Need For Speed: Most Wanted

wc-eend

Need For Speed: Most Wanted is de tweede NFS-game van Criterion die bekend staat om de Burnout-serie. Hun eerste NFS-game, Hot Pursuit, was een daverend succes. Nu is de grote vraag of de ontwikkelaar dit twee jaar later nogmaals kan met een andere titel uit de gameserie.

In Need for Speed: Most Wanted begin je met één auto en de wereld ligt aan jouw voeten. Deze NFS speelt zich namelijk af in de fictieve stad genaamd Fairhaven en als speler heb je voor het eerst direct toegang tot alle auto's in het hele spel. Het enige dat je moet doen is ze vinden en geloof me, dat is nog een behoorlijke klus.

Soepeltjes
Als speler begin je met één auto en kun je gaan en staan waar je maar wil in de gehele stad. Tijdens het verkennen van de stad zul je andere auto's tegenkomen, gewoon als weggebruiker of geparkeerd op de vele locaties die het spel kent. Mocht je een auto zien waarbij het merk van de auto boven de auto hangt dan is dit een auto die je kunt gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen is naar de auto toe te rijden en met één simpele druk van de knop heb je de auto toegevoegd aan jouw catalogus.

Zo zijn er meer dan honderd verschillende locaties in het spel waar zo'n auto geparkeerd staat. En door er meerdere te vinden speel je niet alleen diverse auto's vrij voor in het spel maar zijn ze ook verdomd handig om aan de politie te ontsnappen als je met 300 km/u jouw auto in een politieauto parkeert.

Als je namelijk door de politie gezocht wordt in het spel, wat heel vaak zal gebeuren, is één van de technieken om ze kwijt te raken het soepeltjes verwisselen van auto's om de agenten het spoor bijster te maken. Wees niet bang dat als je van auto verwisselt dat degene waarin je gereden hebt kwijt is. Deze staat namelijk op één van de vaste locaties die je eerder hebt gevonden. Natuurlijk zijn er meerdere manieren om aan de politie te ontkomen, als je dat wilt.

Grafisch ziet de game er prachtig uit. De auto's zien er realistisch uit en klinken ook allemaal verschillend. De locaties die je in Fairhaven tegenkomt zijn divers en geven de speler genoeg ruimte om te scheuren en te verkennen. Het is namelijk niet zo simpel dat andere auto's langs de weg geparkeerd staan. Nee, je moet echt een garage in, een oud vliegveld verkennen of door smalle steegjes heen om de auto's te vinden. Helaas wordt de game wel gekenmerkt door kleine bugs. Zo bleef ik twee keer door een kleine bug buiten het speelveld hangen en werkt niks anders dan de console een reset te geven. Gelukkig wordt alles geautosaved dus progressie was ik niet kwijt.

NFS

Uitdaging
In het begin van het spel vroeg ik mij af waar de uitdaging zat als je alle auto's in principe al tot je beschikking hebt. Gelukkig heb je daar al snel een antwoord op en dat zit hem niet alleen in de open wereld boordevol dingen om te doen. Elke auto heeft namelijk een eigen vijftal races tot zijn beschikking. Dit kunnen simpele circuitraces zijn waar je drie rondes moet rijden of een race waar je in je eentje van punt A naar punt B moet komen met een gemiddelde snelheid van 190 km/u.

Elke auto heeft dus zijn eigen set races en elke auto speelt daarbij ook zijn eigen upgrades vrij. Verwacht niet dat je de auto kunt pimpen met nieuwe velgen, spoilers of achteruitkijkspiegels maar denk meer aan een korte of een lange versnellingspook. Elk heeft zijn voordelen en het is maar net wat de speler zelf fijn vindt. Iedere auto die je tegenkomt speelt dezelfde upgrades vrij maar omdat de statistieken van elke auto verschillen is uiteindelijk niet elke auto gelijk.

Zo was één van de eerste auto's die ik tegenkwam een Mercedes, ik ging met die auto aan de slag en besloot de vijf races voor die auto uit te spelen. Na dit gedaan te hebben ben je redelijk klaar met de auto en toen kwam ik een Ford tegen, zo'n Pick Up-model. Ik dacht waarom niet en stapte over. Waar ik met mijn vorige auto dik 250 km/u haalde mocht ik nu blij zijn als ik de 125 km/u haalde, hier ging ik dus geen race mee winnen, dacht ik.

NFSGelukkig heeft Criterion hierover nagedacht want omdat elke auto zijn eigen vijf races heeft, heeft elke auto ook zijn eigen tegenstanders. Ik reed dus niet tegen dure auto's met heel veel paardekracht maar tegen soortgelijke, langzamere bakken. Elke auto krijgt dus naast zijn eigen races ook zijn eigen tegenstanders waardoor elke auto een uitdaging op zichzelf vormt.

Door verschillende auto's te vinden, races te winnen of gewoon roekeloos door de stad heen crossen verdien je punten. Deze punten zorgen er voor dat je stijgt in de top tien van Fairhavens meest gezochte autocoureurs. Behaal je genoeg punten en stijg je een rank dan kun je het tegen jouw voorganger opnemen, win je de race dan kun je zijn auto uitschakelen en aan jouw collectie toevoegen.

De bekende autolog uit Hot Pursuit is dit keer ook verwerkt en verbeterd in Most Wanted. Er worden nu nog meer statistieken bijgehouden van alle personen in jouw vriendenlijst die het spel ook spelen. Zo zijn er in heel de stad meerdere flitspalen en reclameborden te vinden. Kun jij de hoogste snelheid op een bepaalde flitspaal neerzetten? Of de verste sprong door een bepaald reclamebord? Het wordt allemaal gemeten en bijgehouden. Als je aan de slag gaat in de multiplayer is het wel jammer te noemen dat er geen politie aanwezig is. Gelukkig maakt het bijhouden van de statistieken en de drang om elkaar continu te verbeteren de multiplayer ook erg interessant.

Conclusie
Het is Criterion gelukt om een dijk van een racegame neer te zetten. De game is groots opgezet en geeft de speler een hoop vrijheid. Grafisch is het prachtig en ook de soundtrack en het geluid van de motoren mogen er zeker wezen. De game brengt een drang in de speler naar boven om de beste tijden en snelheden neer te zetten of je nu in een trage oldtimer zit of in een bolide waar menig record in gebroken kan worden.

Pluspunten Minpunten Cijfer
+ Uitdaging - Kleine bugs 8,5
+ Autolog - Geen politie in multiplayer
+ Diversiteit in auto's en races


Gespeeld op Xbox 360. Ook beschikbaar voor PS3, Windows, PS Vita, iOS, Android en later ook Wii U.


Zie hier de FOK!games beoordelingsrichtlijnen.