HRW: veel minderjarige huishoudsters in Marokko

anoniem_22072019025900

Tienduizenden meisjes onder de 15 werken in Marokko als huishoudster. Doorgaans genieten zij geen juridische bescherming en ze worden niet zelden mishandeld. Dat staat in een rapport van Human Rights Watch dat donderdag is gepubliceerd.

Hoewel de situatie in Marokko in vergelijking met 2005 is verbeterd - toen stelde HRW vast dat 86 duizend meisjes in strijd met nationale en internationale wetten als huishoudster werkzaam waren - komt kinderarbeid nog veel voor, zegt de organisatie.

Onder de Marokkaanse arbeidswetgeving is het minimumloon vastgesteld op omgerekend 205 euro. Een werkweek duurt 44 uur. Huishoudsters vallen echter niet onder deze wetten. HRW hoorde van hen dat ze gemiddeld 48 euro verdienen en vaak dagen maken van 06.00 uur tot middernacht.

Vaak komen de meisjes uit arme plattelandsgebieden en worden ze naar de stad gestuurd, waar ze in de huizen van de rijken te werk worden gesteld. Velen worden daar fysiek en verbaal mishandeld. De helft van de meisjes stopt met school, terwijl een derde daar al sowieso niet heenging.

De Marokkaanse regering liet in een reactie weten dat het aantal werkende kinderen sinds 1999 is afgenomen van 517 duizend tot 123 duizend in 2011. Sinds 2006 wordt gewerkt aan nieuwe arbeidswetgeving.