Doden in Israël bij raketaanval vanuit Gaza

Bij een raketaanval vanuit de Gazastrook op het zuiden van Israël zijn donderdag drie doden gevallen. De slachtoffers zijn twee mannen en een vrouw. Een 4-jarig jongetje en twee baby's raakten gewond. De slachtoffers bevonden zich in een flatgebouw in Kiryat Malachi. Volgens Israël schoten Hamas en andere militante groepen meer dan 180 raketten op het zuiden af, waarvan er ongeveer dertig door het Israëlische leger werden onderschept.

De aanvallen volgde op de liquidatie, woensdag, van de leider van de militaire tak van Hamas, Ahmed Jabari, door Israël. De liquidatie vormde volgens Israël het begin van een groter offensief op de Gazastrook, als reactie op aanhoudende raketaanvallen op Israël. De liquidatie van Jabari werd gevolgd door een reeks luchtaanvallen en beschietingen, die donderdag doorgingen. Vijftien Palestijnen, van wie zeven burgers, zijn daarbij om het leven gekomen. Onder de doden bevinden zich drie kinderen. Meer dan honderd mensen raakten gewond.

Net als woensdag zette Israël donderdag gevechtsvliegtuigen, tanks en oorlogsbodems in bij zijn offensief, het zwaarste sinds het vier jaar geleden een regelrechte oorlog voerde tegen de Gazastrook. Egypte riep woensdag direct zijn ambassadeur terug uit Israël en donderdag vroeg het de Verenigde Staten hun invloed aan te wenden om Israël ertoe te bewegen het offensief te staken. De VS schaarden zich woensdag achter Israël en veroordeelden Hamas, vanwege de raketaanvallen die het uitvoert op Israël. De Turkse president Abdullah Gül veroordeelde Israël donderdag en bekritiseerde de VS vanwege hun steun aan dat land. Turkije onderhield ooit goede banden met Israël, maar dat is niet meer zo sinds Israëlische commando's in 2010 een Turks actieschip enterden dat op weg was naar de Gazastrook.

Hamas riep kort na het begin van het offensief de noodtoestand uit in Gaza. Scholen blijven dicht tot de Israëlische aanvallen zijn opgehouden en bewoners van het gebied begaven zich donderdag voornamelijk op straat om zo dicht mogelijk bij huis inkopen te doen. Israëlische vliegtuigen dropten 's ochtends vroeg pamfletten waarin burgers werden opgeroepen uit de buurt van militanten en faciliteiten van Hamas te blijven. Ook in het zuiden van Israël geldt de noodtoestand en zijn scholen gesloten.

In Gaza-stad gingen wel duizenden mensen de straat op om Jabari ten grave te dragen. Sommigen losten schoten in de lucht en scandeerden 'Allah is groot, wraak zal volgen'.

"Deze misdaad zal ons niet verzwakken, maar sterker maken en vastbeslotener om de weg van de jihad en het verzet te blijven volgen", zei het Hamas-parlementslid Mushir al-Masri in een grafrede.

Israël zei woensdag mogelijk op korte termijn een grondoffensief te beginnen, als Hamas geen eind maakt aan de raketaanvallen. Donderdag was van een dergelijk offensief nog niets te bespeuren. Wel kreeg het leger toestemming speciale reserve-eenheden op te roepen, wat duidt op een uitbreiding van de operatie.

Het Israëlische leger zegt tientallen van de krachtigste raketten van Hamas te hebben vernietigd. Het gaat om raketten van Iraanse makelij, de Fajr, die het centrum van Tel Aviv kunnen bereiken. Ook zou een aantal raketten met een kleiner bereik zijn vernietigd. Naar schatting van het leger had Hamas voor het offensief woensdag begon een arsenaal van tienduizend raketten en mortiergranaten.

De afgelopen vier jaar hebben Israël en Hamas grotendeels een informele wapenstilstand in acht genomen. De laatste weken nam de onrust echter toe door raketaanvallen vanuit Gaza, die werden gevolgd door vergeldingsaanvallen van Israël. Vanuit Israëlisch perspectief is de situatie uit de hand gelopen door twee specifieke aanvallen van Hamas: een op een tunnel aan de Israëlische grens en een op een Israëlische jeep waarbij vier soldaten ernstig gewond raakten. Begin deze week waarschuwde Israël al dat het overwoog weer militante leiders te gaan liquideren. Israël had sinds de oorlog van 2009 geen liquidaties meer uitgevoerd. Hamas liet weten zich niet door het dreigement te zullen laten intimideren en Jabari reed op klaarlichte dag rond toen hij werd geliquideerd.

Hamas heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ervan beschuldigd het offensief te zijn begonnen met het oog op de parlementsverkiezingen die op 22 januari in Israël worden gehouden. Alle grote Israëlische partijen, ook oppositiepartijen, hebben zich achter Netanyahu geschaard.


Doden in Israël bij raketaanval vanuit Gaza (Foto: Novum)