Tot 9,5 jaar cel geëist in Groningse hiv-zaak

Redactie

Justitie heeft donderdag in de heropende Groningse hiv-zaak celstraffen tot 9,5 jaar geëist tegen twee verdachten. "De verdachten hebben de slachtoffers bewust met hiv geïnfecteerd", aldus justitie tegenover het gerechtshof in Arnhem. Het handelen van de mannen duidt op een 'grenzeloze perversiteit en immoraliteit', stelt de advocaat-generaal.

De 39-jarige Hans J. uit Baarn vertelde het Arnhemse hof zich diep te schamen. "Hoe heeft dit kunnen gebeuren?", vroeg hij zich openlijk af. "Als je weet dat je naar seksfeesten gaat, dan kom je niet voor een kopje thee of een koekje", zei hij. Tegen J. eiste het OM 7,5 jaar cel.

J. verklaarde dat hij zich niet aan de invloed van de 54-jarige Peter M. uit Schramer kon onttrekken. M. erkende tegenover het hof dominante trekken te hebben. Hij hoorde met 9,5 jaar cel de zwaarste straf tegen zich eisen. De Groninger hiv-zaak kwam aan het licht toen mannen uit Groningen in 2006 bij de politie meldden dat ze bij een seksfeest waren bedwelmd en besmet. De verdachten zouden ze hebben geïnjecteerd. De slachtoffers werden tussen 2004 en 2006 benaderd via chatboxen, maar soms ook van straat geplukt.

De rechtbank in Groningen veroordeelde M. vier jaar geleden tot negen jaar cel. J. kreeg vijf jaar cel. Een derde verdachte, Wim D., kreeg anderhalf jaar cel. Hij stond donderdag niet tegenover het gerechtshof in Arnhem. Zijn straf is inmiddels onherroepelijk geworden.

De rechtbank oordeelde dat de besmetting in de meeste gevallen niet kon worden toegeschreven aan de verdachten. Het hof in Leeuwarden oordeelde in januari 2010 dat de besmettingen wel door de verdachten waren veroorzaakt. M. kreeg, conform de eis van justitie, twaalf jaar gevangenisstraf en J. negen jaar, twee jaar meer dan geëist. Justitie eist in de heropende zaak lagere straffen omdat een aantal feiten niet meer werd behandeld bij het Arnhemse gerechtshof.

M. en J. gingen in cassatie tegen de uitspraak van het hof. In maart bepaalde de Hoge Raad dat de rechtszaak over moet worden gedaan, omdat niet vaststaat dat de slachtoffers besmet zijn geraakt door de injecties.

Het motief van de verdachten is nog altijd in nevelen gehuld. Het gerechtshof in Arnhem doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.