Nederlander weer meer online

Nederlanders maken zowel thuis als op het werk steeds meer gebruik van internet. Ook onderweg zijn mensen steeds vaker online. De toegang van mobiel internet via smartphones is in een jaar tijd gestegen van 31 tot 42 procent. Dat blijkt donderdag uit een rapport over internetgebruik van de Universiteit Twente.

Van de Nederlanders heeft 96 procent nu thuis een internetverbinding, het hoogste percentage van Europa. Zevenentachtig procent gebruikt het internet dagelijks. Internetten via tablets nam het afgelopen jaar toe van tien tot 27 procent. Op werkdagen besteedt een Nederlander gemiddeld vier uur en 48 minuten online, inclusief vrije tijd. Op vrije dagen is dat een halfuur minder.

Hoogopgeleiden maken meer gebruik van internet op werkdagen en laagopgeleiden meer op vrije dagen. Dat heeft er volgens de onderzoekers mee te maken dat beide groepen het voor een ander doel gebruiken. Hoogopgeleiden gebruiken internet vooral voor informatie, educatie en carrière, terwijl laagopgeleiden gericht zijn op vermaak en vooral chatten, gamen en filmpjes kijken.

Bijna alle bevolkingsgroepen besteden meer tijd aan internet en profiteren er ook van. Door internet zegt 56 procent bijvoorbeeld beter op de hoogte te zijn van overheidinformatie en 28 procent heeft online een subsidie, uitkering of belastingverlaging ontdekt. Volgens de onderzoekers profiteren vooral jongeren en hoogopgeleiden van de mogelijkheden van het internet.

Uit het onderzoek bleek verder dat ruim driekwart van de Nederlanders gebruikmaakt van netwerksites als Facebook, Linkedin en Twitter. Facebook is veruit het populairst. Vooral studenten (86 procent) communiceren via die site.


Nederlander weer meer online (Foto: Novum)