'Hamas verantwoordelijk voor geweld Gaza'

anoniem_22072019025900

De hoofdverantwoordelijke voor wat nu in de Gazastrook gebeurt, is Hamas. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) donderdag gezegd tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

"Hamas heeft stelselmatig raketten afgevuurd op Israël, dat op grote schaal gedaan en gedurende lange tijd en is zo hoofdverantwoordelijke voor de reactie die daarop gekomen is", zei Timmermans. "Laat dat duidelijk zijn." Dat nu 'onvoorstelbaar leed' over de bevolking wordt uitgestort, is ook in eerste instantie de schuld van Hamas.

Israël heeft daarbij het 'volste recht' om zichzelf te verdedigen, zei Timmermans. Al moet dat wel proportioneel zijn. Israël liquideerde woensdag de leider van de militaire tak van Hamas. Enkele Kamerfracties zetten vraagtekens bij dit optreden. Zo concludeerde Harry van Bommel dat het hier een 'buitengerechtelijke executie' betreft, waartegen hij zich verzet.

Ook de PvdA veroordeelt buitengerechtelijke executies, zei Désirée Bonis. Timmermans liet weten dat het nog niet duidelijk is of de liquidatie zo kan worden genoemd of dat sprake is van zelfverdediging. Gegevens om die conclusie te trekken, ontbreken nog. Wel gaf hij aan dat er argumenten voor beide standpunten zijn aan te voeren.

Timmermans herhaalde verder zijn oproep om te stoppen met geweld. Gelet op de situatie in de regio is het 'bijzonder onverstandig' als de escalatie zich doorzet, aldus de bewindsman.