Ecoduct A28 open aan einde jachtseizoen

Het omstreden ecoduct over de A28 tussen Harderwijk en Nunspeet gaat pas aan het einde van het jachtseizoen open. Dat meldt de provincie Gelderland donderdag. De kans dat na de openstelling meteen veel edelherten die het ecoduct oversteken worden afgeschoten, lijkt hiermee fors te zijn afgenomen.

De afgelopen week ontstond rond het ecoduct veel commotie. Door het moeten dieren als het edelhert veilig van de Veluwe naar landgoed Hulshorst kunnen trekken, maar boeren vrezen voor schade aan hun gewassen. Daarom bepaalde de provincie dat een beperkt aantal het landgoed op mag. De rest zou moeten worden afgeschoten. Vanwege dat besluit kwamen bij de provincie de afgelopen tijd dreigmails binnen, waarin onder meer werd gedreigd ook 'andere dingen' af te schieten.

Edelherten kunnen het ecoduct pas na 15 februari oversteken, meldt de provincie donderdag. Het jachtseizoen op deze diersoort loopt echter tot 28 februari. Voordat het ecoduct open wordt gesteld, moeten eerst alle maatregelen die de provincie wil nemen zijn afgerond. Zo moeten rasters worden geplaatst langs het spoor, om te voorkomen dat dieren massaal onder de trein komen.

De provincie stelt dat de commotie niet de aanleiding vormt voor gewijzigd beleid. Wel worden er extra informatieavonden gehouden, waarin het natuurbeleid en het beleid rond het wildbeheer toe wordt gelicht.