent kromp.

De Griekse economie krimpt al onafgebroken sinds het begin van de kredietcrisis in 2008. Het land kreeg in totaal 244 miljard euro aan noodleningen toegezegd van de andere landen in de eurozone en van het IMF, onder voorwaarde dat het land forse hervormingen en bezuinigingen doorvoert.

De Europese Commissie was vorige week iets minder pessimistisch over de economische krimp van het land. Die komt dit jaar uit op 4,2 procent, in plaats van de eerder geraamde krimp van 4,4 procent. Volgend jaar zou het land volgens de prognose voor het eerst sinds jaren weer groeien, met 0,6 procent.

Libische milities protesteren bij ministeries

Milities in Libië hebben maandag opnieuw geprotesteerd bij diverse ministeries. De milities willen dat premier Ali Zidan aftreedt. De militieleden stonden met trucks met daarop gemonteerde machinegeweren bij de ministeries van justitie en buitenlandse zaken.

Het Libische parlement nam afgelopen week een wet aan die het voor voormalige hoge functionarissen uit het regime van Moammar Gadhafi onmogelijk maakt opnieuw een hoge post binnen de overheid te bekleden. De wet zou Zidan de kop kunnen kosten.

Hoewel Zidan een aanzienlijke populariteit geniet onder de bevolking moeten de milities niets van hem hebben. De premier heeft meermaals gezegd dat gewapende strijders moeten worden ingelijfd in de veiligheidsdiensten en heeft gezworen hard op te zullen treden tegen milities die hun eigen plan blijven trekken.

VN-commissie: geen sluitend bewijs sarin in Syrië

De onderzoekscommissie die zich in opdracht van de Verenigde Naties buigt over oorlogsmisdaden in Syrië, heeft geen sluitend bewijs dat daar chemische wapens zijn ingezet. De commissie herhaalde dat maandag om te voorkomen dat uit een vraaggesprek met lid Carla Del Ponte iets anders zou worden opgemaakt.

Del Ponte, voormalig hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal en het Rwandatribunaal, zei zondagavond dat de commissie over aanwijzingen beschikt dat Syrische rebellen zich hebben bediend van het zenuwgas sarin. De commissie zou die hebben verzameld in interviews met slachtoffers, artsen en medewerkers van veldhospitalen in de buurlanden van Syrië.

De behandelingen die de slachtoffers hebben ondergaan wekken 'sterke, concrete verdenkingen', maar 'onomstotelijk bewijs voor het gebruik van sarin' door de rebellen is nog niet geleverd, aldus Del Ponte. Bewijs dat de Syrische regering zich ook schuldig heeft gemaakt aan de inzet van sarin zou ontbreken. Del Ponte's uitspraken werden met enige scepsis ontvangen, omdat de ondervraagden veelal medestanders van de opstandelingen zijn en het daarom onwaarschijnlijk lijkt dat zij voor de rebellen belastend bewijs aandragen.

De de vierkoppige VN-commissie waarvan Del Ponte deel uitmaakt doet sinds augustus 2011 onderzoek naar oorlogsmisdaden in het door een burgeroorlog verscheurde Syrië. De commissie kan nauwelijks ter plaatse informatie inwinnen en is nagenoeg volledig aangewezen op getuigenissen van vluchtelingen.

De Verenigde Staten beweren te beschikken over aanwijzingen dat de Syrische regering ten minste tweemaal chemische wapens heeft ingezet. Maar sluitend bewijs zou nog ontbreken.

De Sims 4 verschijnt volgend jaar

Het vierde deel in de De Sims-reeks verschijnt volgend jaar voor pc en Mac. Dat heeft game-uitgever Electronic Arts maandag bekendgemaakt. De Sims 4 wordt gemaakt door gamestudio The Sims Studio, een onderdeel van EA Maxis. Binnen de De Sims-reeks zijn sinds het eerste deel uit 2000 meer dan 150 miljoen spellen en uitbreidingen verkocht.

Details over het nieuwste deel in de reeks zijn nog niet bekendgemaakt. De Sims 3 werd in 2009 uitgegeven. Sinds die tijd heeft Electronic Arts tien verschillende uitbreidingen uitgegeven voor het spel.

De Sims 4 is alleen aangekondigd voor pc en Mac. Het is niet bekend of de uitgever later nog met een versie voor verschillende spelcomputers komt. Met De Sims 3 gebeurde dat wel, ruim een jaar na de release van de pc- en Mac-versie.

Heleen van Royen erg blij met zichzelf

Heleen van Royen presenteerde maandagmiddag haar nieuwste boek in Amsterdam. Zelfliefde en vriendschap zijn belangrijke thema's in De Hartsvriendin. "Ik heb denk ik eerder te veel aan zelfliefde dan te weinig", zegt Heleen voor de camera van Novum Nieuws.

"Voor mezelf opkomen heb ik vroeg geleerd", gaat de schrijfster verder. "En ik heb ook wel geleerd dat het belangrijk is. Ik heb het ook aan mijn dochter willen meegeven. Zo van: zorg dat je zelfstandig bent en niet afhankelijk wordt van mensen." Zelf leerde Heleen al vroeg zelfstandig te zijn. "Dat heb ik jong geleerd omdat mijn vader heel jong is overleden. Het is voor mij dus zeker wel een belangrijk thema."

Tot Moederdag heeft Heleen haar eigen winkel in de Amsterdamse Warmoesstraat, waar ze in contact wil komen met haar lezers. Toch is ze niet van plan om naar hun feedback te luisteren. "Nee, zo werkt het niet", vertelt ze. "Ik ben de baas over mijn eigen boeken. Ik schrijf waar ik van geniet en plezier mee heb en ik wil de lezers niet 'pleasen.' Zolang zij het leuk vinden blijf ik doorgaan."

Nog acht arrestanten huldiging Ajax vast

Van de veertig mensen die zondag in Amsterdam zijn opgepakt rond de huldiging van Ajax zitten er nog acht vast. Zij en nog een andere verdachte moeten zich volgende week vrijdag voor de politierechter verantwoorden wegens openlijke geweldpleging tijdens een snelrechtzitting, meldt het Openbaar Ministerie in Amsterdam maandag.

De meeste arrestanten worden verdacht van openlijke geweldpleging, het afsteken van vuurwerk en belediging van de politie. De meeste verdachten, 25 in totaal, hebben een boete van tussen de 50 en 750 euro opgelegd gekregen. Deze verdachten hadden zich onder meer baldadig gedragen, verkochten valse kaarten of hadden zich schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging.

Drie zaken zijn geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Van drie andere mensen die al wel zijn vrijgelaten lopen de zaken nog.

Saudiërs opgepakt om bomaanslag Tanzaniaanse kerk

De Tanzaniaanse politie heeft vier Saudiërs opgepakt die zij verdenkt van een aandeel in de bomaanslag van zondag op een katholieke kerk. In totaal zijn zes verdachten aangehouden, liet politiecommandant Magesa Mulogo weten.

De aanslag trof de onlangs opgeleverde kerk in de noordelijke stad Arusha vlak voor aanvang van de inwijdingsmis. Twee mensen lieten het leven, en er vielen bijna vijftig gewonden.

Volgens ooggetuigen werd de bom door iemand op een motorfiets de kerk ingegooid. De bestuurder van de motorfiets is onder de arrestanten. De pauselijke nuntius, aartsbisschop Francisco Montecillo Padilla, was in de kerk toen de bom afging. Hij bleef ongedeerd.

Veel bedankbrieven voor prinses Beatrix

Prinses Beatrix is maandag getrakteerd op duizenden bedankjes. PostNL leverde ruim vijftienduizend brieven en kaarten af bij Paleis Noordeinde, zo meldt het postbedrijf.

De bedankjes waren het gevolg van een actie van PostNL. Eind maart riep het bedrijf alle Nederlanders op om de prinses te bedanken voor de vele jaren waarin zij koningin was. Het postbedrijf stelt dat aan deze oproep massaal gehoor werd gegeven

Duizenden euro's geboden op inhuldigingsboekje

Mensen hebben duizenden euro's over voor een programmaboekje van de inhuldiging. Op internet worden momenteel meerdere officiële items van de koninklijke gebeurtenis van een week geleden aangeboden.

Het hoogste bod op het originele programmaboekje voor de gasten, versierd met een gouden embleem van de Staten-Generaal, stond vrijdag in de namiddag op drieduizend euro. Dat was te zien op Marktplaats.

Het originele plaatsbewijs van prinses Margriet wordt vooralsnog op ruim dertig euro gewaardeerd. Verder wordt onder meer een sleutelhanger aangeboden.

Dodental fabrieksramp nóg hoger

Het dodental als gevolg van het instorten van een fabrieksgebouw in Bangladesh blijft stijgen. Inmiddels zijn er 675 doden geborgen. Dat hebben de Bengalese autoriteiten maandag gezegd. Het is onduidelijk hoeveel mensen er nog worden vermist.

Reddingswerkers graven nog altijd in het puin op zoek naar stoffelijke overschotten. Er hangt een enorme stank tussen en rond de brokstukken omdat de lichamen door de hoge temperatuur in een verregaande staat van ontbinding verkeren.

De Bengalese autoriteiten overwegen momenteel een moordzaak tegen de eigenaar van het fabrieksgebouw, Mohammed Sohel Rana, in te stellen. De vrouw van een van de nabestaanden heeft Rana ervan beticht haar man en anderen 'richting de dood gedreven te hebben'. Als hij zou worden vervolgd en veroordeeld voor moord kan Rana de doodstraf krijgen.

Rana wordt vermoedelijk in ieder geval aangeklaagd voor nalatigheid, illegale bouwactiviteiten en het dwingen van mensen om aan het werk te gaan. Hij kan een celstraf van zeven jaar krijgen als hij voor deze vergrijpen wordt veroordeeld.

Oeuvreprijs KNAW voor oncoloog en archeoloog

De Prijs Akademiehoogleraren is dit jaar toegekend aan René Bernards en Wil Roebroeks. Bernards is moleculair oncoloog bij het Nederlands Kanker Instituut en deeltijdhoogleraar moleculaire carcinogenese aan de Universiteit Utrecht, Roebroeks is hoogleraar archeologie aan de Universiteit Leiden. Beiden ontvangen een miljoen euro, te besteden aan een door hen te kiezen wetenschappelijk doel.

Bernards is volgens de jury van de pioniers in het onderzoek naar genetische verschillen tussen tumoren. Hij krijgt de prijs voor baanbrekend werk waarmee hij liet zien dat iedere kankerpatiënt en zelfs iedere tumor uniek is, en dat de medische wetenschap behandelingen en geneesmiddelen zal moeten afstemmen op die individuele verschillen.

Wil Roebroeks is volgens de jury Nederlands invloedrijkste archeoloog. De internationale jury roemt Roebroeks' vermogen om vanuit scherpe, gedetailleerde en multidisciplinaire veldwaarnemingen kritisch naar heersende theorieën over de vroegste menselijke geschiedenis te kijken. Hij publiceerde in zijn loopbaan opvallend veel artikelen in belangrijke tijdschriften, aldus de jury.

De oeuvreprijs van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker uit de sociale of geesteswetenschappen en een onderzoeker uit de natuurwetenschappen, de technische wetenschappen of de levenswetenschappen. De onderzoekers moeten tussen de 54 en 59 jaar oud zijn en bewezen hebben binnen hun vakgebied tot de wereldtop te behoren.

De winnaars zijn geselecteerd door een internationale jury, samengesteld door de KNAW. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 27 juni.

Duitse politie pakt ex-bewaker Auschwitz op

De Duitse politie heeft maandag een voormalige bewaker van concentratiekamp Auschwitz aangehouden. De 93-jarige Hans Lipschis wordt verdacht van medeplichtigheid aan de talloze moorden die in zijn diensttijd, tussen najaar 1941 en voorjaar 1945, zijn gepleegd. Hij geeft toe dat hij als SS'er in Auschwitz werkte, maar beweert dat hij slechts kok was.

De politie van de deelstaat Baden-Württemberg heeft de woning van de hoogbejaarde Lipschis doorzocht. Een arts oordeelde dat hij gezond genoeg was voor de cel.

Lipschis werd in 1983 door de Verenigde Staten uitgewezen omdat hij had gelogen over zijn nazi-verleden.

[Giro] Dubbelslag Paolini in Marina di Ascea

Luca Paolini heeft maandag de derde etappe van de Giro gewonnen. In Marina di Ascea kwam de renner van Katusha solo over de streep en hij nam de roze trui over van Sky-renner Salvatore Puccio. Op zestien seconden van Paolini kwam Cadel Evans (BMC) als tweede aan, voor Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp).

Pieter Weening (Orica-Greenedge) en Robert Gesink (Blanco Pro Cycling) vormden de Nederlandse inbreng vooraan. Weening kwam als zesde over de meet, Gesink als tiende.

De etappe werd kleur gegeven door een kopgroep van zeven man. Dirk Bellemakers van Lotto-Belisol was daarin de Nederlandse vertegenwoordiger, maar de Nederlandse formaties Vacansoleil en Argos-Shimano waren ook vertegenwoordigd. Vacansoleil-renner Willem Wauters veroverde zelfs de bergtrui.

De kopgroep pakte maximaal zeven minuten, maar viel op ruim vijftig kilometer van de meet uit elkaar. Na de voorlaatste klim besloot de Italiaan Fabio Taborre (Vini Fantini-Selle Italia) solo verder te gaan en hij reed zijn voormalige medevluchters als snel op ruime achterstand. Het peloton naderde de vluchters op dat moment al snel.

Toen de grote namen op de laatste klim hun tanden lieten zien, was het gedaan met de vlucht. Titelverdediger Hesjedal probeerde twee keer weg te komen, maar werd telkens teruggepakt door een groep met alle favorieten. In de razendsnelle afdaling naar Marina di Ascea werden de nodige risico's genomen. Veel renners vielen of vlogen uit de bocht. Ook Steven Kruijswijk (Blanco) kon de bocht niet houden, waardoor de direct achter hem rijdende Gesink even stil kwam te staan. Hij kon in tegenstelling tot Kruijswijk weer aansluiten bij de favorieten. Dit gold niet voor Michele Scarponi (Lampre-Merida) die ook viel en kostbare tijd inleverde.

Ondertussen had Paolini het hazenpad gekozen. De kopman van Katusha reed iedereen op achterstand en kwam na 212 kilometer solo aan voor zijn eerste ritzege in de Giro.

Uitslag etappe 3

# Coureur Land Team Tijd
1 Luca Paolini ITA KAT 5:43:50
2 Cadel Evans AUS BMC + 0.16
3 Ryder Hesjedal CAN GRS z.t.
4 Mauro Santambrogio ITA VIN z.t.
5 Samuel Sanchez ESP EUS z.t.
6 Giampaolo Caruso ITA KAT z.t.
7 Pieter Weening NED OGE z.t.
8 Bradley Wiggins GBR SKY z.t.
9 Benat Intxausti ESP MOV z.t.
10 Robert Gesink NED BLA z.t.


Stand na etappe 3

# Coureur Land Team Tijd
1 Luca Paolini ITA KAT 9:04:32
2 Bradley Wiggins GBR SKY + 0.17
3 Rigoberto Uran COL SKY z.t.
4 Benat Intxausti ESP MOV + 0.26
5 Vincenzo Nibali ITA AST + 0.31
6 Valerio Agnoli ITA AST z.t.
7 Ryder Hesjedal CAN GRS + 0.34
8 Giampaolo Caruso ITA KAT + 0.36
9 Yury Trofimov RUS KAT z.t.
10 Sergio Luis Henao COL SKY + 0.37
14 Pieter Weening NED OGE + 0.45
15 Robert Gesink NED BLA z.t.

Achthonderd kilo cocaïne bij bananen en cassave

Rotterdamse opsporingsdiensten hebben vorige week in een lading bananen en een lading cassave in totaal ruim achthonderd kilo cocaïne gevonden. De drugs hebben een waarde van ongeveer 25,6 miljoen euro. De cocaïne is vernietigd. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam maandag.

Vorige week woensdag ontdekte de douane bij een controle 162 pakketten met daarin ongeveer 150 kilo cocaïne verborgen in de vloer van een container met bananen. De container kwam uit Ecuador en was onderweg naar een koelopslag in België. De pakketten werden ontdekt met behulp van scanapparatuur.

Twee dagen later werd bij een controle in een koelhuis in Schiedam in dozen cassave ook pakketten cocaïne aangetroffen. De cassave kwam uit Costa Rica en was bestemd voor een bedrijf in Frankrijk. Dit keer ging het om 680 pakketten met circa een kilo cocaïne per stuk.

Najib Amhali vindt vaderschap ingrijpendst

Najib Amhali vindt het vaderschap de ingrijpendste verandering van alle nieuwe dingen die de afgelopen tijd op zijn pad zijn gekomen. De cabaretier maakte onlangs ook zijn filmdebuut in de komedie Valentnio en zijn presentatiedebuut als gastheer van The Comedy Factory.

"De grootste verandering is denk ik toch het krijgen van een kind", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Daar kun je je niet op voorbereiden. Tenminste, ik heb me daar niet op kunnen voorbereiden of van gedacht: dat zal zo zijn. Dus dat is de allergrootste verandering."

Ondanks alle nieuwe uitdagingen blijft nog een wens hoog op zijn verlanglijstje staan: optreden in het buitenland. "Dat is iets wat ik gewoon een keer moet gaan doen" vindt Amhali. "Het lijkt me leuk om het een keer tien minuten in het Engels te doen."

Man in ziekenhuis na ruzie bij voetbalwedstrijd

Een 36-jarige man uit Tilburg is zondagavond het ziekenhuis ingeslagen na een vechtpartij na afloop van een voetbalwedstrijd. De man wilde buiten de kantine van een voetbalvereniging in Tilburg een ruzie sussen, waarna een van de betrokkenen hem een klap gaf.

In de kantine was een feestje aan de gang omdat een van de elftallen kampioen was geworden. De 36-jarige Brabander zag dat er iets aan de hand was met een 40-jarige man die bij de vereniging speelt. Hij volgde hem naar buiten, waar hij zag dat er na een discussie een vechtpartij ontstond. Toen hij tussenbeide kwam en de 40-jarige man probeerde mee te nemen om af te koelen, kreeg hij een klap.

Het slachtoffer raakte buiten bewustzijn en moest met onder meer een gebroken neus en twee afgebroken tanden naar het ziekenhuis. Hij heeft aangifte gedaan van zware mishandeling. De 40-jarige man is aangehouden.

Kamervoorzitters: moord Wiels is onaanvaardbaar

De moord op een volksvertegenwoordiger is een gruwelijke en onaanvaardbare daad. Dat schrijven de voorzitters van de Eerste Kamer Fred de Graaf (VVD) en van de Tweede Kamer Anouchka van Miltenburg (VVD in een brief aan de voorzitter van de Staten van Curaçao Mike Franco naar aanleiding van de moord op Statenlid Helmin Wiels.

Curacao verliest met Wiels een 'gedreven en gepassioneerd politicus met duidelijke opvattingen en een grote betrokkenheid bij zijn land', schrijven De Graaf en Van Miltenburg verder. Zij betuigen hun medeleven aan Wiels' nabestaanden en aan de bevolking van Curaçao.

Riise niet meer beschikbaar voor Noorwegen

John Arne Riise komt niet meer voor Noorwegen uit. Dat heeft de 32-jarige voetballer van Fulham maandag bekendgemaakt. De 110-voudig Noors international wil zich op het spelen voor zijn werkgever concentreren nu hij in de 'laatste fase' van zijn carrière is. Hij hoopt wel dat die slotfase nog zeker vier jaar duurt.

Riise, de vaakst opgeroepen Noorse international, speelde 22 maart tegen Albanië zijn laatste interland. De oud-speler van Ålesund, AS Monaco, Liverpool en AS Roma is aan zijn tweede seizoen bezig bij Fulham.

Drie duels schorsing Pogba voor spugen

Juventus moet het drie wedstrijden zonder Paul Pogba stellen. De Franse middenvelder is door de Italiaanse voetbalbond FIGC geschorst omdat hij zondag in de kampioenswedstrijd tegenstander Salvatore Aronica van Palermo had bespuugd. Pogba kreeg voor die actie de rode kaart.

De schorsing betekent dat Pogba dit seizoen niet meer speelt voor Juve. De 20-jarige Fransman maakte veel indruk sinds hij afgelopen zomer transfervrij overkwam van Manchester United. Juventus speelt nog tegen Atalanta Bergamo, Cagliari en Sampdoria.

Grote voorselectie Jong Oranje voor EK

Bondscoach Cor Pot heeft een grote voorlopige selectie van Jong Oranje voor het EK in Israël bekendgemaakt. Op de lijst staan veertig spelers, waardoor er nog zeventien spelers zullen afvallen voor het eindtoernooi.

Twaalf spelers die geselecteerd zijn hebben al in het grote Oranje gespeeld. Dit zijn: Daley Blind, Bruno Martins Indi, Ricardo van Rhijn, Stefan de Vrij, Jetro Willems, Jordy Clasie, Leroy Fer, Marco van Ginkel, Adam Maher, Kevin Strootman, Ola John en Luuk de Jong. Op 20 mei begint Jong Oranje de voorbereiding, drie dagen eerder maakt Pot de definitieve selectie bekend. 24 mei zal de ploeg voor het eerst een oefenwedstrijd spelen. In Emmen zal Jong Oranje spelen tegen de leeftijdsgenoten van Australië.

De laatste training Nederland staat op 27 mei gepland en een dag later vliegt de ploeg naar Israël. Het toernooi heeft plaats van 5 tot en met 18 juni. Nederland speelt in de groepsfase tegen Duitsland, Rusland en Spanje.

De voorlopige selectie:

Doel: Marco Bizot (FC Groningen), Warner Hahn (FC Dordrecht), Sergio Padt (AA Gent), Nick Marsman (Go Ahead Eagles) en Jeroen Zoet (RKC Waalwijk)
Verdediging: Patrick van Aanholt (Vitesse), Daley Blind (Ajax), Jeffrey Bruma (Hamburger SV), Virgil van Dijk (FC Groningen), Mitchel Dijks (Ajax), Jeffrey Gouweleeuw (sc Heerenveen), Mike van der Hoorn (FC Utrecht), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Bruno Martins Indi (Feyenoord), Miquel Nelom (Feyenoord), Bram Nuytinck (Anderlecht), Ricardo van Rhijn (Ajax), Stefan de Vrij (Feyenoord), Jetro Willems (PSV)
Middenveld: Thomas Bruns (Heracles Almelo), Jordy Clasie (Feyenoord), Leroy Fer (FC Twente), Marco van Ginkel (Vitesse), Lerin Duarte (Heracles Almelo), Ricky van Haaren (VVV-Venlo), Adam Maher (AZ), Kevin Strootman (PSV), Tonny Trindade de Vilhena (Feyenoord) en Georginio Wijnaldum (PSV)
Aanval: Leandro Bacuna (FC Groningen), Memphis Depay (PSV), Danny Hoesen (Ajax), Guus Hupperts (Roda JC), Ola John (Benfica), Luuk de Jong (Borussia Mönchengladbach), Florian Jozefzoon (RKC Waalwijk), Jürgen Locadia (PSV), Rajiv van la Parra (sc Heerenveen), Yanic Wildschut (VVV-Venlo), Género Zeefuik (FC Groningen)

Prentenboek van het Jaar: Krrrr...okodil!

De Schotse Catherine Rayner schreef met Krrrr...okodil! het Prentenboek van het jaar 2014. Dat heeft een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen besloten. Het vertaalde boek staat volgend jaar centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen, maakte de stichting CPNB maandag bekend.

Het prentenboek verscheen in 2011 in het Engels onder de naam Solomon Crocodile. De jury selecteerde naast het boek van Rayner ook negen andere boeken.

In de top tien voor de voorleesdagen staan ook enkele Nederlandse boeken, zoals En Hoe Komt Toch Een Olifant Aan Al Die Kilo's Grijs? van Elle van Lieshout, Erik van Os en Alice Hoogstad. Ook Gewoon Gek! Van Ingrid en Dieter Schubert staat in de lijst, net als Boer Boris van Ted van Lieshout en Philip Hopman en Balotje bij de Dokter van Yvonne Jagtenberg.

De Nationale Voorleesdagen gaan 22 januari van start met Het Nationale Voorleesontbijt. Doorgaans leest een keur aan BN'ers en politici tijdens het ontbijt voor aan peuter- en kleuterklassen. 

Veel ideeën over moord Oisterwijk na oproep politie

De politie heeft veel reacties gekregen op het verzoek mee te denken in het onderzoek naar de moord op een 43-jarige Iraniër in Oisterwijk. Sinds donderdag zijn er 65 ideeën en tips binnengekomen, meldt de Brabantse politie maandag.

Mensen kunnen op de site van de politie hun kijk op de zaak insturen. De politie is onder meer benieuwd naar mogelijke scenario's. De recherche bestudeert alle reacties zorgvuldig en vertrouwelijk. Reageren kan ook anoniem.

Het doodgestoken slachtoffer werd half februari gevonden aan de Vennelaan in de Brabantse plaats. De man, een asielzoeker uit Teheran, had enkele dagen daarvoor een verblijfsvergunning gekregen. In afwachting van definitieve huisvesting werd hij op de dag van de moord overgeplaatst van het asielzoekerscentrum in Ter Apel naar dat in Oisterwijk.

Anouk imponeert bij eerste Songfestivalrepetitie

Anouk heeft een sterke indruk achtergelaten tijdens haar eerste repetitie voor het Eurovisie Songfestival. De zangeres oefende dinsdagmiddag in het Zweedse Malmö voor haar optreden op het liedjesfestijn. Ze staat volgende week dinsdag in de eerste halve finale met haar nummer Birds.

Anouk stond op een rond podium vóór het grote podium, in een blauwe setting. Ze kwam in eerste instantie wat onwennig over, maar al snel verscheen er een lach op haar gezicht. Ze imponeerde de aanwezige pers uiteindelijk met een feilloze en loepzuivere vertolking van de ballad.

De zangeres, bijgestaan door drie achtergrondzangeressen, bracht Birds ten gehore terwijl op de grote schermen achter haar vogels en wolken werden geprojecteerd. Ook bleek uit de repetitie dat er kleine aanpassingen zijn gedaan aan de muziekband.

Anouk kon haar nummer dinsdag vier keer zingen, maar was na drie keer al tevreden en verliet het podium. Daarmee maakte ze opnieuw indruk op de aanwezigen, aangezien de andere acts hun vier keer nodig hadden.

De zangeres moet Nederland weer eens een plekje in de finale bezorgen. De eindstrijd werd al acht jaar niet bereikt. Dat is een record.

Condoleanceregister voor Wiels geopend

In Den Haag is in het Kabinet van Curaçao een condoleanceregister geopend voor de zondag vermoorde politicus Helmin Wiels. Dat laat het kantoor van de gevolmachtigde minister van Curaçao maandagmiddag weten.

Het register werd om 16.00 uur geopend. Wie een condoleance voor Wiels wil achterlaten, kan doordeweeks tijdens kantooruren terecht bij de het Kabinet van Curaçao aan de Haagse Badhuisweg.

De 54-jarige Wiels, leider van de grootste regeringspartij Pueblo Soberano, werd zondag doodgeschoten op het strand van Marie Pompoen. De dader of daders zijn nog spoorloos.

FOK!filmtips van de dag: Changeling

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Wallace valt voor Wendolene, een winkeleigenaar, terwijl Gromit wordt beschuldigd van het stelen van schapen. Wallace and Gromit in A Close Shave is te zien om 18.30 uur op BBC1.

 

Kolonel von Stauffenberg is een trouwe legerofficier die van zijn land houdt, maar met afgrijzen heeft moeten toezien tot welke gruweldaden Hitler in staat is. Terwijl hij herstelt van de verwondingen die hij in de strijd heeft opgelopen, sluit Stauffenberg zich in 1943 aan bij een al langer bestaande burgerlijke anti-Hitlersamenzwering. Deze bestaat uit een groep mannen die tot de hoogste machtsregionen heeft weten door te dringen. Ze bedenken een listige strategie om Hitlers eigen noodplan, operatie Valkyrie, te gebruiken, dat hij heeft gemaakt om de regering te stabiliseren in het geval van zijn overlijden. De mannen plannen een moord op de dictator met het doel zijn Nazi-regering omver te kunnen werpen. Te zien om 20.30 uur op SBS6.

In het Los Angeles van 1928 verdwijnt op een zaterdagochtend de zoon van Christine Collins, een rol van Angelina Jolie. Een barre zoektocht begint. Maanden later claimt een jongen de 9-jarige zoon van Christine te zijn. Door alle pers die op de twee afstormt laat Christine de jongen bij haar overnachten. Maar in haar hart weet ze dat hij niet haar zoon kan zijn. Ze vraagt de autoriteiten om door te gaan met het zoeken naar haar zoon. In het Amerika van de jaren '20 is het voor een vrouw niet passend om tegen het systeem in te gaan. De enige die haar gelooft is de activist en geestelijke, Briegleb, gespeeld door John Malkovich.

Angelina Jolie werd genomineerd voor een Oscar voor haar indrukwekkende hoofdrol in dit drama, Changeling, van regisseur Clint Eastwood. Het ontluisterende verhaal is gebaseerd op een ware gebeurtenis. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

 

Het idee achter de film Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl is gebaseerd op de beroemde attractie in Disneyland. Het is de huidige Hollywoodstudio's nooit echt gelukt om een succesvolle piratenfilm te maken, maar producent Jerry Bruckheimer staat vaak wel garant voor een spetterende actiefilm. In de hoofdrollen zien we Johnny Depp, Geoffrey Rush en Orlando Bloom. Te zien om 21.30 uur op BBC1.

For Your Consideration en Once zijn ook films die vanavond worden uitgezonden op televisie.

Alleen Belg of Duitser welkom in coffeeshop

Coffeeshops in Maastricht laten sinds maandag alleen buitenlanders uit België en Duitsland toe. Het zogeheten buurlandcriterium geldt om de verkeersstroom naar Maastricht te beperken, meldt coffeeshopeigenaar en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans.

"Het is een zelfbeperkende maatregel die door ons aan burgemeester Hoes is toegezegd tijdens onderhandelingen", aldus Josemans. De maatregel, die overigens al in oktober 2011 werd ingevoerd, blijft gelden totdat zeven coffeeshops vanuit het centrum verhuizen naar de stadsgrenzen. Naar verwachting wordt met dit spreidingsplan eind dit jaar gestart.

Daarnaast hebben de coffeeshops afgesproken hun openingstijden aan te passen om overlast tegen te gaan. De shops openen nu op het middaguur en sluiten middernacht. Die maatregel is blijvend, aldus Josemans.

Maandag is het volgens de coffeeshopeigenaar een stuk rustiger dan een dag eerder. Bezoek van gemeente of politie was er rond 14.00 uur nog niet geweest in Josemans' coffeeshop Easy Going. Josemans liet eerder weten maandag rekening te houden met bezoek van handhavers.

Burgemeesters van de Belgische grensgemeenten van Maastricht, Riemst, Lanaken en Voeren, laten maandag in de krant Het Belang van Limburg weten niet blij te zijn met de heropening van de coffeeshops. "Dat de verkoop opnieuw mogelijk wordt is een slechte zaak, want de invoering van de wietpas heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen", zegt een wereldvreemde of ronduit liegende Marino Keulen, burgemeester van Lanaken.

Mark Vos van Riemst, een verdediger van christelijke normen en waarden, is het daarmee eens. "De overlast was nu een pak minder, dus moet het verbod blijven gelden", zegt hij in de krant. De burgemeesters laten weten controles aan de grens te handhaven.

De coffeeshops besloten zondag hun deuren weer te openen nadat de rechtbank in Maastricht vorige week donderdag oordeelde dat de gemeente Easy Going vorig jaar niet had mogen sluiten voor het niet naleven van de regels rond het domme idee dat 'wietpas' heet. Easy Going had niet-ingezetenen toegelaten in het pand.

Winst Menzis is vervijfvoudigd

Menzis heeft vorig jaar een winst van 215 miljoen euro geboekt. In 2011 bedroeg de winst nog slechts 43,8 miljoen euro. Dat meldt de zorgverzekeraar maandag. Menzis is na CZ al de tweede zorgverzekeraar die de winst vorig jaar ongeveer zag vervijfvoudigen.

Eerder berekende toezichthouder De Nederlandsche Bank al dat zorgverzekeraars vorig jaar gezamenlijk 1,4 miljard euro winst maakten, tegenover een schamele zeshonderd miljoen euro een jaar eerder.

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) riep eerder op om de winst te gebruiken om de premies van de zorgverzekering omlaag te brengen. CZ sloot zich bij die uitspraak aan en zei de winst te gebruiken 'om de premie beheersbaar te houden'. Ook Menzis zegt de premies te willen verlagen.

Menzis benadrukt daarnaast echter dat zorgverzekeraars de laatste jaren verplicht zijn geworden om steeds grotere reserves aan te houden. De zorgverzekeraar heeft echter  moeite om dit geld in de zorg te investeren. Daarom roept Menzis op tot de oprichting van een investeringsfonds voor de zorg.

Menzis wil zelf ongeveer honderd tot 150 miljoen euro van de eigen reserves in een dergelijk fonds stoppen, dat in totaal ongeveer een miljard euro groot moet worden. Het investeringsfonds kan bijvoorbeeld geld uitlenen aan ziekenhuizen, nu banken terughoudender zijn geworden in de financiering. Ook moet het geld worden ingezet om de zorg te hervormen.

Families: ronselaars Syrië al jaren actief

De tientallen Nederlandse moslimjongeren die in Syrië vechten zijn actief geworven en gehersenspoeld door ronselaars die al jaren actief zijn. Dat zeggen hun families maandag tegen het tv-programma Eenvandaag en bij Omroep West.

Volgens de ouders is een 'wijdvertakt netwerk' van extremisten actief in de regio Den Haag, dat jongeren bekeert en aanzet tot deelname aan de gewelddadige jihad. Dat zou gebeuren tijdens geheime ontmoetingen bij moskeen en in geheime huiskamerbijeenkomsten in Den Haag, aldus Eenvandaag.

"Wat ze doen is crimineel gedrag, vergelijkbaar met mensenhandel. Onze kinderen zijn door deze extremisten uit ons gezin gestolen", stellen deze families tegenover het programma.

De bewering van de ouders gaat in tegen de geheime dienst AIVD, die eerder stelde dat in Nederland geen jongeren worden geronseld voor de strijd in Syrië. Vorige maand meldde ook de Volkskrant al dat van het tegendeel sprake is. Politie en justitie in Den Haag onderzoeken inmiddels of sprake is van ronselpraktijken. Dat gebeurt naar aanleiding van drie aangiften die de politiek kreeg over het ronselen van inwoners van de hofstad.

Kleine Johannes: geen verscherpt toezicht

De Amsterdamse woonzorginstelling De Kleine Johannes staat niet langer onder verscherpt toezicht. Dat meldt zorgaanbieder Amsta maandag in een persbericht. De Inspectie voor de Gezondheidszorg is volgens Amsta tevreden over de 'ingezette verbeteracties'.

De woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking werd in december onder verscherpt toezicht geplaatst. De inspectie stelde toen dat er 'hoge risico's voor de vrijheidsbeperking en het ondersteuningsplan van cliënten' waren aangetroffen. Ook was er volgens de inspectie onvoldoende sturing op de verbetering van de kwaliteit en de veiligheid van de zorg.

Amsta, dat zestien woongroepen kent voor vier tot zeven bewoners, laat weten blij te zijn met de opheffing van het verscherpte toezicht. "De systematiek van de ondersteuningsplannen is verbeterd en ook de afbouw van vrijheidsbeperkende maatregelen en middelen", aldus de zorgaanbieder in de persverklaring. "De communicatie met cliënten en cliëntvertegenwoordigers is op een aantal punten verbeterd."

De inspectie kon maandag niet direct reageren op het bericht.

Anti-Poetinprotest eist voor start al een leven

Uren voordat in Moskou een demonstratie tegen de Russische president Vladimir Poetin van start gaat is bij de voorbereidingen van het protest een dode gevallen. Een van de mensen die hielpen met de opbouw van het podium werd dodelijk getroffen toen een geluidstoren instortte. Het gaat om een 25-jarige aanhanger van de oppositie, meldde het persbureau Interfax.

De organisatoren van het protest willen maandag stilstaan bij het feit dat het precies een jaar geleden is dat aan de vooravond van Poetins inauguratie als president betoogd werd en het tot felle confrontaties kwam tussen de betogers en de politie. Het merendeel van de demonstranten die een jaar geleden werden gearresteerd zit nog altijd vast.

Jennifer Lopez opgeschrikt door schietpartij

Jennifer Lopez heeft de opnames van haar nieuwe videoclip zondag moeten onderbreken vanwege een schietpartij. De zangeres en Pitbull namen in Miami een clip op, toen ze schoten hoorden. De politie heeft echter geen sporen van een schietpartij gevonden, meldt het Amerikaanse programma Entertainment Tonight.

Toen de bewaking de schoten hoorde, werd Lopez direct in veiligheid gebracht. De zangeres wachtte in een auto tot de kust veilig was. Vlak voor de vermeende schietpartij werd Lopez geïnterviewd voor Entertainment Tonight. "Geschoten bij Fort Lauderdale Beach tijdens mijn J.Lo interview", twitterde de verslaggever die Lopez ondervraagde. "Geen grapje. De bewaking heeft haar in veiligheid gebracht."

De politie stelde al snel vast dat de schoten niets te maken hadden met de opnamen van Lopez' nieuwe videoclip bij het nummer Live it Up. Agenten troffen op de plek van de vermeende schietpartij geen gewonden of getuigen aan.

Vluchtende arrestant rijdt kinderen aan

Een op de vlucht geslagen arrestant heeft maandag in Etten-Leur twee fietsende kinderen en een vrouw aangereden. De meisjes van 6 en 7 jaar raakten gewond, een van hen ernstig. De vrouw bleef ongedeerd, zegt een woordvoerder van de politie.

Na het ongeluk probeerde de 27-jarige verdachte uit Oosterhout er opnieuw vandoor te gaan. Met pepperspray kon hij onder controle worden gehouden en worden aangehouden.

De aanrijding ontstond nadat een motoragent even voor 11.00 uur een vechtpartij zag op de Liesbosweg. De agent hield beide vechtersbazen aan, maar een van hen wist in een auto te springen, meldt de politie. Een paar honderd meter verder vloog het voertuig uit de bocht en raakte de fietsers. Volgens een woordvoerder was geen sprake van een achtervolging. De beide gewonde kinderen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het meisje van 7 bleek een schedelbasisfractuur te hebben opgelopen.

De 27-jarige verdachte is een bekende van de politie. Hij zit nog vast.

Kort geding kamp Waalre om sloop dient half mei

Het kort geding dat de bewoners van het woonwagenkamp in Waalre hebben aangespannen tegen de gemeente dient op 16 mei bij de Raad van State. Dat meldt advocaat van de bewoners Peter van de Laar maandag. De vijftien bewoners willen met het kort geding voorkomen dat loodsen en schuren op het kamp worden gesloopt.

De woonwagenbewoners en de gemeente leven al een tijd op gespannen voet met elkaar. Burgemeester Henri de Wijkerslooth zei in oktober nog woonwagenkampen langzaam te willen laten uitsterven.

Toen het gemeentehuis van Waalre in juli grotendeels afbrandde door een aanslag, wezen bewoners en media naar het woonwagenkamp, omdat de burgmeester voor de aanslag een aanvaring had gehad met de bewoners. De burgemeester wees die beschuldigingen toen van de hand.

Op 2 mei trad in de gemeente een nieuw bestemmingsplan in werking. Daarin staat dat grote loodsen en schuren die op het kamp aan de Broekweg staan niet meer worden toegestaan en moeten worden aangepast. Bewoners zijn boos omdat de bouwsels al zo'n dertig jaar worden gedoogd en spreken van kapitaalvernietiging, legt Van de Laar uit.

De bewoners vechten het bestemmingsplan aan bij de Raad van State. Het kort geding is aangespannen omdat een stap naar de Raad van State lang kan duren en om te zorgen dat de gemeente niet nu al ingrijpt. Twee bewoners kregen vorige week al een waarschuwingsbrief van de gemeente over het verwijderen van hun loods. Dat zou binnen vier weken moeten plaatsvinden.

Westerwelle: pak antisemitisme aan

De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle heeft zich maandag op het Joodse Wereldcongres (WJC) uitgesproken tegen antisemitisme. "Antisemitisme heeft in Berlijn, noch in Boedapest, noch elders in Europa of de wereld een plaats", zei hij. Niet alleen openlijk antisemitisme moet worden aangepakt, ook subtiele gevallen moeten volgens Westerwelle worden bestreden. "Deze strijd gaat ook over het behoud van onze gedeelde waarden, over het behoud van democratie, mensenrechten en de waardigheid van mensen." Hij kreeg een staande ovatie van de aanwezigen.

Het Joodse Wereldcongres duurt drie dagen en heeft plaats in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De organisatie wil door het congres in Hongarije te houden de strijd aanbinden met de toenemende jodenhaat in het land.

Bij het openingsdiner van het congres zondagavond veroordeelde ook de Hongaarse minister-president Viktor Orban antisemitisme. Hij ging echter niet in op enkele antisemitische incidenten die de afgelopen tijd in zijn land plaatshadden en hij zegde geen concrete maatregelen toe.

Westerwelle sprak maandagochtend met Orban, voordat hij zijn opwachting maakte op het WJC. Volgens Westerwelle was het een open gesprek. "De omstandigheden waren echter allesbehalve vriendelijk", zei hij. De minister verwees daarmee naar een betoging van de rechtsextremistische partij Jobbik zaterdag. Daarbij werden antisemitische toespraken en scheldkannonades afgestoken.

"Er zijn absoluut ongewenste ontwikkelingen, daarom moeten we bewust intensief het gesprek met de Hongaarse regering aangaan", aldus Westerwelle. Dat hij al ruim twintig jaar persoonlijk contact heeft met Orban 'is een voordeel, dat ons in staat stelt de dingen bij de naam te noemen'.

Politie opent vuur op verdachte in Rotterdam

Agenten hebben maandagochtend in Rotterdam een man onder vuur genomen toen hij een vuurwapen op hen richtte. De verdachte werd niet geraakt en wist na een korte achtervolging te ontsnappen. Dat meldt de politie. Wel zijn twee andere betrokken opgepakt, een 23-jarige Rotterdammer en een even oude vrouw uit dezelfde stad.

De politie was afgekomen op een melding van een ruzie bij een horecagelegenheid op de Eendrachtsweg. Een van de ruziemakers zou een vuurwapen bij zich hebben. De man was inmiddels vertrokken in een goudkleurige auto. Agenten ontdekten de wagen even later op de Westersingel. Toen ze naar de bestuurder liepen, trok de verdachte zijn pistool. Uit zelfverdediging schoten de agenten vervolgens direct op de man.

De verdachte sloeg meteen op de vlucht. De politie verloor hem na een korte achtervolging uit het oog. De auto werd even later terug gevonden op de Feyenoordkade. De politie is nog op zoek naar de verdachte.

Sky: Froome kopman in Tour

Team Sky heeft bij monde van teammanager Dave Brailsford nog maar eens benadrukt dat Chris Froome de kopman van de Britse formatie zal zijn tijdens de komende Tour de France. Vorig jaar was de uiteindelijke winnaar van de Tour de France Bradley Wiggins de kopman, terwijl Froome bergop beter was dan zijn teamgenoot.

Ook nu waren er geruchten dat Wiggins, die nu de Giro d'Italia rijdt, voor de dubbel wil gaan. Brailsford benadrukt dat Froome, die zich rustig mag voorbereiden op de Tour, in Frankrijk de kopman is. "Het aanwijzen van de kopman voor de Tour de France is een beslissing voor het management. We vonden het nodig om duidelijkheid te scheppen. We gaan met één kopman naar de Tour en dat is Froome."

Coentunnel dicht tijdens hemelvaartweekeinde

De Coentunnel is tijdens het hemelvaartweekeinde volledig afgesloten voor het verkeer. Rijkswaterstaat legt dan de hand aan de laatste werkzaamheden om de tweede Coentunnel aan te sluiten op de toevoerwegen A10, A8 en de nieuwe Westrandweg A5.

De Amsterdamse tunnel is vanaf woensdagavond 21.00 uur tot maandagochtend 05.00 uur afgesloten. Het is de bedoeling dat er honderd uur aaneengesloten wordt gewerkt aan het onder meer verwijderen en aanbrengen van asfalt, vangrails en verlichting. Automobilisten moeten in de tussentijd omrijden over de ring A10 via de Zeeburgertunnel.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers gebruik te maken van het openbaar vervoer. Op verschillende trajecten op het spoor en op enkele buslijnen wordt een goedkoper kaartje aangeboden. Vrijdag worden tijdens de ochtend- en avondspits extra pendelbussen ingezet tussen station Sloterdijk en Westpoort.

Oppositie niet tevreden over uitleg Weekers

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) moet de Kamer extra informatie geven over de toeslagenfraude. De voltallige oppositie heeft maandag besloten een extra schriftelijke vragenronde te houden. Dat melden de Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Steven van Weyenberg (D66) op Twitter.

D66 wil daarbij meer weten over de 280 gevallen van systematische fraude met toeslagen waarvan Weekers in het feitenrelaas melding maakte. Van Weyenberg is benieuwd om wat voor fraude het daarbij gaat en welke bedragen ermee zijn gemoeid. Omtzigt is 'hogelijk verbaasd' dat hij niets van die 279 andere zaken afwist. Hij vermoedt dat het om heel veel geld gaat, mogelijk tientallen miljoenen. De Bulgarenfraude is kennelijk het topje van de ijsberg, lichtte hij maandag toe bij RTL Z.

De oppositie is verder ontevreden dat Weekers niet ingaat op de beschuldiging van de vakbond Abvakabo, die stelt dat hij al veel langer moet hebben geweten van de fraude. Omtzigt eist alsnog een reactie daarop. De staatssecretaris heeft tot nu toe volgehouden dat hij pas op de hoogte werd gesteld voor de uitzending van het programma Brandpunt op 21 april.

Uit het feitenrelaas over de toeslagenfraude door Bulgaren dat Weekers vrijdagnacht naar de Kamer stuurde, bleek onder meer dat minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) al in maart op de hoogte was van de fraude. De oppositie toonde zich zaterdag ook al ontevreden over deze brief en eist nu dat Weekers uiterlijk vrijdag met de gevraagde aanvullende informatie komt.

De staatssecretaris moet zich volgende week in de Tweede Kamer verantwoorden voor de toeslagenfraude.

Akte van Abdicatie naar Nationaal Archief

De Akte van Abdicatie gaat naar het Nationaal Archief. De akte waarin prinses Beatrix vorige week afstand deed van de troon wordt dinsdag overgebracht naar Den Haag, waar het document het jongste archiefstuk in de collectie wordt. Dat heeft de rijksoverheid maandag bekendgemaakt.

Het Nationaal Archief is de bewaarplaats van het archief van het Kabinet van de Koning. In het document staat dat de akte in dat archief moet worden opgenomen. Dat gebeurt 'nadat deze van het grootzegel van het koninkrijk is voorzien', zo blijkt uit de tekst die directeur van het kabinet Chris Breedveld vorige week voorlas.

Alle akten van abdicatie - drie tot nu toe - zijn ondergebracht in het Nationaal Archief. Beatrix was overigens de vierde vorst die afstand deed van de troon. Koning Willem I en de koninginnen Wilhelmina en Juliana gingen haar voor.

Schots speler van het jaar in cel na knokpartij

Michael Higdon heeft zijn titel van Schots speler van het jaar in de cel gevierd. De 29-jarige aanvaller van Motherwell kreeg de prijs zondag in Glasgow en besloot dat in het nachtleven van de stad te vieren. In de vroege uren van maandagochtend werd hij gearresteerd wegens mishandeling.

Higdon zat maandagochtend nog vast. Een geplande persconferentie die de Engelsman zou geven werd uitgesteld. Higdon scoorde 26 doelpunten voor Motherwel dit seizoen.

Magnus Carlsen maakt schaken cool

Magnus Carlsen is een opvallende verschijning. Hij doet fotoshoots met actrice Liv Tyler, wordt gesponsord door kledingmerk G-Star en werd onlangs door het Amerikaanse tijdschrift Time genoemd als een van de honderd invloedrijkste mensen. De 22-jarige Noor heeft met zijn trendy look en atletische verschijning het schaken cool gemaakt.

In november neemt Carlsen het op tegen regerend kampioen Viswanathan Anand uit India . Het eerste internationale Noorse schaaktoernooi dat dinsdag in Stavanger begint geldt als een generale repetitie voor de titelstrijd die waarschijnlijk in Chennai wordt gespeeld.

Met een prijzengeld van 275.500 euro en de deelname van Carlsen en Anand heeft het Noorse toernooi een sterk deelnemersveld aangetrokken. Hoewel nummer twee van de wereld Vladimir Kramnik zich vorige maand afmeldde, doen er nog altijd zeven van 's werelds beste tien schakers mee.

De opmars van Carlsen kan worden gezien als een succes van de Scandinavische welvaartsstaten en in het bijzonder de Noorse. Het toernooi in Stavanger geeft echter ook goed aan dat er een verjonging in de schaakwereld plaatsvindt. Carlsen is met zijn 22 jaar de jongste deelnemer en zes van de spelers uit de top acht zijn jonger dan 30.

Carlsen's voorbereiding op wedstrijden is dan ook anders dan gebruikelijk. Hij neemt openingen door terwijl hij op de loopband rent. "Toernooien en lange partijen zijn behoorlijk vermoeiend en zeker tegen het einde", verklaart hij zijn fysieke training. "Als je in vorm bent en je concentratie kunt behouden dan ben jij degene die van de fouten van je tegenstanders kunt profiteren."

Dat Carlsen in Stavanger Anand al tegenkomt, doet hem niet zo veel. "Het momentum dat ik in november heb, hangt af van eerdere toernooien. Ik kan de resultaten van eerdere wedstrijden goed van me afzetten." De voorzitter van de Noorse schaakbond, Jøran Aulin-Jansson, ziet dat anders. "Degene die hier wint gaat de titelstrijd in alsof hij een 1-0 voorsprong heeft."

Lens ziet blijven ook als optie

Jeremain Lens weet nog niet zeker of hij vertrekt bij PSV. De aanvaller zou graag een stap naar het buitenland maken. Toch is een transfer nog allerminst zeker, want Lens wil alleen vertrekken als er een passende club voor hem komt.

PSV plaatste zich afgelopen weekeinde bovendien voor de voorronde van de Champions League, al speelt dat geen rol in het besluit van de aanvaller. "Dat we ons hebben geplaatst voor de voorronde van de Champions League, speelt geen rol in mijn afweging", vertelt hij maandag in De Telegraaf.

"Ik zal kijken wat het beste is voor mijn toekomst. Als er geen passende club komt, blijf ik hier", is hij duidelijk. Lens staat nog tot de zomer van 2015 onder contract bij PSV.

'Nintendo laat oog op smartphonespellen vallen'

Nintendo wil dat ontwikkelaars van spellen voor smartphones hun games gaan aanbieden voor Wii U. Dat schrijft de krant Japan Times op basis van anonieme bronnen. De gamegigant zou software aanbieden om ontwikkelaars te helpen spelletjes over te zetten naar Wii U. Op die manier wil Nintendo de spelcomputer populairder en winstgevend maken.

Het bedrijf achter Super Mario en Donkey Kong wil fors meer Wii U-spelcomputers verkopen, maar gaf eind vorige maand aan niet te denken aan een prijsdaling. De verkoop bleef in het afgelopen jaar achter bij de verwachtingen. Het gamebedrijf moest voor het tweede jaar op rij rode cijfers noteren. Er zijn tot nu toe 3,5 miljoen spelcomputers verkocht, terwijl het bedrijf had ingezet op zeker vier miljoen.

Het is niet bekend welke bedrijven Nintendo heeft aangeschreven, maar de kans is groot dat het Finse gamebedrijf Rovio, bekend van Angry Birds, er een van is. Vorige week maakte Apple bekend dat de spelletjes Angry Birds, Doodle Jump, Fruit Ninja en Cut The Rope in de Nederlandse top tien van meest gedownloade iPhone-apps aller tijden staan.

De teleurstellende verkoop van Wii U heeft onder meer te maken met een tekort aan populaire spellen. Het bedrijf heeft nog altijd geen nieuwe Mario-, The Legend of Zelda- of Mario Kart-game aangekondigd voor de in november verschenen spelcomputer. Ondertussen maakte Electronic Arts vorige week bekend Madden NFL 25, de nieuwste telg in de populairste sportreeks van de Verenigde Staten, niet naar Wii U te brengen.

Half miljoen Dortmunders wil mee naar finale Champions League

Ruim een half miljoen fans van Borussia Dortmund wil een kaartje voor de Champions Leaguefinale op Wembley kopen. Dat heeft de Duitse club maandag bekendgemaakt. Er zal daarom geloot moeten worden. Borussia krijgt namelijk maar 24 duizend kaarten.

Het aantal van 502.567 bestellingen kan nog verder stijgen. Tot en met woensdag kunnen fans van Borussia nog een poging wagen. De huidige kans van één op 21 om een kaartje te bemachtigen kan daarom nog verder afnemen.

Dortmund bedankt de fans voor de grote interesse. De geelzwarten staan voor het eerst sinds 1997 in de finale van de Champions League. Toen bezorgde een goal van Lars Ricken de ploeg de beker tegen Juventus. Op 25 mei is in Londen Bayern München de tegenstander.

'Ubisoft overweegt vervolg Far Cry 3: Blood Dragon'

Het schietspel Far Cry 3: Blood Dragon zou zo maar eens uit kunnen groeien tot een nieuwe reeks. Volgens stemacteur Michael Biehn wil ontwikkelaar Dean Evans, bij Ubisoft verantwoordelijk voor de productie van het absurde schietspel, een vervolg maken. Dat zei Biehn, bekend van rollen in films als The Terminator, Aliens, The Abyss en The Rock, in de Major Nelson Radio-podcast.

De acteur vertelde in het interview dat hij kortgeleden nog met Evans had gesproken. "Hij was erg enthousiast en stond op het punt een meeting in te gaan. Volgens mij wil hij er een serie van maken en heeft hij een vervolg in gedachten", vertelde Biehn in het interview.

Blood Dragon is gebaseerd op het schietspel Far Cry 3. In tegenstelling tot de realistische insteek van Far Cry 3 is bij de downloadbare game gekozen voor een stijl die doet denken aan science fictionfilms uit de jaren tachtig.

Far Cry 3: Blood Dragon draait om sergeant Rex Colt, een Mark IV-cybercommando. Uitgever Ubisoft beschrijft het doel van het spel als: red het meisje, dood de slechteriken en red de wereld. De game is sinds woensdag verkrijgbaar voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3.


'Ubisoft overweegt vervolg Far Cry 3: Blood Dragon' 

'DWDD verhuist naar Nederland 1'

Matthijs van Nieuwkerk verhuist met De Wereld Draait Door (DWDD) naar Nederland 1. Dat heeft het NRC Handelsblad maandag gemeld. Het praatprogramma wordt op Nederland 3 mogelijk vervangen door programma's van BNN. De betrokken omroepen en koepelorganisatie NPO konden het bericht bevestigen noch ontkennen.

Geruchten over de verhuizing van DWDD naar het tijdvak voor het achtuurjournaal van de NOS doen al langer de ronde. Bekend is dat de VARA-talkshow tot ontevredenheid van presentator Van Nieuwkerk regelmatig wordt ingekort voor uitzendingen van Europees voetbal.

Wat de toekomst biedt voor Lingo, het spelprogramma van de TROS dat nu voor het achtuurjournaal op Nederland 1 geprogrammeerd staat, is onduidelijk. BNN gaat volgens NRC Handelsblad mogelijk een dagelijkse dramaserie en een magazine voor jongeren maken.

De programmering van de publieke omroepen wordt de komende tijd omgegooid. Dat is een gevolg van de bezuinigingen van in totaal driehonderd miljoen euro op het mediabudget.

De besluiten over de programmering moeten in juni definitief worden, liet een woordvoerder van koepelorganisatie NPO eerder weten. Tot die tijd wil de NPO geen uitspraken doen over hoe de publieke netten worden ingevuld.

Foto's: Europa Cup Inline Skating

Dit weekend vond op de skeelerbaan in Heerde de Europa Cup Inline Skating plaats. Met een sterk bezet veld wordt er gereden om punten voor het klassement op zowel de sprint als de lange afstand. Op zaterdag vonden de series plaats van de 500m (4-5 rijders tegelijk in de baan) de 300m tijdrit en de puntenkoers. Fok!fotograaf Barbara Kamphuis was erbij en maakte de volgende reportage: 

Aandeel hernieuwbare energie vrijwel stabiel

Het aandeel van hernieuwbare energie in de totale energievoorziening is vorig jaar vrijwel stabiel gebleven. In totaal kwam 4,37 procent van het totale energiegebruik uit duurzame bronnen, zoals biomassa en windenergie. In 2011 was dat percentage 4,33 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag.

Het aandeel hernieuwbare energie stijgt sinds 2009 met ongeveer 0,1 procentpunt per jaar. In de periode 2003 tot 2009 was de stijging mede door gunstige subsidieregelingen nog 0,4 procentpunt.

Bijna de helft van de hernieuwbare energie wordt gebruikt in de vorm van elektriciteit. Veertig procent wordt als warmte gebruikt. De rest is biobrandstof in vervoersmiddelen.

Bijna driekwart van de hernieuwbare energie komt uit biomassa, zoals afval of hout dat wordt verbrand. Bijna twintig procent komt uit windenergie. De overige bronnen van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie en waterkracht zijn goed voor acht procent van de hernieuwbare bronnen.

Het kabinet wil dat het aandeel hernieuwbare energie in 2020 uitkomt op zestien procent. Daarmee moet klimaatverandering worden tegengegaan en moet de afhankelijkheid van olie en andere fossiele brandstoffen worden verminderd.

VN vermoeden inzet sarin in Syrië

Een commissie van de Verenigde Naties heeft informatie dat Syrische rebellen het zenuwgas sarin hebben ingezet als wapen. Dat heeft Carla Del Ponte, voormalig hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal en het Rwandatribunaal, maandag gezegd in een interview met Swiss TV.

Del Ponte zei dat de vermoedens zijn gebaseerd op interviews met slachtoffers, artsen en medewerkers van veldhospitalen in de buurlanden van Syrië. Gezien de behandelingen die de slachtoffers hebben ondergaan, zijn er 'sterke, concrete verdenkingen, maar nog geen onomstotelijke bewijzen voor het gebruik van sarin', aldus Del Ponte. Er zijn geen bewijzen dat de Syrische regering zich ook schuldig heeft gemaakt aan de inzet van sarin.

Del Ponte is lid van een vierkoppige mensenrechtencommissie van de VN die onderzoek doet naar oorlogsmisdaden in Syrië.

Politie zoekt naar moordwapen in Rotterdam

De politie zoekt maandag in Rotterdam naar een vuurwapen dat mogelijk gebruikt is voor de moord op een 32-jarige man uit Valkenswaard. Zijn lijk werd op Valentijnsdag gevonden. Samen met duikers van de marine worden diverse sloten in en om het Ommoordse veld doorzocht.

Het lichaam van de 32-jarige Pepijn van der Velden werd 14 februari aangetroffen in een auto aan de Aalbes in de Rotterdamse wijk Ommoord. Hij bleek te zijn doodgeschoten.

Vorig maand werden twee verdachten aangehouden voor de moord. De vader en zoon uit Schiedam, 61 en 21 jaar oud, zitten nog vast.

Chris Brown en Rihanna weer uit elkaar

Chris Brown en Rihanna zijn niet langer samen. Ze hebben het te druk met hun werk, vertelde Brown aan het Amerikaanse radiostation 2Day.

"Ze doet haar ding. Ze is aan het toeren", vertelde Brown, die zelf vooral bezig is met het vieren van zijn 24e verjaardag. "Ik heb feestjes in Los Angeles, Las Vegas en New York", somde de r&b-zanger, die zondag jarig was, op. Brown vertelde dat hij zijn verjaardag zonder Rihanna viert. "Ik doe het solo. Maar in Vegas wil ik zo veel mogelijk meisjes leren kennen."

Brown en Rihanna hadden jaren geleden al een relatie, die in februari 2009 strandde toen de zanger zijn vriendin in elkaar sloeg. Vorig jaar vonden de twee artiesten elkaar weer.

"Ik zal altijd van haar houden", vertelde Brown. "Maar we zijn allebei nog jong. Ik kan me niet focussen op een vaste relatie met iemand die zo jong is. Ik moet de beste Chris Brown zijn die ik kan zijn, in plaats van me druk te maken over iemand aan mijn zijde."

Luchtalarm deel Gelderland te laat

De maandelijkse test van het luchtalarm was maandag te laat in de regio Noord- en Oost-Gelderland en een deel van Overijssel. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-en Oost-Gelderland werden de sirenes te laat ingeschakeld door een miscommunicatie in de meldkamer.

Volgens de zegsman was er wat verwarring over de gebruikelijke procedure, waardoor deze te laat gestart werd. Als gevolg klonk het luchtalarm vijf minuten later dan het gebruikelijke 12.00 uur. Via Twitter heeft de veiligheidsregio excuses aangeboden voor eventuele verwarring.

Ontwikkelaars kunnen video-opnames PS4 beperken

De opnamefunctie voor spellen op PlayStation 4 kan op bepaalde momenten worden uitgeschakeld. Op die manier kunnen ontwikkelaars er bijvoorbeeld voor kiezen om gevechten met een eindbaas te censureren. Dat heeft topman Shuhei Yoshida gezegd in een interview met de Japanse website 4Gamer.

Sociale aspecten zijn een belangrijk elementen voor de nieuwe PlayStation-spelcomputer. Met een druk op een knop van de PlayStation 4-controller kunnen gamers hun speelsessie opnemen en delen met vrienden. Ook kunnen ze hun speelsessie live uitzenden. Het is niet bekend of daar ook een beperking op zit

PlayStation 4 moet dit najaar op de markt komen. Een prijs heeft Sony nog niet genoemd. Bol.com heeft een prijskaartje van zeshonderd euro op de spelcomputer geplakt. Bart Smit noemt nog geen prijs, maar biedt wel de mogelijkheid te reserveren.


Ontwikkelaars kunnen video-opnames PS4 beperken 

Paula

Uit het berghok haalde ik Paula en stuurde haar, met enig gestuntel, naar buiten en sloot de deur achter me dicht. Ja! We waren bevrijd. In de openlucht waar kinderen met te veel suiker in hun lichaampjes voorbij kwamen rennen en daar zoveel mogelijk decibellen bij probeerden te veroorzaken. 5 mei begon buiten met verdoofd oor.

Michael Caine tekent weer voor Christopher Nolan

Michael Caine gaat voor de zesde keer in een film van Christopher Nolan spelen. De 80-jarige acteur heeft getekend voor een rol in Nolans sciencefictionfilm Interstellar, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Caine en Nolan werkten eerder al samen aan drie Batman-films, Inception en The Prestige.

Welke rol de Britse acteur gaat spelen in Interstellar is nog onbekend. Nolan heeft ook Anne Hathaway, Jessica Chastain en Matthew McConaughey gestrikt voor rollen. Over de plot van de sciencefictionfilm is nog weinig bekend, behalve dat het verhaal is geïnspireerd op de onderzoeken naar tijdreizen van de natuurkundige Kip Thorne.

Caine hoeft zich voorlopig niet te vervelen. Voor hij begint aan Interstellar kan hij zijn tanden zetten in de komedie Mr Morgan's Last Love, die later dit jaar uitkomt, en de thriller Eliza Graves, die volgend jaar moet verschijnen.


Michael Caine tekent weer voor Christopher Nolan (Foto: Novum)

Abrams vindt Star Trek makkelijker dan Star Wars

J.J. Abrams vindt het een stuk eenvoudiger om twee Star Trek-films te regisseren dan de nieuwe Star Wars-film. De regisseur leverde onlangs Star Trek: Into Darkness af en begint aanstonds aan Star Wars: Episode VII. "Star Trek was voor mij makkelijker omdat ik niet al jarenlang een enorme fan ben", zegt Abrams in een interview met MTV.

"Toen ik in 1977 voor het eerst Star Wars zag, was ik meteen fan", vertelt de 46-jarige Abrams. "Het was een moderne mythe met veel actie. Ik heb als kind geprobeerd naar de tv-serie Star Trek te kijken, maar het greep me niet zo. Ik denk dat het te filosofisch voor me was."

"Toen ik aan de regie van Star Trek begon, moest ik gewoon terug naar de basis. Ik kon niet teren op tientallen jaren kennis als fan", legt Abrams uit. "Bij Star Wars moet ik me er veel meer toe dwingen steeds de belangrijke vragen te stellen. Als fan is het heel gemakkelijk om van alles aan te nemen zonder al te kritisch te zijn."

Star Wars: Episode VII staat gepland voor 2015.


Abrams vindt Star Trek makkelijker dan Star Wars (Foto: Novum)

Man prostaat kwijt na blunder ziekenhuis

Een gezonde patiënt van het Diaconessenhuis in Leiden is door een verwisseling zijn prostaat kwijt. Het ziekenhuis ging over tot verwijdering op basis van de uitslagen van een onderzoek. Die behoorden echter toe aan een naamgenoot. Dat bevestigt het ziekenhuis maandag na berichtgeving over de kwestie in het AD.

De 64-jarige man meldde zich volgens de krant in september met een plasklacht bij het ziekenhuis. Bij onderzoek werd een tumor geconstateerd, waarop in december de prostaat werd verwijderd. Vijf weken later bleek dat de gegevens van de man waren verwisseld met iemand met dezelfde achternaam. De man is nu incontinent en impotent.

De raad van bestuur van het ziekenhuis zegt de fout te betreuren en heeft beide patiënten excuses aangeboden. Het ziekenhuis heeft ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg geïnformeerd. Uit onderzoek bleek onlangs dat niet te achterhalen is wanneer de fout precies is gemaakt. De aanbeveling om de procedures aan te scherpen wordt overgenomen.

Begin 2011 verloor een 63-jarige man uit Den Haag ook zijn prostaat vanwege een fout in het Haagse ziekenhuis Bronovo. De man kreeg te horen dat hij prostaatkanker had en nog maar enkele jaren te leven, waarop hij zijn prostaat liet verwijderen. Ook toen bleek weefsel van twee patiënten verwisseld.

Cartoon door Mark van Eijk
Door Mark van Eijk

'Betaalde YouTube-abonnementen deze week'

YouTube lanceert deze week mogelijk een betaald abonnement voor YouTube-kanalen. Dat schrijft de Britse zakenkrant The Financial Times op basis van welingelichte bronnen. Het zou in eerste instantie gaan om een test met vijftig kanalen. In februari liet Google doorschemeren dat gebruikers grofweg twee dollar (1,30 euro) zouden moeten betalen om toegang te krijgen tot bepaalde kanalen.

Volgens trendwatcher Vincent Everts zou de introductie van een abonnement kassa kunnen betekenen voor YouTube. "Consumenten zijn bereid te betalen voor content als het snel en gemakkelijk wordt aangeboden", legt hij uit. Hierbij verwijst Everts onder meer naar muziekdienst Spotify, waarop tien miljoen mensen een betaald abonnement hebben.

Voor de betaalde YouTube-abonnementen ziet Everts vooral ruimte voor bijvoorbeeld op maat gemaakte televisieseries of bestaande videodiensten. "Betaalde videodiensten als Hulu en Netflix kunnen via YouTube hun markt verbreden door kanalen voor verschillende nichemarkten aan te bieden", meent Everts. Muziekkanalen zouden volgens hem minder geschikt zijn omdat die videoclips geen meerwaarde bieden ten opzichte van het bestaande aanbod op YouTube.

De introductie van abonnementen betekent een nieuwe inkomstenbron voor Google en voor partijen die video's maken. Op dit moment wordt er hoofdzakelijk geld verdiend met advertenties. In een beperkt aantal landen is het mogelijk een film tegen betaling te streamen.

AVRO en TROS worden samen AvroTros

De omroep die ontstaat uit de fusie tussen de AVRO en TROS gaat AvroTros heten. Dat heeft TROS-directeur Peter Kuipers gezegd tegen Novum Nieuws. Vanaf volgend jaar brengen de omroepen samen het Eurovisie Songfestival op de buis en op de radio. Dat wordt nu nog uitgezonden door de TROS.

"In de toekomst is er geen AVRO of TROS meer", zo legt Kuipers uit. "Dan heten we AvroTros en doen we vanaf 2014 samen het Songfestival." De TROS nam voor het songfestival, met zangeres Anouk, dit jaar al AVRO-presentator Cornald Maas in de hand voor een programma over de voorbereidingen van de Nederlandse inzending. Hij was al adviseur bij het liedjesfestijn.

Maas verzorgde eerder voor de TROS het commentaar tijdens het evenement. Hij werd in 2010 ontslagen na een omstreden Twitter-bericht over de Nederlandse kandidaat Sieneke. De presentatie is nu in handen van Daniël Dekker en Jan Smit. Of dat in de toekomst zo blijft is niet duidelijk.

"We hebben er nog geen afspraken over gemaakt", zei Dekker. "Ik vind het leuk om te doen en doe het songfestival met volle inzet." Toch, gaf hij toe, is het songfestival voor hem niet essentieel. "Voor Cornald wel. Voor hem is het echt zijn levenswerk."

De AVRO en de TROS moeten per 2016 volledig gefuseerd zijn. Ook KRO en NCRV en VARA en BNN moeten samengaan. Het mediabudget wordt vanaf dit jaar stapsgewijs verlaagd. Dit moet in 2015 leiden tot een bezuiniging van tweehonderd miljoen euro.

De 58e editie van het Eurovisiesongfestival vindt volgende week plaats in het Zweedse Malmö. Anouk doet mee met het nummer Birds.

Ramen en deuren in Wetteren mogen weer open

De bewoners van het Oost-Vlaamse Wetteren mogen hun ramen en deuren weer open doen. Dat heeft de gemeente maandag op haar website bekendgemaakt. De bewoners was geadviseerd ramen en deuren te sluiten na de ontsporing vrijdagnacht van een goederentrein die chemische producten vervoerde.

De vijfhonderd inwoners die zijn geëvacueerd kunnen nog niet naar huis. Zij mogen pas later maandag onder begeleiding terug naar hun woning. De woningen werden ontruimd, omdat via bluswater dat in het riool terecht was gekomen giftige dampen de panden binnendrongen. In totaal meldden zich 49 mensen in het ziekenhuis met klachten. Twee mensen lagen zondagavond nog altijd op de intensive care.

Ook maandag toeristen in coffeeshops Maastricht

Coffeeshops in Maastricht zijn ook maandag geopend voor klanten uit het buitenland. Dat laat coffeeshopeigenaar en voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) Marc Josemans maandag weten. Zondag openden alle dertien coffeeshops in Maastricht hun deuren ook al voor niet-ingezetenen.

"Vanwege Bevrijdingsdag en berichtgeving in de media leek het voor sommigen om een eenmalige actie te gaan zondag", licht Josemans toe. Dat is niet het geval, benadrukt hij. Josemans, eigenaar van coffeeshop Easy Going, is van plan voorlopig zijn deuren open te houden voor buitenlanders.

Hij laat weten maandag na opening van zijn coffeeshop om 12.00 uur bezoek te verwachten van gemeente of politie. Ook dat nu wel wordt gehandhaafd sluit Josemans niet uit. Zondag, toen naar schatting van de coffeeshophouder in totaal zo'n vijfduizend bezoekers de coffeeshops bezochten, gebeurde dat nog niet.

"Het handhaven is aangekondigd en wij verwachtten het zondag eigenlijk al, maar toen was het Bevrijdingsdag. We wachten nu af wat er gebeurt."

De coffeeshops besloten hun deuren weer te openen nadat de rechtbank in Maastricht vorige week donderdag oordeelde dat de gemeente Easy Going vorig jaar niet had mogen sluiten voor het niet naleven van de regels rond de wietpas. Easy Going had niet-ingezetenen toegelaten in het pand. Burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD) had het besluit volgens de rechtbank echter onvoldoende gemotiveerd.

De gemeente Maastricht wil, net als zondag, niet reageren op de opening van de coffeeshops en eventuele handhavingsmaatregelen.

Dode bij brand in Weert

Bij een brand in een appartementencomplex in Weert is maandagochtend een dode gevallen. Dat meldt de brandweer. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend. De politie is momenteel bezig met onderzoek in het pand. Twee mensen ademden rook in. Een van hen moest naar het ziekenhuis.

De appartementen op de derde en vierde etage moesten worden ontruimd. In totaal gaat het volgens een woordvoerder om twintig tot vijfentwintig personen. Zij werden opgevangen in de kantine van het nabijgelegen politiebureau. Inmiddels zijn ze volgens de zegsman weer teruggekeerd naar hun woning.

De brand, die rond 08.15 uur ontstond in een woning op de derde etage, kon snel worden geblust. De oorzaak is nog niet bekend.

'Britney Spears op de vlucht voor bosbranden'

Britney Spears is op de vlucht geslagen voor de bosbranden in Californië. De popprinses zou haar woning in een buitenwijk van Los Angeles in allerijl hebben verlaten, schrijven verschillende Amerikaanse entertainmentsites.

Britney en haar twee zoontjes Sean Preston (7) en Jayden James (6) zouden vrijdag naar een hotel zijn gevlucht. Paparazziagentschap X17 kiekte de 31-jarige zangeres en haar kroost bij het hotel.

Niet alleen Britneys onderkomen gaat mogelijk in vlammen op. Ook de huizen van onder meer Justin Bieber en Brad Pitt liggen in de gevarenzone. Net als Britney nam ook Robert Pattinson de benen. Hij is volgens geruchten ingetrokken bij zijn vriendin Kristen Stewart, die in Malibu woont.

Ritsma gaat schaatsers trainen

Rintje Ritsma zal schaatsers gaan trainen. De 43-jarige oud-wereldkampioen allround zal samen met Jan Ykema en Arjen Wolters het gewest Fryslân gaan coachen. Wolters is van dit trio de enige die over de juiste papieren beschikt.

Ritsma is wel bezig om de trainerspapieren te halen. "Voor mij is deze functie tegelijkertijd een stageplek. Ik moest veel opdrachten maken voor mijn stage, maar het is leuker om het eens in de praktijk te doen. Anders kom je in een soort van fantasiewereld." Al te veel ambities op het trainersvlak heeft de motorcoureur nog niet. "Ik ben druk met het raceteam en dit kwam wel goed uit. Eerst maar eens gewest Friesland coachen, daarna zien we wel weer."

Israël is boos op Google

Vorige week heeft internetgigant Google de euvele moed gehad om op hun site 'Palestijnse gebieden' te veranderen in 'Palestina'. Nou en, zul je zeggen, Google is een privébedrijf dus ze moeten vooral doen wat ze niet kunnen laten. Google heeft er zelfs nog over overlegd met internationale organisaties als de VN. Maar Israël is toch boos.

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde tegen AFP: "Deze verandering roept vragen op over de reden voor deze verrassende betrokkenheid in de internationale politiek van wat in feite een privaat internetbedrijf is." In een brief die de regering aan Google-directeur Larry Page stuurde, klaagt men dat Google het vredesproces ondermijnt.

De onderminister voor Buitenlandse Zaken Ze'ev Elkin schrijft: "Zo'n beslissing is naar mijn mening niet alleen verkeerd, maar kan ook negatieve invloed uitoefenen op de pogingen van mijn regering om directe onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteiten te bewerkstelligen."

Daarnaast stelt Elkin dat Google's beslissing de Palestijnen het verkeerde idee kan geven, namelijk dat ze door eenzijdig handelen hun doelen kunnen bereiken. Hij wijst erop dat Google positieve veranderingen heeft gepromoot door mensen in verbinding te stellen met elkaar. "Deze beslissing staat daar echter haaks op en verwijdert de partijen juist van een echte dialoog," zo schrijft hij.

'Gevangene ontsnapt in Alphen aan den Rijn'

Uit de gevangenis in Alphen aan den Rijn is maandag een gedetineerde ontsnapt. Dat zeggen getuigen tegen de lokale omroep Alphen Stad FM/TV. Woordvoerders van de politie en de Dienst Justitiële Inrichtingen kunnen dat niet direct bevestigen.

In de regio is rond 10.00 uur een Burgernet-alarmering verzonden. Mensen op de Eikenlaan, vlakbij de bewuste gevangenis, worden opgeroepen uit te kijken naar een licht getinte man van ongeveer 35 jaar oud vanwege 'verdachte omstandigheden'. Hij droeg een witte trainingsjas met zwarte strepen. De politie wil niet zeggen of het mogelijk om de ontsnapte gevange gaat.

Volgens Alphen Stad FM/TV is er een grote zoekactie gestart. De politie controleert onder meer voorbijrijdende auto's. Ook is een helikopter ingezet.

Benjamin Bratt vervangt Al Pacino als slechterik

Benjamin Bratt gaat de slechterik Eduardo een stem geven in de animatiefilm Despicable Me 2. De acteur vervangt hiermee Al Pacino die een paar dagen geleden opstapte wegens 'creatieve onenigheden'. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Bratt moet het klusje snel klaren, want de film moet op 3 juli in de Verenigde Staten in première gaan. De 49-jarige acteur is bekend van series als Law & Order, Private Practice en Modern Family. De 73-jarige Pacino zou met Despicable Me 2 zijn debuut maken als stemacteur in een animatiefilm.

In Despicable Me 2 voegt Gru, met de stem van Steve Carell, zich bij een groepje dat vecht tegen schurken om samen een supercrimineel in opkomst tegen te kunnen houden. De eerste film uit 2010 was een groot commercieel succes. Ook Kristen Wiig en Russell Brand zijn te horen in het vervolg, dat op 23 juni in de Nederlandse bioscopen moet draaien.


Benjamin Bratt vervangt Al Pacino als slechterik (Foto: Novum)

Robert De Niro in misdaaddrama Candy Store

Robert De Niro heeft getekend voor een hoofdrol in het misdaaddrama Candy Store. Hij speelt een gepensioneerde politieagent in New York die weer in dienst treedt wanneer een geheim agent, gespeeld door Jason Clarke, hem vraagt een grote misdaadoperatie in de stad aan te pakken. Dat schrijft het Amerikaanse film- en tv-tijdschrift Variety.

De 69-jarige De Niro is vanaf donderdag te zien als pater familias Don in de komedie The Big Wedding, naast onder anderen Katherine Heigl, Amanda Seyfried en Diane Keaton. Met Candy Store keert hij terug naar het voor hem bekende misdaadgenre. Vorig jaar was hij nog te zien in Freelancers, met Forest Whitaker en rapper 50 Cent.

De 43-jarige Clarke is vooral bekend van Lawless en Zero Dark Thirty en is binnenkort te zien in The Great Gatsby en White House Down. Eerder werd al bekend dat ook Omar Sy, bekend van het Franse drama Intouchables, een hoofdrol in de film heeft. Het is nog niet bekend welke rol hij precies speelt.

Regie en scenario van Candy Store zijn in handen van Stephen Gaghan. Hij werd voor zijn scenario's van Traffic en Syriana, dat hij ook regisseerde, genomineerd voor een Oscar en wist die voor Traffic ook te verzilveren. Wanneer Candy Store in de bioscoop moet verschijnen is nog onbekend.


Robert De Niro in misdaaddrama Candy Store (Foto: Novum)

Schaarste melkpoeder vooral probleem Randstad

De schaarste aan babymelkpoeder is vooral een probleem in de grote steden in de Randstad. In het noorden en oosten van het land is er vooralsnog geen sprake van een tekort. Dat heeft een woordvoerster van marktleider Nutricia Nederland maandag gezegd.

"De vraag uit China is extreem gestegen, daarom kijken Nederlandse ouders nu soms tegen legen schappen aan", aldus de woordvoerster. Dat het probleem vooral in de Randstad speelt, komt mogelijk omdat daar relatief veel Chinezen wonen.

Wereldwijd hebben volgens de Nutricia-woordvoerster, naast Nederland, vooral Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland last van de hamsterwoede van de Chinezen. "In België bijvoorbeeld speelt het probleem nog niet. Dat komt misschien doordat de verkoop van babymelkproducten daar via de apotheek gaat", aldus de zegsvrouw.

Schaarste melkpoeder vooral probleem Randstad
Schaarste melkpoeder vooral probleem Randstad (Foto: ANP)

Pacific Rim wordt vechtspel met monsters

Gamestudio Yuke's legt de laatste hand aan een game op basis van de actiefilm Pacific Rim van Guillermo del Toro. Dat blijkt uit een keuring van de Australische keuringsdienst OFLC. Uitgelekte beelden op klokkenluiderswebsite NeoGAF lijken erop te wijzen dat het gaat om een vechtgame waarbij spelers met monsters uit de film kunnen spelen. Het spel is nog niet officeel aangekondigd.

De OFLC, die het spel keurde als een spel voor volwassenen, vermeldt geen uitgever. Het is daarom aannemelijk dat het spel rond Pacific Rim niet in de winkel komt te liggen. Vermoedelijk wordt de vechtgame tegen betaling aangeboden via de downloadwinkels van Xbox 360 en PlayStation 3.

In de film Pacific Rim moeten soldaten in gigantische robotpakken vechten tegen grote monsters die de mensheid willen uitroeien. De film draait vanaf 18 juli in de bioscoop. Rond die tijd zal waarschijnlijk ook het spel te downloaden zijn.


Pacific Rim wordt vechtspel met monsters

Kabinet Sint Maarten gevallen

Het tweede kabinet-Wescot-Williams op Sint Maarten is dit weekeinde gevallen. De twee parlementsleden van de Democratische Partij van Sarah Wescot-Williams trokken hun steun zondag in, net als een onafhankelijk parlementslid. Daardoor steunt het kabinet nog maar op zeven parlementariërs, een te weinig voor een meerderheid.

De regering steunde op een meerderheid van tien zetels in de vijftien zetels tellende Staten van het land. De regering van Wescot-Williams bestond uit de National Alliance (vijf zetels), de Democratische Partij (twee) en drie onafhankelijke parlementariërs.

Het is nog niet bekend waarom de drie Statenleden hun steun hebben ingetrokken. Aangenomen wordt dat dit komt door de omkooppraktijken waar een van de parlementsleden en mogelijk ook minister van justitie Roland Duncan uit het kabinet van Wescot-Williams bij betrokken zouden zijn. Nederland had al aangedrongen op het vertrek van Duncan.

Proces tegen Duitse neonazi's van start

Het proces tegen vijf Duitse neonazi's die worden beschuldigd van een terreurcampagne tegen immigranten is maandag van start gegaan. Hoofdverdachte is de 38-jarige Beate Zschäpe. Het proces is een van de grootste in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

Zschäpe wordt ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de moord op acht Turken, een Griek en een politieagente. Daarnaast zou ze de hand hebben gehad in zeker twee bomaanslagen en vijftien bankovervallen. Zschäpe zou haar daden samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt hebben gepleegd. De twee pleegden op 4 november 2011 zelfmoord, kort nadat de politie hen op het spoor was gekomen na een bankoverval in Eisenach.

Zschäpe is een kopstuk van de extreemrechtse terreurorganisatie Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU). De organisatie kon bijna dertien jaar lang ongestoord haar gang gaan. Naast Zschäpe staan ook vier andere neonazi's terecht. Ze worden ervan verdacht de NSU te hebben geholpen.

Voor het begin van het proces werd bij de rechtbank in München gedemonstreerd. De betogers eisen opheldering van de overheid hoe de NSU jarenlang onder de radar kon blijven. Ook de nabestaanden van de slachtoffers willen duidelijkheid, aldus de ombudsvrouw van de regering.

Jochie draait door na Call of Duty-ban

Helaas kunnen we weer een bijzonder incident aan het lijstje van gewelddadige acties naar aanleiding van games toevoegen. Een veertienjarig jochie heeft namelijk zijn moeder vermoord, nadat hij ook geprobeerd heeft haar te verkrachten. De aanleiding voor het incident was dat hij een ban had gekregen in de game Call of Duty.

Het moordwapen, een .22, dat hij gebruikte nadat de verkrachting niet lukte, was een cadeau van zijn ouders dat hij kreeg toen hij elf werd. Na zijn daad belde de jongen 911 en bekende dat hij zijn moeder om het leven had gebracht. "Ik maak geen grapje, ze is dood. Ik heb mijn moeder vermoord met een .22 en ik weet niet waarom ik dit gedaan heb. Ik voel me raar en ik denk dat ik een vorm van ADD heb."

Deze actie zal ongetwijfeld de discussie over games die aanzetten tot geweld flink doen oplaaien en wellicht dat ook de verscherping van de Amerikaanse-wapenwet weer eens ter sprake komt. De advocaten van de jongen zullen in ieder geval proberen hem ontoerekeningsvatbaar te laten verklaren. Daarnaast zal een kinderpsycholoog hem verder onderzoeken of hij nog verdere psychische problemen heeft.

Gretchen Crooks, vermoord door haar zoon om een Call of Duty-ban

[NBA] Pacers winnen in New York van Knicks

Indiana Pacers is de tweede ronde van de play-offs in de NBA begonnen met een zege. In de New Yorkse Madison Square Garden werd New York Knicks zondag met 102-95 verslagen. De Pacers leiden de best-of-sevenserie met 1-0. Dinsdag staan de twee ploegen opnieuw tegenover elkaar in New York.

De Knicks en de Pacers waren aan elkaar gewaagd tijdens de eerste helft. Nadat spelmaker Carmelo Anthony van de Knicks in het derde kwart na zijn vierde persoonlijke fout naar de kant werd gehaald liep Indiana uit. In het laatste kwart hielp Anthony zijn ploeg nog naar een kleinere achterstand, maar de Pacers gaven de zege niet meer uit handen.

David West was met twintig punten de topscorer van de Pacers. Zijn ploeggenoot Lance Stephenson pakte met elf punten en dertien rebounds een double-double. Anthony was de topscorer van new York met 27 punten. Hij pakte ook elf rebounds.

Europese prijs voor Nono, het Zigzagkind

De Nederlandse film Nono, het Zigzagkind heeft zondag de Young Audience Award 2013 van de Europese Film Academie (EFA) gewonnen. De film van de Belgische regisseur Vincent Bal werd verkozen boven een Franse en Duitse inzending.

Voor de prijs komen Europese films in aanmerking die bestemd zijn voor jongeren van 12 tot en met 14 jaar. Bal ontving in de Oost-Duitse stad Erfurteen zilveren standbeeldje. Zijn film, die vorig jaar het Nederlands Filmfestival opende, is gebaseerd op het boek Het Zigzagkind van de Israëliër David Grossman. De 13-jarige Nono, wiens vader de 'beste politie-inspecteur ter wereld' is, krijgt een mysterieuze opdracht. Onder anderen Isabella Rossellini en Fedja van Huêt spelen mee.

De EFA werd in 1988 opgericht om de Europese filmindustrie te stimuleren. De academie verenigt meer dan 2800 regisseurs, producenten en acteurs.

Nono, Het Zigzag Kind geselecteerd voor Berlinale (Foto: Novum)

Enorme toeloop voor Iron Man 3 in VS

De superheldfilm Iron Man 3 heeft in het openingsweekend in de Verenigde Staten en Canada 175,3 miljoen dollar (133,6 miljoen euro) binnengehaald, waarmee de rolprent de een-na-beste filmopening aller tijden heeft. Wereldwijd levert de film daarmee een geschatte 680,1 miljoen dollar op, verklaarde Disney-dochter Marvel zondag.

De beste filmopening ooit betrof eveneens een film over superhelden, The Avengers. Die was vorig jaar in het eerste weekend goed voor 207,4 miljoen dollar. Harry Potter and the Deathly Hallows (2) opende in 2011 met 169,2 miljoen dollar.

Logo Iron Man 3

Justin Bieber aangevallen tijdens concert in Dubai

Justin Bieber is zondagavond aangevallen tijdens een concert. Een fan rende het podium op tijdens Biebers show in Dubai. Dat schrijft The National, een krant uit Abu Dhabi in handen van de overheid.

De belager stormde het podium op toen Bieber achter de piano zat en probeerde het 19-jarige tieneridool te omhelzen. Bieber wist te ontkomen en vluchtte naar de andere kant van het podium.

De beveiliging had Biebers belager snel te pakken. Toen een bewaker boven op de fan dook, viel de vleugel waar Bieber kort daarvoor nog op speelde van een verhoging. Het instrument belandde op zijn kant op het podium en kon de rest van de show niet meer worden gebruikt.

Bieber en zijn band pakten het concert op alsof er niets gebeurd was, zo is te zien in een video op entertainmentwebsite TMZ. "Dubai. Niets kan de show stoppen", twitterde Bieber na afloop van het concert.

Holland Casino maakt verlies

Holland Casino is vorig jaar in de rode cijfers gedoken. Het staatsgokbedrijf sloot 2012 af met een verlies van 652 duizend euro. In 2011 werd nog een winst van 3,8 miljoen euro geboekt. Het aantal bezoekers daalde met twee procent naar 5,6 miljoen, zo meldt Holland Casino maandag. De gemiddelde besteding bedroeg 96 euro, twee euro minder dan in 2011.

De afdracht aan de staat daalde met drie procent naar 140,4 miljoen euro. De opbrengst uit tafelspelen als roulette en poker daalde met zeven procent. Speelautomaten leverden Holland Casino, net als in 2011, zo'n 265 miljoen euro op.

In november kondigde het staatsbedrijf aan vijftig miljoen euro te willen bezuinigen. De komende twee jaar schrapt het daarom vierhonderd tot 450 banen. De helft daarvan wordt gedwongen ontslagen. In de afgelopen vier jaar zijn al achthonderd banen geschrapt.

Op het hoofdkantoor in Hoofddorp verdwijnen 130 banen, in de casino's zelf driehonderd. De openingstijden worden aangepast en de nieuwe cao moet meer 'marktconform' worden, met een versobering van de secundaire arbeidsvoorwaarden.

Holland Casino, nu nog een staatsbedrijf, bereidt zich verder voor op een eventuele verkoop. Het kabinet ziet het aanbieden van kansspelen niet als taak van de overheid. In het verlengde daarvan ziet het gokbedrijf kansen voor online gokken en verwacht daar in de tweede helft van het jaar stappen in te zetten.

Doden bij islamitische rellen Bangladesh

Bij gevechten tussen de politie en fanatieke moslims in Bangladesh zijn zeker tien doden gevallen. Dat hebben Bengalese media maandag gemeld. De fundamentalisten waren de straat opgegaan om te eisen dat de regering een wet invoert die godslastering verbiedt en bestraft met de doodstraf. Die straf zou ook opgelegd moeten gaan worden aan moslimafvalligen.

Volgens United News of Bangladesh vielen in de het centrum van Dhaka zeven doden. In Kanchpur, een voorstad van Dhaka, kwamen nog eens drie mensen om het leven. De gevechten ontstonden toen veiligheidstroepen traangas inzetten en rubberkogels afvuurden op de ongeveer 20 duizend betogers.

De Bengalese regering is niet van zins om aan de eisen van de extremisten tegemoet te komen. Volgens de regering moet de wet in Bangladesh seculier en liberaal zijn, maar fundamentalistische moslims zien die twee zaken juist als verderfelijk.

Politici geschokt door moord Wiels

Minister-president Mark Rutte heeft maandagochtend met afschuw gereageerd op de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels. "Veel is nog onduidelijk, maar niets kan een dergelijke laffe daad rechtvaardigen", zegt hij in een verklaring.

"Curaçao verliest met Helmin Wiels een gedreven politicus. Een man die vocht voor zijn idealen, stond voor zijn zaak en bovenal hart had voor zijn land Curaçao", laat Rutte weten.

In een telefoongesprek met premier Daniel Hodge van Curaçao heeft Rutte kort de na de moord zijn condoleances overgebracht. Hij wenst de kinderen van Wiels, zijn geestverwanten en de hele Curaçaose bevolking verder veel sterkte toe.

De moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels heeft ook minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) geschokt. Dat zei hij maandagochtend in een reactie op Radio 1. Volgens Plasterk was Curaçao na politieke strubbelingen in het afgelopen jaar juist weer op de goede weg. "Het is van groot belang voor Curaçao en het hele koninkrijk dat zijn erfenis goed wordt opgepakt", aldus Plasterk.

Plasterk had als minister regelmatig contact met Wiels, leider van de grootste regeringspartij Pueblo Soberano. Hij beschrijft hem als een van de machtigste mannen op Curaçao. Een open man, die deugt en die respect verdient, zo zei Plasterk. "Hij was een groot voorbeeld voor zijn volk."

Volgens Plasterk was niet bepaald sprake van een gespannen sfeer. "Dat beeld had ik niet. Ik weet niet uit welke hoek dit komt", aldus de minister. De bewindsman zei wel dat Wiels zich hardmaakte voor de strijd tegen corruptie en misdaad en dat dat er wellicht iets mee te maken heeft gehad.

De 54-jarige Wiels, leider van de grootste regeringspartij Pueblo Soberano, werd zondag doodgeschoten op het strand van Marie Pompoen. De dader of daders zijn nog spoorloos. Wiels streed op Curaçao voor onafhankelijkheid. Zijn partij Pueblo Soberano won in oktober de verkiezingen en vormt met enkele coalitiepartners de regering. Hij werd zondag doodgeschoten op het strand van Marie Pompoen.

'Verhuizen met restschuld onder NHG mogelijk maken'

Woningbezitters met een restschuld die willen verhuizen kunnen dat op termijn mogelijk doen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) onderzoekt die mogelijkheid, melden bronnen in de sector maandag aan Het Financieele Dagblad. De maatregel zou moeten bijdragen aan het vlot trekken van de huizenmarkt.

Banken mogen bij uitzondering hypotheken boven 105 procent van de woningwaarde toekennen aan mensen met een restschuld. De instantie die de NHG verstrekt, het Waarborgfonds Eigen Woning, doet dat echter niet. Blok gaat nu in overleg met het fonds om de regeling te verruimen, aldus het FD. De verruiming moet ervoor zorgen dat banken minder huiverig worden om de restschuld mee te financieren.

Van naar schatting een miljoen woningen is de hypotheekschuld inmiddels hoger dan de waarde van de woning, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over 2011. De huizenprijzen zijn sinds 2011 met nog eens tien procent gedaald. Duizenden mensen hebben vorig jaar hun huis met een restschuld moeten verkopen.

Seedorf pakt eerste titel in Brazilië

Clarence Seedorf heeft zijn eerste titel in Brazilië binnen. De 37-jarige Nederlander won met Botafogo het prestigieuze staatskampioenschap van Rio de Janeiro. In de finale van het tweede deeltoernooi van de titelstrijd was de ploeg met 1-0 te sterk voor Fluminense.

Doordat Botafogo ook al het eerste deeltoernooi had gewonnen, door in maart in de finale Vasco da Gama met 1-0 te verslaan, was een finale niet nodig en kroonde de ploeg zich direct tot winnaar. Seedorf speelt sinds zomer vorig jaar in Brazilië.

Spits Rafael Marques scoorde vijf minuten voor rust de beslissende treffer. Seedorf, die in de tweede helft bij een 1-0 stand nog een penalty via de lat overschoot, was na afloop van de wedstrijd tot tranen toe geroerd. "Het is erg emotioneel. Elke titel heeft zijn eigen emoties, maar ze zijn altijd belangrijk. Net als de inzet, het zweet en de toewijding die ervoor nodig zijn. Ik ben een gelukkig mens."

Voor Botafogo was het de twintigste keer in de historie dat het staatskampioenschap werd gewonnen. De laatste keer deed de ploeg dit in 2010. Van de in totaal negentien duels verloor Botafogo er slechts één. Drie keer speelde ploeg gelijk en vijftien keer werd gewonnen, waarvan de laatste elf duels op rij. Seedorf speelde mee in veertien wedstrijden, waarin hij zeven keer tot scoren kwam

Fluminense, de regerend Braziliaans kampioen, was in de eindstrijd de onderliggende partij. Spits Fred (oud-Olymique Lyon) was afwezig met een blessure, net als Deco (oud-FC Barcelona), die afgelopen week op het gebruik van doping werd betrapt. Twaalfduizend toeschouwers zagen dat Fluminense zonder de twee bepalende spelers niet in staat was Botafogo van de zege te houden.

De winst van Botafogo zorgde voor enthousiaste reacties van de fans. Die reden al toeterend door de stad, met de vlaggen uit het raam. In de loop van de avond verzamelden zich ruim tweeduizend aanhangers bij het clubhuis van Botafogo om daar de titel met het team te vieren.

De spelers feestten een half uur met de fans, waarbij Seedorf tot groot genoegen van de supporters zijn zangtalenten tentoonspreidde en het nummer 'One Love' van Bob Marley zong. "De wereld moet een voorbeeld aan jullie nemen", liet Seedorf zijn waardering blijken aan de fans.

Sijsling stijgt, Haase zakt op ranglijst

Tennisser Igor Sijsling is deze week een plaats gestegen op de wereldranglijst. De Amsterdammer ging van de zeventigste naar de 69e stek. Robin Haase zakte juist drie posities. De Hagenaar, de enige Nederlander in het hoofdschema van het masterstoernooi in Madrid deze week, is de nieuwe nummer 77. Thiemo de Bakker blijft nummer 87.

Bij de vrouwen blijft Kiki Bertens de beste Nederlandse tennisster. Net als vorige week staat zij 58e. Arantxa Rus blijft 87e.

Zowel bij de mannen als de vrouwen verandert in de top van de ranglijst niets. Novak Djokovic en Serena Williams blijven de lijstaanvoerders. Djokovic wordt gevolgd door Roger Federer, Andy Murray, David Ferrer en Rafael Nadal. Williams houdt Maria Sharapova, Victoria Azarenka, Agnieszka Radwanska en Na Li achter zich.

Gratis boze vogels voor Windows Phone

Dat Windows Phone achter loopt met het aantal apps is geen geheim, maar langzaam maar zeker zien we steeds meer bekende apps verschijnen. Rovio is in ieder geval druk bezig om hun aanbod uit te breiden. Om dit extra te promoten, kun je nu tijdelijk de volledige versie van Angry Birds gratis downloaden in de Microsoft Store.

Angry Birds was al langer beschikbaar op Windows Phone, maar deze versie miste echter nog ruim 100 levels ten opzichte van de Android- en iOS-versies. Hier is gelukkig een eind aan gekomen en nu kunnen Window Phone-eigenaren eindelijk de varkens in alle 350 levels verspreid over 8 werelden om zeep helpen. Wees er wel snel bij want de gratis versie is tot 15 mei beschikbaar, na deze datum zal de game 0,99 euro gaan kosten.

Download Angry Birds voor Windows Phone 7

Download Angry Birds voor Windows Phone 8

Gratis Angry Birds

Gemeenten willen alternatieve route giftreinen

Er moet een apart spoor komen voor treinen die chemische stoffen vervoeren. Daarvoor pleiten de gemeenten Dordrecht en Zwijndrecht maandag in het AD naar aanleiding van het treinongeluk in het Belgische Wetteren.

De bewuste trein vertrok vrijdagavond uit Zwijndrecht en reed vervolgens via Dordrecht richting België. De gemeenten hebben het idee dat ze aan een ramp zijn ontsnapt en willen uit angst voor rampen dat dergelijke 'giftreinen' in de toekomst niet meer door dichtbebouwd gebied rijden.

"De ramp in België is een triest bewijs dat het erg mis kan gaan. En als dat hier was gebeurd, was het aantal doden nog vele malen groter geweest", zegt wethouder van verkeer Jasper Mos in de krant. "Dit toont wel aan dat er meer veiligheidsmaatregelen nodig zijn op het gebied van gevaarlijke stoffen."

Hoogleraar Besturen en Veiligheid Ira Helsloot stelt in de krant dat het wel meevalt met het gevaar. Volgens hem is er geen alternatief. "Een apart spoor, ver van de bebouwde kom is fysiek en economisch niet haalbaar", stelt hij. Volgens Helsloot is het gevaarlijker om op de fiets naar je werk te gaan dan wonen langs het spoor.

Bij het ongeluk viel een dode en raakten zeker 49 mensen gewond. Goederenwagons van de trein ontspoorden vrijdagnacht. Er brak brand uit en via het bluswater kwamen chemische stoffen in het riool terecht. Via het riool kwamen giftige dampen ook in de huizen van omwonenden terecht.

Konvooi premier Egypte beschoten met hagel

Vijf mannen in een pick-uptruck hebben zondag een konvooi van de Egyptische premier Hesham Kandil beschoten met hagelgeweren. De mannen wisten niet dat Kandil in een van de auto's van het konvooi zat. Dat hebben de Egyptische autoriteiten gezegd.

De autostoet van Kandil reed zondagavond laat op een brug in Caïro toen de pick-uptruck op hoge snelheid op het konvooi af kwam. De mannen vuurden hagel af op het konvooi om zo de auto's aan de kant te dwingen.

De mannen werden prompt gearresteerd. Ze verklaarden tegenover de politie dat ze op weg naar huis waren, nadat ze eerder in een vechtpartij waren beland. De schutters realiseerden zich volgens de politie niet dat Kandil in een van de auto's van het konvooi zat.

Veel doden bij schietpartij in betwist gebied Sudan

Bij een schietpartij in de olierijke Sudanese grensregio Abyei zijn ten minste twintig doden gevallen. Dat hebben de Verenigde Naties en de Sudanese autoriteiten zondag gezegd. Onder de slachtoffers zijn een Egyptische vredesmilitair en een stamhoofd die met de vredesmilitairen meereisde.

Volgens het Sudanese ministerie van binnenlandse zaken waren de meeste slachtoffers lid van de etnische Misseriya-stam. Het stamhoofd dat met de VN-vredesmilitairen meereisde was Koul Deng Majok, een etnische Ngok Dinka uit Zuid-Sudan. De stam van Majok had nagelaten de Misseriya te informeren dat ze door Abyei zouden reizen.

Syrische rebellen schieten helikopter neer

Syrische rebellen hebben zondag in het oosten van Syrië een helikopter van het regeringsleger neergehaald. De acht inzittenden van het toestel kwamen daarbij om het leven. Dat hebben activisten maandag gezegd.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten plaatste een video op hun website waarop te zien is hoe gewapende lieden bij het wrak van de helikopter staan. Een van de strijders zegt dat het gaat om de helikopter die zondag in de oostelijke provincie Deir el-Zour werd neergehaald. Op de beelden is ook een pick-uptruck te zien die is volgeladen met stoffelijke overschotten. Het zou gaan om de militairen die in de helikopter zaten.

Grosjean happy met nieuwe chassis

Romain Grosjean heeft een nieuw chassis gekregen in Bahrein. Het leverde hem een goed gevoel op zei hij zelf, het resulteerde in een derde plaats.

De Fransman van Lotus is erg tevreden met zijn nieuwe auto: "Ik heb nu het gereedschap om voor meer goede resultaten te kunnen gaan. Het is geen geheim dat ik voor Bahrein geen goed gevoel had over de auto. Het probleem was niet het chassis, de aërodynamica of iets in die geest, het duurde gewoon even voordat de wagen helemaal naar mijn zin was, wat ontzettend frustrerend was. In Bahrein hebben we het probleem eindelijk weten op te lossen en ik voelde me ineens een stuk comfortabeler in de auto, met een podiumplek aan het einde van de race als gevolg. De wagen deed precies wat ik wilde en de derde plaats was een mooie beloning voor het harde werken van het team."

Vanaf nu wil Grosjean vaker op het podium staan: "We hebben dit jaar elke race punten gescoord, dus we waren al consistent, maar nu de auto is zoals ik dat graag wil, moeten we ook elke race voor een topresultaat kunnen gaan. Ik beschik nu over het gereedschap om elk weekend hard te kunnen pushen. Voor mij begint het seizoen dus eigenlijk nu pas. Mijn podium in Bahrein was in dat opzicht een mooi begin. Als we net zo hard blijven werken als tijdens die eerste paar races, weet ik zeker dat we dit jaar mooie dingen kunnen bereiken."

Met 26 punten na drie races staat de Fransman zevende in het kampioenschap.

Neus De Vrij toch niet gebroken

Stefan de Vrij heeft zijn neus niet gebroken. Zondagmiddag verliet hij het veld in Den Haag nog per brancard en werd er gevreesd voor een gebroken neus.

Na 25 minuten verliet de aanvoerder van Feyenoord het veld per brancard nadat hij in een duel met Charlton Vicento een flinke tik op zijn neus had gekregen.

De eerste diagnose luidde dat De Vrij zijn neus had gebroken, maar na afloop bleek dat toch niet het geval. Trainer Ronald Koeman kreeg te horen dat de schade minder ernstig is. "Niet gebroken, maar wel zwaar gekneusd", aldus de coach.

De kans is aanwezig dat De Vrij aanstaande zondag weer in actie kan komen als Feyenoord het op eigen veld opneemt tegen NAC Breda.

FOK! wat een weer... Zonnig.

Goedemorgen! Erg veel valt er deze dagen niet te beleven op weergebied. Bevrijdingsdag verliep dan ook overwegend zonnig en droog. Er waren slechts een paar stapelwolkjes aanwezig, maar ik denk niet dat veel mensen die gezien zullen hebben.

Ik kan het voor vandaag ook kort houden: vrij zonnig, droog en warm weer met maxima van 20 tot 25 graden. Langs de kust is er kans op zeewind en daar koelt het vanmiddag dan ook af. Elders staat er vrijwel geen wind.

Morgen: vrij zonnig, droog en warm weer met maxima van 20 tot 25 graden. Langs de kust is er kans op zeewind en daar zal het dan ook gaan afkoelen. Elders staat er vrijwel geen wind.

Volgens mij viel ik even in herhaling...

Alle gekheid op een stokje, woensdag zit er wel enige verandering aan te komen. Er komt koelere lucht aan en dat proces zou wel eens een paar buien op kunnen leveren. Ik blijf hier wel voorzichtig in, want de afgelopen dagen zag je diverse fronten al volledig stuklopen. We wachten het nog even rustig af. 

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

vlinder
ADQ maakte een schitterende fotoreportage over het ' kleine' leven waar we vaak langslopen zonder ze op te merken.

 Bastaardzandloopkever
Dit is dan de Bastaardzandloopkever. Een mooi woord voor een spelletje Scrabble.

 Insecten2
Dit krekeltje is maar een drie millimeter groot.

 Vliegje
Dit vliegje is een halve centimeter groot.

 Insecten4
Hier zie ik ze bijna niet... Wat een mooie reportage ADQ, dank je wel!

'Babel wordt met Kuijt herenigd bij Fener'

Ryan Babel speelt mogelijk volgend seizoen in de Turkse competitie. De aanvaller van Ajax wordt door De Telegraaf gelinkt aan een overstap naar Fenerbahçe.

Babel heeft een aflopend contract bij Ajax en is komende zomer transfervrij. Mede door blessureleed kon de 26-jarige spits geen stempel drukken op het kampioensjaar van de Amsterdammers. De kans is groot dat Babel na dit seizoen weer vertrekt uit de hoofdstad. Real Betis werd eerder al genoemd rond de aanvaller.

De Telegraaf meldt dat ook Fenerbahçe interesse heeft. De Turkse club zag zondag hoe Galatasaray de titel veroverde. Dirk Kuijt zag zijn ploeg vanaf de tribune verliezen van Istanbul BB (2-0). Fener moet nog knokken voor de tweede plek achter Galatasaray en Wesley Sneijder. Babel speelde bij Liverpool al samen met Kuijt.

Swords & Soldiers 3D krijgt eerste trailer

Ronimo Games heeft een eerste trailer uitgebracht voor Swords & Soldiers 3D. Het spel is een port voor Nintendo 3DS van de game die in 2010 uitkwam op Nintendo Wii, PlayStation 3, pc en iOS.

Swords & Soldiers 3D is een tactische sidescroller waarbij drie groepen de strijd met elkaar aangaan. Een precieze releasedatum is nog niet bekendgemaakt, maar de verwachting is dat het snel uitkomt.

McLaren gaat raceweekend als testdag gebruiken

Bij McLaren gaan ze de Spaanse Grand Prix als veredelde test gebruiken. Eerder reden ze hier in de winter hun rondjes dus ze kunnen de data goed vergelijken om te zien of de auto beter geworden is.

Sergio Perez weet dat hij ook in Spanje nog niet zal vechten om de zege: "Het circuit van Barcelona zal een goede plek zijn om onze auto verder te testen, omdat het een zeer veeleisende baan is. We hebben veel data van de wintertests om mee te werken, dus we verwachten er een redelijk goed beeld te krijgen van hoe we er nu voor staan met de wagen. We hopen er meer over de auto te weten te komen en erachter te komen welke richting we het beste op kunnen gaan met de setup. Het belooft dus een erg nuttig weekeinde voor ons te worden."

Tot op heden rijden Jenson Button en Perez vooral voor plek zes of minder mee.

Bergkamp: "Nu naar achtste finale van CL"

Ajax veroverde zondag de derde landstitel op rij. Assistent-trainer Dennis Bergkamp hoopt dat de Amsterdammers ook in Europa weer in ver kunnen komen.

Ajax kwalificeerde zich met de landstitel voor de groepsfase van de Champions League. In de afgelopen jaren kwamen de hoofdstedelingen in loodzware poules terecht. "Het heeft ons veel gebracht. We hebben daar een hoop van geleerd, we hebben het ritme van de topwedstrijden vastgehouden", zei Bergkamp tegen de NOS.

"Dat heeft ons de tweede helft van het seizoen veel opgebracht.Nu moeten we de stap maken naar de achtste finale van de Champions League. De uitdaging is er voor ons om, als er nieuwe spelers komen, om de nieuwe spelers daar neer te zetten en hun uit te laten groeien tot betere spelers. Wij gaan graag die uitdaging aan."

Kovalainen sprak alleen met Caterham

Marussia heeft niet gesproken met Heikki Kovalainen aldus de Fin zelf. Het team had vlak voor de start van het seizoen ineens een vrije stoel na de betaalproblemen van Luiz Razia.

Kovalainen sprak met het Britse Sky over de wintermaanden. "We zijn niet serieus met elkaar in gesprek geweest. Marussia is dus nooit echt een optie voor me geweest. Ik heb heel lang met Caterham gesproken, totdat ze iemand anders bevestigden. Ik heb met geen enkel ander team serieus onderhandeld."

Caterham koos uiteindelijk voor Giedo van der Garde en Charles Pic als coureurs. Ook van de ruzie tussen teambaas Tony Fernandes en Kovalainen is volgens de éénvoudig racewinnaar niks waar: "Dit is niet waar. Ik heb nooit ruzie gehad met Tony. Ik was het niet eens met wat het team me aanbood voor dit jaar en verschilde daarover van mening met Tony, maar ik ben nooit naar hem uitgevallen. Ik heb hem later tijdens de kwalificatie voor de Australische Grand Prix een sms gestuurd dat ik wel Q2 zou hebben gehaald. Daarna zijn we weer gaan praten en bood hij me aan om terug bij het team te komen om de auto te testen."

Lurling: "Jongensdroom op m'n 36ste"

NAC won zondag met 5-3 van Roda JC en voorkwam daarmee dat het nacompetitie moet spelen. Anthony Lurling was de grote man.

"Ik zag het al voor me dat we naar De Graafschap en Fortuna moesten", zei de 36-jarige speler tegen BN/De Stem. "En ja, toen kreeg ik het op mijn heupen en win je met 5-3. Wat moet je dan nog meer zeggen? Dit pakken ze me niet meer af."

"Prachtig als je je op deze manier kunt veilig spelen. Een jongensdroom op mijn 36ste. In de winterstop hadden we veertien punten en moet je nu eens kijken, 38 punten. Een prima prestatie", zei de man die twee keer trefzeker was en twee doelpunten voorbereidde.

Trainer Nebojsa Gudelj is blij met het ontlopen van de nacompetitie. "Daarmee hebben we de doelstelling gehaald. Ik ben erg trots op dit team. Na de winterstop hebben het prima gedaan. Alleen omdat deze competitie zo spannend en raar is, moesten we tegen Roda JC winnen om ons veilig te spelen. Dat is gelukkig gebeurd."

Janmaat: "Hebben met zijn allen gefaald"

Feyenoord heeft het uitzicht op de tweede plek verloren na de 2-0 nederlaag bij ADO Den Haag. Darryl Janmaat vond de Rotterdammers ver onder de maat spelen.

Feyenoord moest winnen om in de race te blijven voor de voorronde van de Champions League. De ploeg van Ronald Koeman gaf echter niet thuis in Den Haag. Omdat PSV wel won, is de tweede plek nu in handen van de Eindhovenaren. Janmaat vindt dat Feyenoord de problemen over zichzelf heeft afgeroepen op bezoek bij ADO.

"Als je zo speelt, win je geen wedstrijden. Het was heel matig, we voetbalden niet. Hier zijn geen excuses voor", aldus de rechtsback tegen NUsport. "We hadden er moeten staan en hebben met zijn allen gefaald. Ik denk dat we allemaal in de spiegel moeten kijken en dat niemand goed heeft gespeeld", besluit de Oranje-international.

Playsystem, TES64, grApple, Ninvento

 Een mooie combinatie van dit alles – games, het Tycoon-genre en tweedimensionaal plezier – is onlangs uitgekomen en werd door mijn broer aangeraden: Game Dev Tycoon. U raadt het al: in dit spel staat u in de schoenen van Jobs en Gates. U begint, zoals zij, ergens in een vieze garage in de jaren zeventig, met een enkel idioot eenvoudig spelletje dat een paarhonderd keer verkoopt en u een handvol fans oplevert. Met verkoop en ontwikkeling van een spel krijg je geld en researchpunten, die je weer kunt gebruiken om jezelf bij te scholen, personeel aan te nemen of extra mogelijkheden voor in je spellen, te onderzoeken. 

Koeman mogelijk weg bij RKC Waalwijk

Erwin Koeman durft niet te bevestigen dat hij bij RKC Waalwijk blijft. De oefenmeester laat zijn keuze afhangen van het materiaal dat voorhanden is voor komend seizoen.

"Begrijp mijn woorden niet verkeerd, maar eerst ga ik dit seizoen evalueren met de clubleiding. Ik houd rekening met het vertrek van Jeroen Zoet en Teddy Chevalier en misschien nog een paar anderen. Daar moeten wel goede vervangers voor komen", zegt Koeman volgens het Algemeen Dagblad.

Koeman won vanmiddag met 3-2 van Vitesse. Een knappe prestatie voor de huidige nummer vijftien van de Eredivisie. De Waalwijkers kenden een moeizaam seizoen en zijn nu pas zeker van lijfsbehoud op het hoogste Nederlandse niveau.

"Natuurlijk weet ik dat de financiële middelen in Waalwijk beperkt zijn. Zie maar wat vandaag op het veld stond. Wilfried Bony verdient geloof ik meer dan de gehele selectie van RKC."

Asielzoekers in hongerstaking op Schiphol

In het detentiecentrum op Schiphol weigeren 19 asielzoekers te eten. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie zijn 6 mensen op 30 april in hongerstaking gegaan. Een dag later sloten zich 13 anderen bij hen aan. De zegsman wilde niet ingaan op de reden voor het protest.

De asielzoekers worden nauwlettend in de gaten gehouden door een medisch team, aldus Justitie. Geprobeerd wordt om met hen het gesprek aan te gaan opdat zij snel weer beginnen met eten.

Asielzoekers in hongerstaking op Schiphol
Asielzoekers in hongerstaking op Schiphol (Foto: ANP)

Franse test met ballistische raket mislukt

Een test van een Franse ballistische raket is zondag mislukt. Enkele minuten na de lancering vanaf een kernonderzeeër voor de kust van Groot-Brittannië explodeerde de M51-raket. Dat heeft het Franse ministerie van defensie bekendgemaakt.

Het was de zesde testlancering van een M51-raket. Er wordt onderzocht waarom de test mislukte. De raket was, zoals gebruikelijk, niet uitgerust met een kernkop.

[Serie A] Cavani leidt Napoli langs Inter met hattrick

Edinson Cavani heeft Napoli zondagavond in de Serie A met een hattrick langs Internazionale geleidt: 3-1. De ploeg van de Uruguayaanse aanvaller is daardoor zo goed als zeker van directe plaatsing voor de Champions League. Met drie duels te spelen heeft Napoli zeven punten voorsprong op nummer drie AC Milan, dat zich met die plek zou plaatsen voor de voorronde van het miljoenenbal.

Cavani opende in eigen huis al na drie minuten de score. Ricky Alvarez deed die goal weer teniet vanaf de strafschopstip, maar na ruim een halfuur was ook Cavani succesvol vanaf de elfmeterstip: 2-1. Twaalf minuten voor tijd besliste hij het duel definitief door zijn derde van de avond tegen het net te schieten. De aanvaller is met 26 goals topscorer in Italië.

Inter staat achtste en heeft nog een kleine kans om zich te plaatsen voor Europees voetbal.

[Primera Divisíon] Messi redt Barcelona tegen Betis

Lionel Messi heeft Barcelona zondagavond in eigen huis behoedt voor een gelijkspel tegen Real Betis. De kleine aanvaller, die pas na een klein uur in het veld kwam, schoot in de tweede helft twee keer raak en bepaalde de eindstand op 4-2. Barcelona kan woensdag zonder zelf te spelen kampioen worden als Real Madrid punten verspeelt tegen Malaga.

Betis kwam, na belabberd verdedigen van Barcelona, via Dorlan Pabon al na twee minuten op 1-0. Na mooi voorbereidend werk van Andres Iniesta trok Alexis Sanchez de stand zeven minuten later weer gelijk.

Barcelona ging vervolgens hard op zoek naar een voorsprong, maar na gemiste kansen van David Villa en Tello was het Betis-speler Ruben Perez die vanaf grote afstand prachtig raakschoot.

Niet lang na rust vond Villa wel het net: 2-2. Messi verving de spits vervolgens. Bij zijn eerste balcontact, een vrije trap, was het meteen raak: 3-2. Na een prachtige assist van Iniesta zette de Argentijn even later de eindstand op het bord.

Sevilla won ruim van Espanyol: 3-0. Oud-Ajacied Hedwiges Maduro kwam in de vijftigste minuut in het veld voor de ploeg uit Andalusië, dat achtste staat. Espanyol bezet de elfde plek.

Real Zaragoza deed uitstekende zaken in de strijd tegen degradatie. Rayo Vallecano werd in eigen huis met 3-0 verslagen, waardoor de club nu de veilige zeventiende plek inneemt.

Hekkensluiter Real Mallorca en Levante deelden de punten: 1-1. Mallorca heeft met vier duels te gaan nog kans op lijfsbehoud. De eilandbewoners hebben vier punten minder dan Zaragoza.

Kopenhagen verovert landstitel in Denemarken

FC Kopenhagen heeft zondag zijn tiende landstitel gewonnen in Denemarken. De hoofdstedelingen speelden doelpuntloos gelijk bij Brøndby. Kopenhagen, die zich met het kampioenschap heeft geplaatst voor de voorronde van de Champions League, heeft met nog drie duels te gaan tien punten voorsprong op directe concurrent FC Nordsjaelland.

Kopenhagen, met de Belg Ariël Jacobs aan het roer, won tot dusver dit seizoen achttien van de dertig duels. Slechts tweemaal werd er verloren. Tegen Brøndby begon onder meer voormalig Vitesse-speler Claudemir in de basis. Bij Brøndby kwam Dennis Rommedahl, oud-speler van PSV en Ajax, na 69 minuten in het veld.

[NBA] Oklahoma verslaat Memphis in eerste duel play-offs

Oklahoma City Thunder heeft Memphis Grizzlies zondag met 93-91 verslagen in de tweede ronde van de play-offs van de NBA. Kevin Durant was met 35 punten de grote man bij Thunder, dat nu met 1-0 leidt in de best-of-sevenseries. Kevin Martin kwam tot 25 punten voor Oklahoma.

Het duel in Oklahoma kende een enerverend slot. Durant zette de thuisploeg elf seconden voor tijd op voorsprong. Enkele momenten later kregen beide ploegen vrije worpen toegekend. Nadat Thunder-speler Reggie Jackson twee worpen had raakgegooid (93-90), moest Quincy Pondexter driemaal succesvol zijn om de stand gelijk te trekken. Hij schoot echter zijn eerste vrije worp al mis.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.