Deze week in première (week 46)

Welke films verschijnen deze week in de bioscoop? FOK!film zet ze allemaal op een rij. Deze week zijn de nieuwkomers op het witte doek: The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, Amour, Lawless, Sinister en Het Meisje en de Dood.

The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2
Na vijf delen komt er dan (eindelijk) een einde aan de saga van Edward en Bella Cullen. Na de geboorte van haar dochter Renesmee geniet de vampier Bella van haar nieuwe leven en de daarbij behorende capaciteiten. De vampier Irina denkt dat Renesmee een onstervelijk kind is en geeft haar aan bij de Volturi (een vampierfamilie die in Volterra (Italië) woont - red.) die besluiten dat ze moet worden vernietigt. In een poging dit te voorkomen hebben de Cullens de hulp van andere vampiersclans nodig om zo te bewijzen aan de Volturi dat hun kind niet onsterfelijk is.

Lawless
Lawless is een harde politiefilm die zich afspeelt tijdens de drooglegging van Amerika in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Forrest (Tom Hardy), Howard (Jason Clarke) en Jack Bondurant (Shia LaBeouf) zijn een drietal broers die samen een beruchte smokkelaarsbende vormen. De illegale drankhandel is een groot succes maar ze halen daarmee ook de woede op de hals van de corrupte agent Charlie Rakes (Guy Pearce). Een ouderwets fijne misdaadfilm van John Hillcoat (Ghosts... of the Civil Dead, The Road), gebaseerd op een scenario van de Australische zanger Nick Cave.

Amour
Een indrukwekkend drama van de hand van cineast Michael Haneke. Georges (Jean-Louis Trintignant) en Anne (Emmanuelle Riva) zijn een stel gepensioneerde muziekdocenten. De tachtigplussers genieten van hun leventje in Parijs terwijl hun dochter Eva (Isabelle Huppert) met haar gezinnetje in het buitenland woont. Als Anne een beroerte krijgt wordt de liefdesband van de familie behoorlijk op de proef gesteld. Haneke won met de film een Gouden Palm op het festival van Cannes.

Het Meisje en de Dood
De winnaar van het Gouden Kalf voor de Beste Film. Het verhaal speelt zich af aan het eind van de 19e eeuw. De Russische arts Nicolai Borodinski keert na jaren terug naar de plek waar hij ooit zijn grote liefde ontmoette. In het oude, verlaten en vervallen hotel beleeft hij opnieuw de ontmoeting met de jonge courtisane Elise.


Sinister
De misdaadauteur Ellison (Ethan Hawke) verhuist met zijn gezin naar een nieuw huis, maar ontdekt dat er in het huis gruwelijke moorden hebben plaatsgevonden. Ellison gaat zich steeds meer verdiepen in de moorden, maar opent daarmee ook deuren die beter gesloten hadden kunnen blijven. Volgens FOK!film redacteur MrManiak is Sinister 'de beste horrorfilm van 2012'.

Veel plezier in de bioscoop.