Astronoom Leiden neemt verste sterrenstelsel waar

Redactie

Een astronoom van de Universiteit Leiden heeft met collega's het tot op heden verste sterrenstelsel waargenomen met de Hubble-ruimtetelescoop. Het team van astronomen kreeg dit voor elkaar door gebruik te maken van een van de krachtigste zoomlenzen, meldt de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) donderdag.

Het licht van het sterrenstelsel heeft er 13,3 miljard jaar gedaan de aarde te bereiken. De astronomen namen het stelsel waar zoals het er 420 miljoen jaar na de oerknal uitzag. Hiermee is het record verbroken van een sterrenstelsel dat werd gezien zoals het er 450 miljoen jaar na de oerknal uitzag.

Astronoom Rychard Bouwens van de Universiteit Leiden is in zijn nopjes met de waarneming. "Hoewel men verwacht eens in de zoveel tijd een extreem ver weg gelegen zonnestelsel te vinden door de enorme kracht van zwaartekrachtlenzen, overtreft deze ontdekking al onze verwachtingen", zegt hij. Ook de Nederlandse astronoom Arjen van de Wel die bij een Duits onderzoeksinstituut werkt, behoort tot het onderzoeksteam.