Kabinet met 'overtuiging' aan de slag

Redactie

Het nieuwe kabinet gaat na een valse start door de inkomensafhankelijke zorgpremie met 'overtuiging' aan de slag. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) woensdagavond aan het eind van het debat over de regeringsverklaring.

De premier zei dat zijn ministersploeg 'zeer gemotiveerd' is om de kabinetsplannen voortvarend uit te voeren. Bij de verdere uitwerking van alle maatregelen wil Rutte samenwerken met sociale partners, lagere overheden en bovenal met de Tweede Kamer. "Vertrouwen is daarbij het kernwoord", zei Rutte. "Het is ons vaste voornemen dat niet te beschamen."

"Er wacht ons een zware opgave bij het verder op orde brengen van de overheidsfinanciën", zei Rutte verder. "Dat vraagt offers van iedereen." Belangrijk daarbij is dat de lasten evenwichtig worden verdeeld, maar dat Nederland tegelijkertijd sterker uit de crisis komt en de economie op een duurzame manier wordt aangezwengeld.

De premier was woensdag bijna de gehele dag aan het woord. In grote problemen kwam hij tijdens het debat niet. De hardste kritiek kwam van Geert Wilders, die ook een motie van wantrouwen indiende. Volgens de PVV-leider heeft Rutte al zijn verkiezingsbeloftes gebroken en pakt het nieuwe kabinet de burgers aan alle kanten.

Forse kritiek kreeg Rutte ook op het nog ontbreken van een visie op het Midden-Oostenbeleid en de hervorming van de dagbesteding voor ouderen, gehandicapten en mensen met een verstandelijke beperking, die niet goed zou zijn vormgegeven. De kritiek op dat laatste onderwerp trok ook de PvdA zich aan, waarop de premier toezegde dat voor een goede overgangsregeling wordt gezorgd.

De oppositiepartijen dienden uiteindelijk bijna dertig moties in. De meeste daarvan zullen het niet halen. Zo eist de voltallige oppositie dat de dagbesteding in zijn huidige vorm blijft bestaan, maar volgens Rutte ontbreekt daarvoor het geld. De oppositie moet genoegen nemen met een motie van de VVD en PvdA waarin wordt geëist dat er een 'adequate' oplossing komt.


Kabinet met 'overtuiging' aan de slag (Foto: Novum)