Nick Cave vindt extreem geweld onvermijdelijk

Nick Cave vindt geweld horen bij het type films dat hij maakt. "Als je iemands keel doorsnijdt, komt er bloed uit", legt de Australische muzikant en schrijver uit voor de camera van Novum Nieuws. "Als je iemand in zijn gezicht slaat, knalt zijn neus uit elkaar."

Ook in The Proposition uit 2005, waarvoor Cave het scenario schreef, wordt grof geweld niet gemeden. Zijn nieuwe misdaadthriller Lawless gaat over de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig en dertig. "We wilden er eerlijk over zijn", zegt regisseur John Hillcoat over al het geweld in de film.

De film is gebaseerd op het boek The Wettest County in the World van Matt Bondurant. Het verhaal gaat over zijn grootvader, die met zijn drie broers geld verdiende met het illegaal stoken van alcohol. "De personages staan zwaar onder druk en dit is wat er gebeurde."

Hoofdrolspeler Tom Hardy speelt de oudere, sterke broer. "Ik zie mijn personage meer als een moederfiguur", vertelt Hardy. "Hij is een verzorger en uiteindelijk meer een moeder voor zijn twee jongens."

De Australische acteur Guy Pierce speelt de rol van FBI-agent die de illegale alcoholhandel de kop wil indrukken. Volgens regisseur John Hillcoat komt zijn inspiratie voor de gladde slechterik van Cave. "Dat kapsel is op jou gebaseerd", zegt hij tegen de scenarist. "Ja, bijvoorbeeld de manier waarop hij zijn haar verft", beaamt Cave.

"Ik heb alles van Guy gestolen, dat is direct terug te zien in The Dark Knight Rises", zegt Hardy over zijn bad guy als Bane in de Batman-film. Stelen is geen zonde, weet Hardy. "Echte kunstenaars stelen alles." Pierce is het daarmee eens. "De kunst is te laten lijken dat je niets hebt gestolen."

Lawless draait vanaf donderdag in de bioscopen.