FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 november 2012

Rellen om duurdere buskaartjes

Jongeren in Maputo, de hoofdstad van Mozambique, hebben donderdag uit woede over de stijging van de prijzen van buskaartjes banden in brand gestoken en motorrijders aangevallen. Volgens getuigen zijn er diverse arrestaties verricht.

De onlusten braken uit na de aankondiging dat de buskaartjes zo'n twintig procent duurder worden. De kaartjes kostten omgerekend zo'n twintig cent en gaan nu dus ongeveer 24 cent kosten.

Rihanna droomt van leven zonder paparazzi

Rihanna zou graag afreizen naar een plek waar geen paparazzo komt. "Soms word ik wakker en wil ik me verstoppen", zegt de zangeres tegen het Amerikaanse entertainmentprogramma Access Hollywood. "Is er een eiland waar geen paparazzo is, waar het niemand iets uitmaakt wat ik doe. Bestaat zoiets?"

Het werd de 24-jarige Rihanna te veel toen ze haar album Unapologetic opnam. "Ik ging elke dag naar de studio en de paparazzi volgden me van mijn huis naar de studio, naar een eetplek, naar de studio en weer terug naar mijn huis. En daar bleven ze tot in de vroege ochtend."

De zangeres kon zich door alle fotografen moeilijk concentreren. "Ik wilde gewoon naar mijn werk en me op mijn werk focussen, en niet hiermee bezig zijn."

SuŠrez voelt niets voor belangstelling City

Luis Suárez heeft de geruchten over een transfer naar Manchester City de kop ingedrukt. De Engelse landskampioen zou naar verluidt een bedrag van ruim vijftig miljoen euro over hebben voor de aanvaller van Liverpool, maar de oud-Ajacied wil Anfield Road helemaal niet verlaten.

"Nu ik hier ben, draait het allemaal om genieten en wil ik hier zo lang mogelijk blijven", reageert de oud-Ajacied donderdag op de clubsite. "Ik heb een langdurig contract en het is een droom om bij een grote club als Liverpool te spelen."

Suárez prijst zich ook gelukkig om zijn goede band met trainer Brendan Rodgers. "Als speler is de steun van de manager van vitaal belang. Het vertrouwen van Brendan in mij en het team is groot. Het is nu aan ons om dat vertrouwen op het veld terug te betalen."

De aanvaller uit Uruguay verkeert dit seizoen in grootse vorm. Hij vond in alle competities al elf keer het net. Met acht goals is Suárez samen met Manchester United-aanvaller Robin van Persie ook topscorer van de Premier League.

BP-medewerkers aangeklaagd voor doodslag

Twee medewerkers van de Britse oliemaatschappij BP zijn donderdag aangeklaagd voor doodslag. Het gaat om Robert Kaluza en Donald Vidrine. Ze worden ervan beschuldigd nalatig te zijn geweest bij het toezicht op een aantal belangrijke veiligheidstesten die werden uitgevoerd op het boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico.

In april 2010 had op het platform een explosie plaats. Daarbij kwamen elf mensen om het leven. De explosie en de daaropvolgende brand leidde tot een olieramp van ongekende omvang. Kaluza en Vidrine hebben nagelaten om technici op het vasteland op de hoogte te stellen van de problemen die bij de boorwerkzaamheden waren ontstaan, zo staat in de aanklacht die tegen de twee leidinggevenden is ingediend.

Ook David Rainey, een directeur van BP, is aangeklaagd. Hij wordt ervan beschuldigd te hebben gelogen tegen de autoriteiten over de omvang van het olielek. Hij is aangeklaagd voor het afleggen van een valse verklaring en het belemmeren van de rechtsgang.

Eerder donderdag werd bekend dat BP een recordschikking met de Amerikaanse overheid heeft getroffen van 4,5 miljard dollar (3,5 miljard euro) vanwege de olieramp.

[GSOD] Van Gerwen zet Taylor te kijk

Michael van Gerwen heeft met groot machtsvertoon de kwartfinales bereikt van het Grand Slam of Darts in Wolverhampton. Onze landgenoot, die in topvorm verkeert, schakelde niemand minder dan topfavoriet Phil Taylor uit.

Van Gerwen won de best-of-19-legs met imponerende cijfers; 10-5 . Daarnaast noteerde Mighty Mike een gemiddelde van liefst 108,38 punten per beurt. Tot 4-4 ging de partij tussen beide darters gelijk op. Daarna pakte Van Gerwen met enkele fantastische finishes vier legs op rij. Dit was genoeg om Taylor over de knie te leggen.

Mocht Van Gerwen het toernooi in Wolverhampton op zijn naam schrijven, dan neemt hij een cheque van maar liefst 125.000 euro mee naar huis.

Ex-president LucasArts keert terug naar Epic Games

Paul Meegan, ex-president van LucasArts van het afgelopen jaar, heeft bevestigd dat hij bij zijn vorige werkgever, Epic Games, terug zal keren. Dit komt een week nadat LucasFilm en de aftakkingen hiervan, waar LucasArts ook onder valt, opgekocht werden door Disney.

Meegan is in 2006 de banden aangegaan met Epic, om in een tijdsbestek van 4 jaar Epic China op te richten. Hierna is hij het hoofd van LucasArts geworden, en is dit twee jaar gebleven. Nu hij bij LucasArts weg is keert hij terug naar Epic als vice-president productontwikkeling, waar hij met het team van Epic aan alle huidige projecten zal werken.

"I'm really happy to be back in the Epic family and working with some of the best developers in the industry," aldus Meegan.

Mike Caps, hoofd van Epic Games, heeft het volgende te zeggen. "Paul's been a friend of the Epic family for years, and we're delighted to have him join the team."

Goudverkoopsters zetten overval in scene

Twee goudverkoopsters die beweerden in het Limburgse Beek te zijn overvallen, zijn opgepakt omdat ze de overval in scene blijken te hebben gezet. Ook drie mannen zijn aangehouden, meldt de politie donderdag.

De overval werd eind maart bij de politie gemeld. De vrouwen zouden 's avonds na hun werk op de Peeskesweg in Beek zijn klemgereden door een auto. De inzittenden bedreigden hen met een vuurwapen en gingen er met goud en geld vandoor.

Tijdens het onderzoek naar de overval rezen volgens de politie steeds meer twijfels over of de vrouwen de waarheid spraken. Uiteindelijk stelde de politie vast dat de hele overval in scene was gezet.

De twee goudverkoopsters, een 36-jarige vrouw uit 's Heerenberg en een 29-jarige vrouw uit het Duitse Kleve, zijn gearresteerd. Hetzelfde gebeurde met twee Apeldoorners van 38 en 42 jaar en een 42-jarige Edenaar. Alle verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt voor verduistering in dienstbetrekking of medeplichtigheid daaraan.

Hoeness herkozen als Bayern-president

Uli Hoeness is donderdagavond bijna unaniem herkozen als president van FC Bayern München. Hij kreeg 97 procent van de stemmen, wat een nieuw termijn van drie jaar betekent.

De weinige tegenstand die er was, kwam van de 'staanplaatsfans' met wie de club overhoop ligt. De financiële man Karl Hopfner en de ondernemer Rudolf Schels zijn aangesteld als de opvolgers van Fritz Scherer en Bernd Rauch, die niet herkiesbaar waren.

Uli Hoeness is al sinds januari zestig jaar, en krijgt hiervoor (pas) in augustus 2013 een benefietwedstrijd aangeboden. Dit zal tegen een 'gerenommeerde' club zijn, aldus Karl-Heinz Rummenigge eerder deze avond.

Bokser Klitschko (41) denkt aan stoppen

Vitali Klitschko denkt eraan om een punt te zetten achter zijn profloopbaan als bokser. De 41-jarige Oekraïner, sinds 2008 regerend wereldkampioen van de WBC, wil zich volledig storten op zijn politieke partij.

"Ik wil geen records breken als oudste bokser ter wereld", aldus de 41-jarige Klitschko, de grote broer van Vladimir Klitschko. "Bijna alle dromen die ik had, heb ik gerealiseerd. Je moet realistisch blijven en de biologische processen in je lichaam in acht nemen. Je wordt er niet jonger op. Belangrijk is er op het juiste moment mee op te houden."

Klitschko, die vorige week zijn jongere broer zijn kampioensgordels van onder meer de WBA en IBF met succes zag verdedigen tegen de Pools Mariusz Wach, zal zijn definitieve beslissing 17 december naar buiten brengen. Op die dag komt het nieuwe Oekraïense parlement voor het eerst bijeen.

De partij van Klitschko kreeg bij de verkiezing eind oktober bijna 14% van alle stemmen. Daarmee is zijn partij de op twee na grootste fractie van Oekraïne.

Rapper Fresku de beste

De Eindhovense rapper Fresku is door de lezers van State Magazine uitgeroepen tot beste hiphopartiest van Nederland. Uit handen van de Jamaicaanse reggaezanger Shaggy ontving hij donderdagavond tijdens het hiphopfestival Buma Rotterdam Beats de bijbehorende State Award. Fresku ging ook aan de haal met de State Award voor beste album, voor zijn plaat Maskerade.

Het collectief Yellow Claw sleepte de awards voor beste videoclip (Allermooiste Feestje) en beste single (Krokobil) in de wacht.

Nouveau Riche werd uitgeroepen tot beste hiphopgroep van 2012, Boaz v/d Beatz tot beste producer en The Flexican mocht de prijs voor beste dj mee naar huis nemen.

De State Award voor beste live act ging naar Hydroboyz, Rookie of the Year werd Ronnie Flex en De Gang van Zaken EP van Matarr werd verkozen tot beste mixtape van dit jaar.

De afgelopen maand werd 82.000 keer gestemd voor de publieksprijzen, die dit jaar voor de vijfde keer zijn uitgereikt. Voor de derde maal vormde de awardshow het begin van Buma Rotterdam Beats. Van donderdag tot en met zaterdag staat de havenstad in het teken van hiphop, rap, soul, reggae, r&b en aanverwante stijlen.

Fresku uitgeroepen tot beste hiphopartiest
Fresku uitgeroepen tot beste hiphopartiest (Foto: ANP)

Stijgend aantal synthetische drugs in EU

Het drugsbureau van de Europese Unie heeft vorig jaar een recordaantal nieuwe synthetische drugs in kaart gebracht. De meeste drugs worden geproduceerd in China en India en via internet verhandeld, zei het bureau donderdag.

In 2011 ontdekte het bureau 49 nieuwe psychoactieve substanties, acht meer dan het jaar daarvoor. Ze worden onder verschillende benamingen verkocht, zoals 'onderzoekschemicaliën', 'badzout' en 'plantenvoeding'.

Cocaïne, ecstasy en amphetamines blijven de populairste stimulerende middelen op het continent, maar synthetische alternatieven zijn bezig aan een opmars.

Door het tijdrovende proces van het formuleren van nieuwe wetgeving blijven dit soort substanties de autoriteiten in individuele landen altijd een stap voor, aldus het bureau. Sommige landen, zoals Oostenrijk, Ierland en Roemenië proberen dit probleem te omzeilen met wetten die de ongeautoriseerde distributie van psychoactieve substanties bij voorbaat verbiedt.

'Handreiking' voor bewoners tentenkamp

Asielzoekers in de tentenkampen in Amsterdam en Den Haag die in een toelatingsprocedure zitten en nergens anders terechtkunnen, kunnen gedurende maximaal een maand onderdak krijgen. Daarvoor moeten ze zich wel voor vrijdag 16.00 uur bekendmaken. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) aangeboden.

Teeven komt met het aanbod na een dringend verzoek van burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan aan het rijk om te helpen bij het vinden van een oplossing. De asielzoekers die zijn uitgeprocedeerd, maar wel willen zeggen wie ze zijn en willen meewerken aan hun terugkeer, kunnen als altijd rekenen op onderdak, laat de minister verder weten.

In Amsterdam staat een tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers aan de Notweg. Het kamp ontstond anderhalve maand geleden. De asielzoekers, afkomstig uit onder meer Somalië, Sudan en Eritrea, zeggen dat de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg is om terug te keren.

De afgelopen tijd groeide het kamp behoorlijk uit zijn voegen. Van der Laan vindt dat de situatie op de Notweg inmiddels zijn grenzen heeft bereikt, gaf hij vorige week aan. "Het demonstratierecht strekt immers niet zover dat een stuk openbare ruimte permanent in gebruik wordt genomen", aldus Van der Laan eerder.

Ook in Den Haag protesteren uitgeprocedeerde asielzoekers tegen hun situatie in een tentenkamp.


Teeven: 'handreiking' voor bewoners tentenkampen (Foto: Novum)

Monfils en coach uit elkaar na rampseizoen

Tennisser Gaël Monfils en zijn coach Patrick Chamagne zijn uit elkaar gegaan. Dat werd donderdag bekend. Monfils heeft een rampzalig seizoen achter de rug, waarin hij terugzakte naar de 78e plaats op de wereldranglijst. Chamagne trok daaruit zijn conclusies. "Het is niet mijn keuze geweest om uit elkaar te gaan", twitterde Monfils. "Chamagne kwam naar mij toe en met wederzijds akkoord scheiden onze wegen."

Chamagne was sinds juli vorig jaar hoofdcoach van Monfils, na het vertrek van Roger Rasheed. Hij was daarvoor ook al fitnesstrainer. "Ik wil Patrick bedanken voor zijn investeringen en zijn aanwezigheid aan mijn zijde tijdens deze periode. Ik wens hem veel succes in zijn verdere loopbaan", tekent L'Équipe eerder donderdag op uit de mond van de voormalig nummer zeven van de wereld.

Monfils werd een groot deel van het seizoen gehinderd door een knieblessure. Hij maakte in september zijn rentree in Metz, maar was op dat moment nog niet de oude. Monfils besloot zijn rampseizoen in stijl door vorige maand in de eerste ronde van het toernooi in Stockholm te verliezen van Patrik Rosenholm, de toenmalige nummer 436 van de wereld.

Raket treft Tel Aviv

De Israëlische stad Tel Aviv is donderdag getroffen door een raket. Er zijn geen gewonden, aldus de Israëlische legerradio.

In de stad klonk ook het luchtalarm. Eerder op de dag kwam er al een raket vanuit de Gazastrook neer ten zuiden van Tel Aviv op een open terrein. Ook toen waren er geen gewonden.

Door het luchtalarm zochten vele inwoners van de grootste stad van Israël beschutting tegen mogelijke raketten. De raketaanval was de eerste op het Israëlisch commercieel centrum sinds de Golfoorlog van 1991.

Ecoduct A28 open aan einde jachtseizoen

Het omstreden ecoduct over de A28 tussen Harderwijk en Nunspeet gaat pas aan het einde van het jachtseizoen open. Dat meldt de provincie Gelderland donderdag. De kans dat na de openstelling meteen veel edelherten die het ecoduct oversteken worden afgeschoten, lijkt hiermee fors te zijn afgenomen.

De afgelopen week ontstond rond het ecoduct veel commotie. Door het moeten dieren als het edelhert veilig van de Veluwe naar landgoed Hulshorst kunnen trekken, maar boeren vrezen voor schade aan hun gewassen. Daarom bepaalde de provincie dat een beperkt aantal het landgoed op mag. De rest zou moeten worden afgeschoten. Vanwege dat besluit kwamen bij de provincie de afgelopen tijd dreigmails binnen, waarin onder meer werd gedreigd ook 'andere dingen' af te schieten.

Edelherten kunnen het ecoduct pas na 15 februari oversteken, meldt de provincie donderdag. Het jachtseizoen op deze diersoort loopt echter tot 28 februari. Voordat het ecoduct open wordt gesteld, moeten eerst alle maatregelen die de provincie wil nemen zijn afgerond. Zo moeten rasters worden geplaatst langs het spoor, om te voorkomen dat dieren massaal onder de trein komen.

De provincie stelt dat de commotie niet de aanleiding vormt voor gewijzigd beleid. Wel worden er extra informatieavonden gehouden, waarin het natuurbeleid en het beleid rond het wildbeheer toe wordt gelicht.

Astronoom Leiden neemt verste sterrenstelsel waar

Een astronoom van de Universiteit Leiden heeft met collega's het tot op heden verste sterrenstelsel waargenomen met de Hubble-ruimtetelescoop. Het team van astronomen kreeg dit voor elkaar door gebruik te maken van een van de krachtigste zoomlenzen, meldt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) donderdag.

Het licht van het sterrenstelsel heeft er 13,3 miljard jaar gedaan de aarde te bereiken. De astronomen namen het stelsel waar zoals het er 420 miljoen jaar na de oerknal uitzag. Hiermee is het record verbroken van een sterrenstelsel dat werd gezien zoals het er 450 miljoen jaar na de oerknal uitzag.

Astronoom Rychard Bouwens van de Universiteit Leiden is in zijn nopjes met de waarneming. "Hoewel men verwacht eens in de zoveel tijd een extreem ver weg gelegen zonnestelsel te vinden door de enorme kracht van zwaartekrachtlenzen, overtreft deze ontdekking al onze verwachtingen", zegt hij. Ook de Nederlandse astronoom Arjen van de Wel die bij een Duits onderzoeksinstituut werkt, behoort tot het onderzoeksteam.

'Justin Bieber stalkt Selena Gomez'

Justin Bieber neemt er naar verluidt geen genoegen mee dat Selena Gomez hun relatie heeft verbroken. "Hij sms't haar als een gek, om bij haar in een goed blaadje te komen", vertelt een ingewijde aan de Amerikaanse entertainmentsite Radar Online.

Volgens de bron was het voornaamste probleem dat Selena jaloers was en Justin daar geen rekening mee hield. "Justin ziet het sms'en naar andere meisjes niet als vreemdgaan. Maar hij heeft beloofd het niet meer te doen als zij hem terugneemt."

De ingewijde is ervan overtuigd dat hun drukke schema's de oorzaak is van de breuk. "Als één van de twee zijn of haar carrière op een laag pitje zet, en ze de kans hebben om meer tijd met elkaar door te brengen, komen ze vast weer bij elkaar.

Obama bezoekt door Sandy getroffen New York

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag een bezoek gebracht aan New York om te zien hoe het vordert met de herstelwerkzaamheden na superstorm Sandy. Obama sprak onder andere met gezinnen, plaatselijke bestuurders en reddingswerkers en nam een kijkje in een getroffen wijk.

"Er moet nog steeds een hoop werk worden verzet", zei woordvoerder van het Witte Huis Jay Carney. De president beloofde dat 'we er hier voor jullie zijn'.

Duizenden inwoners van de regio New York zaten donderdag nog steeds zonder stroom. Langs de Amerikaanse oostkust vonden meer dan honderd mensen vorige maand de dood in het natuurgeweld.

Vrachtwagen tjokvol bananen gekanteld

Een vrachtwagen die veertig ton bananen vervoerde is donderdagavond op de A76 bij Heerlen gekanteld. De Tsjechische chauffeur kwam er zonder kleerscheuren vanaf, meldt de politie.

De weg is vanwege het ongeval afgesloten, het verkeer wordt om de plaats van het ongeluk heen geleid. De verwachting is dat de weg rond middernacht weer vrij wordt gegeven. De lading moet worden overgeheveld voordat de vrachtauto en trekker getakeld kunnen worden.

Het ongeval vond rond 18.15 uur plaats. De vrachtwagen kreeg een klapband, raakte de vangrail, begon te slingeren en kwam uiteindelijk op zijn kant tot stilstand. Op het wegdek is olie en diesel terechtgekomen. De brandweer heeft dat er af moeten spuiten.

'Relatie Britney Spears en verloofde op springen'

De relatie tussen Britney Spears en haar verloofde Jason Trawick verkeert naar verluidt in zwaar weer. "De romantiek is weg", zegt een ingewijde tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Trawick zou het helemaal hebben gehad met zijn verloofde. "Als ze belt zet hij haar op de speaker zodat vrienden haar horen zeuren", aldus de bron. "Ik zou geschokt zijn als ze echt gaan trouwen."

Britney, die twee zoons heeft uit haar relatie met Kevin Federline, werd eind vorig jaar ten huwelijk gevraagd door Trawick. Een huwelijksdatum is nooit bekendgemaakt. Eerder gaf Britney haar jawoord aan Kevin Federline en aan jeugdliefde Jason Alexander.

'Napoli - PSV mogelijk zonder publiek'

PSV speelt het cruciale groepsduel tegen Napoli in de Europa League mogelijk in een leeg stadion. Daarover beslist de tuchtcommissie van de UEFA zeer binnenkort.

Diverse Italiaanse media beweren dat vertegenwoordigers van de UEFA tijdens het duel van Napoli tegen Dnipro Dnipropetrovsk problemen zouden hebben geconstateerd. Het zou gaan om afbrokkeling van de tribunes, het afsteken van vuurwerk en het bezetten van trappen en nooduitgangen door de tifosi.

Dat is niet de eerste keer, want eerder dit seizoen werden de Napolitanen veroordeeld tot het spelen van een wedstrijd zonder publiek vanwege onder meer problemen met de nooduitgangen en herhaaldelijk afsteken van vuurwerk en rookbommen vanaf de tribunes. De Serie A-club ging in hoger beroep en mocht van de UEFA de problemen (onder meer afbrokkelende stukken van het stadion) oplossen in aanloop naar het duel met Dnipro.

Over de huidige vermeende problematiek geeft Napoli zelf via de officiële kanalen nog geen duidelijkheid. PSV moet de laatste twee duels, thuis tegen Dnipro en uit tegen Napoli, winnen om uitzicht te houden op Europeese overwintering.

Naam The Next Popstar mag niet

SBS en Talpa moeten een nieuwe naam gaan bedenken voor het programma 'The Next Popstar'. De rechtbank in Amsterdam heeft in een kort geding besloten dat een programma met die naam inbreuk op een merknaam zou zijn. Als tv-zender SBS en producent Talpa niet aan het besluit voldoen, kost dat ze 25.000 euro per dag. Die dwangsom kan oplopen tot maximaal een miljoen euro.

Het kort geding was aangespannen door het bedrijf Screentime, dat het concept Popstars heeft bedacht, ontwikkeld en geproduceerd. Dat programma is ook door onder andere SBS uitgezonden. De zender zou nu eenzelfde concept gaan maken onder de naam 'The Next Popstar'.

Een woordvoerster van SBS laat weten dat de productie van het nieuwe programma gewoon doorgaat, maar dan onder een andere naam. Die moet nog bedacht worden. Ook voor de kandidaten die zich via de website popstars.nl hadden aangemeld, wordt een oplossing gezocht. De website moet namelijk ook op zwart. De woordvoerster gaat ervan uit dat er een andere naam wordt gevonden voor het online platform.

AZ weigerde bod op Altidore

Afgelopen zomer heeft een club uit een Oost-Europees land een bod uitgebracht op AZ-spits Jozy Altidore. De Alkmaarders veegden het bod echter van tafel. Dit liet directeur voetbalzaken Earnest Stewart vandaag weten.

"Afgelopen zomer is er inderdaad via via een bod op Jozy bij ons neergelegd uit een kapitaalkrachtig land in Oost-Europa", bevestigde Stewart via de website van AZ. "Dat bod kwam echter op een heel laat tijdstip binnen, waardoor wij niet adequaat konden handelen wat betreft het aantrekken van een eventuele opvolger. Voor ons was het dus niet interessant genoeg."

Altidore wilde volgens Stwewart ook graag in Alkmaar blijven: "Hij heeft hier na jaren van rondtrekken een thuis gevonden. Hij wil niet zomaar weer van club verkassen. Ik sluit niet uit dat er deze winterstop of aan het eind van het seizoen weer interesse komt voor Jozy. Hij is zich geweldig aan het ontwikkelen: is een aanspeelpunt voor het elftal, voetbalt goed mee en vertaalt dat ook nog in doelpunten."

"Dat blijft ook in het buitenland niet onopgemerkt. Ook dit seizoen zitten er vaak scouts van grote clubs als Barcelona, Bayern München, Chelsea en Tottenham Hotspur bij AZ op de tribune”, besloot Stewart. Dit seizoen wist Altidore in de eerste twaalf competitiewedstrijden negen keer het net te vinden.

Peniskanker door olijfolie in piemel

Een 50-jarige man zal zich voortaan nog wel een paar keer bedenken voor hij zijn jongeheer laat verlengen in een Thaise kliniek. De beste man heeft namelijk peniskanker opgelopen. De dokter had de paarsgepunte lans van de patiënt volgespoten met olijfolie.

De Thai, wiens naam wijselijk wordt stilgehouden, meldde zich zo'n vijf jaar geleden uit pure ontevredenheid bij een illegale kliniek. Hier vulde een beunhaas de leuter af met olijfolie en ging de man weer naar huis. Jarenlang genoot de man van de mogelijkheden van zijn enorme vleesknuppel, tot een halfjaar geleden.

Door een ongelukje kreeg de arme drommel een snee in zijn piemel, in plaats van zijn penis in een snee. Omdat hij niet naar de dokter ging, liep hij een infectie op. De eenogige slang van de man zwol snoeihard tot enorme proporties, tot deze de omvang van een kokosnoot had bereikt.

Uiteindelijk kwam de man terecht bij het ziekenhuis, waar peniskanker bij hem werd vastgesteld. Om zijn leven te redden, werd zijn hele penis afgehakt. Desondanks verspreidde de kanker zich naar diens buik en ballen. Zijn plasbuis hebben de artsen weten om te leiden naar zijn anus, zodat hij nu uit zijn kont plast.

Toch zijn de dokters er niet gerust op. Er is namelijk een grote kans dat de kanker zich in de toekomst nog verder zal verspreiden.

Lara Stone zwanger van eerste kind

Lara Stone is zwanger. Haar man David Walliams kondigde woensdag via Twitter aan dat de twee voor de eerste keer ouders worden.

"Ik heb geweldig nieuws", twitterde de Britse komiek. "Mijn prachtige vrouw Lara is zwanger. We krijgen een kind! Ze is volgend jaar uitgerekend, we kunnen niet gelukkiger zijn."

Het 28-jarige Nederlandse model trouwde bijna drie jaar geleden met de Little Britain-acteur.

Aanvoerder Yanga-Mbiwa tot 2015 bij Montpellier

Mapou Yanga-Mbiwa blijft langer aan Montpellier verbonden. De aanvoerder van de Franse landskampioen heeft zijn aflopende contract met twee jaar verlengd, meldt Montpellier donderdag. Yanga-Mbiwa staat daardoor tot medio 2015 onder contract.

De 23-jarige Yanga-Mbiwa speelt sinds zijn dertiende bij Montpellier en is uitgegroeid tot een steunpilaar van de club. De centrale verdediger kwam al tot 205 optredens in de hoofdmacht, waarin hij vier doelpunten noteerde. Yanga-Mbiwa kwam ook drie keer uit voor de Franse nationale ploeg.

Na het eerste landskampioenschap uit de clubhistorie presteert Montpellier dit seizoen beduidend minder. De ploeg van René Girard staat na twaalf speelronden veertiende.

Musicalster aan de slag met vervolg op Twins

Broadwayster Josh Gad gaat het scenario schrijven van Triplets. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. In het vervolg op de komedie Twins uit 1988 ontdekken Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito dat ze nog een broertje hebben in de vorm van Eddie Murphy.

Gad is momenteel in het theater in New York te zien met de musical The Book of Mormon, van de makers van de animatieserie South Park. Hij wordt in zijn schrijfproces bijgestaan door Ryan Dixon, die bekend is door zijn website ScriptShark waarop hij scenario's analyseert. Het wordt de eerste keer dat de twee samen een scenario schrijven.

Wanneer Triplets in productie moet gaan, is nog niet bekend.


Musicalster aan de slag met vervolg op Twins (Foto: Novum)

OM: tienermoord behandeling openbaar

Het Openbaar Ministerie wil dat de zaak rond de moord op een 17-jarige meisje in augustus in Rotterdam in de openbaarheid wordt behandeld. De rechtbank in Rotterdam beslist hier later over.

Voor de dood van het slachtoffer zijn drie jongens van 16, 14 en 14 jaar aangehouden. Normaal worden zaken met minderjarige verdachten achter gesloten deuren behandeld, maar rechtbanken kunnen beslissen de deuren toch geopend te houden. Rechtbanken beslissen daartoe soms omdat een zaak bijvoorbeeld een grote maatschappelijke impact heeft.

Het lichaam van het 17-jarige slachtoffer werd 9 augustus in de bosjes langs de Horvathweg gevonden. Een paar dagen later werden de drie jongens aangehouden. Sindsdien zitten ze vast wegens moord. Ze zouden het meisje hebben doodgestoken nadat ze haar telefoon hadden gestolen.

Donderdag moesten de jongens voor het eerst voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen tijdens een zogenoemde pro-formazitting. Deze zitting vond achter gesloten deuren plaats.

Wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt, is nog onbekend. Er moet nog nader onderzoek worden gedaan naar de verdachten. Ook is onder meer het forensisch onderzoek nog niet afgerond. De drie verdachten blijven voorlopig nog vastzitten.

Coureur dood bij crash Macau

Op het stratencircuit van het Chinese Macau is vandaag de Portugese motorcoureur Luis Carreira om het leven gekomen. Carreira kwam ten val in de bocht Fisherman's Bend. Bij het ongeluk waren geen andere rijders betrokken.

Direct na zijn val werd nog geprobeerd om Carreira te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Hij werd nog naar het ziekenhuis vervoerd, maar daar werd hij een half uur later dood verklaard. Luis Carreira is 35 jaar geworden.


Let op: deze beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Transfervrij vertrek Llorente bij Bilbao dreigt

Athletic de Bilbao is niet bereid spits Fernando Llorente in de winter van de hand te doen. Daarmee dreigt een transfervrij vertrek van de spits, maar dat neemt de club voor lief.

Llorente is in Baskenland bezig aan zijn laatste contractjaar en verscheidene Europese topclubs zouden naar zijn diensten hengelen. Hoewel hij momenteel niet over een basisplek beschikt, laat Athletic de spits komende winter niet voor een transfersom vertrekken.

Dat oogt dom, omdat Llorente dan hoogstwaarschijnlijk in de zomer gratis wegloopt. Voorzitter Josu Urrutia legt uit waarom hij niet in de winter wil onderhandelen. "Bij Athletic moeten we de economische, sportieve en filosofische elementen combineren", verklaart de preses in Spaanse media.

"Ik heb heel veel gehoord en gelezen over de situatie van Fernando, maar niets is waar. Vanuit ons perspectief is er niets veranderd. Wij willen niet van hem af, want het blijft een enorm goede speler." Opmerkelijk is de huidige status van bankzitter van Llorente. De international scoorde dit seizoen ook pas eenmaal. De jaren ervoor was hij telkens goed voor tussen de vijftien en twintig treffers.

Fransman Agnel verbetert wereldrecord 400 vrij

Zwemmer Yannick Agnel heeft bij de Franse kampioenschappen kortebaan het wereldrecord op de 400 meter vrije slag verbeterd. De 19-jarige Fransman dook donderdag met een tijd van 3.32,25 minuten 52 honderdsten onder de oude toptijd van Paul Biedermann uit Duitsland.

Agnel, de olympisch kampioen op de 200 meter vrije slag, zwom voor het eerst in zijn carrière een wereldrecord. Het was ook het eerste record sinds de Olympische Spelen. Agnel sleepte afgelopen zomer in Londen in totaal drie medailles in de wacht.

Meer verkeersboetes in derde kwartaal 2012

De Nederlandse overheid heeft in het derde kwartaal van 2012 een half miljoen meer verkeersboetes uitgedeeld dan in het kwartaal daarvoor. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bekendgemaakt. Het totaal aantal verkeersboetes in 2012 blijft tot dusver echter licht achter bij de cijfers uit 2011.

Vooral voor door rood rijden en snelheidsovertredingen werden meer boetes uitgedeeld. Sinds januari zijn in totaal zeven miljoen boetes uitgedeeld. Dat is een daling van iets meer dan drie procent vergeleken bij 2011.

Het toegenomen aantal snelheidsovertredingen in het derde kwartaal werd vooral begaan op wegen met trajectcontroles. Daar steeg het aantal boetes wegens te hard rijden flink: van ruim 301 duizend naar bijna 474 duizend. De stijging is deels te wijten aan het nieuwe trajectsysteem op de A2, zegt het ministerie. Tussen 23 juli en 20 september werden hier bijna 190 duizend hardrijders betrapt. Dat was goed voor een bedrag van ruim 13,5 miljoen euro.

In totaal werden ruim 63 duizend, bijna een kwart meer, boetes uitgedeeld voor rijden door rood licht. Dit komt volgens het ministerie wellicht doordat het OM vorig jaar op grote schaal is begonnen analoge flitspalen te vervangen door digitale exemplaren. De nieuwe flitspalen zijn een stuk minder gevoelig voor storingen.

'Force India wil Ferrari-motoren'

Het Formule 1-team Force India lijkt vanaf het seizoen 2014 te gaan rijden met Ferrari-motoren, zo meldt Auto Motor und Sport. Nu nog rijdt de renstal van Vijay Mallya met Mercedes-krachtbronnen. Scuderia Toro Rosso zou juist de overstap van Ferrari- naar Renault-motoren gaan maken.

De veranderingen zijn opmerkelijk te noemen, omdat Red Bull Racing niet altijd even blij is met de Renault-motoren. Dit omdat Sebastian Vettel enkele malen door motorische problemen een zege weg moest geven. Toch lijkt zusterteam Toro Rosso voor het Franse merk te gaan kiezen.

Dit speelt Ferrari-motoren vrij die naar Force India kunnen gaan. De oorsprong hiervan kan liggen in het feit dat testrijder Jules Bianchi uit de opleiding van de Italianen komt en er mogelijk een deal rond hem gemaakt kan worden. Daarnaast kan Mercedes minder aantrekkelijk zijn geworden nu het een eigen team heeft en niet meer een technologisch partnerschap met McLaren vormt.

Dat de veranderingen niet in 2013 plaatsvinden komt doordat komend seizoen het laatste jaar is dat er met de 2,4 liter V8-motoren geracet zal gaan worden. Voor 2014 vindt de overstap naar 1,6 liter V6-turbomotoren plaats. Deze zijn momenteel volop in ontwikkeling.

Alexander SkarsgŚrd aan kop als Tarzan

Alexander Skarsgård maakt een goede kans om Tarzan te spelen. Harry Potter-regisseur David Yates heeft de Zweedse acteur bovenaan de lijst van mogelijke hoofdrolspelers in zijn Tarzan-film, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Yates is nog bezig met de casting van de film en heeft Skarsgård nog geen aanbod gedaan voor de rol. De opnamen van de film staan echter gepland voor de zomer, dus Yates moet haast maken met zijn beslissingen.

Skarsgård zou de rol van John Clayton III spelen, beter bekend als Tarzan. Na jaren te hebben doorgebracht in de jungle, keert hij terug naar de samenleving. Hij wordt door koningin Victoria gevraagd om onderzoek te doen in Congo. Daar werkt hij samen met een ex- huurling, waarvoor Yates Samuel L. Jackson op het oog heeft.

De 36-jarige Skarsgård is bekend door zijn rol als Eric Northman in de tv-serie True Blood. Daarnaast is hij dit jaar nog te zien in de thriller Disconnect en het drama What Maisie Knew.


Alexander Skarsgård aan kop als Tarzan (Foto: Novum)

Bioscoopschutter deed zelfmoordpoging

James Holmes, de man die in juli 12 mensen doodschoot en 58 verwondde in een bioscoop in Aurora, bij Denver, is opgenomen in een ziekenhuis. De man heeft in zijn cel geprobeerd een eind aan zijn leven te maken, zo melden Amerikaanse media donderdag.

Volgens The Denver Post heeft Holmes met zijn hoofd tegen de muur van zijn cel gebeukt. En website TMZ meldt dat hij zich van zijn bed achterover heeft laten vallen, in een poging met zijn hoofd tegen de grond te slaan.

Holmes is na behandeling in het ziekenhuis weer naar zijn cel gebracht. Hij zou onder behandeling van een psychiater staan.

UEFA onderzoekt 'middelvinger' Van Wolfswinkel

Ricky van Wolfswinkel moet zich verantwoorden voor de UEFA. De Europese voetbalbond is een onderzoek gestart naar de Nederlandse spits van Sporting Portugal vanwege een vermeend obsceen gebaar. De 23-jarige Van Wolfswinkel zou vorige week donderdag na zijn treffer in het Europa Leagueduel met Racing Genk een middelvinger naar de fans van Sporting hebben opgestoken.

Van Wolfswinkel waste zijn handen al eerder in onschuld. Volgens de oud-speler van Vitesse en FC Utrecht was het gebaar zijn traditionele kushandje richting zijn geliefden na een doelpunt. Van Wolfswinkels zaak dient maandag, bevestigde de UEFA donderdag tegen de Portugese krant Record.

Sylvester Stallone speelt bijrol in drama Reach Me

Sylvester Stallone heeft net de opnames afgerond van zijn bijrol in Reach Me. Het drama gaat over een groep mensen die met elkaar verbonden zijn via een een self help-boek van een voormalig American football-speler. Dat schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Details over de rol van Stallone worden angstvallig geheim gehouden. John Herzfeld, met wie Stallone eerder de keiharde actiefilm Cobra maakte, schreef het scenario en voert de regie.

Reach Me lijkt een afwijking van Stallone's gebaande actiepad, en het is vooralsnog voorlopig de laatste. Vanaf maart is hij als huurmoordenaar te zien in de actiefilm Bullet to the Head. Daarna staat het gevangenisdrama The Tomb op het programma, waarin hij Arnold Schwarzenegger als tegenspeler heeft. De twee bejaarde spierbundels hebben ook al getekend voor The Expendables 3.


Sylvester Stallone speelt bijrol in drama Reach Me (Foto: Novum)

'Zelfmoordbeleid NS moet anders'

Conducteurs en machinisten van de Nederlandse Spoorwegen willen af van de verplichting om uit te stappen als iemand probeert zelfmoord te plegen op het spoor. Eenvandaag meldt donderdag dat 86 procent van de conducteurs en machinisten deze afweging zelf wil maken.

De richtlijnen van de NS schrijven voor dat een conducteur, en als deze niet aanwezig is de machinist, dient uit te stappen bij een zelfmoordpoging om eerste hulp te verlenen. Bij een succesvolle zelfdoding worden ze geacht het lichaam te bedekken.

Zo'n 54 procent van de conducteurs en machinisten vinden dat de hulpdiensten in eerste instantie zich over de zelfmoordpogingen moeten ontfermen. Het meeste treinpersoneel zegt best bereid te zijn te helpen, maar alleen als dat nog zin heeft. Als het duidelijk is dat het te laat is voor hulpverlening willen de meeste NS-werknemers zich niet aan zo'n heftige ervaring blootstellen.

Henk Bosch, een conducteur die maar liefst veertien keer een zelfdoding op het spoor meemaakte, komt donderdag in Eenvandaag aan het woord. "Ik zal het er de rest van mijn leven mee moeten doen dat ik vier uur per nacht slaap en constant overal lichaamsdelen ruik en zie liggen."

Coalitie op 64 zetels

De nieuwe coalitie kan momenteel rekenen op 64 zetels in de Tweede Kamer. Dat blijkt donderdag uit de eerste Politieke Barometer van Ipsos Synovate na de installatie van het kabinet. Vooral de VVD verliest fors. De partij van premier Mark Rutte heeft nog 32 zetels over, tegenover 41 zetels twee weken geleden.

De PvdA is twee zetels kwijt en staat nu op 32 zetels. Volgens Ipsos Synovate haken beduidend veel lezers van De Telegraaf af. Die krant had de afgelopen tijd veel kritiek op het regeerakkoord. De verloren aanhang gaat naar het CDA of de PVV of heeft op dit moment geen voorkeur. Het CDA gaat daardoor van elf naar dertien zetels en de PVV van zestien naar achttien.

Ook de SP is weer flink gestegen van zestien naar negentien zetels. D66 krijgt er een zetel bij en staat nu op zestien zetels. ChristenUnie, Partij voor de Dieren en GroenLinks blijven op hetzelfde aantal van respectievelijk vijf, drie en drie zetels. 50Plus krijgt er twee bij en heeft nu vijf zetels en SGP een en komt daarmee uit op vier zetels in de peiling.

Van de mensen die 12 september op de VVD hebben gestemd, geven vier op de tien aan spijt te hebben van hun keuze. Volgens deze kiezers heeft de VVD te veel toegegeven aan de PvdA en breekt de partij verkiezingsbeloften. Bij de PvdA is het aantal spijtoptanten een kwart. Zij zijn het er vooral niet mee eens dat de PvdA in zee is gegaan met de VVD.

In eerdere peilingen van Maurice de Hond en TNS Nipo was ook al een enorme terugslag te zien voor de VVD. Op 3 november peilde De Hond de VVD op 27 en de PvdA op dertig zetels. Drie dagen later gaf TNS Nipo aan de VVD op 21 zetels te hebben gepeild. De PvdA had er in die peiling nog 33.

'Hamas verantwoordelijk voor geweld Gaza'

De hoofdverantwoordelijke voor wat nu in de Gazastrook gebeurt, is Hamas. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

"Hamas heeft stelselmatig raketten afgevuurd op Israël, dat op grote schaal gedaan en gedurende lange tijd en is zo hoofdverantwoordelijke voor de reactie die daarop gekomen is", zei Timmermans. "Laat dat duidelijk zijn." Dat nu 'onvoorstelbaar leed' over de bevolking wordt uitgestort, is ook in eerste instantie de schuld van Hamas.

Israël heeft daarbij het 'volste recht' om zichzelf te verdedigen, zei Timmermans. Al moet dat wel proportioneel zijn. Israël liquideerde woensdag de leider van de militaire tak van Hamas. Enkele Kamerfracties zetten vraagtekens bij dit optreden. Zo concludeerde Harry van Bommel dat het hier een 'buitengerechtelijke executie' betreft, waartegen hij zich verzet.

Ook de PvdA veroordeelt buitengerechtelijke executies, zei Désirée Bonis. Timmermans liet weten dat het nog niet duidelijk is of de liquidatie zo kan worden genoemd of dat sprake is van zelfverdediging. Gegevens om die conclusie te trekken, ontbreken nog. Wel gaf hij aan dat er argumenten voor beide standpunten zijn aan te voeren.

Timmermans herhaalde verder zijn oproep om te stoppen met geweld. Gelet op de situatie in de regio is het 'bijzonder onverstandig' als de escalatie zich doorzet, aldus de bewindsman.

'Er moet een universeel rating-systeem komen'

Nog meer opmerkelijke opmerkingen; zojuist lazen we al dat Bungie vindt dat zij debet zijn aan het succes van Xbox Live. Eerder vandaag kwam EA-topman John Riccitiello met nieuws dat hij vindt dat er een universeel rating-systeem moet komen. Nu worden games per land beoordeeld.

Zo kan het voorkomen dat een game in Nederland alleen beschikbaar is voor mensen van zestien jaar en ouder terwijl in Australie de game enkel voor achttien jaar en ouder beschikbaar is. Riccitiello vindt dat er één organisatie moet komen die alle games ter wereld een gelijkwaardige beoordeling moet geven.

“We live in an incredible age. In the past three years the audience for games has grown from roughly 200 million, to over one billion. Virtually everyone on the planet who owns a phone, can play a game. The Supreme Court has given us the same First Amendment rights as authors, musicians and film makers — a set of rights which we cherish.”

“But as we are so often told: with great freedom, comes great responsibility. To live up to that responsibility, we need to do a better job informing the consumer, no matter the channel, the platform or the geography. We must adopt a self-regulated, global rating system across every format games are played on.”

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, zolang de games maar gewoon beschikbaar blijven in Nederland.

'Xbox Live leeft nog dankzij Halo'

Het is aan Halo te danken dat Xbox Live momenteel nog bestaat, vindt Bungie-studiomanager Harold Ryan. Als Halo er niet was geweest tien jaar geleden had de console en zijn diensten er een heel stuk anders uitgezien. Bungie vindt dat zij de service mee helpen opbouwen door de lat steeds hoger te leggen.

“I think Xbox Live wouldn’t have made it. I don’t think the Xbox would be where it is today without Bungie and without Halo. As a group, we provided both technical and creative guidance and thought leadership that really pushed the limits. We weren’t just a game developer using the service. We were integrated in the design of the service and how it worked. Systems for groups and matchmaking and skill ranking were all things that were pushed the furthest and the hardest by us.”


Bungie kan natuurlijk gelijk hebben; de Halo-reeks is nog steeds het meest gespeelde spel binnen Xbox Live. Maar of zij debet zijn geweest aan het succes van Xbox Live? Wat vinden jullie? Had Xbox Live nog bestaan zonder Halo?

Timmermans niet tegen erkenning Palestijnen

Frans Timmermans (PvdA) heeft geen principiële bezwaren tegen de erkenning van de Palestijnse Autoriteit door de Verenigde Naties. Het is alleen op dit moment niet bevorderlijk voor het vredesproces in het Midden-Oosten, zei de minister van Buitenlandse Zaken donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

De bewindsman stuurde eerder op de dag een brief aan het parlement, waarin hij schreef dat de erkenning 'ontijdig en onverstandig' is. SP-Kamerlid Harry van Bommel vroeg daarop wat er in de bewindsman gevaren is, aangezien Timmermans zich als Kamerlid deze zomer nog positief uitliet over de statusverhoging van de Palestijnen.

"Ik heb helemaal niets tegen een statusverhoging", antwoordde Timmermans. Maar de omstandigheden zijn inmiddels wel veranderd, zei hij. De herverkiezing van de Amerikaanse president Obama biedt vooruitzichten dat de VS een actievere rol gaat spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten. De bewindsman heeft hiervoor 'aanwijzingen'.

Timmermans heeft daarom tegen de Palestijnse minister van buitenlandse zaken gezegd dat hij zich 'in zijn eigen voet' schiet als de Palestijnse Autoriteit de erkenning doorzet. Repercussies van het Amerikaanse congres maken het veel moeilijker voor Obama om stappen te zetten, zei hij. Ook de te verwachten Israëlische reactie is niet bevorderlijk voor het proces.

De PvdA-fractie liet zich in vergelijkbare woorden uit. Désirée Bonis zei 'sympathiek' te staan tegenover de opwaardering, maar zette ook vraagtekens bij de timing. Timmermans wilde nog niet zeggen of Nederland ook tegen de statusverhoging gaat stemmen. De bewindsman gaat eerst proberen tot een gezamenlijk EU-standpunt te komen.

De grootste enige kans op een gezamenlijk standpunt is er een waarbij de EU zich zal onthouden van stemming, zei Timmermans. Niettemin riep D66'er Sjoerd Sjoerdsma de minister per motie op om voor de statusverhoging te stemmen. Zijn oproep kreeg steun van de SP. Timmermans bleef echter bij zijn woorden.

De Palestijnen proberen bij de VN de status van 'niet-lidstaat' te krijgen, net zo als de Heilige Stoel die heeft. Als de VN hiertoe besluit, wordt dit gezien als een bevestiging dat Palestina een staat is. De Palestijnen hebben nu een waarnemerstatus. Het voorstel kan waarschijnlijk rekenen op een grote meerderheid.

Vrees voor chaos na moord op Corsica

De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls is in allerijl afgereisd naar Corsica na de tweede moord op een hoge figuur in een maand tijd. Woensdag werd het hoofd van de Corsicaanse kamer van koophandel in zijn kledingzaak doodgeschoten.

Dit jaar zijn op Corsica al zeventien moorden gepleegd. In oktober werd een van de topadvocaten op het eiland onderweg naar zijn werk doodgeschoten door twee mannen op een motor.

Corsica is beroemd om zijn stranden en adembenemende bergen, maar kent ook een duistere kant. Een afscheidingsbeweging streeft haar doelen desnoods gewapenderhand na en rivaliserende bendes staan elkaar naar het leven. De moorden van de afgelopen tijd doen de vrees voor instabiliteit op het eiland toenemen.

Valls zei dat het eiland niet wordt overgelaten aan criminelen. De Franse wet zal zegevieren, aldus Valls. "Corsica is Frans. Het is geen apart land." Christiane Taubira, de Franse minister van justitie, erkende dat slechts weinig moorden worden opgelost en beloofde dat de regering beter haar best gaat doen. "Een minderheid moordenaars, huurmoordenaars, dieven en maffiosi hebben het gebied niet in handen. Het is de grote meerderheid van de Corsicanen die het gebied in handen hebben en zij hebben het laatste woord."

Londen boos op Madrid om Gibraltar

Groot-Brittannië heeft de ambassadeur van Spanje op het matje geroepen en de 'provocatieve inval' in Britse wateren veroordeeld. Eerder deze week patrouilleerde een Spaans marineschip in de wateren voor de kust van de Britse enclave Gibraltar, zei de Britse minister voor Europa David Lidington. Op een ander moment zou een Spaans douaneschip hebben geprobeerd een burgervaartuig uit Gibraltar in beslag te nemen.

Lidington drong er bij de Spaanse regering op aan te garanderen dat dergelijke voorvallen niet meer plaatshebben. Zulke incidenten dragen het risico met zich mee het 'vooruitzicht op de ontwikkeling van harmonieuze en gezamenlijke banden tussen Gibraltar en Spanje' te schaden.

Gravity Rush en Starhawk zijn eerste DLC van Battle Royale

Seth Killian van Sony Santa Monica Studios heeft deze ochtend bevestigd dat Kat uit Gravity Rush en Emmett Graves uit Starhawk het rooster van PlayStation All-Stars Battle Royale zullen vervoegen. Dit zal gebeuren via gratis DLC.

“We zijn blij dat we kunnen aankondigen dat deze twee eerste DLC-personages de eerste twee weken gratis zullen zijn. Ze zullen in het begin van volgend jaar beschikbaar zijn.” Dit schreef Killian op de PlayStation Blog. “Dat klinkt een beetje raar, dus laat mij het verduidelijken: wanneer Kat en Emmett klaar zijn, kan je ze downloaden. De eerste twee weken is deze download gratis. De enige beperking van deze DLC is dat hij maar twee weken gratis is. Wanneer je de twee personages hebt, zal je ze nooit verliezen. Dit lijkt heel wat om te onthouden, maar geen zorgen, we zullen meer details geven wanneer de tijd daar is.”

PlayStation All-Stars Battle Royale is op 21 november beschikbaar voor PlayStation 3. Welke personages willen jullie graag als DLC zien?

PlayStation All-Stars Battle Royale
PlayStation All-Stars Battle Royale

VS veroordelen raketbeschietingen vanuit Gaza

De Verenigde Staten veroordelen in de sterkste bewoordingen de raketbeschietingen vanuit Gaza op Israël. Dat heeft het Witte Huis gezegd. Ook wordt het verlies van mensenlevens betreurd.

Volgens perschef van het Witte Huis Jay Carney is er 'geen rechtvaardiging' voor het geweld dat Hamas en andere terreurorganisaties ten uitvoer leggen. Hij riep de mensen die de raketten hebben afgevuurd op direct een einde te maken aan deze 'laffe daden'. Carney zei dat, hoewel Hamas beweert het beste voor te hebben met de Palestijnen, het geweld waar ze zich schuldig aan maken, juist de Palestijnse zaak tegenwerkt.

Palestijnse opstandelingen hebben donderdag zo'n honderdvijftig raketten afgevuurd op Israël. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. Israël liquideerde woensdag de bevelhebber van de militaire tak van Hamas, Ahmed Jabari, en vernietigde tientallen raketlanceerinstallaties op de Gazastrook.

David Luiz pleit voor komst Falcao

David Luiz hoopt dat Chelsea erin slaagt om Radamel Falcao over te nemen van Atlético Madrid. Hij stond woensdag tegenover Falcao in New York, waar Brazilië een oefenwedstrijd speelde tegen Colombia.

"Ik ben blij als grote namen aan Chelsea worden gelinkt. Falcao is een geweldige speler", sprak de centrale verdediger van Chelsea volgens de Daily Mirror. Chelsea wordt sinds deze week nadrukkelijk in verband gebracht met Falcao. De onderhandelingen met de Colombiaan zouden zelfs al zijn begonnen.

Falcao maakte veel indruk op de Engelsen in de wedstrijd om de Europese Super Cup, die Atlético dankzij een hattrick van de spits met 1-4 won.

Tabaksproducenten willen minimumleeftijd omhoog

De Nederlandse tabaksindustrie dringt er bij het kabinet op aan om de leeftijdsgrens voor het kopen van sigaretten te verhogen. De grens ligt nu op 16 jaar, maar als het aan brancheorganisaties SSI, VNK en BVBA ligt gaat deze omhoog naar 18.

"In principe is dit geen nieuw standpunt", legt een woordvoerder van SSI uit. "Maar aangezien het kabinet heeft besloten om de leeftijd voor alcohol te verhogen naar achttien jaar hebben wij een brief gestuurd naar het ministerie van Volksgezondheid om hetzelfde te bepleiten voor tabak.""

In 2003 werd de minimumleeftijd voor het kopen van sigaretten op 16 jaar gesteld. De organisaties vinden dat roken niet iets voor kinderen is.

Nederland-Duitsland

Oefenwedstrijden, het trekt me de laatste jaren niet meer zo. Er staat niets op het spel, behalve natuurlijk voor jonge talenten, nieuwe internationals en andere spelers die zich willen bewijzen. Helaas gaat dat bewijzen lastig, want vaak staan veel A-spelers niet opgesteld waardoor de automatismen er niet zijn. En in een stroef draaiend team is het lastig jezelf te onderscheiden en te bewijzen. Bovendien wordt er in de oefenwedstrijden veel meer gewisseld dan normaal, omdat het maximum van 3 wissels niet meer geldt. Nee, oefenwedstrijden, dat hoeft van mij niet meer.

Wreckateer 48 uur gratis op Xbox Live

Xbox Live bestaat tien jaar, en dat zullen we geweten hebben! Naar aanleiding van deze mijlpaal geeft Microsoft de game Wreckateer 48 uur lang gratis weg. Verder zijn Battlefield 1943, Castle Crashers, Fruit Ninja Kinect, Geometry Wars Retro Evolved 2, Bastion, Peggle en Full House Poker aan halve prijs beschikbaar.

Mark Witten, de ondervoorzitter van Xbox Live, heeft tevens een speciaal bericht de wereld in gestuurd, als bedankje aan alle gamers: 

"I want to thank you for helping us make Live what it is today, and what it will be tomorrow. Over the past year an average of 9.4 million people a week using multi-player gaming on Xbox Live and in the 10 years of Live, nearly 14.5 billion Achievements have been unlocked worldwide, accumulating a total combined Gamerscore of more than 270 billion. So to all our 40+ million Live members in 41 countries around the globe, a very happy anniversary - we wouldn't be celebrating this milestone without you!"

De actie kan je hier bekijken.

wreck
Wreckateer

Duitsland verhoogt Holocaust-uitkeringen

Duitsland verhoogt de uitkeringen aan joodse overlevenden van de Holocaust en breidt het aantal betalingen ook uit. Minister van financiën Wolfgang Schäuble ondertekent donderdag een amendement op het originele verdrag voor schadevergoedingen uit 1952.

De bijdrage voor de thuiszorg van overlevenden wordt verhoogd, overlevenden in Oost-Europa ontvangen een hoger pensioen en de definitie voor degenen die aanspraak kunnen maken op een vergoeding wordt verruimd.

Een nieuwe categorie overlevenden die onder het amendement ook vallen onder de groep slachtoffers die op betalingen kunnen rekenen zijn zo'n tachtigduizend joden die voor het oprukkende Duitse leger uit vluchtten en zich uiteindelijk vestigden in de voormalige Sovjet-Unie.

"De misdaden van de Holocaust zijn zo onbevattelijk immens dat je niet alle slachtoffers kunt kennen of achterhalen. Je zult dus keer op keer met aanpassingen moeten komen", zei Schäuble.

"Overlevenden vallen dagelijks weg, maar de andere kant van het verhaal is dat individuele overlevenden meer dan ooit hulp nodig hebben", zei de voorzitter van de Conferentie van Joodse Materiële Claims tegen Duitsland, Julius Berman.

Duitsland heeft ter compensatie van de misdrijven van de nazi's in totaal al zo'n zeventig miljard euro uitgekeerd.

Straffen voor hooligans om vechtpartij

Negen hooligans die in eerste instantie waren vrijgesproken van betrokkenheid bij een grote vechtpartij in augustus 2010 in Alkmaar zijn in hoger beroep alsnog veroordeeld. Het gerechtshof in Arnhem heeft de negen donderdag een voorwaardelijke celstraf en een werkstraf opgelegd. De verdachten kregen anders dan geëist door de advocaat-generaal geen stadionverbod.

De vechtpartij vond plaats tijdens de kermis in Alkmaar. Een grote groep Feyenoord-hooligans, die speciaal naar de kaasstad zouden zijn gekomen om rellen te schoppen, werd die dag opgepakt nadat ze bij het café op de vuist waren gegaan. Een aantal bezoekers raakte gewond. Ook werd het interieur van het café vernield en raakte een kermisattractie beschadigd.

Het hof vindt in tegenstelling tot de politierechter dat de negen verdachten voldoende schuld hebben aan het eindresultaat, doordat ze met een grote groep naar het café trokken waarin supporters van een andere club vaak zaten.

Rotterdam wil toezicht moskee-internaten

Rotterdam wil toezicht gaan houden op de moskee-internaten in de stad. Dat schrijft het college van Burgemeester en Wethouders donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Het college wil het toezicht regelen in samenspraak met ouders en de moskee-internaten. De instellingen willen dit zelf ook, zo valt te lezen in de brief.

NRC schreef zaterdag over een meisjesinternaat bij de Fatih moskee in Rotterdam. Het internaat zou vijftig meisjes op een zolder zonder vergunning huisvesten. De situatie zou er 'absoluut brandonveilig en zelfs gevaarlijk te noemen' zijn.

NRC meldde enkele dagen later dat wethouder Hamit Karakus (wonen, PvdA) op de hoogte was van een brandonveilige situatie in het internaat bij de Fatih moskee. In een raadsvergadering donderdag nuanceerde Karakus dit. De wethouder stelde dat er wel aanwijzingen waren voor een onveilige situatie, maar dat dit achteraf niet juist bleek. "Die gebouwen waren, zijn en blijven brandveilig."

In de brief schrijft ook het college dat het pand wel degelijk brandveilig is, ook in voorgaande jaren was dit zo. Daarnaast voldoet het pand volgens de brief aan alle andere vergunningsvoorwaarden. Het enige bezwaar is dat het pand in het bestemmingsplan geen internaat mag zijn, maar daar wordt volgens de gemeente aan gewerkt.

Ook andere internaten voldoen volgens het college aan alle eisen. Moskee-internaten zijn studiecentra, waar kinderen veelal ook overnachten. Het gaat om particuliere initiatieven, waardoor ze niet onder de zorgwetgeving vallen.

Details Skyrim Dragonborn DLC vrijgegeven

Bethesda heeft  de officiële uitleg over de nieuwe DLC van Skyrim, Dragonborn, op het internet geplaatst. We komen onder meer te weten wie onze vijand in de nieuwe content is. Dragonborn verschijnt op 4 december eerst voor Xbox 360, later voor de andere platformen.

Bekijk hieronder de volledige uitleg:

With this official add-on for The Elder Scrolls V: Skyrim, journey off the coast of Morrowind, to the island of Solstheim. Encounter new towns, dungeons, and quests, as you traverse the ash wastes and glacial valleys of this new land. Become more powerful with shouts that bend the will of your enemies and even tame dragons. Your fate, and the fate of Solstheim, hangs in the balance as you face off against your deadliest adversary - the first Dragonborn.

Key features:

  • Explore Beyond Skyrim- Leave the province of Skyrim and travel to the coastal island of Solstheim. Encounter the Dark Elven settlers of Raven Rock and the native Skaal, as you unravel the mystery of a Dragonborn's return.
  • Become the Ultimate Dragonborn -Harness the power of the Voice as you face off against the first Dragonborn. Wield new shouts and spells including Dragon Aspect - allowing you to summon the inner power of a dragon to deliver colossal blows and strengthen other shouts.
  • New Powers- Discover dark powers as you journey intoa new Daedric realm. Collect books of forbidden knowledge and choose new paths for your skills and abilities.
  • New dungeons, creatures, weapons, and more - Suit up in Bonemold and Chitin armors and wield Stalhrim weapons as you navigate through a myriad of dungeons. Battle formidable foes like Ash Spawn, Rieklings, and more
Skyrim DLC

Lichaam gevonden in Noord-Hollandse duinen

In de Schoorlse Duinen bij het Noord-Hollandse Hargen aan Zee is donderdag een stoffelijk overschot aangetroffen. De politie gaat uit van een misdrijf. De identiteit en de doodsoorzaak van het slachtoffer worden nog onderzocht. De politie verwacht dat het vermoedelijk een paar dagen duurt voordat dit duidelijk is.

In de duinen bij Hargen aan Zee werden de afgelopen tijd verschillende zoekacties gehouden naar de vermiste 23-jarige Heerhugowaarder Frank Temme. Temme wordt vermist sinds begin maart. Politie en justitie denken dat hij slachtoffer is geworden van een misdrijf.

Onderzoek naar zijn telefoon gaf goede redenen te denken dat hij in de Schoorlse duinen bij Groet, Hargen en Schoorl is geweest, meldde de politie eerder. Daarom werd daar eind juni en vervolgens normaals zo'n twee weken geleden gezocht. Het Openbaar Ministerie loofde eerder een beloning uit voor de gouden tip in de zaak. Informatie die leidt tot de aanhouding van mogelijke daders levert tienduizend euro op.

Politiebonden staken overleg met Opstelten

De politievakbonden hebben donderdag het overleg met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten voor onbepaalde tijd gestaakt. Afspraken worden niet nagekomen of worden anders uitgelegd dan eerder is afgesproken, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP.

De bonden zijn ontevreden over de totstandkoming van de Nationale Politie. "Signalen uit de achterban geven aan dat afspraken niet worden nagekomen en onduidelijkheid wordt gecreëerd, waardoor onzekerheid bij de collega's de boventoon voert", zegt Van de Kamp. "Dit is een onwenselijke situatie die wij als vakbonden niet kunnen en mogen negeren."

Het ministerie liet via een woordvoerder weten verbaasd te zijn door de beslissing van de bonden. "We betreuren deze stap zeer en zijn altijd bereid de gesprekken met de bonden te hervatten", aldus het ministerie. "In het belang van de politieorganisatie is het voor de komst van de Nationale Politie noodzakelijk afspraken te maken met de bonden. Alle reeds gemaakte afspraken in bijvoorbeeld de CAO en het geldende sociaal statuut worden nagekomen, die afspraken staan op geen enkele manier ter discussie."

Wanneer het overleg eventueel wordt hervat is onduidelijk. De bonden gaan hun besturen bijeen roepen om hierover te praten.

ADO-doelman Zwinkels geblesseerd

Doelman Robert Zwinkels (29) van ADO Den Haag heeft donderdag tijdens de training een knieblessure opgelopen. Dit gebeurde nadat de keeper een uittrap nam. Vervolgens viel hij kermend naar de grond en ging per brancard van het veld. Hij is ondertussen onderzocht in het ziekenhuis.

Aangezien er veel vocht in zijn linkerknie zat, kon er nog geen MRI-scan worden gemaakt. Deze staat nu voor dinsdag gepland. Door een eerdere kruisbandblessure aan zijn rechterknie stond hij al eerder een lange tijd aan de kant.

"De eerste onderzoeken waren goed, maar dinsdag op de MRI-scan kan pas echt gekeken worden of hij kruisbandletsel heeft", zei een woordvoerster van ADO. Het is nog onzeker wie er zondag tegen PSV onder de lat staat bij de ADO.

Gino Coutinho is net hersteld van een blessure, maar is nog niet wedstrijdfit. Wellicht dat Maurice Steijn toch de gok waagt om Coutinho op te stellen. Anders is hij verplicht om een jeugdkeeper te selecteren. Steijn neemt daarover vrijdag een besluit.

Serero traint weer mee bij Ajax

Het lijkt erop dat Thulani Serero in 2012 toch nog in actie kan komen namens Ajax. De Zuid-Afrikaan liep in september tijdens de competitiewedstrijd tegen ADO Den Haag (1-1 gelijkspel) een liesblessure op.

Hij liep een scheur in zijn liesspier op en de verwachting was dat de middenvelder tot de winterstop uitgeschakeld zou zijn. Op de clubsite meldt Ajax echter dat Serero vandaag voor het eerst weer met de groep heeft meegetraind. Het herstel van de Zuid-Afrikaan verloopt "voorspoedig".

Wanneer Serero daadwerkelijk weer in actie kan komen, is nog niet duidelijk. Ajax speelt tot aan de winterstop nog zes competitiewedstrijden.

Manager: "Ma gaat GP van China rijden"

Ma Qing Hua zal volgend jaar als eerste Chinees de Formule 1 Grand Prix van China gaan rijden, zo meldt zijn manager Jin Yong in de Southeastern Express. Hij lijkt dit voor HRT te gaan doen. Ook als Thesan Capital het team verkoopt zal de deal doorgaan, zo wordt verzekerd.

"Maakt niet uit wie de nieuwe eigenaar wordt, Ma Qing Hua zal bij de Grand Prix van China in Shanghai komend seizoen zeker op de startopstelling staan." Ook Ma zelf is ervan overtuigd. "Ongeacht wie mijn baas zal zijn, het team blijft bestaan. Dus ik moet me focussen op mezelf verbeteren middels training."

Onduidelijk is echter hoeveel deze woorden uit China waard zijn. Er zijn namelijk sterke geruchten dat HRT op omvallen staat en er volgend Formule 1-seizoen niet meer bij zal zijn. Mocht dit wel het geval zijn dan is de 24-jarige Ma de belangrijkste kandidaat om te gaan racen.

Nog aantal boeken Bernlef op komst

Van de onlangs overleden schrijver Bernlef komt volgende maand een nieuwe roman uit. Ook de komende jaren verschijnen nog nieuwe boeken van zijn hand, maakte uitgeverij Querido donderdag bekend.

Bernlef had verwacht de publicatie van zijn fictieve memoires, Onbewaakt Ogenblik, in december nog mee te maken. Hij overleed echter op 29 oktober in Amsterdam na een kort ziekbed, op 75-jarige leeftijd. Hij voltooide het boek niet lang voor zijn dood.

In april verschijnt nog Albert Speer, een uitgebreide versie van Bernlefs in 1980 uitgegeven De Ruïnebouwer, over de architect van de nazi's. In de komende jaren wil uitgeverij Querido nog ander nagelaten werk publiceren van Bernlef, die in het echt Hendrik Jan Marsman heette.


Nog aantal boeken Bernlef op komst (Foto: Novum)

Robert M. wordt nader onderzocht

De psychische gesteldheid van Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, moet nader worden onderzocht. Dat heeft het hof in Amsterdam donderdag bepaald. De klinische observatie van zeven weken zal plaatsvinden in tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Om het onderzoek was gevraagd door de verdediging van M.

Volgens M., die terechtstaat voor het misbruik van 67 jonge kinderen, was eerder onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) niet onafhankelijk. Daarom hadden hij en zijn advocaten donderdag een onderzoek door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam of de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken geopperd.

M. werd door de rechtbank in mei veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar plus tbs met dwangverpleging. De rechters volgden daarmee het advies van het PBC, dat tot stand was gekomen ondanks de weigering van M. om mee te werken.

Het OM stelde zich op het standpunt dat aanvullend onderzoek niet nodig was. Als er al aanvullend onderzoek zou plaatsvinden, dan moest dat opnieuw door het PBC gebeuren.

De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt waarschijnlijk in het voorjaar plaats.

Rood staan mogelijk goedkoper

De maximale rente die banken mogen rekenen voor rood staan gaat mogelijk omlaag. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) laat onderzoeken of een lager maximum wenselijk is. Dat heeft hij donderdag laten weten in antwoord op Kamervragen.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer had erop gewezen dat de rente historisch laag is, maar dat banken maximaal vijftien procent in rekening mogen brengen aan klanten met een negatief saldo op hun betaalrekening. Hij wees op Duits onderzoek waaruit blijkt dat banken ook tegen tien procent nog altijd winstgevend krediet kunnen geven.

Dijsselbloem tekent aan dat de rente voor banken niet extreem laag is. Banken vertrouwen elkaar nog altijd niet en rekenen elkaar daarom een hogere rente. Ook wil Dijsselbloem voorkomen dat meer mensen rood gaan staan als gevolg van een lager maximumtarief.

Dijsselbloem laat volgend jaar de voor- en nadelen van een lager maximumtarief voor doorlopend krediet tegen elkaar afwegen. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan gaat het tarief wel of niet omlaag. Nu is het maximum de wettelijke rente (nu drie procent) plus twaalf procent.

Doden in IsraŽl bij raketaanval vanuit Gaza

Bij een raketaanval vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël zijn donderdag drie doden gevallen. De slachtoffers zijn twee mannen en een vrouw. Een 4-jarig jongetje en twee baby's raakten gewond. De slachtoffers bevonden zich in een flatgebouw in Kiryat Malachi. Volgens Israël schoten Hamas en andere militante groepen meer dan 180 raketten op het zuiden af, waarvan er ongeveer dertig door het Israëlische leger werden onderschept.

De aanvallen volgde op de liquidatie, woensdag, van de leider van de militaire tak van Hamas, Ahmed Jabari, door Israël. De liquidatie vormde volgens Israël het begin van een groter offensief op de Gazastrook, als reactie op aanhoudende raketaanvallen op Israël. De liquidatie van Jabari werd gevolgd door een reeks luchtaanvallen en beschietingen, die donderdag doorgingen. Vijftien Palestijnen, van wie zeven burgers, zijn daarbij om het leven gekomen. Onder de doden bevinden zich drie kinderen. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Net als woensdag zette Israël donderdag gevechtsvliegtuigen, tanks en oorlogsbodems in bij zijn offensief, het zwaarste sinds het vier jaar geleden een regelrechte oorlog voerde tegen de Gazastrook. Egypte riep woensdag direct zijn ambassadeur terug uit Israël en donderdag vroeg het de Verenigde Staten hun invloed aan te wenden om Israël ertoe te bewegen het offensief te staken. De VS schaarden zich woensdag achter Israël en veroordeelden Hamas, vanwege de raketaanvallen die het uitvoert op Israël. De Turkse president Abdullah Gül veroordeelde Israël donderdag en bekritiseerde de VS vanwege hun steun aan dat land. Turkije onderhield ooit goede banden met Israël, maar dat is niet meer zo sinds Israëlische commando's in 2010 een Turks actieschip enterden dat op weg was naar de Gazastrook.

Hamas riep kort na het begin van het offensief de noodtoestand uit in Gaza. Scholen blijven dicht tot de Israëlische aanvallen zijn opgehouden en bewoners van het gebied begaven zich donderdag voornamelijk op straat om zo dicht mogelijk bij huis inkopen te doen. Israëlische vliegtuigen dropten 's ochtends vroeg pamfletten waarin burgers werden opgeroepen uit de buurt van militanten en faciliteiten van Hamas te blijven. Ook in het zuiden van Israël geldt de noodtoestand en zijn scholen gesloten.

In Gaza-stad gingen wel duizenden mensen de straat op om Jabari ten grave te dragen. Sommigen losten schoten in de lucht en scandeerden 'Allah is groot, wraak zal volgen'.

"Deze misdaad zal ons niet verzwakken, maar sterker maken en vastbeslotener om de weg van de jihad en het verzet te blijven volgen", zei het Hamas-parlementslid Mushir al-Masri in een grafrede.

Israël zei woensdag mogelijk op korte termijn een grondoffensief te beginnen, als Hamas geen eind maakt aan de raketaanvallen. Donderdag was van een dergelijk offensief nog niets te bespeuren. Wel kreeg het leger toestemming speciale reserve-eenheden op te roepen, wat duidt op een uitbreiding van de operatie.

Het Israëlische leger zegt tientallen van de krachtigste raketten van Hamas te hebben vernietigd. Het gaat om raketten van Iraanse makelij, de Fajr, die het centrum van Tel Aviv kunnen bereiken. Ook zou een aantal raketten met een kleiner bereik zijn vernietigd. Naar schatting van het leger had Hamas voor het offensief woensdag begon een arsenaal van tienduizend raketten en mortiergranaten.

De afgelopen vier jaar hebben Israël en Hamas grotendeels een informele wapenstilstand in acht genomen. De laatste weken nam de onrust echter toe door raketaanvallen vanuit Gaza, die werden gevolgd door vergeldingsaanvallen van Israël. Vanuit Israëlisch perspectief is de situatie uit de hand gelopen door twee specifieke aanvallen van Hamas: een op een tunnel aan de Israëlische grens en een op een Israëlische jeep waarbij vier soldaten ernstig gewond raakten. Begin deze week waarschuwde Israël al dat het overwoog weer militante leiders te gaan liquideren. Israël had sinds de oorlog van 2009 geen liquidaties meer uitgevoerd. Hamas liet weten zich niet door het dreigement te zullen laten intimideren en Jabari reed op klaarlichte dag rond toen hij werd geliquideerd.

Hamas heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ervan beschuldigd het offensief te zijn begonnen met het oog op de parlementsverkiezingen die op 22 januari in Israël worden gehouden. Alle grote Israëlische partijen, ook oppositiepartijen, hebben zich achter Netanyahu geschaard.


Doden in Israël bij raketaanval vanuit Gaza (Foto: Novum)

HRW: veel minderjarige huishoudsters in Marokko

Tienduizenden meisjes onder de 15 werken in Marokko als huishoudster. Doorgaans genieten zij geen juridische bescherming en ze worden niet zelden mishandeld. Dat staat in een rapport van Human Rights Watch dat donderdag is gepubliceerd.

Hoewel de situatie in Marokko in vergelijking met 2005 is verbeterd - toen stelde HRW vast dat 86 duizend meisjes in strijd met nationale en internationale wetten als huishoudster werkzaam waren - komt kinderarbeid nog veel voor, zegt de organisatie.

Onder de Marokkaanse arbeidswetgeving is het minimumloon vastgesteld op omgerekend 205 euro. Een werkweek duurt 44 uur. Huishoudsters vallen echter niet onder deze wetten. HRW hoorde van hen dat ze gemiddeld 48 euro verdienen en vaak dagen maken van 06.00 uur tot middernacht.

Vaak komen de meisjes uit arme plattelandsgebieden en worden ze naar de stad gestuurd, waar ze in de huizen van de rijken te werk worden gesteld. Velen worden daar fysiek en verbaal mishandeld. De helft van de meisjes stopt met school, terwijl een derde daar al sowieso niet heenging.

De Marokkaanse regering liet in een reactie weten dat het aantal werkende kinderen sinds 1999 is afgenomen van 517 duizend tot 123 duizend in 2011. Sinds 2006 wordt gewerkt aan nieuwe arbeidswetgeving.

Helikoptercrash Marokko eist negen levens

Een helikopter van het Marokkaanse leger is woensdagmiddag bij een luchtmachtbasis in het zuiden van Marokko neergestort. Dat heeft een medewerker van een militair hospitaal donderdag gezegd. Hij wilde niets zeggen over het dodental, maar op nieuwssite Lakome.com werd gemeld dat acht mensen op slag dood waren. Drie inzittenden werden naar een ziekenhuis gebracht, waar een persoon aan zijn verwondingen bezweek.

In juli 2011 stortte bij dezelfde luchtmachtbasis een militair transportvliegtuig neer. Daarbij kwamen rond de tachtig mensen om het leven.

Mishandelde kat levend begraven

De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling en het levend begraven van een kat in Gortel, een buurtschap van het Gelderse Emst. Het rood-wit gevlekte jonge katje, dat in een doos zat, werd waarschijnlijk weer opgegraven door wilde zwijnen.

De doos met de dode kat werd dinsdagmiddag gevonden bij een parkeerplaats aan de Boshuisweg in Gortel. De dierenpolitie vermoedt dat het jonge katje maandag of dinsdag werd mishandeld en in het bos werd begraven.

De politie is op zoek naar getuigen die iets verdachts gezien of gehoord hebben wat verband houdt met de zaak. Ook de eigenaar van het jonge katje kan zich melden.

Genoeg geld voor Athene voor aflossen schulden

Griekenland heeft donderdag nog eens 937,5 miljoen euro opgehaald met de verkoop van nieuwe staatsobligaties. Daarmee komt het deze week opgehaalde bedrag uit op vijf miljard euro, genoeg om vrijdag aflopende leningen af te lossen en een faillissement af te wenden.

Dinsdag haalde Griekenland al 4,06 miljard euro op bij de veiling van kortlopende schuldpapieren. Het bedrag dat nu extra is opgehaald komt door nagekomen inschrijvingen op die veiling.

De vijf miljard waren nodig omdat de volgende tranche van de noodleningen van de trojka - de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - nog niet is uitbetaald. Waarschijnlijk besluiten de leiders van de zeventien eurolanden volgende week over de betaling.

Basis Wii U heeft maar drie GB vrije ruimte

Gamers die een basis Wii U met acht GB opslagruimte hebben besteld kunnen wel eens van een koude kermis thuiskomen. Nintendo heeft namelijk bekendgemaakt dat de console na alle verplichte downloads slechts drie GB vrije ruimte overhoudt.

Hierdoor zijn eigenaren van de basisvariant van Nintendo's nieuwe console bijna verplicht om er een externe harde schijf bij aan te schaffen. De Wii U is geschikt voor externe harde schijven tot twee TB zolang deze maar over een eigen voeding beschikken.

Wii U leader
Wii U leader

Deense astronoom niet met kwik vergiftigd

Al sinds het plotselinge overlijden van Tycho Brahe in 1601 hing rond de dood van de Deense astronoom de vraag of hij vermoord was. Een ding is nu duidelijk: Brahe is niet met kwik vergiftigd. Dat hebben wetenschappers die het lichaam van Brahe hebben opgegraven donderdag gezegd.

Op drie verschillende manieren werd de hoeveelheid kwik in de menselijke resten gemeten, zei Kaare Lund Rasmussen, hoogleraar chemie aan de Universiteit van Zuid-Denemarken. "Alle tests tonen hetzelfde: dat het kwik-gehalte niet hoog genoeg was om dodelijk te zijn."

Waar de astronoom dan wel aan is overleden, is nog steeds niet bekend. Er worden nog andere tests verricht.

Lang werd aangenomen dat een blaasontsteking Brahe in zijn 54e levensjaar fataal is geworden. Legendarisch werd het verhaal dat hij tijdens een receptie aan het hof niet wilde breken met de etiquette en dus niet naar het toilet ging. Nierfalen is een andere veelgenoemde vermoedelijke oorzaak. Sommigen suggereerden dat Brahe met kwik was vergiftigd, door een hulpje van de koning of een andere rivaliserende astronoom, zoals de beroemde Johannes Kepler, die de assistent van Brahe was.

Onderzoek in 1996 in Zweden en later in Denemarken van haren uit zijn snor en van zijn hoofd - de haren werden bij een eerdere opgraving van zijn overblijfselen in 1901 verkregen - toonde een bijzonder hoge concentratie kwik aan. Hieruit ontstond de theorie dat Brahe zou zijn bezweken aan een kwikvergiftiging en misschien wel zou zijn vermoord.

In 2010 werden opnieuw resten opgegraven, waarna de theorie van de kwikvergiftiging werd verworpen. De tanden van de astronoom worden nog onderzocht. Mogelijk dat dat leidt tot een antwoord op de vraag die eeuwen geleden voor het eerst werd gesteld.

Brahe werd geboren in 1546 en is begraven in de Týnkerk in Praag. Na onenigheid met de Deense koning liet Brahe zijn wetenschappelijke observatorium op het eiland Hven achter zich en vertrok op uitnodiging van de Heilige Roomse keizer Rudolf II naar de Tsjechische hoofdstad. Zijn buitengewoon nauwkeurige waarnemingen van sterren en planeten droegen bij aan het ontstaan van de vroegmoderne astronomie. In 1573 beschreef hij als eerste een supernova, een exploderende ster.

A. Frei (33) stopt met voetballen

Alexander Frei (33) stopt na dit seizoen met voetballen. Frei is topscorer aller tijden van Zwitserland (42 doelpunten in 84 interlands), maar is sinds vorig jaar al gestopt als international, vanwege heftige kritiek op het nationale elftal vanuit de achterban.

Frei heeft het grootste deel van zijn carrière in Zwitserland gespeeld, maar heeft in het buitenland naam gemaakt door zijn uitstapjes naar Stade Rennes en Borussia Dortmund. Op het moment speelt hij nog bij FC Basel, maar na komende zomer zet hij een punt achter zijn carrière.

Schutter kickboksgala verdacht van moord

De 32-jarige man die zondag werd opgepakt na een schietpartij bij een kickboksgala in Zijtaart wordt verdacht van moord. Dat zegt het Openbaar Ministerie in Den Bosch donderdag. Hij zou zich ook hebben schuldig gemaakt aan poging tot moord. Een 31-jarige man uit Veghel kwam om het leven, zijn broer raakte gewond.

De hoofdverdachte moest donderdag verschijnen voor de rechter-commissaris. Die bepaalde dat hij twee weken langer mag worden vastgehouden, meldt de rechtbank in de Brabantse hoofdstad. Datzelfde geldt voor twee andere verdachten van 26 en 30 jaar. Die worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Volgens Omroep Brabant was het slachtoffer een kickbokspromotor en zou hij in zijn hoofd zijn geschoten. Zijn broer, die gewond raakte, is ook verdachte in de zaak.

De 30-jarige verdachte zou Ali D. zijn, die eveneens gewond raakte. D. was dertien jaar geleden betrokken bij een schietpartij in roc De Leijgraaf in Veghel, waarbij hij vijf mensen verwondde. Voor deze eerwraakzaak kreeg D. vijf jaar cel.

Aanleiding voor de schietpartij tijdens het kickboksgala zou een vete zijn tussen een groep Marokkanen en een groep Turken in de Brabantse plaats. De politie liet eerder weten dat aan het schietincident een ruzie voorafging.

Weer loze brandmelding in Schipholtunnel

Het treinverkeer rond Schiphol heeft donderdagmiddag korte tijd stilgelegen op last van de brandweer. Een machinist maakte melding van rookontwikkeling in de Schipholtunnel. De brandweer ging op onderzoek, maar dat heeft niets opgeleverd, meldt een woordvoerder van ProRail. Het treinverkeer wordt weer opgestart.

Het is niet de eerste keer dat er een vals brandalarm is in de tunnel. Begin september werd door machinisten in twee dagen tijd in totaal drie keer melding gemaakt van rook en een brandlucht in de tunnel. Het bleek in alle gevallen loos alarm, maar het treinverkeer rond de luchthaven lag telkens stil.

Extra inspecties in de tunnel leverden niets op. Dinsdag was het overigens wel raak. Toen zetten vonken van een remmende trein een hoopje papier in brand.

Barcelona moet SŠnchez maand missen

FC Barcelona kan de komende maand geen beroep doen op aanvaller Alexis Sánchez. De Chileen, die dit seizoen pas één keer het net wist te vinden namens de Spaanse club, raakte gisteren in de verloren oefeninterland tegen Servië (1-3) geblesseerd aan de enkel.

Sánchez verrekte de banden van zijn rechterenkel, aldus de medische staf van Barcelona. Daardoor mist de Chileen onder meer de laatste twee groepswedstrijden in de Champions League, tegen Spartak Moskou en Benfica. Mogelijk is de aanvaller op tijd fir voor de topper tegen Atlético Madrid.

BP schikt over Deepwater Horizon

Het Britse oliebedrijf BP heeft een schikking met de Amerikaanse overheid getroffen ter waarde van miljarden dollars vanwege de olieramp in de Golf van Mexico, twee jaar geleden. Daarnaast wordt twee werknemers van BP doodslag ten laste gelegd. Dat heeft een bron donderdag gezegd tegen persbureau AP.

De explosie en brand op Deepwater Horizon, in april 2010, kostte aan elf mensen het leven en zorgde voor een gigantisch olielek dat pas na 87 dagen werd gedicht. Naar schatting is in die periode zo'n 757 miljoen liter olie de Golf van Mexico in gelekt.

Volgens de bron, die anonimiteit bedong omdat hij geen toestemming had over de zaak te praten, bekent BP schuldig te zijn aan belemmering van de rechtsgang door te liegen tegen het Congres over hoeveel olie de zee in lekte.

Het gaat waarschijnlijk om een recordbedrag voor een schikking in een strafzaak. Het record was voorheen in handen van het medische bedrijf Pfizer, dat in 2009 1,3 miljard dollar (942 miljoen dollar) moest betalen vanwege een frauduleuze marketingcampagne voor vier medicijnen.

De deal met het Amerikaanse ministerie van justitie en beurswaakhond SEC betekent alleen dat BP geen verdere strafzaken of aanklachten van de SEC tegemoet hoeft te zien. Burgers kunnen nog altijd civiele rechtszaken aanspannen. In maart kondigde BP nog een schikking ter waarde van 7,8 miljard dollar aan met meer dan honderdduizend mensen en bedrijven voor medische en economische schade als gevolg van de olieramp.

BP heeft sinds de olieramp bedrijfsdelen verkocht om de schade te dekken. Een raffinaderij in Texas-Stad, vijf olie- en gasvelden in de Golf van Mexico en een distributiecentrum in het Britse Bristol zijn van de hand gedaan.


BP schikt over Deepwater Horizon (Foto: Novum)

Polen eerste in Europa met Dreamliner

De Poolse luchtvaartmaatschappij LOT heeft de eerste Boeing 787, de zogenoemde Dreamliner, verwelkomd in zijn luchtvloot. Polen is daarmee het eerste Europese land dat over het nieuwe Amerikaanse toestel beschikt.

De feestelijke intocht van het nieuwe vliegtuig, dat begeleid door vier F-16's zijn opwachting in Warschau zou maken, is vanwege dichte mist echter geannuleerd. Het toestel zou zuiniger en comfortabeler zijn dan een eerdere generatie Boeings.

Veel Polen zien de komst van de Dreamliner als een symbolische stap in de economische en technologische ontwikkeling van het vroegere Oostblokland.

LOT heeft in totaal acht Dreamliners besteld.


Polen eerste in Europa met Dreamliner (Foto: Novum)

Stepanek en Ferrer openen Davis Cup-finale

De Tsjech Radek Stepanek en de Spanjaard David Ferrer openen vrijdag in de Praagse O2 Arena de Davis Cupfinale voor hun landen. Dat heeft de loting donderdag uitgewezen. Later op de dag spelen Tomas Berdych en Nicolas Almagro het tweede duel in de finale tussen beide landen dat het sluitstuk is van de honderdste editie van de landenwedstrijd.

Op zaterdag wordt het dubbelspel afgewerkt tussen Ivo Mirnar en Lukas Rosol en Marcel Granollers en Marc Lopez, de winnaars van de Tour Finals afgelopen week. Een dag later kruisen Berdych en Ferrer als eerste de degens. Mocht het na vier partijen 2-2 staan dan brengt de partij Stepanek-Almagro de beslissing.

Tsjechië kan het eerste land in de geschiedenis worden dat zowel in een jaar de landenwedstrijd bij de vrouwen als de mannen wint. Spanje kan voor het vierde keer in vijf jaar de Davis Cup voor zich opeisen. Drie jaar geleden stonden de twee naties ook al tegenover elkaar. Toen werd het 5-0 voor Spanje.

Dermatologen Eindhoven definitief weg

Vier dermatologen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven die op eigen houtje een praktijk voor cosmetische dermatologie in het ziekenhuis runden, worden definitief ontslagen. De artsen weigerden afgelopen week te worden gehoord. Daarop heeft de raad van bestuur donderdag besloten definitief afscheid te nemen, meldt het ziekenhuis.

De raad van bestuur liet vorige week maandag weten van plan te zijn de zogeheten toelatingsovereenkomst van de vierkoppige maatschap op te zeggen. Een hoorzitting had duidelijkheid moeten opleveren over de individuele rollen van de dermatologen binnen hun ongeoorloofde praktijk. Daarnaast wilde de raad van bestuur uitleg over de beweringen van de artsen dat de raad toestemming zou hebben gegeven voor het runnen van de praktijk.

Patiënten konden de maatschap contant betalen voor de behandelingen in de cosmetische praktijk, maar de nota vermeldde de naam en het logo van het Catharina Ziekenhuis. Daardoor werd de indruk gewekt dat het geld aan het ziekenhuis werd betaald, maar in werkelijkheid ging het geld naar het bankrekeningnummer van de maatschap.

168 patiënten kregen facturen die optellen tot 24 duizend euro. Het ziekenhuis vergoedt de gemaakte kosten, maar laat weten deze te zullen verhalen op de vier dermatologen.

Omdat de toelatingsovereenkomst tussen medisch specialisten en ziekenhuizen een reguliere opzegtermijn van zes maanden heeft, blijven de artsen in die periode nog werkzaam in het ziekenhuis. Tegen het besluit van het ziekenhuis kan het viertal in beroep bij het Scheidsgerecht voor de Gezondheidszorg.

Johan Vlemmix slecht voorbereid naar Noordpool

Johan Vlemmix geeft toe dat hij zich wel wat beter had kunnen voorbereiden op zijn trip naar de Noordpool. "Het schijnt er erg koud te zijn", zei de in een ijsbeerkostuum gehulde ondernemer, zanger en politicus donderdag op Schiphol. Hij gaat actie voeren tegen olieboringen in het gebied nadat hij een weddenschap verloor.

"Ik heb het eigenlijk niet zo heel goed voorbereid", geeft Vlemmix toe voor de camera van Novum Nieuws. Er liggen toch heel wat gevaren op de loer. "IJsberen, vandaar ook dat ik als ijsbeer ga - misschien zien ze me als vriendje -, gletsjers en water", somt hij op.

"Ik heb wel flink wat kleding bij me, dus ik kan me wel goed inpakken", vervolgt hij. "Maar of ik daar ook tegen bestand ben, dat weet ik niet. Dus het is wel even een groot avontuur."

Tot 9,5 jaar cel geŽist in Groningse hiv-zaak

Justitie heeft donderdag in de heropende Groningse hiv-zaak celstraffen tot 9,5 jaar geëist tegen twee verdachten. "De verdachten hebben de slachtoffers bewust met hiv geïnfecteerd", aldus justitie tegenover het gerechtshof in Arnhem. Het handelen van de mannen duidt op een 'grenzeloze perversiteit en immoraliteit', stelt de advocaat-generaal.

De 39-jarige Hans J. uit Baarn vertelde het Arnhemse hof zich diep te schamen. "Hoe heeft dit kunnen gebeuren?", vroeg hij zich openlijk af. "Als je weet dat je naar seksfeesten gaat, dan kom je niet voor een kopje thee of een koekje", zei hij. Tegen J. eiste het OM 7,5 jaar cel.

J. verklaarde dat hij zich niet aan de invloed van de 54-jarige Peter M. uit Schramer kon onttrekken. M. erkende tegenover het hof dominante trekken te hebben. Hij hoorde met 9,5 jaar cel de zwaarste straf tegen zich eisen. De Groninger hiv-zaak kwam aan het licht toen mannen uit Groningen in 2006 bij de politie meldden dat ze bij een seksfeest waren bedwelmd en besmet. De verdachten zouden ze hebben geïnjecteerd. De slachtoffers werden tussen 2004 en 2006 benaderd via chatboxen, maar soms ook van straat geplukt.

De rechtbank in Groningen veroordeelde M. vier jaar geleden tot negen jaar cel. J. kreeg vijf jaar cel. Een derde verdachte, Wim D., kreeg anderhalf jaar cel. Hij stond donderdag niet tegenover het gerechtshof in Arnhem. Zijn straf is inmiddels onherroepelijk geworden.

De rechtbank oordeelde dat de besmetting in de meeste gevallen niet kon worden toegeschreven aan de verdachten. Het hof in Leeuwarden oordeelde in januari 2010 dat de besmettingen wel door de verdachten waren veroorzaakt. M. kreeg, conform de eis van justitie, twaalf jaar gevangenisstraf en J. negen jaar, twee jaar meer dan geëist. Justitie eist in de heropende zaak lagere straffen omdat een aantal feiten niet meer werd behandeld bij het Arnhemse gerechtshof.

M. en J. gingen in cassatie tegen de uitspraak van het hof. In maart bepaalde de Hoge Raad dat de rechtszaak over moet worden gedaan, omdat niet vaststaat dat de slachtoffers besmet zijn geraakt door de injecties.

Het motief van de verdachten is nog altijd in nevelen gehuld. Het gerechtshof in Arnhem doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.

Orka Morgan blijkt echt doof

Orka Morgan is doof. De vermoedens van verzorgers in dierenpark Loro Parque op Tenerife over het gehoor van de omstreden orka blijken te kloppen, maakte het park donderdag bekend. Internationale wetenschappers die Morgan afgelopen week aan diverse hoortests onderwierpen, bevestigen dat haar gehoor ernstig beschadigd of zelfs compleet verdwenen is.

De onderzoekers, onder wie enkelen verbonden aan Wageningen University, bestudeerden het gehoor van meerdere orka's die in het park op Tenerife leven. Alle orka's behalve Morgan bleken hersenactiviteit te laten zien in respons op geluid. De verzorgers van Morgan gaan nu meer visuele signalen gebruiken om met haar te communiceren.

Het gehooronderzoek dat de wetenschappers toepasten is relatief nieuw voor orka's. Eerder werden wel dolfijnen op deze wijze getest. Onderzoekers vrezen de effecten van gehoorbeschadiging door lawaai bij walvisachtigen. Omdat zij geluid gebruiken in hun oriëntatie, leidt dit mogelijk tot het aanspoelen van walvissen, dolfijnen en orka's op stranden.

Orka Morgan werd ruim twee jaar geleden ernstig verzwakt aangetroffen in de Waddenzee. Eerst werd het dier opgevangen in het Dolfinarium Harderwijk, maar een jaar geleden verhuisde de orka naar het park op Tenerife. Aan dat besluit moest een rechter te pas komen, omdat dierenbeschermers wilden dat Morgan werd uitgezet in de oceaan.


Orka Morgan blijkt echt doof (Foto: Novum)

Rits hoopt op contractverlenging bij Ajax

Mats Rits hoopt dat zijn aflopende contract bij Ajax wordt verlengd. De Belg kwam in de zomer van 2011 over van Germinal Beerschot, maar wist mede door blessureleed nog niet door te breken in de hoofdmacht van de Amsterdammers.

"Na een rustige opbouw zit ik nu op niveau. Mijn kans komt vanzelf", liet de 19-jarige Rits weten tegenover Ajax Life. ""Ik hoop na de winterstop aan te haken bij de selectie. Mijn zaakwaarnemer is met de club in gesprek. Ik wil hier graag verder en ben nog niet klaar bij Ajax."

Nederlanders worden vaak gezien als een mondiger en arroganter volk dan de Belgen. Rits had desondanks weinig moeite om zich aan te passen in Amsterdam. "Ik ben geen prototype Belg. De meeste Ajax-belgen niet, volgens mij. Vertonghen misschien in het begin, maar dat is ook behoorlijk veranderd. Het hangt er vanaf uit welke regio je komt."

Voorzitter ontslaat zoon en wordt zelf trainer

Valery Gazzaev, voorzitter van de Russische club Alaniya Vladikavkaz, heeft er persoonlijk voor gezorgdt dat de sfeer in zijn familie de komende periode wat gespannen zal zijn. Hij besloot namelijk zijn zoon, die trainer was, te ontslaan. Bovendien wees hij zichzelf aan als opvolger.

"Ik bedank mijn zoon voor zijn harde werk. Ik heb hem verteld dat het beter was om te vertrekken", aldus de 58-jarige Gazzaev, die eerder coach van CSKA Moskou was. Met deze ploeg won hij in 2005 zeer knap de UEFA Cup.

Alaniya Vladikavkaz staat op dit moment voorlaatste in de Russische competitie.

Omhaal Ibrahimovic te laat voor Puskas Award

De omhaal van Zlatan Ibrahimovic wordt niet alsnog toe aan de lijst voor de Puskas Award, de prijs voor het mooiste doelpunt van het jaar. De wereldvoetbalbond FIFA heeft dat donderdag besloten. Volgens de FIFA zijn er al teveel stemmen uitgebracht om de treffer toe te voegen. De genomineerden waren woensdagmiddag, enkele uren voor de treffer van Ibrahimovic, bekendgemaakt.

Het doelpunt dingt wel mee naar de mooiste goal van volgend jaar, zo deelde de voetbalbond donderdag mee. De Zweed maakte zijn wonderschone treffer woensdagavond in de met 4-2 gewonnen oefeninterland tegen Engeland. Vanuit een onmogelijke hoek schoot de spits vanaf ruim 25 meter de bal in het doel.

De Puskas Award, vernoemd naar de Hongaarse voetballer Ferenc Puskas, wordt op 7 januari uitgereikt tijdens een gala in Zürich ter gelegenheid van de verkiezing van Wereldvoetballer van het jaar. Lionel Messi en Neymar zijn twee van de kanshebber voor het winnen van de prijs.

Onderzoek naar gehoorschade jongeren

Een onderzoek moet uitwijzen hoeveel jongeren last hebben van blijvende gehoorschade door het luisteren naar harde muziek. Dat meldt staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) donderdag in een reactie op Kamervragen van PvdA, CDA en ChristenUnie. De partijen wilden opheldering naar aanleiding van een artikel in het AD.

De krant schreef begin oktober dat ruim negentig procent van de jeugd na het stappen last heeft van het gehoor. Een dag later heeft twee op de vijf stappers nog last van een piep in de oren.

Het onderzoek van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) richt zich niet alleen op het aantal jongeren dat gehoorschade heeft opgelopen, maar ook op de maatschappelijke kosten hiervan. Medio volgend jaar moeten de resultaten bekend zijn.

"Ik deel uw zorgen over jongeren die gehoorschade oplopen", zegt Van Rijn. De muzieksector nam zelf al stappen om gehoorschade te voorkomen, zoals het uitdelen van oordopjes en voorlichtingscampagnes. Eind dit jaar worden deze maatregelen geëvalueerd. "Ik zal op basis van deze evaluatie bekijken of de huidige aanpak werkt of dat er nadere actie nodig en gewenst is."

Vier jaar geŽist voor doodtrappen bejaarde

De amateurvoetballer die vorig jaar begin december in Amsterdam een 77-jarige toeschouwer doodschopte, moet als het aan justitie ligt vier jaar de cel in. Het Openbaar Ministerie kwam donderdag voor de rechtbank in Amsterdam met deze eis.

De speler van Sporting Noord, Silvester M., werd van het veld gestuurd tijdens een wedstrijd tegen OSV. Het slachtoffer liet blijken dat hij het met de beslissing van de scheidsrechter eens was. De voetballer sprong daarop over de reclameborden en trapte met beide benen naar voren tegen de borstkas van de man. Het slachtoffer raakte in coma en overleed een maand later in het ziekenhuis.

Het OM was eerder van plan M. te vervolgen wegens doodslag, maar meldde donderdag dat niet te kunnen bewijzen. De voetballer wordt nu verdacht van zware mishandeling met de dood tot gevolg.

De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak in de zaak.

[WRC] Sordo vervangt Loeb bij CitroŽn

Dani Sordo keert terug bij het World Rally Championship-team van Citroën. De Spanjaard is de vervanger van veelvoudig wereldkampioen Sébastien Loeb die aangekondigd heeft zijn bakens gedeeltelijk te gaan verzetten.

Sordo keert terug bij het team waar hij tussen 2005 en 2010 ook al voor reed. De afgelopen twee seizoenen kwam de Spanjaard uit voor het door Prodrive geleide Mini-team. Hij wordt teamgenoot van Mikko Hirvonen die momenteel al voor het Franse team uitkomt. Volgens Citroën is de keuze voor Sordo mede bepaald doordat hij vorig weekend in Spanje na zijn aanvankelijke crash met zes etappezeges zien uit het juiste hout gesneden te zijn.

Grand Theft Auto V alleen voor huidige spelcomputers

Grand Theft Auto V verschijnt voor de huidige spelcomputers omdat de situatie ideaal is. Daarmee legt topman Dan Houser van Rockstar Games uit waarom het spel niet voor de volgende generatie spelcomputers zal verschijnen. De ontwikkelaars hebben op dit moment genoeg ervaring en de spelcomputers staan in miljoenen huiskamers.

Tegen gameweblog Polygon zei Houser dat de timing van Grand Theft Auto V veel lijkt op die van Grand Theft Auto: San Andreas. Dit spel verscheen voor de PlayStation 2 en is het best verkochte deel in de reeks.

Grand Theft Auto V wordt de tweede game in de serie voor de huidige generatie spelcomputers. "GTA IV was onze eerste kennismaking met de nieuwe spelcomputers en met HD-televisies, dus het begin was erg ingewikkeld", zei Houser in het interview. De ervaringen van enkele jaren geleden maken het produceren van de nieuwe game een stuk gemakkelijker.

Rockstar Games wil Grand Theft Auto V in de lente uitgeven. In het spel spelen drie personen de hoofdrol. Spelers kunnen op willekeurige momenten tussen de drie wisselen. Dit moet het tempo in het spel hoog houden en meer actie met zich meebrengen.


Grand Theft Auto V alleen voor huidige spelcomputers

De wederopstanding van Andrť Hazes

Janine zucht. Ze is bang dat het dit keer op een flop uit zal draaien. André Hazes. Wie loopt daar nou nog warm voor? “Kom nou maar zitten,” lacht ze naar haar onrustige man. “Morgen weer een nieuwe dag. Ik dacht, dat je het trouwens wat rustiger aan zou doen, en wat meer van je ouwe dag zou gaan genieten!” Joop van den Ende grijnst van oor tot oor. “Dit wordt een mega-succes wat ik je brom,” zegt hij. “Morgen bel ik die weduwe van die Hazes, nou die hoort de euro’s al rinkelen!”

Aanleg circuit Sochi verloopt volgens plan

De aanleg van een Formule 1-circuit in Sochi verloopt volledig volgens plan, zo meldt architect Hermann Tilke. In de kuststad zal over twee jaar de eerste Grand Prix van Rusland verreden gaan worden. De 137 miljoen euro kostende baan ligt grotendeels rond de faciliteiten van de Olympische Winterspelen van 2014.

Tilkes laatste klus was het gloednieuwe Circuit of the Americas in Austin, waar dit weekend geracet zal gaan worden. De Duitser meldt aan DPA dat hij lang zonder werk heeft gezeten. "We zijn bezig met een circuit in Sochi. De bouw daarvan ligt goed op schema. We moeten voor 2014 klaar zijn. Of de race dat jaar ook op de Formule 1-kalender staat, daar beslissen anderen over."

Vader bezwangert 'nieuwe' dochter

Een 30-jarige Belg dreigt voor vijf jaar op water en brood te moeten wegens seks met een minderjarig meisje. Het 13-jarige meisje is zelfs zwanger geraakt van hem. Het meisje in kwestie blijkt de dochter te zijn van de Mechelaar, die hem pas dit voorjaar voor het eerst heeft gezien.

De man had op zijn zeventiende zijn toenmalige vriendin zwanger gemaakt. Nog voor het kind was geboren, liep de relatie spaak. Al die tijd wist de Belg niet dat hij voor nageslacht had gezorgd, tot er in april een meisje bij hem op de stoep stond, dat beweerde zijn bloedeigen dochter te zijn.

De beste man kon zijn gevoelens niet de baas en viel als een blok op zijn nieuwe dochter. "Het klikte goed tussen G. en zijn dochter. Een knuffel werd gauw wat meer en tussen beiden ontstond een seksuele relatie", zo laat de aanklager weten. "Later zou G. (de vader-red.) toegeven dat hij meer dan een keer met het meisje seks had gehad. In juni werd ze zelfs zwanger. G. was de biologische vader."

Uiteraard ging het verhaal als een lopend vuurtje door de familie, waarna een onderzoek werd ingesteld. De Belg is opgepakt en zal op 12 december worden veroordeeld. De zwangerschap van het meisje is inmiddels geëindigd in een miskraam.

Ouderen bezorgd over kabinetsbeleid

Ouderen zijn bezorgd over de gevolgen die het kabinetsbeleid voor hen heeft. Volgens directeur van het Nationaal Ouderenfonds Jan Romme wordt de onlangs in het leven geroepen Ouderenombudsman overstelpt met telefoontjes van boze en bezorgde ouderen. Hij wil dat het kabinet de plannen herziet.

Volgens Romme worden ouderen het hardst getroffen door de 'kortzichtige bezuinigingen'. "Ouderen met AOW en een klein pensioen gaan er bijna zes procent op achteruit, mensen met een ruimer pensioen nog veel meer", stelt hij. Het kabinet bezuinigt daarnaast op de thuiszorg en op huishoudelijke hulp voor ouderen. Ook hebben mogelijk minder ouderen recht op dagopvang.

"Ouderen protesteren niet heel hard en worden vergeten", zegt Romme. "Daarom roepen wij op dat ouderen en hun verzorgend personeel aan de bel trekken bij de Ouderenombudsman." De ombudsman, opgericht door het Ouderenfonds, inventariseert de klachten en verwijst ouderen door naar de juiste instantie.

Meer mensen overwegen huurhuis

Zevenhonderdduizend huishoudens overwegen momenteel een woning te gaan huren. Dat is een stijging van 43 procent ten opzichte van twee jaar geleden. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van de bouwers- en ontwikkelaarsvereniging NVB.

Malaise op de woningmarkt zorgt altijd voor meer vraag naar huurwoningen, verklaart de NVB. Woningzoekers zijn onzeker over hun baan en over het beleid van de overheid. Bovendien zijn banken minder scheutig met hypotheken verstrekken.

De belangenvereniging ziet echter ook een meer structurele vraag naar huurwoningen. Dat komt doordat steeds meer mensen een tijdelijk contract hebben of zzp'er worden.

De meer structurele vraag naar huurwoningen heeft volgens de NVB zijn weerslag op de huurprijs die men bereid is te betalen. Twee jaar geleden lag dat op 610 euro, nu is dat 82 euro hoger op 692 euro.

Volgens de NVB maakte de hogere vraag naar huurhuizen in de vrije sector het bouwen hiervan stukken aantrekkelijker. "Immers, beleggers krijgen zo weer oog voor nieuwe investeringen in de woningmarkt."

Politie heeft handen vol aan bever

In Almere heeft een bever voor grote inzet van politie gezorgd. Agenten reageerden op een melding van een mogelijke inbraak op een industrieterrein. Nadat zij op de locatie aankwamen zagen zij iets wegzwemmen in het water. Het bleek uiteindelijk om een bever te gaan.

Toen de agent een gestalte in het water zag, werd meteen alarm geslagen. Onder meer de brandweer, politiehonden en een politieheli werden ingeschakeld bij de jacht op de vermeende inbreker. Na inzet van een infraroodcamera bleek het om een bever te gaan.

Bij het pand werden wel sporen gevonden die duiden op een mogelijke poging tot inbraak. De recherche heeft de zaak in onderzoek, laat een woordvoerder van de politie weten. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Hulk Hogan krijgt sekstape weer niet van internet

Hulk Hogan is er opnieuw niet in geslaagd zijn sekstape van het internet te laten halen. Een rechter oordeelde woensdag wederom in het voordeel van de website Gawker, die de pikante beelden van de worstelaar publiceerde.

Hogan klaagt de website aan voor honderd miljoen dollar en probeerde vorige maand vergeefs een tijdelijk verbod op het tonen van de beelden af te dwingen. Ook zijn poging om middels een rechterlijk bevel de beelden offline te halen zolang de rechtszaak loopt is nu mislukt, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Volgens de rechter heeft iedereen de beelden al kunnen zien, dus is er van de bescherming van de privacy geen sprake meer. Mocht Hogan de zaak uiteindelijk winnen, dan wordt de video alsnog van internet gehaald. Op de beelden is te zien hoe hij tussen de lakens duikt met de inmiddels ex-vrouw van een vriend.

Belg fietst zonder licht op Limburgse snelweg

De marechaussee heeft woensdagavond een 23-jarige Belg opgepakt die zonder licht fietste op de A2 bij het Limburgse Eijsden. De man bleek onder invloed van drugs, meldt de marechaussee donderdag.

Een patrouille van de marechaussee die in de buurt was kreeg een melding van de politie dat er een fietser op de A2 vanuit België Nederland binnenreed. Diverse automobilisten hadden de politie over de fietser gewaarschuwd.

De Belg kon geen identiteitsbewijs laten zien. Ook had hij een vouwmes bij zich en een kleine hoeveelheid heroïne. Hij kreeg een bekeuring voor fietsen over de snelweg en fietsen zonder verlichting. Ook moest hij het mes en de drugs inleveren.

Pier Scheveningen deels onveilig

Een deel van de pier in Scheveningen is door de gemeente Den Haag gesloten omdat de constructie niet veilig is. De staat waarin delen van de loopbrug verkeren is zo slecht dat er geen grote groepen mensen overheen kunnen, licht een woordvoerder van de gemeente donderdag toe.

De gemeente gaat het Van der Valk-concern, dat eigenaar is van de pier, een brief sturen met de eis het slecht onderhouden deel op te knappen.

De PVV in Den Haag riep donderdag op tot een spoeddebat over de pier in de gemeenteraad. PVV-fractievoorzitter in de hofstad Machiel de Graaf vindt dat de veiligheid van de ondernemers op de pier moet worden gewaarborgd.

Van der Valk kondigde in maart aan geen brood meer te zien in de exploitatie van het bouwwerk en het te willen verkopen. Op de pier runt Van der Valk onder meer een restaurant en casino. De gemeente wil de pier niet kopen.

Horecaconcern Van der Valk kocht de pier in 1991 voor het symbolische bedrag van een euro. In september vorig jaar raakte een deel van het bouwwerk beschadigd door brand.


Pier Scheveningen deels onveilig (Foto: Novum)

Al 180.000 meldingen bij '144 Red een dier'

Het alarmnummer voor dierenleed 144 is sinds de ingebruikname precies een jaar geleden 180 duizend keer gebeld. In 48 duizend gevallen werd actie ondernomen om mishandeling of verwaarlozing van een dier te stoppen, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), waar de meldlijn onder valt.

Het merendeel van de telefoontjes gaat over mishandeling en verwaarlozing van honden, katten en paarden, licht de woordvoerder toe. Maar naast de meldingen komen ook veel vragen binnen, onder meer over dierenmishandeling en wat daar precies onder valt.

Het afgelopen jaar was er volgens de zegsman duidelijk sprake van pieken in het aantal meldingen. "Tijdens de vorstperiode in januari en februari liep het aantal telefoontjes op tot meer dan tweeduizend per dag. Mensen waren bezorgd over dieren die nog buiten in de kou stonden."

In de 48 duizend gevallen waarbij actie werd ondernomen, is de politie, Dierenbescherming, Dierenambulance of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Zo'n veertig procent daarvan wordt afgehandeld door de politie. Met 53 procent werd de Dierenambulance het vaakst ingezet.

BraziliŽ speelt gelijk in duizendste interland

Brazilië is er woensdag niet in geslaagd zijn duizendste interland te winnen. In de Amerikaanse stad East Rutherford werd tegen Colombia met 1-1 gelijkgespeeld. Juan Cuadrado schoot de Colombiaanse ploeg vlak voor rust op voorsprong. Neymar zette halverwege het tweede bedrijf de gelijkmaker op het bord voor de Goddelijke Kanaries.

Tien minuten voor tijd kon diezelfde Neymar Brazilië vanaf de strafschopstip alsnog de winst bezorgen. De spits schoot zijn inzet echter hoog over.

In die duizend interlands behaalde Brazilië vijf wereldtitels, de laatste was in 2002. Ook werd driemaal de Confederations Cup en achtmaald de Copa America gewonnen. In de loop der jaren hebben fameuze spelers als Pelé, Garrincha, Romario, Ronaldo, Cafu en Roberto Carlos voor de Goddelijke Kanaries gespeeld. Momenteel staat het land veertiende op de FIFA-wereldranglijst, de laagste plek waarop het ooit gestaan heeft.

Livestrong schrapt naam Armstrong

De Lance Armstrong Foundation heet vanaf nu officieel de Livestrong Foundation.De organisatie besloot tot de naamverandering om zich verder te distantiëren van de Amerikaan, die vorige maand in een rapport van het Amerikaanse antidopingagenstschap USADA werd ontmaskerd als jarenlange dopingzondaar. De internationale wielerunie ontnam hem daarop zijn zeven tourzeges.

Livestrong was al de gangbare naam voor de organisatie die zich inzet tegen kanker, maar tot nog toe was de officiële naam nog altijd de Lance Armstrong Foundation. Eerder al besloot de Texaan zelf terug te treden als voorzitter van zijn eigen stichting en uit de raad van bestuur te stappen.

Lindsay Lohan heeft halfzusje

Actrice Lindsay Lohan heeft er een halfzusje bij. Haar vader, Michael Lohan, heeft namelijk op televisie een vaderschapstest laten uitvoeren om erachter te komen of de 17-jarige Ashley Horn zijn dochter is.

De 52-jarige Michael gaf een DNA-monster af voor een aflevering van de Trisha Goddard show. Tijdens deze show ontmoette hij het meisje dat zegt zijn dochter te zijn voor het eerst. Gedurende de aflevering werd duidelijk dat de resultaten van de vaderschapstest positief waren. De twee jongste telgen van de Lohan-clan, Ali en Cody, zijn geboren in respectivelijk 1993 en 1996. Ashley is ergens hier tussenin verwekt, in 1995. Het lijkt er dus op dat Michael wel van een buitenechtelijk avontuurtje hield.

Kristi Horn, de moeder van het meisje, roept al jaren dat papa Lohan ook de verwekker van haar Ashley is en heeft zelfs meerdere keren tevergeefs geprobeerd alimentatie voor haar dochter te krijgen. Michael heeft deze aantijgingen altijd ontkend en ruim vier jaar lang zou hij een DNA-test hebben uitgesteld.

Te zien valt dat na bekendmaking van het positieve testresultaat papa Lohan opstaat om Ashley te omhelzen. Helaas voor hem wil zijn kersverse dochter niets met hem te maken hebben en 'sowieso geen deel uitmaken van die ontspoorde Lohan-familie'. Verder valt ze hem aan om zijn weigering haar in het verleden te erkennen. 

Michael heeft met zijn ex-vrouw al vier kinderen waaronder de 26-jarige Lindsay Lohan en verwacht binnenkort een kindje met zijn huidige 29-jarige vriendin. Op dit moment loopt het niet echt lekker tussen Lindsay en haar vader. Onlangs verbrak de actrice het contact met haar vader en dreigde met een contactverbod.

[NBA] Miami leidt derde nederlaag van het seizoen

Miami Heat heeft woensdag verloren van Los Angeles Clippers. De regerend NBA-kampioen ging in Californië met 107-100 onderuit. Het is voor Miami de derde nederlaag van het seizoen. Voor Los Angeles betekende de winst de vierde zege op rij. Beide ploegen staan bovenaan in respectievelijk de Southeast en Pacific Division.

De twee sterspelers van de Clippers namen de ploeg in het eigen Staples Center bij de hand. Chris Paul, de kleine spelverdeler van Los Angeles, maakte zestien punten en was daarnaast goed voor tien assists. Forward Blake Griffin droeg twintig punten en veertien rebounds bij aan de zege. Topscorer bij de Clippers werd bankzitter Jamal Crawford, die de wedstrijd na rust deed kantelen met 22 punten.

LeBron James kon met zijn dertig punten en zeven assists de nederlaag niet afwenden. De andere twee sterkhouders van Miami, Chris Bosh en Dwyane Wade, lieten het afweten. Samen waren ze goed voor slechts zeventien punten.

Memphis Grizzlies bond na Miami vorige week, nu ook de verliezend finalist van vorig jaar, Oklahoma Thunder aan de zegekar. In Oklahoma werd het 107-97 voor de Grizzlies. Rudy Gay liet 28 punten aantekenen, Zach Randolph voegde daar twintig punten en elf rebounds aan toe. Memphis heeft nu zes wedstrijden op rij gewonnen.

Het verlies van Oklahoma was vooral te wijten aan de reserves van de ploeg. De twee absolute vedetten, Kevin Durant goed voor 34 punten en tien rebounds en Russell Westbrook met zeventien punten en dertien assists, speelden een meer dan goede partij. De vice-kampioen blijft ondanks de nederlaag leiden in de Northwest Division.

Overige uitslagen
Boston Celtics - Utah Jazz 98-93
Phoenix Suns - Chicago Bulls 106-112
Philadelphia 76ers - Detroit Pistons 76-94
Golden State Warriors - Atlanta Hawks 92-88
Dallas Mavericks - Washington Wizards 107-101
Milwaukee Bucks - Indiana Pacers 99-85
Houston Rockets - New Orleans Hornets 100-96
Minnesota Timberwolves - Charlotte Bobcats 87-89

Skiester Vonn uit ziekenhuis ontslagen

Skiester Lindsey Vonn heeft gisteren het ziekenhuis mogen verlaten. De 28-jarige Amerikaanse werd afgelopen maandag in allerijl in het hospitaal in Vail opgenomen met darmklachten. Hiervan is ze nu voldoende hersteld om weer naar huis te kunnen.

Haar coach Lewis Kay gaf een verklaring uit. "De artsen zijn nog bezig om achter de oorzaak van haar ziekte te komen, maar Lindsey heeft goed gereageerd op de behandeling." Het is dan ook nog niet bekend wanneer Vonn de training weer zal gaan hervatten.

Nederlandse economie krimpt fors

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal fors gekrompen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde donderdag dat het bruto binnenlands product (bbp) tussen juli en september met 1,1 procent is afgenomen ten opzichte van vorig kwartaal.

In de eerste twee kwartalen was nog sprake van een groei van 0,1 procent. Het CBS zag vooral de consumentenbestedingen en de investeringen de groei drukken. In tegenstelling tot voorgaande twee kwartalen kon een groei van de export hiervoor niet voldoende compenseren.


Nederlandse economie krimpt fors (Foto: Novum)

Oproep getuigen voor BBC-onderzoek Savile

De oud-rechter die het BBC-onderzoek naar aantijgingen van misbruik door de overleden Britse presentator Jimmy Savile leidt, heeft getuigen gevraagd zich te melden. Janet Smith heeft ook slachtoffers, mensen die met Savile werkten en hoger personeel dat in die tijd voor de Britse publieke omroep werkte opgeroepen zich te melden.

De BBC ligt onder vuur vanwege het misbruikschandaal. De Britse publieke omroep besloot onder meer een programma waarin Savile in verband werd gebracht met het seksueel misbruik niet uit te zenden.

De politie heeft inmiddels klachten en beschuldigingen ontvangen van zo'n driehonderd slachtoffers van de excentrieke Savile. Sommige misbruikgevallen hebben mogelijk in de studio's van de BBC plaatsgevonden.

Het onderzoek van Smith is ingesteld om de cultuur en praktijk binnen de BBC in de tijd dat Savile er werkte onder de loep te nemen.


Oproep getuigen voor BBC-onderzoek Savile (Foto: Novum)

Nederlander weer meer online

Nederlanders maken zowel thuis als op het werk steeds meer gebruik van internet. Ook onderweg zijn mensen steeds vaker online. De toegang van mobiel internet via smartphones is in een jaar tijd gestegen van 31 tot 42 procent. Dat blijkt donderdag uit een rapport over internetgebruik van de Universiteit Twente.

Van de Nederlanders heeft 96 procent nu thuis een internetverbinding, het hoogste percentage van Europa. Zevenentachtig procent gebruikt het internet dagelijks. Internetten via tablets nam het afgelopen jaar toe van tien tot 27 procent. Op werkdagen besteedt een Nederlander gemiddeld vier uur en 48 minuten online, inclusief vrije tijd. Op vrije dagen is dat een halfuur minder.

Hoogopgeleiden maken meer gebruik van internet op werkdagen en laagopgeleiden meer op vrije dagen. Dat heeft er volgens de onderzoekers mee te maken dat beide groepen het voor een ander doel gebruiken. Hoogopgeleiden gebruiken internet vooral voor informatie, educatie en carrière, terwijl laagopgeleiden gericht zijn op vermaak en vooral chatten, gamen en filmpjes kijken.

Bijna alle bevolkingsgroepen besteden meer tijd aan internet en profiteren er ook van. Door internet zegt 56 procent bijvoorbeeld beter op de hoogte te zijn van overheidinformatie en 28 procent heeft online een subsidie, uitkering of belastingverlaging ontdekt. Volgens de onderzoekers profiteren vooral jongeren en hoogopgeleiden van de mogelijkheden van het internet.

Uit het onderzoek bleek verder dat ruim driekwart van de Nederlanders gebruikmaakt van netwerksites als Facebook, Linkedin en Twitter. Facebook is veruit het populairst. Vooral studenten (86 procent) communiceren via die site.


Nederlander weer meer online (Foto: Novum)

Gevreesde verkeershinder door mist valt mee

De mist veroorzaakt donderdagmorgen minder verkeersproblemen dan verwacht. In totaal stond er rond 08.00 uur zo'n 250 kilometer file, iets meer dan een normale ochtendspits op de donderdag, meldt een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst (VID).

Door ongelukken ontstonden wel enkele lange files. Op de binnenring van de A10 bij Amsterdam ontstond 12 kilometer file. Ongelukken op de A9 en de A4 leidden tot files van tien en acht kilometer. Daar moest het verkeer rekening houden met een vertraging van bijna een halfuur.

Op sommige plekken liep het zicht terug tot minder dan 150 meter. Door de mist werden spitsstroken gesloten, maar de gevreesde filevorming bleef grotendeels uit. Alleen het zuidoosten van het land heeft donderdagochtend geen last van de mist.

Reizigers op Schiphol hadden donderdagochtend nog geen last van de mist. Tot dusverre zijn vanwege de mist geen vluchten geannuleerd. Wel moeten passagiers rekening houden met vertraging.


Gevreesde verkeershinder door mist valt mee (Foto: Novum)

Garrido nieuwe trainer Club Brugge

De Spanjaard Juan Carlos Garrido is de nieuwe trainer van het Belgische Club Brugge. Hij volgt de ontslagen Georges Leekens op. De 43-jarige Garrido tekent een contract tot het einde van het seizoen met een optie voor nog een jaar, meldde de Vlaamse voetbalclub donderdag.

Garrido begon al vroeg als coach. Hij werkte tien jaar bij de Spaanse club Villarreal waarvan de laatste twee jaar als hoofdcoach. Hij leidde die ploeg in het seizoen 2010-2011 naar de vierde plaats in Primera Division, terwijl de ploeg in de Europa League de halve finales bereikte.

Minder mensen vieren sinterklaas door crisis

Minder dan de helft van de Nederlanders viert dit jaar zeker sinterklaas. Minder mensen dan vorig jaar zijn bereid geld uit te geven aan het feest, meldt bureau Q&A Research & Consultancy donderdag naar aanleiding van een onderzoek onder ruim 1400 Nederlandse consumenten. De daling komt met name door de economische crisis.

Dit jaar geeft 49 procent van de Nederlanders aan er zeker van te zijn sinterklaas te vieren. Tien procent is er nog niet over uit.

Meer dan vorig jaar zeggen mensen die het niet vieren dat dit komt door economische redenen. Mensen vinden het te commercieel en besteden hun geld liever aan wat anders. Twaalf procent zegt zelfs helemaal geen geld te hebben om sinterklaas te vieren. Ruim een op de vijf Nederlandse consumenten denkt dat de kabinetsplannen een negatieve invloed hebben op de uitgaven voor sinterklaas.

Het onderzoeksbureau verwacht dat er minder besteed zal worden aan sinterklaas in vergelijking met vorig jaar. Nederlanders bezuinigen door goedkopere cadeautjes te kopen.


Minder mensen vieren sinterklaas door crisis (Foto: Novum)

Apple iPhone 5S-productie begint al in Q1 2013

Volgens een Chinese site is Apple klaar met het opzetten van de proef-productie van het nieuwe model en kan het volgende maand beginnen. De site heeft echter verder geen details van wat de nieuwe features kunnen zijn.

De Commercial Times schat dat de commerciële productie, van vermoedelijke de iPhone 5S, mogelijk al in het eerste kwartaal van 2013 begint. Dit is echter zeer snel aangezien de Apple iPhone 5 pas op 29 september in de verkoop ging. Wat wel opvalt is dat er nu al rapporten zijn verschenen, die melden dat de productie van een nieuwe versie binnen een maand aan zal vangen en de verkoop volgend jaar van start gaat.

“Door de lage opbrengsttarieven in de productie van de iPhone 5, heeft Apple de certificeringsprocessen voor onderdelen en componenten voor de iPhone 5S versneld”, aldus DigiTimes.

Naast speculaties van de iPhone 5S komt het niet als verrassing dat Apple waarschijnlijk ook al bezig aan een nieuwe versie van de iPad die zeer waarschijnlijk een kwartaal later zal verschijnen dan de iPhone 5S, 'omdat de beeldschermresolutie van de nieuwste versie van iPad lager uit is gevallen dan verwacht', aldus de krant.
 
“De industrie was verbaasd over hoe snel de iPad 4 kwam na de 3, maar dat was om vooral om de bovenste lijn producten uit te rusten met dezelfde connector”, zei Luke Peters, redacteur van T3 magazine.

Aangezien dit nu enkel nog om geruchten gaat, is de verwachting dat het zeker nog 6 tot 7 maanden duurt voordat we een lancering van een nieuwe versie zullen zien.

Iphone5

Bemoedigend begin Sluiter in Amerika

Golfer Tim Sluiter heeft een degelijke start gemaakt in de tweede fase van de Qualifying School voor de Amerikaanse PGA Tour. De tour met het hoogste prijzengeld. De Nederlandse prof had 71 slagen nodig in de eerste ronde op golfbaan Bear Creek in Murrieta, Californië. Dit is één onder par. 

Op dit moment staat hij gedeeld 24ste. De beste 19 na vier ronden plaatsen zich voor de finale, waar de tourkaarten worden verdeeld. "Speelde lekker vandaag. Het resultaat had veel beter kunnen zijn, maar mijn spel voelt goed", twitterde de Twent na zijn ronde. Sluiter wedt op twee paarden, want hij is ook nog in de race voor een speelkaart op de Europese Tour. Hij plaatste zich afgelopen weekeinde in Spanje voor de finale van de qualifying school. 

Trailer: Oz, The Great and Powerful

Voordat Dorothy Gale het Land van Oz betrad was er het verhaal van Oscar Diggs, die na zijn aankomst in Oz bekend stond als The Great and Powerful Oz, of The Wonderful Wizard of Oz. Wat zijn verhaal is werd niet eerder verteld, maar Sam Raimi brengt daar verandering in.

Poster Oz: The Great and Powerful
Poster Oz: The Great and Powerful

Wanneer Oscar Diggs (James Franco), een niet al te bekende tovenaar met dubieuze bedoelingen, uit het stoffige Kansas is gehaald en naar het levendige Land van Oz is gebracht, denkt hij dat hij de hoofdprijs heeft gewonnen. Roem en rijkdom staan hem tegemoet, totdat hij drie heksen tegenkomt: Theodora (Mila Kunis), Evanora (Rachel Weisz) en Glinda (Michelle Williams). Ze zijn er niet van overtuigd dat hij de grote tovenaar is waar iedereen op heeft zitten wachten. Met grote tegenzin wordt hij in de grote problemen van het Land van Oz en haar bewoners meegesleurd. Oscar moet er achter zien te komen wie goed en wie slecht is voordat het te laat is. Hij gebruikt zijn magische krachten met behulp van illusie en creativiteit en verandert zichzelf zo in de grote en krachtige tovenaar van Oz. Tegelijkertijd probeert hij ook een beter mens te worden.

Oz: The Great and Powerful is vanaf 14 maart 2013 te zien in de Nederlandse bioscopen, inclusief versies in 3D en IMAX 3D.

Deelname Davis aan wereldbeker Heerenveen onzeker

Het is onzeker of de Amerikaanse schaatser Shani Davis dit weekeinde in actie zal kunnen komen bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De tweevoudig olympisch kampioen op de 1000 meter heeft een liesblessure. "Na MRI is duidelijk geworden dat Shani een spierscheurtje heeft in de liesstreek", aldus trainster Ingrid Paul op Twitter. 


Volgens Paul komen de wedstrdijen in Heerenveen te vroeg om 100 procent voluit te gaan en mogelijk start hij helemaal niet. "Shani kan wel schaatsen, maar kan zijn rechterbeen niet optimaal gebruiken. Dit is zo'n blessure die je nooit moet onderschatten", lichtte de trainster toe in De Telegraaf.

Hockeyvrouwen Den Bosch evenaren clubrecord

De vrouwen van Den Bosch hebben een recordreeks geëvenaard in de Hoofdklasse, zo becijferde Infostradasports.com. De Brabantse grootmacht won zondag voor de tiende keer op rij. Daarmee komt de ploeg van coach Raoul Ehren op gelijke hoogte met het clubrecord van de vorige eeuw.

Eenmaal eerder behaalden de Bossche vrouwen vanaf de competitiestart tien overwinningen op rij. Dat gebeurde in het seizoen 1998/1999. In die hockeyjaargang was Amsterdam op de elfde speeldag te sterk voor de Brabanders. Den Bosch verloor in eigen huis met 1-0 van de hoofdstedelingen. Deze schade maakte Den Bosch later in het seizoen meer dan goed. In de finale van de play-offs werd Amsterdam in twee duels opzij gezet.

Als Den Bosch zondag opnieuw een zege boekt, wordt het record van veertien seizoenen geleden uit de boeken geschreven. De kans dat dit gebeurt, lijkt aanzienlijk. De titelhouder krijgt namelijk bezoek van De Terriërs, de rode lantaarndrager in de Hoofdklasse. Het wordt overigens de allereerste keer dat beide teams elkaar treffen in clubverband.

Black Ops 2 toegevoegd aan Call of Duty Elite-app

Nu dat Call of Duty: Black Ops 2 sinds een paar dagen geleden is uitgekomen, kunnen Black ops 2-spelers nu ook gebruikmaken van de Call of Duty Elite Mobile App die sinds kort geüpdatet is.


Call of Duty
 Elite is een gratis service van Activision en is als app verkrijgbaar voor Android en iOS via de App Store of Google Play. Deze service biedt onder andere de mogelijkheid om jouw class te bewerken, clans op te zoeken, Call of Duty Elite-tv te streamen en om jouw status te bekijken.  

 Call of Duty: Elite App
Call of Duty Elite Mobile App

Van Gaal: "Keuze voor Vermeer is logisch"

Niet Tim Krul maar Kenneth Vermeer verdedigde woensdag tegen Duitsland het doel van het Nederlands elftal. Logisch, vindt bondscoach Louis van Gaal.

"Want Kenneth is op de lijn bijna niet te passeren", zei de keuzeheer. "Duitsers schieten vaak vanaf 16 of 30 meter. Ze geven ook niet veel voorzetten. De buitenspelers van Duitsland trekken vaak naar binnen en schieten dan vervolgens snel. Daarbij is Krul nog lang niet op het niveau van voor zijn blessure."

De vorm ontbrak ook bij Klaas-Jan Huntelaar, meende Van Gaal. Daarom bleef de spits de hele wedstrijd op de bank zitten en kreeg Dirk Kuijt het vertrouwen. "Huntelaar is momenteel gewoon niet zo goed in vorm”, zei Van Gaal, die Robin van Persie miste tegen Duitsland.

"Natuurlijk snapt hij dat niet als ik hem dat uitleg. Dat is logisch. Maar later als hij thuis zit, dan zal hij het misschien wel begrijpen. Dit is moeilijk voor hem. Hij speelt namelijk ook nog in Duitsland bij Schalke 04. Hoe hij reageerde? Dat blijft onder ons hoop ik."

Geweigerde abortus kost vrouw leven

Een Ierse vrouw is afgelopen week gestorven nadat haar een abortus werd geweigerd. Correlatie betekent geen causatie, maar in dit geval was het wel zo: de dame had vrijwel zeker nog geleefd als de abortus zou worden uitgevoerd. Maar de dokters weigerden, want 'dit is een katholiek land'.

Twee jaar terug waren Savita Halappanavar, 31 lentes jong, en echtgenoot Praveen vanuit India naar Ierland verhuisd, en nu verwachtten de twee een kind. Savita kreeg in de 17e week rugpijn en ging naar het universitair ziekenhuis van Galway, in het westen van Ierland.  Na wat checkups bleek dat het door haar zwangerschap kwam: ze kreeg helaas een miskraam. Volgens doktoren was het een kwestie van uren voordat het voorbij was en Savita weer naar huis kon.

Het liep heel anders. Savita kreeg ernstige pijnen, en de doktoren zagen in dat de foetus niet zou overleven, wat er ook zou gebeuren. Maar ze wilden geen abortus uitvoeren. "De doktoren weigerden de abortus omdat de hartslag van de foetus nog aanwezig was en aangezien het een katholiek land is, is het niet toegestaan," zo vertelt echtgenoot Praveen: "Ik probeerde de doktoren nog te smeken om de zwangerschap af te breken omdat ik noch Iers noch katholiek ben."

Maar het mocht niet baten. Na twee dagen begon Savita hevig te beven en over te geven. De volgende dag hield de hartslag van de foetus op. Na een operatie om de foetus te verwijderen, werd Savita naar de intensive care gebracht. Daar overleed ze vier dagen later aan bloedvergiftiging en E. Coli, beide dingen die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden als er tijdig een abortus was uitgevoerd.

Abortus is in Ierland een controversieel onderwerp. Het is verboden in de meeste gevallen, waardoor zo'n 40.000 Ierse vrouwen jaarlijks uit moeten wijken naar het VK voor een abortus. Linkse politici in het overwegend conservatieve en sterk katholieke land vragen in het licht van dit geval om een hervorming van de wetten.

Ook in andere landen is abortus een actueel onderwerp. In de VS waren bij de verkiezingen van begin november in verschillende staten ook referenda over zogenaamde 'heiligheid van het leven [sanctity of life]'-wetten. Tegenstanders van abortus stellen dat het leven begint bij de conceptie, en dat het daarom moord is om een foetus weg te halen. Voorstanders stellen dat vrouwen het recht moeten hebben te beslissen over hun eigen lichaam en dat ze geen veredelde couveuses zijn.

Nick Cave vindt extreem geweld onvermijdelijk

Nick Cave vindt geweld horen bij het type films dat hij maakt. "Als je iemands keel doorsnijdt, komt er bloed uit", legt de Australische muzikant en schrijver uit voor de camera van Novum Nieuws. "Als je iemand in zijn gezicht slaat, knalt zijn neus uit elkaar."

Ook in The Proposition uit 2005, waarvoor Cave het scenario schreef, wordt grof geweld niet gemeden. Zijn nieuwe misdaadthriller Lawless gaat over de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig en dertig. "We wilden er eerlijk over zijn", zegt regisseur John Hillcoat over al het geweld in de film.

De film is gebaseerd op het boek The Wettest County in the World van Matt Bondurant. Het verhaal gaat over zijn grootvader, die met zijn drie broers geld verdiende met het illegaal stoken van alcohol. "De personages staan zwaar onder druk en dit is wat er gebeurde."

Hoofdrolspeler Tom Hardy speelt de oudere, sterke broer. "Ik zie mijn personage meer als een moederfiguur", vertelt Hardy. "Hij is een verzorger en uiteindelijk meer een moeder voor zijn twee jongens."

De Australische acteur Guy Pierce speelt de rol van FBI-agent die de illegale alcoholhandel de kop wil indrukken. Volgens regisseur John Hillcoat komt zijn inspiratie voor de gladde slechterik van Cave. "Dat kapsel is op jou gebaseerd", zegt hij tegen de scenarist. "Ja, bijvoorbeeld de manier waarop hij zijn haar verft", beaamt Cave.

"Ik heb alles van Guy gestolen, dat is direct terug te zien in The Dark Knight Rises", zegt Hardy over zijn bad guy als Bane in de Batman-film. Stelen is geen zonde, weet Hardy. "Echte kunstenaars stelen alles." Pierce is het daarmee eens. "De kunst is te laten lijken dat je niets hebt gestolen."

Lawless draait vanaf donderdag in de bioscopen.

'Werkgevers stappen over naar onzekerder pensioen'

Veel werkgevers zijn bezig over te stappen op een pensioenregeling die voor werknemers veel onzekerder is dan in het pensioenakkoord is afgesproken. Dat hebben werkgeversorganisatie VNO- NCW en vakcentrale FNV bevestigd, meldt Trouw donderdag.

Bij het onzekerder pensioen, waarvoor bedrijven zich wenden tot een verzekeraar en daarvoor soms hun pensioenfonds verlaten, liggen alle risico's van beleggingen bij de werknemer. De werkgever betaalt alleen een premie aan een verzekeraar, die dat geld weer belegt. Het bedrijf heeft er verder niet meer mee te maken, terwijl de werknemer maar moet afwachten wat aan het eind van de rit overblijft van de beleggingen.

Shell en adviesbureau KPMG zouden een overstap naar een dergelijk onzekerder pensioen al hebben gemaakt. De sociale partners zouden echter stellen dat het op veel grotere schaal gebeurt of wordt overwogen. Inmiddels zouden een miljoen Nederlanders een onzeker pensioen hebben.

In het pensioenakkoord was juist afgesproken dat werkgevers nog wel om extra premie of bijstorting gevraagd kan worden als de beleggingen tegen blijken te vallen. VNO-NCW en FNV zouden niet blij zijn met de trend en willen dat hun pensioenakkoord wordt uitgevoerd.

Volgens de krant moet het pensioenakkoord snel worden ingevoerd bij pensioenfondsen, maar in Den Haag wordt vanwege moeilijke beslissingen die moeten worden genomen getreuzeld met de uitwerking van het akkoord. Zolang er echter geen nieuwe pensioenregeling is, zouden pensioenfondsen die in de problemen verkeren eerder worden ingeruild voor een verzekeraar.

Nicki Minaj inspireerde Alicia Keys voor single

Alicia Keys liet zich voor haar nieuwe single Girl on Fire onder meer inspireren door Nicki Minaj. Volgens Keys is de rapper een goed voorbeeld van iemand die zichzelf durft te zijn.

"Jij, ik, mijn moeder, Nicki Minaj en Gabrielle Douglas, die een gouden medaille op de Olympische Spelen won, zijn allemaal 'girls on fire'", zei de 31-jarige zangeres tegen Novum Nieuws. "Er zijn er zo veel."

Keys gebruikte haar eigen leven voor het nummer, waarnaar ook haar nieuwe album is vernoemd. "Het is voor mij een statement dat je jezelf kunt zijn", aldus Keys. "Het maakt niet uit wie je bent, zolang je jezelf bent en je hart en passie volgt, ben je een 'girl of guy on fire'. Je bent in ieder geval on fire."

Gevluchte Nederlandse pedofiel opnieuw in de fout

De naar de Filippijnen gevluchte Nederlandse pedofiel Richard B. heeft daar opnieuw een minderjarige jongen seksueel misbruikt. Dat geeft B. toe in een gesprek met nrc.next, meldt de krant donderdag.

Een 17-jarige jongen deed op 4 september bij de Filippijnse politie aangifte van vier gevallen van misbruik tegen de Nederlandse pedofiel. "Er is wat gebeurd met hem, dat geef ik eerlijk toe. Op seksueel gebied, ja", biechtte B. in een telefonische reactie aan de krant op.

B. werd in 2008 in Nederland veroordeeld voor jarenlang misbruik van drie minderjarige familieleden. Zijn hoger beroep mocht hij in vrijheid afwachten, waarop hij naar de Filippijnen vertrok. Zijn straf heeft hij nooit uitgezeten.

Rijk investeert in topwetenschappers

Zes onderzoeksteams van topwetenschappers van Nederlandse universiteiten krijgen 167 miljoen euro van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA). Het is voor het eerst sinds 1998 dat het rijk zo'n groot bedrag investeert in Nederlands wetenschappelijk onderzoek.

De onderzoeksteams werden door een internationale commissie geselecteerd uit 42 aanmeldingen. De wetenschappers doen onder meer onderzoek naar kanker, taal, moleculaire systemen en de ontwikkeling van kinderen.

De bijdrage is onderdeel van het programma Zwaartekracht, gefinancierd door het ministerie van OCW. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) adviseerde over de selectie van de teams van wetenschappers.

4 op 5 bedrijven heeft personeel in geldnood

Steeds meer bedrijven raken betrokken bij de financiële problemen van hun personeel en dat heeft ook vergaande financiële gevolgen voor de ondernemingen. Vier van de vijf bedrijven (79 procent) hebben medewerkers in geldnood.

Dat blijkt uit een peiling donderdag van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) en de koepelorganisatie van directeuren van sociale diensten in Nederland, Divosa.

De werkgevers krijgen veel verzoeken om voorschot op het loon en hebben steeds vaker te maken met ziekteverzuim van personeel met betalingsachterstanden.

Deze week in premiŤre (week 46)

Welke films verschijnen deze week in de bioscoop? FOK!film zet ze allemaal op een rij. Deze week zijn de nieuwkomers op het witte doek: The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, Amour, Lawless, Sinister en Het Meisje en de Dood.

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Na vijf delen komt er dan (eindelijk) een einde aan de saga van Edward en Bella Cullen. Na de geboorte van haar dochter Renesmee geniet de vampier Bella van haar nieuwe leven en de daarbij behorende capaciteiten. De vampier Irina denkt dat Renesmee een onstervelijk kind is en geeft haar aan bij de Volturi (een vampierfamilie die in Volterra (Italië) woont - red.) die besluiten dat ze moet worden vernietigt. In een poging dit te voorkomen hebben de Cullens de hulp van andere vampiersclans nodig om zo te bewijzen aan de Volturi dat hun kind niet onsterfelijk is.

Lawless
Lawless is een harde politiefilm die zich afspeelt tijdens de drooglegging van Amerika in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Forrest (Tom Hardy), Howard (Jason Clarke) en Jack Bondurant (Shia LaBeouf) zijn een drietal broers die samen een beruchte smokkelaarsbende vormen. De illegale drankhandel is een groot succes maar ze halen daarmee ook de woede op de hals van de corrupte agent Charlie Rakes (Guy Pearce). Een ouderwets fijne misdaadfilm van John Hillcoat (Ghosts... of the Civil Dead, The Road), gebaseerd op een scenario van de Australische zanger Nick Cave.

Amour
Een indrukwekkend drama van de hand van cineast Michael Haneke. Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva) zijn een stel gepensioneerde muziekdocenten. De tachtigplussers genieten van hun leventje in Parijs terwijl hun dochter Eva (Isabelle Huppert) met haar gezinnetje in het buitenland woont. Als Anne een beroerte krijgt wordt de liefdesband van de familie behoorlijk op de proef gesteld. Haneke won met de film een Gouden Palm op het festival van Cannes.

Het Meisje en de Dood
De winnaar van het Gouden Kalf voor de Beste Film. Het verhaal speelt zich af aan het eind van de 19e eeuw. De Russische arts Nicolai Borodinski keert na jaren terug naar de plek waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette. In het oude, verlaten en vervallen hotel beleeft hij opnieuw de ontmoeting met de jonge courtisane Elise.


Sinister
De misdaadauteur Ellison (Ethan Hawke) verhuist met zijn gezin naar een nieuw huis, maar ontdekt dat er in het huis gruwelijke moorden hebben plaatsgevonden. Ellison gaat zich steeds meer verdiepen in de moorden, maar opent daarmee ook deuren die beter gesloten hadden kunnen blijven. Volgens FOK!film redacteur MrManiak is Sinister 'de beste horrorfilm van 2012'.

Veel plezier in de bioscoop.

FOK! wat een weer...Koud of zacht?

Goedemorgen! Gisteren scheen in een groot deel van het land de zon volop, maar in het noorden bleef de bewolking vrijwel de hele dag hangen. In de zon liep de temperatuur nog verrassend hoog op en plaatselijk werd het zelfs 14 graden. Op Terschelling is het in de bewolking niet veel warmer geworden dan 9 graden. Vandaag kunnen er wel eens grote verschillen gaan optreden.

Als de zon doorbreekt dan loopt de temperatuur op naar een graad of 10, maar lost de laaghangende bewolking niet op dan zullen we het met maximaal 4 of 5 graden moeten doen. Dit kan van plaats tot plaats sterk verschillen en het is niet mogelijk om specifiek aan te geven waar wél en waar géén zon te zien zal zijn. Wind is er vandaag vrijwel niet. Ook voor morgen is het nog maar de vraag of het wel of niet gaat opklaren, maar op zaterdag lijkt er dan wel weer wat meer zon te zullen komen.

Eigenlijk is het in een groot deel van Europa rustig weer, maar in het zuidoosten van Spanje zullen ze hier wel anders over denken. Net als in Italië viel er op sommige plaatsen soms een paar honderd millimeter regen, maar toch is dit water daar méér dan welkom na alle droogte.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

PhuketVanuit Thailand maakte Loves dit zomerse plaatje. Ik zou er zo naar toe willen!

Maak je klaar voor de vijfde Walking Dead-aflevering

Gamestudio heeft de releasedatum bekendgemaakt voor de vijfde en laatste aflevering van The Walking Dead. De aflevering met de naam No Time left is vanaf 20 november te downloaden via het Amerikaanse PlayStation Network. Een dag later is het spel beschikbaar op het Europese PlayStation Network en via Xbox Live Arcade en Steam.

Een bundeling van alle vijf afleveringen zal in december als retail te koop zijn op PlayStation 3 en Xbox 360.

Vierde The Walking Dead-aflevering in aantocht (Novum)

'John McAfee is knettergek'

Premier van Belize Dean Barrow heeft softwarepionier John McAfee dringend opgeroepen zich bij de politie te melden. De autoriteiten in het Midden-Amerikaanse land zijn naar McAfee op zoek omdat ze hem willen ondervragen over de moord op zijn 52-jarige buurman.

McAfee zit ondergedoken, omdat hij vreest gemarteld of vermoord te worden, zei hij in interviews. Premier Barrow had woensdag weinig begrip voor deze angsten. "Ik wil niet onaardig zijn, maar hij lijkt extreem paranoïde. Ik durf ook wel te zeggen: knettergek’’. Barrow wees er verder op dat de politie door de wereldwijde aandacht voor de zaak juist zeer voorzichtig te werk zal moeten gaan.

De excentrieke McAfee woont op een eiland voor de kust van Belize. Volgens politiebronnen had de softwareontwikkelaar eerder ruzie gehad met het slachtoffer. Hij geldt officieel echter niet als verdachte in de moordzaak.

Premier Belize: Vluchtende McAfee knettergek
Premier Belize: Vluchtende McAfee knettergek (Foto: ANP)

Acht arrestaties bij wietactie woonwagenkampen

Acht mensen zijn woensdag opgepakt bij een actie tegen wiethandel. Tijdens de actie werden op zestien plekken in Zwolle, Heerde, Raalte, Apeldoorn en Dalfsen doorzoekingen verricht, deels op woonwagenkampen. Daarbij zijn zeven wietplantages gevonden met samen ruim zevenhonderd planten en twaalfhonderd stekken, meldt de politie.

De acht arrestanten worden verdacht van drugshandel, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Twaalf auto's, zeven scooters, twee caravans, een autoambulance en een paardentrailer zijn bij de actie in beslag genomen. Ook op contant geld, hard- en softdrugs, wapens, munitie, schilderijen, flatscreens, meubilair, sieraden en twee woonwagens is beslag gelegd.

Bij de kwekerijen was sprake van een brandgevaarlijke situatie doordat stroom illegaal werd afgetapt. De elektriciteit is er afgesloten.

Kempi langer in voorarrest in prostitutiezaak

Het voorarrest van Kempi is woensdag met drie maanden verlengd. Dat bevestigde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De rapper wordt verdacht van mensenhandel.

De 26-jarige Kempi, eigenlijk Jerrely Slijger, werd ruim twee weken geleden aangehouden in de gevangenis van Dordrecht, waar hij een straf van twee maanden uitzat wegens huiselijk geweld. In de nieuwe zaak wordt hij verdacht van het prostitueren van meerdere meisjes die destijds nog geen 18 waren. Twee meisjes hebben aangifte gedaan tegen de rapper.

Kabinet met 'overtuiging' aan de slag

Het nieuwe kabinet gaat na een valse start door de inkomensafhankelijke zorgpremie met 'overtuiging' aan de slag. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) woensdagavond aan het eind van het debat over de regeringsverklaring.

De premier zei dat zijn ministersploeg 'zeer gemotiveerd' is om de kabinetsplannen voortvarend uit te voeren. Bij de verdere uitwerking van alle maatregelen wil Rutte samenwerken met sociale partners, lagere overheden en bovenal met de Tweede Kamer. "Vertrouwen is daarbij het kernwoord", zei Rutte. "Het is ons vaste voornemen dat niet te beschamen."

"Er wacht ons een zware opgave bij het verder op orde brengen van de overheidsfinanciën", zei Rutte verder. "Dat vraagt offers van iedereen." Belangrijk daarbij is dat de lasten evenwichtig worden verdeeld, maar dat Nederland tegelijkertijd sterker uit de crisis komt en de economie op een duurzame manier wordt aangezwengeld.

De premier was woensdag bijna de gehele dag aan het woord. In grote problemen kwam hij tijdens het debat niet. De hardste kritiek kwam van Geert Wilders, die ook een motie van wantrouwen indiende. Volgens de PVV-leider heeft Rutte al zijn verkiezingsbeloftes gebroken en pakt het nieuwe kabinet de burgers aan alle kanten.

Forse kritiek kreeg Rutte ook op het nog ontbreken van een visie op het Midden-Oostenbeleid en de hervorming van de dagbesteding voor ouderen, gehandicapten en mensen met een verstandelijke beperking, die niet goed zou zijn vormgegeven. De kritiek op dat laatste onderwerp trok ook de PvdA zich aan, waarop de premier toezegde dat voor een goede overgangsregeling wordt gezorgd.

De oppositiepartijen dienden uiteindelijk bijna dertig moties in. De meeste daarvan zullen het niet halen. Zo eist de voltallige oppositie dat de dagbesteding in zijn huidige vorm blijft bestaan, maar volgens Rutte ontbreekt daarvoor het geld. De oppositie moet genoegen nemen met een motie van de VVD en PvdA waarin wordt geëist dat er een 'adequate' oplossing komt.


Kabinet met 'overtuiging' aan de slag (Foto: Novum)

Obama: geen gevaar door schandaal Petraeus

De Amerikaanse president Barack Obama heeft geen reden om te denken dat het schandaal rond de opgestapte CIA-directeur David Petraeus negatieve gevolgen heeft voor de Amerikaanse staatsveiligheid. Dat zei Obama woensdag op zijn eerste persconferentie sinds zijn herverkiezing vorige week.

Petraeus stapte vrijdag op als CIA-directeur vanwege een buitenechtelijke affaire met zijn biografe, Paula Broadwell. De voormalige viersterrengeneraal heeft voor zover Obama weet geen vertrouwelijke informatie prijsgegeven tijdens de affaire. De president zei te hopen dat de affaire slechts 'een kleine smet' zal zijn op een uitzonderlijke carrière.

'Huisarts moet vaker nee zeggen'

Een meerderheid van de Nederlandse huisartsen vindt dat patiënten te veel medische zorg ontvangen. Ruim 57 procent vindt dat dokters vaker nee moeten zeggen tegen patiënten. Alleen in Duitsland vinden meer huisartsen, zo'n zestig procent, dat hun patiënten te veel zorg krijgen, blijkt uit internationaal onderzoek onder huisartsen waar vakblad Medisch Contact deze week over schrijft.

Een op de tien Nederlandse artsen vindt juist dat er te weinig medische zorg is. In Duitsland is dat ruim achttien procent. In Nieuw-Zeeland vindt 39 procent van de artsen juist dat patiënten meer aandacht verdienen. Ook in Groot-Brittannië en Zweden wordt in de ogen van de dokters eerder te weinig dan te veel zorg geleverd.

Een groot deel van de huisartsen klaagt verder dat ze slecht op de hoogte worden gehouden van veranderingen in het medicijngebruik van hun patiënten. Slechts zestig procent van de dokters zegt die te ontvangen. Slechte communicatie kan tot complicaties leiden omdat de arts bijvoorbeeld niet weet dat een patiënt andere medicijnen gebruikt.

De Nederlandse huisarts moet in tegenstelling tot collega's in het buitenland voor veel patiënten tegelijk zorgen. Een fulltime arts heeft in Nederland gemiddeld 2100 patiënten. In Frankrijk, Canada en Noorwegen heeft een fulltime arts er zo'n driehonderd.

Jongerius onderzoeker bij Universiteit Utrecht

Voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius gaat aan de slag bij de Universiteit Utrecht. Ze wordt parttime onderzoeker bij het kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving (IOS) van de universiteit, heeft Jongerius woensdag gezegd op Radio 1.

Jongerius, die in Utrecht sociaaleconomische geschiedenis studeerde, gaat kijken hoe burgers beter betrokken kunnen worden bij het 'herontwerp van Europa'. Ze trekt voor haar onderzoek op met Utrechtse bestuurskundigen, juristen en historici die zich bezighouden met Europese vraagstukken, vertelt ze.

"Er verandert enorm veel in Europa, maar het lijkt wel of het iedereen boven de pet gaat, terwijl het ons allemaal aangaat. Van de universiteit krijg ik nu de gelegenheid om dat meer te bestuderen", zegt de voormalig FNV-voorzitter, die dinsdag de sleutel van haar nieuwe werkkamer kreeg.

Jongerius wil verder een bijdrage leveren aan de discussie over de toekomst van het pensioenstelsel. Daarvoor zoekt ze de samenwerking met onder meer het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Onverwachte wending formatie CuraÁao

De formatie in Curaçao heeft een onverwachte wending gekregen. Nadat de winnende onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano (PS) een mogelijke coalitie met de MFK van ex-premier Gerrit Schotte zag stranden, lijkt nu de PAR van oud-premier Emily De Jongh Elhage toe te happen.

PS-leider Helmin Wiels wil met zijn politieke aartsvijand PAR een transitiekabinet vormen. Dat geeft zijn partij de gelegenheid om in alle rust aan een regeerakkoord te werken.

Het transitiekabinet gaat zich bezighouden met de meest urgente dossiers van het eiland, zoals het op orde brengen van de overheidsfinanciën. Curaçao staat onder verscherpt financieel toezicht van Nederland.

Informateur Glenn Camelia had al een akkoord met nieuwkomer PAIS en PNP. Met de PAR erbij kan het kabinet rekenen op steun van veertien van de 21 zetels in het Curaçaose parlement.

[GSOD] Barney, Kist en Harms door naar laatste zestien

Raymond van Barneveld, Wesley Harms en Christian Kist hebben zich geplaatst voor de tweede ronde van de Grand Slam of Darts. Harms en Barney moesten winnen, voor Kist was de volgende ronde al een feit. 

Van Barneveld moest de eerste twee leg weggeven, maar daarna kon hij eenvoudig de vijf volgende legs pakken. Het duel tussen Kist en Walsh ging gelijk op, de Lakesidekampioen gooide in de laatste leg geen tripels meer en verloor de partij met 5-4. 

Het BDO-duel tussen Hams en Phillips ging tot 2-2 gelijk op. Daarna kon Harms steeds voor in de leg komen om het steeds af te maken. Hij moest nog wel even wachten op het resultaat tussen Newton en Jenkins. Toen Newton zijn derde leg had gewonnen was Harms verzekerd van een plek bij de laatste zestien. 

Donderdag en vrijdag wordt de tweede ronde gespeeld. Het zal nu gaan om een best of 19 legs. De grootste kraker is het duel tussen Michael van Gerwen en Phil Taylor. Dit duel staat als laatste gepland donderdagavond. Op vrijdag is er weer een Nederlands onderonsje tussen Van Barneveld en Harms. 

Groep Speler Speler Uitslag
E Adrian Lewis Gary Anderson 5-4
E John Part Tony O'Shea 5-4
F Brendan Dolan Barrie Bated 5-0
F Andy Hamilton Paul Nicholson 5-4
G Wesley Harms Martin Phillips 5-2
G Wes Newton Terry Jenkins 5-2 
H Christian Kist Mark Walsh 4-5 
H Raymond van Barneveld Wayne Jones 5-2

Tweede ronde

Speler Speler
Scott Waites Robert Thornton
Michael van Gerwen Phil Taylor
Dean Winstanley Arron Monk
Mervyn King Kevin Painter
John Part Brendan Dolan
Andy Hamilton Gary Anderson
Wes Newton Christian Kist
Raymond van Barneveld Wesley Harms

7: Erotiek in games

Ontwikkelaars hebben geen moeite met grof geweld in games zoals onthoofdingen, bloederige vuurgevechten of gewoonweg shockerende scenes. Maar erotische content in games is schaars. En als het er in zit is het nog de vraag of het wel echt erotisch is of eerder lachwekkend. Zeven redacteurs beschrijven hieronder verschillende erotische scenes uit verschillende games. Let wel op, onderstaande content kan spoilers bevatten en niet veilig zijn voor op het werk.

Laatste reviews en specials
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
review
Ring Fit Adventure
review
CD: Robbie Williams - The Christmas Present
special
Fun met Funda #174 - Terug in de tijd met Cafť de Veehandel
review
Pokťmon Sword en Shield
©FOK.nl e.a.