Robert M. wordt nader onderzocht

De psychische gesteldheid van Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, moet nader worden onderzocht. Dat heeft het hof in Amsterdam donderdag bepaald. De klinische observatie van zeven weken zal plaatsvinden in tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken. Om het onderzoek was gevraagd door de verdediging van M.

Volgens M., die terechtstaat voor het misbruik van 67 jonge kinderen, was eerder onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) niet onafhankelijk. Daarom hadden hij en zijn advocaten donderdag een onderzoek door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam of de tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken geopperd.

M. werd door de rechtbank in mei veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar plus tbs met dwangverpleging. De rechters volgden daarmee het advies van het PBC, dat tot stand was gekomen ondanks de weigering van M. om mee te werken.

Het OM stelde zich op het standpunt dat aanvullend onderzoek niet nodig was. Als er al aanvullend onderzoek zou plaatsvinden, dan moest dat opnieuw door het PBC gebeuren.

De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt waarschijnlijk in het voorjaar plaats.