Runescape 3

De MMO Runescape bestaat sinds 2001 en ondertussen heeft de game meer dan 220 miljoen accounts verzameld. Daarvan zijn er nu tien miljoen actief bezig. Binnenkort komt Jagex met een derde grote update die de gamewereld een totale makeover geeft.

Header

Jagex is, door onder andere Runescape, het grootste onafhankelijke gamebedrijf met nu zo’n vijfhonderd mensen in dienst. Ze zijn ontwikkelaar, ze zijn hun eigen uitgever en zorgen dus voor de gehele levensloop van een game van het begin tot het einde. Runescape wordt elke week geüpdatet met nieuwe content om de wereld interessant te houden voor de vele spelers. FOK! ging op bezoek in Engeland om de nieuwe versie van het spel te spelen en sprak met CEO Mark Gerhard, financieel directeur Riaan Hodgson en hoofd van marketing David Solari.

Mark Gerhard begint te vertellen dat 2012 een ongelofelijk jaar is geweest voor Jagex. Ze hebben het team verdubbeld en grote investeringen gedaan die nu in 2013 pas duidelijk voor de spelers te zien zullen zijn. En niet alleen voor Runescape, er komen meer games aan. De Transformers krijgen hun eigen MMO, maar er worden nog meer games aangekondigd. Ook zijn ze van plan andere ontwikkelstudio’s te gaan helpen met alle business die om een game zit. Zo kunnen ontwikkelaars doen waar ze goed in zijn, namelijk games maken, en zorgt Jagex voor alles erom heen. Het doet mij denken aan de satellietstudio’s van Lionhead Studios, toen ze nog niet ingelijfd waren bij Microsoft. 

Runescape 3

Zoals de huidige versie biedt ook Runescape 3 voor ieder wat wils, qua content en qua kosten. Runescape is free-to-play in de basis, maar dan krijg je niet alle content. Alleen de globale quests worden dan toegevoegd. Mensen met een maandelijks abonnement krijgen alle wekelijkse updates en andere content. Er zijn bijvoorbeeld gebieden die alleen betalende leden kunnen bezoeken. Daarnaast zijn er nog microtransacties. Deze zijn er alleen voor cosmetische aanpassingen en wat items die je ingame helpen. Het wordt geen pay-to-win, verzekert Gerhard. Iedereen kan een high-level worden, of je nu betaalt of niet. Dit gaat ook niet veranderen, dus de spelers hoeven niet bang te zijn dat alleen mensen die geld in microtransacties stoppen van het spel kunnen genieten.

Runescape 3

De grootste verandering in Runescape 3 is de geheel nieuwe engine gebaseerd op HTML 5. Deze HTML-versie begint nu pas op te komen, maar de ontwikkelaars zijn dus al een tijdje bezig om HTML 5 en WebGL te ondersteunen, zodat de hardware in je computer beter gebruikt wordt om de game op het scherm te toveren. Er is gekeken naar bijvoorbeeld Flash, maar dat is niet meer van deze tijd. De techniek van Microsoft, Silverlight, is er alleen voor Internet Explorer en dus niet interessant voor Jagex, die zoveel mogelijk platformen wil ondersteunen. Een eigen plugin schrijven zorgt ervoor dat er mensen zijn die dat niet willen of kunnen en zo dus niet meer Runescape spelen. Jagex koos dus voor HTML 5, en gezien het resultaat zijn ze daar erg tevreden mee.

Runescape 3

Een ander groot voordeel is het feit dat je geen javaclient meer nodig hebt. Het spel is dus volledig, zonder plug-ins te spelen in elke browser die HTML 5 en WebGL ondersteunt. Chrome is er klaar voor, de komende Internet Explorer gaat er ook voor zorgen en ook FireFox gaat op korte termijn WebGL  volledig ondersteunen. Safari heeft wat WebGL-ondersteuning, maar of ze het volledig gaan ondersteunen is maar even afwachten. Chrome en FireFox zijn er voor veel besturingsystemen, dus Runescape kan straks op heel veel computers draaien. En voor de mensen die om de een of andere reden geen browser willen of kunnen gebruiken is er nog een Java-client. Jagex kijkt ondertussen naar de mogelijkheden op tablets, want dat is ook een markt waar ze Runescape graag op uitbrengen.

Runescape 3