Jongerius onderzoeker bij Universiteit Utrecht

Voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius gaat aan de slag bij de Universiteit Utrecht. Ze wordt parttime onderzoeker bij het kenniscentrum Instituties van de Open Samenleving (IOS) van de universiteit, heeft Jongerius woensdag gezegd op Radio 1.

Jongerius, die in Utrecht sociaaleconomische geschiedenis studeerde, gaat kijken hoe burgers beter betrokken kunnen worden bij het 'herontwerp van Europa'. Ze trekt voor haar onderzoek op met Utrechtse bestuurskundigen, juristen en historici die zich bezighouden met Europese vraagstukken, vertelt ze.

"Er verandert enorm veel in Europa, maar het lijkt wel of het iedereen boven de pet gaat, terwijl het ons allemaal aangaat. Van de universiteit krijg ik nu de gelegenheid om dat meer te bestuderen", zegt de voormalig FNV-voorzitter, die dinsdag de sleutel van haar nieuwe werkkamer kreeg.

Jongerius wil verder een bijdrage leveren aan de discussie over de toekomst van het pensioenstelsel. Daarvoor zoekt ze de samenwerking met onder meer het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).