Politiebonden staken overleg met Opstelten

De politievakbonden hebben donderdag het overleg met minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten voor onbepaalde tijd gestaakt. Afspraken worden niet nagekomen of worden anders uitgelegd dan eerder is afgesproken, zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP.

De bonden zijn ontevreden over de totstandkoming van de Nationale Politie. "Signalen uit de achterban geven aan dat afspraken niet worden nagekomen en onduidelijkheid wordt gecreëerd, waardoor onzekerheid bij de collega's de boventoon voert", zegt Van de Kamp. "Dit is een onwenselijke situatie die wij als vakbonden niet kunnen en mogen negeren."

Het ministerie liet via een woordvoerder weten verbaasd te zijn door de beslissing van de bonden. "We betreuren deze stap zeer en zijn altijd bereid de gesprekken met de bonden te hervatten", aldus het ministerie. "In het belang van de politieorganisatie is het voor de komst van de Nationale Politie noodzakelijk afspraken te maken met de bonden. Alle reeds gemaakte afspraken in bijvoorbeeld de CAO en het geldende sociaal statuut worden nagekomen, die afspraken staan op geen enkele manier ter discussie."

Wanneer het overleg eventueel wordt hervat is onduidelijk. De bonden gaan hun besturen bijeen roepen om hierover te praten.