Coalitie op 64 zetels

anoniem_22072019025900

De nieuwe coalitie kan momenteel rekenen op 64 zetels in de Tweede Kamer. Dat blijkt donderdag uit de eerste Politieke Barometer van Ipsos Synovate na de installatie van het kabinet. Vooral de VVD verliest fors. De partij van premier Mark Rutte heeft nog 32 zetels over, tegenover 41 zetels twee weken geleden.

De PvdA is twee zetels kwijt en staat nu op 32 zetels. Volgens Ipsos Synovate haken beduidend veel lezers van De Telegraaf af. Die krant had de afgelopen tijd veel kritiek op het regeerakkoord. De verloren aanhang gaat naar het CDA of de PVV of heeft op dit moment geen voorkeur. Het CDA gaat daardoor van elf naar dertien zetels en de PVV van zestien naar achttien.

Ook de SP is weer flink gestegen van zestien naar negentien zetels. D66 krijgt er een zetel bij en staat nu op zestien zetels. ChristenUnie, Partij voor de Dieren en GroenLinks blijven op hetzelfde aantal van respectievelijk vijf, drie en drie zetels. 50Plus krijgt er twee bij en heeft nu vijf zetels en SGP een en komt daarmee uit op vier zetels in de peiling.

Van de mensen die 12 september op de VVD hebben gestemd, geven vier op de tien aan spijt te hebben van hun keuze. Volgens deze kiezers heeft de VVD te veel toegegeven aan de PvdA en breekt de partij verkiezingsbeloften. Bij de PvdA is het aantal spijtoptanten een kwart. Zij zijn het er vooral niet mee eens dat de PvdA in zee is gegaan met de VVD.

In eerdere peilingen van Maurice de Hond en TNS Nipo was ook al een enorme terugslag te zien voor de VVD. Op 3 november peilde De Hond de VVD op 27 en de PvdA op dertig zetels. Drie dagen later gaf TNS Nipo aan de VVD op 21 zetels te hebben gepeild. De PvdA had er in die peiling nog 33.