Rotterdam wil toezicht moskee-internaten

Rotterdam wil toezicht gaan houden op de moskee-internaten in de stad. Dat schrijft het college van Burgemeester en Wethouders donderdag in een brief aan de gemeenteraad.

Het college wil het toezicht regelen in samenspraak met ouders en de moskee-internaten. De instellingen willen dit zelf ook, zo valt te lezen in de brief.

NRC schreef zaterdag over een meisjesinternaat bij de Fatih moskee in Rotterdam. Het internaat zou vijftig meisjes op een zolder zonder vergunning huisvesten. De situatie zou er 'absoluut brandonveilig en zelfs gevaarlijk te noemen' zijn.

NRC meldde enkele dagen later dat wethouder Hamit Karakus (wonen, PvdA) op de hoogte was van een brandonveilige situatie in het internaat bij de Fatih moskee. In een raadsvergadering donderdag nuanceerde Karakus dit. De wethouder stelde dat er wel aanwijzingen waren voor een onveilige situatie, maar dat dit achteraf niet juist bleek. "Die gebouwen waren, zijn en blijven brandveilig."

In de brief schrijft ook het college dat het pand wel degelijk brandveilig is, ook in voorgaande jaren was dit zo. Daarnaast voldoet het pand volgens de brief aan alle andere vergunningsvoorwaarden. Het enige bezwaar is dat het pand in het bestemmingsplan geen internaat mag zijn, maar daar wordt volgens de gemeente aan gewerkt.

Ook andere internaten voldoen volgens het college aan alle eisen. Moskee-internaten zijn studiecentra, waar kinderen veelal ook overnachten. Het gaat om particuliere initiatieven, waardoor ze niet onder de zorgwetgeving vallen.