Timmermans niet tegen erkenning Palestijnen

anoniem_22072019025900

Frans Timmermans (PvdA) heeft geen principiële bezwaren tegen de erkenning van de Palestijnse Autoriteit door de Verenigde Naties. Het is alleen op dit moment niet bevorderlijk voor het vredesproces in het Midden-Oosten, zei de minister van Buitenlandse Zaken donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

De bewindsman stuurde eerder op de dag een brief aan het parlement, waarin hij schreef dat de erkenning 'ontijdig en onverstandig' is. SP-Kamerlid Harry van Bommel vroeg daarop wat er in de bewindsman gevaren is, aangezien Timmermans zich als Kamerlid deze zomer nog positief uitliet over de statusverhoging van de Palestijnen.

"Ik heb helemaal niets tegen een statusverhoging", antwoordde Timmermans. Maar de omstandigheden zijn inmiddels wel veranderd, zei hij. De herverkiezing van de Amerikaanse president Obama biedt vooruitzichten dat de VS een actievere rol gaat spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten. De bewindsman heeft hiervoor 'aanwijzingen'.

Timmermans heeft daarom tegen de Palestijnse minister van buitenlandse zaken gezegd dat hij zich 'in zijn eigen voet' schiet als de Palestijnse Autoriteit de erkenning doorzet. Repercussies van het Amerikaanse congres maken het veel moeilijker voor Obama om stappen te zetten, zei hij. Ook de te verwachten Israëlische reactie is niet bevorderlijk voor het proces.

De PvdA-fractie liet zich in vergelijkbare woorden uit. Désirée Bonis zei 'sympathiek' te staan tegenover de opwaardering, maar zette ook vraagtekens bij de timing. Timmermans wilde nog niet zeggen of Nederland ook tegen de statusverhoging gaat stemmen. De bewindsman gaat eerst proberen tot een gezamenlijk EU-standpunt te komen.

De grootste enige kans op een gezamenlijk standpunt is er een waarbij de EU zich zal onthouden van stemming, zei Timmermans. Niettemin riep D66'er Sjoerd Sjoerdsma de minister per motie op om voor de statusverhoging te stemmen. Zijn oproep kreeg steun van de SP. Timmermans bleef echter bij zijn woorden.

De Palestijnen proberen bij de VN de status van 'niet-lidstaat' te krijgen, net zo als de Heilige Stoel die heeft. Als de VN hiertoe besluit, wordt dit gezien als een bevestiging dat Palestina een staat is. De Palestijnen hebben nu een waarnemerstatus. Het voorstel kan waarschijnlijk rekenen op een grote meerderheid.