Al 180.000 meldingen bij '144 Red een dier'

Het alarmnummer voor dierenleed 144 is sinds de ingebruikname precies een jaar geleden 180 duizend keer gebeld. In 48 duizend gevallen werd actie ondernomen om mishandeling of verwaarlozing van een dier te stoppen, zegt een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), waar de meldlijn onder valt.

Het merendeel van de telefoontjes gaat over mishandeling en verwaarlozing van honden, katten en paarden, licht de woordvoerder toe. Maar naast de meldingen komen ook veel vragen binnen, onder meer over dierenmishandeling en wat daar precies onder valt.

Het afgelopen jaar was er volgens de zegsman duidelijk sprake van pieken in het aantal meldingen. "Tijdens de vorstperiode in januari en februari liep het aantal telefoontjes op tot meer dan tweeduizend per dag. Mensen waren bezorgd over dieren die nog buiten in de kou stonden."

In de 48 duizend gevallen waarbij actie werd ondernomen, is de politie, Dierenbescherming, Dierenambulance of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ingeschakeld. Zo'n veertig procent daarvan wordt afgehandeld door de politie. Met 53 procent werd de Dierenambulance het vaakst ingezet.