Vrees voor chaos na moord op Corsica

anoniem_22072019025900

De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls is in allerijl afgereisd naar Corsica na de tweede moord op een hoge figuur in een maand tijd. Woensdag werd het hoofd van de Corsicaanse kamer van koophandel in zijn kledingzaak doodgeschoten.

Dit jaar zijn op Corsica al zeventien moorden gepleegd. In oktober werd een van de topadvocaten op het eiland onderweg naar zijn werk doodgeschoten door twee mannen op een motor.

Corsica is beroemd om zijn stranden en adembenemende bergen, maar kent ook een duistere kant. Een afscheidingsbeweging streeft haar doelen desnoods gewapenderhand na en rivaliserende bendes staan elkaar naar het leven. De moorden van de afgelopen tijd doen de vrees voor instabiliteit op het eiland toenemen.

Valls zei dat het eiland niet wordt overgelaten aan criminelen. De Franse wet zal zegevieren, aldus Valls. "Corsica is Frans. Het is geen apart land." Christiane Taubira, de Franse minister van justitie, erkende dat slechts weinig moorden worden opgelost en beloofde dat de regering beter haar best gaat doen. "Een minderheid moordenaars, huurmoordenaars, dieven en maffiosi hebben het gebied niet in handen. Het is de grote meerderheid van de Corsicanen die het gebied in handen hebben en zij hebben het laatste woord."