FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 14 november 2012

Filmfestival eert Ben Affleck met prijs

Ben Affleck wordt onderscheiden met de Modern Master Award. De ereprijs van het Santa Barbara International Film Festival (SBIFF) wordt aan de acteur, regisseur en producent uitgereikt op 26 januari, tijdens de 28e editie van het festival.

De Modern Master Award gaat naar mensen die de cultuur hebben verrijkt met hun prestaties in de filmindustrie. ?Hij belichaamt waar de Modern Master Award om draait en we kijken er naar uit om hem dit jaar te eren?, zegt SBIFF-directeur over Affleck. Hij treedt in de voetsporen van onder anderen Anthony Hopkins en Clint Eastwood.

Affleck won onder meer een Oscar voor zijn script van Good Will Hunting, dat hij samen schreef met Matt Damon. Hij is momenteel te zien in de thriller Argo, die hij ook regisseerde en produceerde. De film wordt gezien als een Oscarkanshebber.


Filmfestival eert Ben Affleck met prijs (Foto: Novum)

Rihanna wil 'absoluut' kinderen

Rihanna weet zeker dat ze op een dag kinderen wil. "Uiteindelijk wel", zei de 24-jarige zangeres in de talkshow van Ellen DeGeneres. "Ik bedoel, zeker weten!"

Rihanna denkt in haar eentje best een kind op te kunnen voeden, maar wil liever een 'compleet' gezin. "Als het zou moeten zou ik het alleen wel redden, maar dat is niet mijn ideaal", vertelt de zangeres.

Hoewel Rihanna de laatste tijd regelmatig met haar ex Chris Brown wordt gespot, zegt ze nog steeds vrijgezel te zijn. Tijdens haar ideale date blijft de Barbadaanse het liefst thuis op de bank zitten. "Dan kijken we lekker televisie of we kijken tv in bed."

PVV-motie weggestemd

De motie van wantrouwen die PVV-leider Geert Wilders indiende tegen het volledige kabinet, is weggestemd. Alleen de fractie van Wilders stemde voor, bleek woensdagavond tijdens de stemming in de Tweede Kamer na afloop van het debat over de regeringsverklaring.

Eerder zei premier Mark Rutte (VVD) al dat hij de motie 'ontraadde'. Wilders vindt dat het kabinet geen dag mag regeren, omdat de burgers volgens hem aan alle kanten worden gepakt door het regeerakkoord van PvdA en VVD. "Dit is het kabinet van de afbraak", zei hij. "Het zal geen dag de steun van de PVV krijgen. Naar huis moeten ze."


Motie van wantrouwen weggestemd (Foto: Novum)

Tom Hardy is Sam Fisher

Vandaag is bekendgemaakt dat Tom Hardy een rol krijgt in een aankomende Splinter Cell-film. Ubisoft lijkt op dit moment druk bezig te zijn met verschillende films gezien een verfilming van Assassin's Creed volgend jaar op het witte doek moet verschijnen.

In de film speelt Tom Hardy de rol van Sam Fisher, het hoofdpersonage uit de franchise. Eric Warren Singer, bekend van onder andere The International is aangenomen om het script te gaan schrijven. Ubisoft heeft voorlopig nog geen studio gevonden voor Splinter Cell, al zijn er wel gesprekken gaande met Warner Bros. en Paramount.

Jean-Julien Baronnet, CEO van Ubisoft Motion Pictures, is in ieder geval zeer tevreden met Tom Hardy. Volgens Jean-Julien is Tom Hardy een groot talent in de film industrie die perfect moet zijn als Sam Fisher. Tom Hardy was eerder dit jaar te zien als Bane in de film The Dark Knight Rises. Vanaf morgen is Tom Hardy ook in de bioscopen te zien in de film Lawless.

Britt Dekker zoent voortaan in steegjes

Britt Dekker vreest dat ze tijdens romantische momenten wordt betrapt door de roddelpers en neemt daarom maatregelen. "Ik denk dat ik voortaan maar stiekem in steegjes zoen in plaats van midden op de kermis voor de octopus."

De blondine bracht onlang een bezoekje aan de redactie van RTL Boulevard. Daar zag ze hoe 'dertig mensen aan een lange tafel in de gaten houden wat alle BN'ers aan het uitspoken zijn'. "Supereng", zegt de 20-jarige Britt in haar column in Hitkrant. "Een soort FBI, maar dan voor BN'ers, die soms als geheim agent op pad gaan om te checken wat er allemaal gebeurt."

Mensen zijn net varkens

Het complete genoom van het varken is ontrafeld. Onderzoekers uit verschillende landen onder leiding van onder anderen professor Martien Groenen van de Wageningen Universiteit zijn daarin geslaagd.

Varkens lijken genetisch gezien veel op mensen. Daarom is het dier zeer geschikt voor onderzoek naar toepassingen voor mensen. 

De ontrafeling van het genoom zorgt ervoor dat gerichter kan worden gefokt met varkens voor bijvoorbeeld een betere smaak van het varkensvlees. Vanwege de gelijkenis met de mens zijn er ook kansen voor biomedisch onderzoek. Bij de dieren waarvan tot nog toe het genoom in kaart is gebracht, hebben onderzoekers varianten van genen aangetroffen die bij de mens mogelijk een verhoogde kans geven op ziekten als obesitas, diabetes, Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Met het in kaart brengen van het varkensgenoom is twintig jaar geleden begonnen, maar door recente nieuwe technologieën is het aanzienlijk sneller afgerond. Voor het onderzoek is uiteindelijk het genoom van tientallen varkens van verschillende rassen en zo'n tien wilde zwijnen uit Europa en Azië ontrafeld. Het genoom van een varken bevat bijna drie miljard bouwstenen.

Het onderzoek wijst onder meer uit dat het reukvermogen zeer goed is ontwikkeld bij het varken. Van alle dieren waarvan tot nu toe het genoom in kaart is gebracht, heeft het varken het grootste aantal actieve genen voor het herkennen van geuren, aldus de Wageningen Universiteit. Het varken heeft echter minder genen voor smaak. "Hierdoor is het varken in staat voedsel te eten wat de mens als vies zou ervaren, zoals afval dat de mens achterlaat."


Onderzoekers ontrafelen genoom varken (Foto: Novum)

Uitslagen WK-kwalificatie (14/11/2012)

Naast alle oefenduels werden er vandaag ook nog twee WK-kwalificatieduels afgewerkt. In Groep F speelde Noord-Ierland met 1-1 gelijk tegen Azerbeidzjan, waardoor beide landen in de achterhoede blijven steken. In Groep H won Montenegro met 3-0 van San Marino en nam zo de koppositie over van Engeland.

Groep F

Noord-Ierland - Azerbeidzjan 1-1
5' Alijev 0-1
90+6' Healy 1-1

Stand

# land wedstrijden winst gelijk verlies punten doelsaldo
1 Rusland 4 4 0 0 12 8-0
2 Israël 4 2 1 1 7 10-5
3 Portugal 4 2 1 1 7 6-3
4 Noord-Ierland 4 0 3 1 3 3-5
5 Azerbeidzjan 4 0 2 2 2 2-6
6 Luxemburg 4 0 1 3 1 2-12


Programma 22 maart

Luxemburg - Azerbeidzjan
Noord-Ierland - Rusland
Israël - Portugal


Groep H

Montenegro - San Marino 3-0
14' Delibasic 1-0
31' Delibasic 2-0
68' E. Zverotic 3-0

Stand

# land wedstrijden winst gelijk verlies punten doelsaldo
1 Montenegro 4 3 1 0 10 12-2
2 Engeland 4 2 2 0 8 12-2
3 Polen 3 1 2 0 5 5-3
4 Moldavië 4 1 1 2 4 2-7
5 Oekraïne 3 0 2 1 2 1-2
6 San Marino 4 0 0 4 0 0-16


Programma 22 maart

Polen - Oekraïne
San Marino - Engeland
Moldavië - Montenegro

Europese nederlaag volleyballers Tilburg

Voor de volleyballers van Tilburg STV is een plek in de derde van de Challange Cup ver weg. In eigen huis gingen de Tilburgers met 0-3 onderuit tegen het Tsjechische Dukla Liberec.

Anders dan de uitslag doet vermoeden waren er weldegelijk kansen voor Tilburg. In elke set kregen ze mogelijkheden deze naar zich toe te trekken, maar kwamen telkens net tekort. Met 23-25, 27-29 en 22-25 ging de overwinning naar de bezoekers. De return is volgende week woensdag in Tsjechië.

[Video] Magistrale Ibrahimovic leidt Zweden langs Engeland

Vanavond stonden er behalve de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland nog een hele rits een oefenwedstrijden op het programma. Hier een overzicht van de meest opvallende duels.

Zweden heeft het oefenduel tegen Engeland met 4-2 weten te winnen. Zlatan Ibrahimovic wast de onbewiste man van de wedstrijd met vier treffers. Hij opende de score na twintig minuten. Hij moest echter wel toezien hoe Engeland, dankzij doelpunten van Welbeck en Caulker, met een 1-2 stand ging rusten. Ibrahimovic stelde echter orde op zaken en wist in de 77e, 84e en 90e minuut zijn ploeg een 4-2 zege te bezorgen.

De 4-2 was een doelpunt om in te lijsten. Met een schitterende omhaal van ver buiten de zestien wist hij de bal in het Engelse doel te krijgen. Opvallend was dat Tobias Sana, die aan Ajax-trainer Frank de Boer om extra rust vroeg, een kwartier voor tijd inviel bij de Zweden.


Ibrahimovic scoort schitterend tegen Engeland (Bron: YouTube)

Roemenië, dat tijdens de WK-kwalificatie in dezelfde poule als Nederland zit, nam het in eigen huis op tegen België. De Rode Duivels kwamen via Benteke in de 23e minuut op voorsprong, maar tien minuten later kwamen de Roemenen via Maxim op gelijke hoogte. In de tweede helft kwam Roemenië op voorsprong door een benutte strafschop van Torje. In deze stand kwam geen verandering meer en daardoor gingen de Belgen met een 2-1 nederlaag naar huis.

Italië heeft de oefenwedstrijd tegen Frankrijk niet in winst weten om te zetten. De Italianen kwamen na ruim een half uur spelen via El Shaarawy nog wel op voorsprong, maar deze werd niet veel later door Valbuena ongedaan gemaakt. In het tweede bedrijf wist Gomis de 1-2 namens Frankrijk te scoren en deze stand bleef tot het eindsignaal op het scorebord staan.

Turkije, eveneens actief in dezelfde groep als Oranje, trof in eigen huis Denemarken. De Denen kwamen na ruim een uur spelen op voorsprong dankzij een benutte penalty van Bendtner. Turkije kwam echter niet veel later op gelijke hoogte door een treffer van Erdinc. Bij Denemarken maakte Viktor Fischer zijn debuut. Hij viel na ruim een uur spelen in. Christian Eriksen speelde de gehele partij.

Portugal heeft het oefenduel tegen Gabon niet in winst weten om te zetten. Gabon kwam na een half uur spelen op voorsprong door een benutte strafschop van Madinda. Drie minuten later bracht Pizzi met een penalty de stand weer gelijk. Na een uur spelen wist Lopes zijn land Portugal op voorsprong te zetten. Dit was echter niet genoeg, want twintig minuten kreeg Gabon opnieuw een strafschop. Poko wist dit buitenkansje te benutten.

Uitslagen oefenduels 14 november:

Land Land Uitslag
Zuid-Korea Australië 1-2
China Nieuw-Zeeland 1-1
Georgië Egypte 0-0
Rusland Verenigde Staten 2-2
Bulgarije Oekraïne 0-1
Tsjechië Slowakije 3-0
Saudi-Arabië Argentinië 0-0
Macedonië Slovenië 3-2
Cyprus Finland 0-3
Algrije Bosnië-Herzegovina 0-1
Tunesië Zwitserland 1-2
Zuid-Afrika Zambia 0-1
Andorra IJsland 0-2
Israel Wit-Rusland 1-2
Kaapverdië Ghana 0-1
Chili Servië 1-3
Marokko Togo 0-1
Roemenië België 2-1
Turkije Denemarken 1-1
Luxemburg Schotland 1-2
Oostenrijk Ivoorkust 0-3
Gabon Portugal 2-2
Nederland Duitsland 0-0
Hongarije Noorwegen 0-2
Zweden Engeland 4-2
Albanië Kameroen 0-0
Ierland Griekenland 0-1
Polen Uruguay 1-3
Italië Frankrijk 1-2

Uitslag Nederland - Duitsland

Vanavond stond in de Amsterdam ArenA de oefeninterland tussen Nederland en Duitsland op het programma. Het teleurstellende duel eindigde in 0-0. Voorafgaand werden Michael Reiziger, Edgar Davids, Ruud van Nistelrooy en Patrick Kluivert door KNVB-voorzitter Bert van Oostveen en Michael van Praag bedankt voor hun bewezen diensten voor het Nederlandse voetbal.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Duitsland. Marco Reus leek alleen op Vermeer af te stevenen, maar de doelman van Ajax greep sterk in en voorkwam daarmee dat de spits van Borussia Dortmund daadwerkelijk gevaarlijk werd. Het eerste kwartier ging vervolgens redelijk gelijk op. Beide ploegen tastten elkaar af en konden niet voor gevaar stichten.

Zowel Nederland als Duitsland kregen vervolgens wat kansjes. Een schot van Dirk Kuijt, na goed voorbereidend werk van Rafael van der Vaart en Ruben Schaken, werd eenvoudig gepareerd door Manuel Neuer en aan de andere kant van het veld werden pogingen van Mario Götze en Lucas Holtby geblokt door een alerte John Heitinga. Arjen Robben had na een half uur spelen de 1-0 op zijn schoen. Hij werd door Van der Vaart knap vrijgespeeld, omspeelde Neuer, maar wist de bal vanuit een lastige hoek niet in het doel te schieten.

Ook Duitsland kreeg vervolgens een grote mogelijkheid op de voorsprong. Een vrije trap werd volledig gemist door Vermeer, maar Hummels wist niet te profiteren van de fout van de Ajax-goalie. De Duitsers kregen ook in de slotfase van de eerste helft de beste kansen. Zes minuten voor tijd kreeg Reus een schietkans vanaf de zestien meter, maar het schot ging via de buitenkant van de paal naast het doel. In de slotminuut leek Duitsland alsnog op 0-1 te komen, maar het schot van Ilkan Gündoğan werd van de lijn gehaald door Heitinga.


Ibrahim Afellay in duel met Lars Bender (Foto: Pro Shots)

Bondscoach Louis van Gaal bracht na rust Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Eljero Elia binnen de lijnen. John Heitinga, Ricardo van Rhijn en Arjen Robben bleven achter in de kleedkamer. Duitsland werd acht minuten na rust voor het eerst weer gevaarlijk. Holtby wist Reus te bereiken in de zestien, maar de spits werd knap van de bal gezet door De Vrij. Na een klein uur spelen maakte Marco van Ginkel zijn debuut in Oranje ten koste van de geblesseerd geraakte Ibrahim Afellay.

Het begin van de tweede helft had hetzelfde beeld als het eerste kwartier van het eerste bedrijf; beide ploegen tastten elkaar af en wisten nauwelijks kansen te creëren. Dit leverde halverwege de tweede helft voorzichtig gefluit van het publiek op. Een kwartier voor tijd kwam het duel ineens tot leven na een mooie combinatie tussen Kuijt en Janmaat. Laatstgenoemde produceerde een schot, die met moeite werd gepareerd door Neuer. Ook Elia kreeg niet lang daarna aan goede schietkans, maar de vleugelaanvaller van Werder Bremen zag zijn schot langs de kruising vliegen.

Karakteristieken:

Nederland

0 - 0

Duitsland

 
 
Stadion:  Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 50.000
Arbiter: Proenca (Por)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v. Rhijn (Janmaat/46)
Heitinga (De Vrij/46)
Vlaar
Martins Indi
Afellay (Van Ginkel/59)
N. de Jong
v.d. Vaart (Emanuelson/72)
Schaken
Kuijt
Robben (Elia/46)
  Neuer
Höwedes
Mertesacker
Hummels
Lahm
Muller (Schurrle/84)
L. Bender (S.Bender/82)
Holtby (Neustädter/87)
Gündoğan
Götze (Podolski/72)
Reus (Draxler/90+1)

Rolling Stones brengen alsnog oude documentaire uit

De documentaire Charlie is My Darling, over de begindagen van de Rolling Stones, wordt opnieuw en met nieuwe beelden uitgebracht. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De beelden werden al in 1965 geschoten, vlak voordat de band internationaal doorbrak, en slechts in enkele bioscopen vertoond. Na de recente ontdekking van nieuw materiaal is besloten de film opnieuw te monteren en uit te brengen.

"Ik krijg nog steeds de rillingen als ik denk hoe het was om de nieuwe beelden met het geluid te zien", zegt filmmaker Robin Klein, een van de restaurateurs. "Het was alsof we een Picasso hadden gevonden op de zolder van oma."

Na het immense succes van de film A Hard Day's Night van The Beatles gaf de toenmalige manager van de Stones, Andrew Loog Oldham, opdracht aan regisseur Peter Whitehead om de band te filmen. Na een paar lukrake vertoningen verdween de film echter op een stoffige plank, om daarna fabelachtige proporties aan te nemen in de fantasie van talloze fans.

In de docume

EA GothenBurg wordt Ghost

EA heeft zijn Gothenburg studio officieel Ghost genoemd. De officiële website ging vandaag online en meldt dat 'we op zoek zijn naar het beste talent uit de industrie' en opende zestien posities voor artiesten, producenten en meer.

Eén van deze posities is een artiest voor voertuigen. Dit doet vermoeden dat deze studio aan een nieuwe Need for Speed-game werkt. De missie van Ghost luidt als volgt: "We proberen een team van developers van wereldklasse samenstellen, een buitengewone werkomgeving en de volgende grote AAA-game. De studio noemt zichzelf “een uniek voorstel in het maken van AAA-games. We zijn een beginnende studio met connecties naar giganten zoals Criterion en Dice. Zij garanderen dat we de mogelijkheden hebben en ze steunen onze creatieve en technische visies."

De site meldt dat EA Gothenburg gekozen heeft 'omdat er veel getalenteerde developers zijn in dat deel van Zweden en de zuidelijke gebieden'. De leider van de studio is Marcus Nilsson. Hij werkte voordien bij DICE.

 Ghost
Ghost

Expliciete naaktfoto's Helen Hunt uitgelekt

Of je erop zit te wachten is een tweede, maar op internet zijn beelden uitgelekt van een volledig naakte Helen Hunt. De actrice, die met haar 49 lentes al aardig richting GILF gaat, gunt ons een mooie blik op haar intiemste lichaamsdelen.

De beelden zijn afkomstig uit de film 'The Sessions', waarin een dertiger in een ijzeren long ligt en besluit een professional in te huren om hem van zijn knaapheid af te helpen. En daar wil de blondine hem graag bij helpen.

De actrice, wier borsten al wat beginnen te hangen en die zich ook wel eens mag bijscheren van onderen, ziet er toch nog wel vrij fapbaar uit. Altijd nog beter dan je schoonmoeder.

Benieuwd naar de foto's? Deze zijn hier te zien. Zwaar NSFW, uiteraard.

Verbeek onzeker over toekomst in Luik

Danny Verbeek weet niet of Standard Luik na dit seizoen met hem verder wil. Dit seizoen speelt hij op huurbasis bij NAC Breda. Verbeek maakte zonder morren de tijdelijke overstap naar de Bredanaren

"Bij NAC heb ik het naar mijn zin. Door een hamstringblessure ben ik nu pas helemaal fit en de laatste weken heb ik een basisplaats. Ik ben heel tevreden over mijn debuut in de Eredivisie", zegt hij tegen VoetbalPrimeur.

Of zijn goede spel automatisch leidt tot een toekomst in Luik weet hij nog niet. "Ik durf niet te zeggen of Standard mijn prestaties volgt. In het begin van het seizoen had ik nog contact met Ron Jans en de teammanager, maar ondertussen heb ik niks meer gehoord van Standard."

De Belgische club laat Verbeek daarmee voorlopig in het duister tasten. "Soms vraag ik me af wat Standard met mij van plan is. Natuurlijk is die onzekerheid een beetje vervelend, maar ik trek het me niet te hard aan. Ik presteer nu bij NAC, dat is het belangrijkste."

Het feit dat met Jans een trainer met dezelfde nationaliteit als hij is ontslagen, wil volgens de speler niet zeggen dat er voor hem geen toekomst meer ligt in België. "Het wordt moeilijk, maar ook zonder Jans wil én kan ik doorbreken bij Standard. Bij NAC blijven is geen optie. De club heeft niet voldoende financiële middelen om mij over te nemen van Standard."

Boyband One Direction kondigt 3D-film aan

One Direction gaat een eigen 3D-film maken. Dat kondigde leadzanger Niall Horan dinsdag aan na een concert dat de Britse boyband gaf op Rockefeller Plaza in New York. "We gaan onze eerste film maken en hij wordt 3D en hij verschijnt volgend jaar op 30 augustus", zei Horan tegen vijftienduizend uitzinnige fans, schrijft muziekzender MTV.

Hoe de film heet en waar deze over gaat, is nog onduidelijk. Het lijkt waarschijnlijk dat de film een verzameling wordt van concertregistraties en beelden van achter de schermen, op dezelfde leest geschoeid als Justin Bieber: All Around the World.

De vijf jongens scoorden onlangs hun eerste hit in Nederland, Live While We're Young. Deze eerste single van hun nieuwe album Take Me Home kwam binnen op nummer drie in de Single Top 100.

De band, naast Horan bestaande uit Louis Tomlinson, Liam Payne, Zayn Malik en Harry Styles, werd in 2010 derde in de Britse versie van het talentenjachtprogramma X Factor. Daarna bood jurylid Simon Cowell ze een platencontract aan.


Boyband One Direction kondigt 3D-film aan (Foto: Novum)

Chivas USA hoefde Chicharito niet

Javier 'Chicharito' Hernandez stond op het punt om Chivas Guadalajara te verlaten voor de Verenigde Staten. Chivas USA zat destijds echter niet te wachten op de spits. De huidige goaltjesdief van Manchester United mocht Guadalajara verlaten voor de Amerikaanse Major Soccer League.

Chivas USA bedankte echter voor de aanbieding. "Preki, hoofdtrainer op dat moment, vond hem niet goed genoeg. Ik denk dat dat een aardig foute inschatting is geweest", zegt Chivas Guadalajara-eigenaar Jorge Vergara tegen de pers.

Vergara verklaarde later dat Chivas Guadalajara Chicharito wilde verhuren aan de dochterclub uit de Verenigde Staten. Toen stond Manchester United echter op de stoep. In Engeland is de Mexicaan niet onomstreden, maar drukte hij dit seizoen al meerdere malen zijn stempel op de prestaties van de topclub.

Chicharito kan dit seizoen, ondanks zijn reserverol, indrukwekkende statistieken overleggen. In dertien wedstrijden vond hij al acht keer het net. Toch geeft trainer Sir Alex Ferguson voorlopig de voorkeur aan spitsenkoppel Wayne Rooney - Robin van Persie.

Egypte roept ambassadeur terug uit Israël

Egypte heeft woensdag zijn ambassadeur teruggeroepen uit Israël. Dat gebeurde nadat Israël de bevelhebber van de militaire tak van Hamas, Ahmed Jabari, had geliquideerd.

In een verklaring die werd voorgelezen op de Egyptische staatstelevisie staat dat de Egyptische president Mohammed Morsi de ambassadeur heeft teruggeroepen. Ook heeft hij de Arabische Liga gevraagd om een spoedoverleg in verband met de ontwikkelingen in de Gazastrook.

Morsi riep tevens op tot een onmiddelijk staakt-het-vuren. Enkele uren eerder veroordeelde de Moslimbroederschap, waar Morsi lid van is, de Israëlische aanval als een 'misdaad waar snel een Arabisch en internationaal antwoord op moet volgen om dit soort slachtpartijen in te dammen'.

De betrekkingen tussen Israël en Egypte zijn na de val van de Egyptische president Hosni Mubarak verslechterd.

Scribblenauts-hoed in Team Fortress 2

Warner Bros. Interactive en Valve hebben vandaag een samenwerking aangekondigd. Deze samenwerking staat in het teken van de aankomende release van Scribblenauts Unlimited. Spelers die Scribblenauts Unlimited pre-orderen via Steam ontvangen een gratis Roosterhoed na het betalen van de game.

De Roosterhoed van Maxwell komt in twee kleuren: rood en rose. De rose versie wordt normaal gedragen door Lily, de zus van Maxwell.

Scribblenauts Unlimited komt op 20 november uit voor pc, 3DS en Wii U.

TF2
TF2

                              

Joepie/Kut*, we gaan nooit meer dood!

Het klinkt mooi en is dichterbij dan we voor mogelijk achtten. Eeuwig leven, oftewel, je gaat nooit meer dood. Maar je schoonmoeder en je ex ook niet. Mochten we 21 december overleven, dan zit de kans erin dat we nooit meer de pijp uitgaan. Duitse wetenschappers hebben namelijk het gen voor eeuwig leven ontdekt.

Wetenschappers uit Kiel zijn erin geslaagd het gen te identificeren dat de menselijke veroudering beïnvloedt. De Duitsers hebben dit FoxO-gen gedoopt. En het leuke is: alle dieren en mensen op onze aardkloot dragen dit gen in zich.

De wetenschappers van de Christian-Albrechts-Universiteit en het Academisch Ziekenhuis Sleeswijk-Holstein deden de ontdekking toen ze de kleine zoetwaterpoliep hydra onderzochten. Het diertje is slechts een paar millimeter lang, woont in de lokale vijvers, meren en rivieren en is potentieel onsterfelijk.

Tot voor kort was het onbekend hoe de hydra zijn stamcellen fit houdt. De onderzoekers ontdekten echter een verband tussen de vergrijzing en het FoxO-gen. "Aangezien de actiefste FoxO-genen werden ontdekt in meer dan honderd jaar oude mensen, is het waarschijnlijk een belangrijke factor in de vergrijzing bij de mens", zo laat een woordvoerder weten. De wetenschappers hebben echter nog wel enige tijd nodig voor ze het gen volledig hebben uitgeplozen.

Scudamore in beeld als opvolger Ecclestone

Richard Scudamore lijkt in beeld te zijn om Formule 1-baas Bernie Ecclestone in de toekomst op te gaan volgen. De baas van de baas van de Engelse voetbalcompetitie Premier League zou klaargestoomd worden om de 82-jarige Ecclestone te vervangen mocht hij aftreden.

Dat moment zou sneller kunnen komen dan verwacht. Daarom heeft grootaandeelhouder CVC een lijstje met namen gemaakt. Niet alleen de leeftijd van Ecclestone speelt een rol, maar ook de omkopingszaak rond de inmiddels veroordeelde bankier Gerhard Gribkowsky kan Ecclestone nopen de handdoek in de ring te gooien.

P. Cannavaro: "Ik kijk niet meer naar Italië"

Paolo Cannavaro zal nooit meer uitkomen voor de Italiaanse nationale ploeg. De prestaties van zijn vaderland interesseren hem niets meer.

Cannavaro is al jaren een vaste waarde bij Napoli. Ondanks zijn goede prestaties kwam hij nooit in beeld bij bondscoach Cesare Prandelli. Ook eerdere bondscoaches zagen het nooit in hem zitten. Vandaar dat de centrale verdediger geen warme gevoelens meer heeft voor de Azzurri.

"Het maakt me niet eens meer iets uit dat ik al jaren over het hoofd wordt gezien", zegt Cannavaro tegen Radio Marte. "Om eerlijk te zijn kijk ik nooit meer naar wedstrijden van Italië. Al niet meer sinds mijn broer Fabio er is gestopt." De 31-jarige kwam tot dusver slechts één keer op het wedstrijdformulier van de Italianen voor. In 2007 mocht hij opdraven in een oefeninterland tegen Zuid-Afrika.

Bovennatuurlijke thriller Sanctuary in aantocht

Erg handig gekozen is de titel niet. Er is immers ook nog een serie met de naam Sanctuary, die de nieuwe film met dezelfde naam slechts op enige punten inhoudelijk raakt.

De bovennatuurlijke thriller Sanctuary gaat over een jonge vrouw die bezeten raakt door een machtige demon. Ze zoekt haar toevlucht in The Sanctuary, een geheime door het Vaticaan gerunde organisatie die bezetenen helpt en hen leert om met hun demonische krachten om te gaan en deze in te zetten tegen het kwaad. Okay, het lijkt dus te gaan om een soort The Exorcist meets Sanctuary (de serie) meets Spawn en Hellboy. Tot zover dus de originaliteit. We kijken met smart uit naar enkele Twilight achtige taferelen.

Om een indruk te geven van de demon...

Dochter Bon Jovi na overdosis heroïne herstellende

De dochter van rocker Jon Bon Jovi ligt in het ziekenhuis. De 19-jarige Stephanie Bongiovi werd opgenomen nadat ze een overdosis heroïne had genomen.

Volgens een politiewoordvoerder werd woensdag een ambulance naar het Hamilton College in New York gestuurd nadat er berichten waren binnengekomen over een vrouw die een overdosis heroïne had genomen in een studentenhuis. Stephanie en een 21-jarige man werden beiden opgepakt voor drugsbezit. Ze moeten zich later voor een rechter verantwoorden.

Israël klaar voor uitbreiding operatie in Gazastrook

Het Israëlische leger is klaar om de operatie tegen Hamas in de Gazastrook uit te breiden. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu woensdag gezegd. Volgens Netanyahu kan Israël niet tolereren dat er raketaanvallen op zijn burgers worden uitgevoerd.

De Palestijnen hebben na de liquidatie van Ahmed Jabari, de bevelhebber van de militaire tak van Hamas, door Israël gereageerd door raketten af te schieten. Volgens het Israëlische leger heeft het raketafweersysteem 'Iron Dome' dertien raketten onderschept. De raketten werden uit de lucht gehaald boven de stad Beersheba.

De Israëlische minister van defensie Ehud Barak zei dat de operatie in Gaza nog lang niet voorbij is. Luchtaanvallen hebben al grote schade aangericht en de opslagplaatsen waar Hamas langeafstandsraketten bewaart zijn grotendeels verwoest.

Lichte taakstraf voor actrice Taryn Manning

Taryn Manning moet een taakstraf van één dag vervullen omdat vorige maand ze haar visagiste sloeg en schopte. Als de actrice zich de komende zes maanden gedeisd houdt, wordt ze niet vervolgd. Dat meldt entertainmentzender E! woensdag.

De 34-jarige Manning, onder meer bekend van 8 Mile en Hustle and Flow, wordt zo licht gestraft omdat ze zich in het verleden altijd netjes heeft gedragen. Daarnaast wilde de visagiste, de 23-jarige Holly Hartman, geen aanklacht indienen tegen Manning.

Manning zou haar medewerkster vorige maand onder meer in haar gezicht hebben geslagen en op haar romp hebben geslagen en geschopt. Naar verluidt greep ze Hartman ook bij de nek.

Mensen blijven Black Ops 2 kopen

Mensen kunnen blijkbaar niet genoeg krijgen van shooter Call of Duty. De nieuwste telg in de reeks Black Ops 2 verkocht tijdens de middernacht-opening alleen al één miljoen keer. 'Maar dat is toch niet veel.', hoor ik jullie zeggen. Dit aantal is alleen bij de GameStop-winkelketen uit Amerika. Overige verkopen vallen daar nog niet onder.

GameStop-baas Tony Bartel verkondigde dit nieuws in een e-mailconversatie met Bloomberg. Analysten hebben een voorzichtige eerste berekening gemaakt en zij schatten dat de game tussen de zes en zeven miljoen keer is verkocht gedurende de eerste 24 uur wereldwijd. Dat is gelijkwaardig aan de 6,5 miljoen van voorloper Modern Warfare 3. Die game leverde Infinity Ward uiteindelijk binnen vijf dagen 775 miljoen dollar op; na zestien dagen stond de teller al op één miljard dollar.

Wat vinden jullie? Is Black Ops 2 gelijkwaardig aan Modern Warfare 3?

Waterpijp gevaarlijk voor gezondheid

Jarenlang waren er al vermoedens, maar het is nu dan eindelijk aangetoond: waterpijpen kunnen serieuze schade aanrichten. Dit bleek nadat een 28-jarige vrouw uit het Amerikaanse Bellingham haar vriend te lijf ging met een waterpijp na een nachtelijke ruzie .

De vrouw sloeg haar drie jaar oudere vriend meerdere malen op zijn hoofd met een glazen waterpijp. Bovendien rochelde ze hem onder. Dit schrijft de Bellingham Herald. De man belde na het handgemeen de politie, waarna zijn op hol geslagen kenau zich uit de voeten maakte.

De man had een snee in zijn kop, maar hoefde niet gehecht te worden. Zijn geluk was dat er geen scherpe uitstekende onderdelen aan de waterpijp zaten. Volgens de politie was het stel behoorlijk bezopen ten tijde van de ruzie. De pijp is meegenomen als bewijsmateriaal.

Wilders komt met motie van wantrouwen

Geert Wilders heeft tijdens het debat over de regeringsverklaring een motie van wantrouwen ingediend tegen het hele kabinet. De PVV-leider kwam woensdagavond met de motie op de proppen bij de hervatting van het debat. "Dit kabinet, deze premier moet weg. Vandaag nog."

Eerder op de dag riep Wilders al op tot het vertrek van 'sorry-premier' Mark Rutte (VVD), samen met de rest van het nieuwe kabinet. Wilders vindt dat Rutte al zijn verkiezingsbeloftes heeft gebroken. Het kabinet verdient het niet om het land te regeren, aldus de PVV'er.

Het kabinet 'pakt' volgens hem de burger, onder meer door de hypotheekrenteaftrek verder te beperken, met nivellering en met andere bezuinigingen en maatregelen uit het regeerakkoord. "Dit is het kabinet van de afbraak", zei hij. "Het zal geen dag de steun van de PVV krijgen. Naar huis moeten ze."

De Kamer stemt later op de avond over de motie, die naar verwachting weinig steun zal krijgen.

Schoonmakers woning stuiten op botten en schedels

Schoonmakers die woensdag in Doetinchem een woning opruimden waarvan de bewoners waren overleden zijn daarbij op oude menselijke botten en schedels gestuit. De politie denkt dat het om een verzameling gaat en laat forensische experts de beenderen onderzoeken.

De botten en schedels zaten in twee oude kisten die werden gevonden toen de woning werd leeggehaald. De schoonmakers die de vondst deden schakelden daarop de politie in. Vermoedelijk zaten de botten al tientallen jaren in de kisten.

Hoe oud de botten zijn is nog niet bekend. Het onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut moet daar uitsluitsel over geven.

Hans Breukhoven ontvlucht Nederland

Hans Breukhoven is naar Londen geëmigreerd. "Ik wil terug in de anonimiteit", zegt hij woensdag in RTL Boulevard. Breukhoven zegt klaar te zijn met alle media-aandacht voor zijn familie.

"Al die ellende van de afgelopen jaren: ik vind het genoeg", vertelt de oprichter van de Free Record Shop. De zaak rond de kluisroof in zijn Wassenaarse villa, die breed werd uitgemeten in de pers en waarvoor zijn dochter Constanza werd veroordeeld, was voor Breukhoven de druppel. "Die inbraak heeft me onvoorstelbaar veel pijn gedaan." Daarnaast heeft Evert Santegoeds volgens Breukhoven op een negatieve manier aandacht besteed aan de zaak.

De 66-jarige Breukhoven heeft zijn villa in Wassenaar verhuurd en een appartement gehuurd op 'het leukste plekje in Londen'. "Ik zeg niet dat ik nooit naar Nederland terugkom, misschien krijg ik wel heimwee", zegt hij. "Maar ik wil gewoon in de kroeg kunnen staan en biertjes drinken zonder dat er steeds iemand naar je toe komt."

Vermeer debuteert in Oranje, Huntelaar op de bank

Bondsoach Louis van Gaal heeft zijn basisopstelling bekendgemaakt voor de oefenwedstrijd tegen Duitsland. De wedstrijd wordt vanavond afgewerkt in de Amsterdam ArenA en begint om 20:30 uur.

De basisopstelling kent een aantal verrassingen. Kenneth Vermeer zal zijn debuut maken in het doel van Oranje ten koste van Tim Krul. Ricardo van Rhijn, John Heitinga, Ron Vlaar en Bruno Martins Indi vormen de verdediging.

Het middenveld zal bestaan uit Nigel de Jong, Rafael van der Vaart en Ibrahim Afellay. Gisteren leek het erop dat Marco van Ginkel op een basisplaats kon rekenen, maar Van Gaal geeft de voorkeur aan Afellay.

In de voorhoede is geen plaatsje ingeruimd voor Klaas-Jan Huntelaar. De spits van Schalke 04 begint op de bank. Dirk Kuijt start als diepe spits en wordt ondersteund door Ruben Schaken en Arjen Robben.

Genomineerden FIFA-doelpunt van het jaar bekend

De FIFA heeft de genomineerden bekend gemaakt voor het doelpunt van het jaar van 2012, de Puskás award. De lijst van tien doelpunten is samengesteld door een panel van experts en leden van de FIFA.

Onder de genomineerden zijn onder anderen Lionel Messi en Neymar, maar ook minder bekende spelers als Olivia Jimenez en Agyemang Badu. Volgens de lezers van het FOK!VBL-forum wordt er wel een goal gemist; die van Newcastle United-speler Papiss Cisse tegen Chelsea. Uiteraard heeft iedereen zijn eigen smaak, maar deze goal had zeker niet misstaan in dit rijtje.

Tot 29 november kan worden gestemd op één van de tien genomineerden. Daarna volgt er een nieuwe stemronde met de top drie van de eerste stemronde. De winnaar krijgt de award uitgereikt op het FIFA-gala van begin januari. Je kunt de goals bekijken en ook stemmen op de site van de FIFA.


De favoriet van de redacteur; Radamel Falcao (Bron: YouTube)

Verboden Hazes-boek komt er toch

Het boek dat Rachel Hazes, de weduwe van de volkszanger, vier jaar geleden wist tegen te houden wordt toch gepubliceerd. Weekblad Privé publiceert het in drie delen.

Rachel brak vier jaar geleden met haar ouders die letterlijk een boekje hadden opengedaan over Hazes en de relatie. Ze dreigde met rechtzaken en de uitgever gaf het toch niet uit. De relatie tussen Rachel en Hazes zelf is altijd omstreden geweest. Rachel kende de zanger al toen ze 12 was. Getuigen hebben haar op die leeftijd ook seks zien hebben met Hazes. Dat zou van haar uit zijn gegaan. Toen ze negentien was trouwden ze. Of Rachel stappen onderneemt tegen Privé is niet bekend.



Geniet hier van een mooie Rachel Hazes fotocompilatie.

Trainer Ferreira ontslagen bij Panathinaikos

Panathinaikos heeft besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe trainer. Jesualdo Ferreira is vanwege tegenvallende resultaten ontslagen door de Griekse topclub. Juan Ramón Rocha, trainer van de beloften, zal zijn taken voorlopig overnemen.

Na tien speeldagen in de Griekse competitie heeft Panathinaikos slechts dertien punten bij elkaar gesprokkeld. Daarmee staat de ploeg teleurstellend zesde en bedraagt de achterstand op aartsrivaal Olympiakos maar liefst vijftien punten.

Met twee punten uit vier duels staat Panathinaikos tevens in de Europa League op rand van uitschakeling.

Verdachte schietpartij kickboksgala vrijgelaten

Een van de vier verdachten die zijn opgepakt voor de fatale schietpartij zondagavond op een vechtsportgala in Zijtaart staat niet meer onder arrest. Het gaat om een 31-jarige man uit Veghel die in het ziekenhuis lag en daar werd bewaakt omdat hij was aangehouden. Hij blijft verdachte in de zaak, meldt de politie.

De andere verdachten van 26, 30 en 32 jaar moeten donderdag voor de rechter-commissaris verschijnen wegens hun mogelijke betrokkenheid bij het incident in de Brabantse plaats. Bij het kickboksgala kwam een 37-jarige man uit Veghel om het leven.

Volgens Omroep Brabant was het slachtoffer een kickbokspromotor en zou hij in zijn hoofd zijn geschoten. De 31-jarige man die woensdag is vrijgelaten, zou zijn broer zijn. De broer zou in zijn rug zijn geschoten.

Behalve de 31-jarige man raakte ook Ali D. gewond, eveneens verdachte in de zaak. De 30-jarige D. was dertien jaar geleden betrokken bij een schietpartij in roc De Leijgraaf in Veghel, waarbij hij vijf mensen verwondde. Voor deze eerwraakzaak kreeg D. vijf jaar cel.

Aanleiding voor de schietpartij tijdens het kickboksgala zou een vete zijn tussen een groep Marokkanen en een groep Turken in de Brabantse plaats. De politie liet eerder weten dat aan het schietincident een ruzie voorafging.

De politie, die dertig mensen op de zaak heeft gezet, is ondertussen op zoek naar een Mercedes waarvan de bestuurder de 32-jarige verdachte vlak na het incident een lift gaf. In de auto zouden een man van ongeveer 60 jaar en een ongeveer 16-jarige jongen hebben gezeten.

De politie vraagt toeschouwers van het evenement foto's en filmopnames van het gala op te sturen.

Jol gunt Grygera nieuwe kans bij Fulham

Zdenek Grygera staat weer op het trainingsveld. De Tsjech krijgt bij Fulham de kans om zich te bewijzen.

Grygera speelt sinds vorig seizoen bij de Londense club, maar raakte al na een vijf wedstrijden zwaargeblesseerd. De voormalige Ajax-verdediger liep een kruisbandblessure op en lag ruim een jaar uit de roulatie.

Inmiddels is de 32-jarige Grygera hersteld en krijgt hij van trainer Jol een nieuwe kans om zich te bewijzen. De Tsjech trainde deze week voor het eerst weer mee. Dat laat de Londense club weten via haar officiële clubwebsite.

Behalve voor Ajax speelde Grygera in het verleden voor FK Drnovice, Sparta Praag en Juventus.

Rodriguez wil nieuw puntenssysteem WorldTour

Joaquim Rodriguez vindt dat het WorldTour-klassement op de schop moet. De renner van Katusha wil een nieuwe puntentelling mede omdat hij hoorde dat Joost Posthuma geen nieuwe ploeg kon vinden en besloot te stoppen.

De Spanjaard, winnaar van de WorldTour van dit seizoen, vind het belachelijk dat renners geen ploeg kunnen vinden omdat ze niet genoeg punten, in dit geval rider value punten, meenemen naar hun nieuwe ploeg. "Ze moeten het aantal te behalen punten drie of vier keer zo groot moeten maken, zodat mannen die als dertigste eindigen ook nog wat kunnen pakken", aldus Rodriguez tegen Cyclingnews. "En als iemand wint, zouden zijn ploeggenoten ook punten moeten krijgen."

Op dit moment kunnen alleen de top tien in de klassiekers en de top twintig in een grote ronde punten scoren in de WorldTour, dat één van de variabelen is voor de rider-value punten. Mede op basis van die punten worden de WorldTour-licenties verdeeld.

Veel minder zwangere vrouwen roken

Het aantal vrouwen dat tijdens de hele zwangerschap rookt is de afgelopen jaren fors afgenomen. Dat meldt onderzoeksbureau TNO woensdag. In 2010 bleef 6,3 procent van alle zwangere vrouwen roken, een halvering ten opzichte van 2001. Wel roken laagopgeleide vrouwen naar verhouding twee keer zo vaak minstens vijf sigaretten per dag.

De verandering in het rookgedrag van zwangere vrouwen belooft volgens TNO een betere gezondheid van pasgeboren baby's in Nederland. Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, een te kleine of te vroeg geboren baby, aangeboren afwijkingen bij de baby, wiegendood, astma in de kinderleeftijd en een lager IQ.


Veel minder zwangere vrouwen roken (Foto: Novum)

Busquets sluit City-transfer niet uit

Sergio Busquets weigert om een overgang naar Manchester City naar het rijk der fabelen te verwijzen. De middenvelder leeft van dag tot dag. Busquets is een vaste waarde bij FC Barcelona, maar de Spaanse international weet niet of hij daar zijn hele carrière actief zal blijven.

Busquets benadrukt dat hij het naar zijn zin heeft bij de Catalaanse club, maar wil geen voorspellingen doen. Ook niet over een vertrek naar City, dat volgens diverse media interesse zou hebben in de middenvelder. "Ik weet niet of City heeft gesproken met de club of mijn zaakwaarnemer", laat Busquets weten aan diverse Spaanse media. "Momenteel weet ik net zo veel als jij. Ik leef in het heden en ben erg gelukkig. Ik hoop dat ik nog jaren door mag gaan bij Barcelona, maar niemand weet wat er in de toekomst zal gebeuren."

De defensieve middenvelder erkent ten slotte dat het vertrek van Josep Guardiola hem niet onberoerd heeft gelaten. "Ik zal Guardiola missen voor alles wat hij mij heeft gegeven." Barcelona staat momenteel aan kop in de Primera Division met 31 punten uit elf wedstrijden.

Hannah Hoekstra in eerste second screen-film APP

Hannah Hoekstra heeft de hoofdrol in de Nederlandse speelfilm APP. De thriller is de eerste bioscoopfilm waarbij gebruik wordt gemaakt van een zogenoemd second screen, waarbij aan de film gerelateerde informatie gelijktijdig op een tablet of smartphone verschijnt. Ook Robert de Hoog, Jeroen Spitzenberger, Matthijs van de Sande Bakhuyzen en Isis Cabolet zijn in de film te zien.

Via het tweede scherm volgt de kijker in de bioscoop een parallelle verhaallijn die op sleutelscènes van de film op het grote doek en het mobiele apparaat samenkomen. De kijker krijgt foto's, geluiden en extra filmscènes te zien die volledig synchroon lopen met de film en die volledig in het scenario zijn geïntegreerd.

APP is de eerste Nederlandse bioscoopfilm die gebruikmaakt van deze technologie. Op tv is second screen al veel meer ingeburgerd. "Het is een ambitieuze uitdaging om deze techniek te introduceren. De inhoud van onze film sluit naadloos aan bij deze primeur in de bioscoop", zegt coproducent Robin de Levita.

De film gaat over Anna Rijnders, de rol van Hoekstra, die zich helemaal afsluit in de wereld van apps en sociale media. Na een feest waarin ze te diep in het glaasje kijkt, ziet ze dat een onbekende een app op haar telefoon heeft gezet die alle informatie lijkt te hebben over haar situatie en die van haar vrienden. Als haar vrienden een voor een omkomen, snapt ze dat de app meer is dan een simpel handigheidje.

De opnames van APP zijn momenteel aan de gang onder regie van Bobby Boermans, die eerder korte films als Burning Passion en Broeders maakte. De film verschijnt in februari in de Nederlandse bioscoop.


Hannah Hoekstra in eerste second screen-film APP (Foto: Novum)

Directeur Van der Aat weg bij Ajax

Commercieel directeur Henri van der Aat vertrekt bij Ajax. Hij blijft formeel tot 1 januari 2013 in dienst bij de regerend landskampioen.

Van der Aat, eerder bondscoach van het Watersportverbond (KNWV) en oud-directeur van Rabobank Wielerploeg en marketingbureau Trefpunt, was sinds maart 2008 werkzaam bij de Amsterdamse club. "Het doet pijn de club te verlaten", aldus Van der Aat.

"Ik spreek de wens uit dat het nieuwe management de volledige steun van alle groeperingen krijgt", liet Van der Aat in een reactie weten. "Het waren roerige jaren waarin ik onder meer met vier verschillende president-commissarissen te maken heb gehad", vervolgt hij.

De raad van commissarrissen van Ajax verwacht binnen een week meer informatie te kunnen geven over de nieuwe invulling van de directie. Vorige week werd al bekend dat de RvC een functie in de clubleiding willen toekennen aan oud-keeper Edwin van der Sar en de Amsterdamse zakenman Michael Kinsbergen.

Afgezien van de scheidende Van der Aat bestaat de huidige directie op dit moment nog uit Jeroen Slop (financieel) en oud-aanvaller Marc Overmars (voetbalzaken).

Gratis met de tram naar huis!

Voor de liefhebbers van trams: op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord was vandaag een tramstel af te halen. Gratis en voor niets!

Het tramstel, eigendom van stichting Trammeland, moest verdwijnen om ruimte te maken voor een vlakbij gelegen pand. Graag ziet de huidige eigenaar dat de tram 'onder de mensen' blijft. Nicoline Vink, medewerker van de stichting, laat tegenover AT5 weten, "We gebruiken de stellen onder meer als atelier of kantoor, maar ze worden ook veel gebruikt bij evenementen. Het zou leuk zijn als de nieuwe eigenaar de tram weer op een publieke plek gaat gebruiken."

Lastig was het wel, want de tram moest vóór het weekend weg zijn, en het is een klein speeltje, "Gelukkig worden we wel gebeld', stelt Vink, 'maar de tram is natuurlijk groot en zwaar en dus niet zo maar mee te nemen. Een idee zou zijn om het onderstel, dat erg zwaar is, achter te laten en alleen de cabine te hergebruiken." Inmiddels heeft zich volgens de Amsterdamse nieuwszender iemand voor de tram gemeld. Wie dat is is nog niet bekend.

Prijs voor Wii U is 'phenomenal'

Volgens de vice-president of Sales van Nintendo Amerika Scott Moffitt is de prijs die gamers moeten betalen een hele degelijke prijs. Een goed voorbeeld hiervan zijn de preorders voor de Wii U Deluxe set, aldus Moffitt. Fans van de console hoeven zich geen zorgen te maken, er zijn namelijk genoeg consoles in voorraad voor iedereen. 

“All I can say is that the response has been phenomenal and we’re getting, especially in the higher priced deluxe set, that one’s selling out incredibly quickly. That seems to indicate that the pricing’s in a good spot and the proof is in the consumer response. 

Certainly we’ve seen brisk pre-sales and that the phone calls have been coming into our headquarters for quite a while now asking for more and so we do expect high demand. But I can tell you this – on opening week we will have more systems on hand for the Wii U than we did for the launch of Wii. And, second, our replenishments will be more frequent this holiday time than during the Wii launch.”

De Wii U moet deze maand uitkomen en zal een kleine 350 euro gaan kosten. Hebben jullie al een console in de preorder staan?

Channing Tatum gekroond tot meest sexy man

Channing Tatum is uitgeroepen tot meest sexy man ter wereld. De acteur, onder meer bekend van 21 Jump Street en Magic Mike, kreeg de titel van het Amerikaanse blad People.

"Mijn eerste gedachte was: jullie houden me voor de gek", reageert de 32-jarige Tatum, die in 2009 trouwde met actrice Jenna Dewan. "Ik heb het Jenna pas verteld nadat we in bad onze honden hadden gewassen, die vies waren. Nu noemt ze me de 'sexiest man alive'", vervolgt de acteur. "En geef haar maar eens ongelijk."

Tatum, die enkele jaren geleden zijn edele delen verbrandde tijdens opnamen voor The Eagle, zegt inmiddels klaar te zijn voor een gezin. "Ik ben er klaar voor en zij volgens mij ook. Het eerste getal dat in me opkomt is drie, maar als we met één gezond kind kunnen beginnen, zien we daarna wel verder."

Charly Luske spreekt stem Dracula in

Charly Luske is als Dracula te horen in de animatiefilm Hotel Transsylvanië: Hotel Vol Monsters. Ook Ferry Doedens en Liza Sips verzorgen stemrollen in de Nederlandse versie van de Amerikaanse film.

Dracula runt in de film een vijfsterrenhotel dat volgepakt zit met monsters. Doedens spreekt de stem in van Jonathan, de enige menselijke gast van het hotel. Sips is te horen als Mavis, de dochter van Dracula die haar 118e verjaardag groots en meeslepend wil vieren.

In de originele versie is Adam Sandler te horen als Dracula, Andy Samberg als Jonathan en Selena Gomez als Mavis. Hotel Transsylvanië: Hotel Vol Monsters draait vanaf 19 december in de Nederlandse bioscopen.


Charly Luske spreekt stem Dracula in (Foto: Novum)

Cameron Diaz neemt wraak in komedie

Cameron Diaz gaat de hoofdrol spelen in de wraakkomedie The Other Woman. Kristen Wiig is nog in onderhandeling voor een rol in de film, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

In The Other Woman speelt de 40-jarige Diaz een vrouw die ontdekt dat haar vriendje getrouwd is. Ze ontmoet de vrouw om wraak te kunnen nemen op de man. Voor welke rol Wiig, bekend van haar rol in Bridesmaids, in beeld is, is onbekend. The Other Woman wordt vergeleken met de komedie The First Wives club, maar dan met jongere hoofdrolspeelsters.

Het scenario is geschreven door Melissa Stack, maar voor de regie is nog geen naam bekend. Diaz was dit jaar te zien in de komedie What to Expect When You're Expecting. Begin volgend jaar de komedie Gambit uit, die is geschreven door de Coen-brothers en waarin Diaz te zien is naast Colin Firth.


Cameron Diaz neemt wraak in komedie (Foto: Novum)

Groningse hiv-zaak derde keer voor rechter

De Groningse hiv-zaak wordt donderdag voor de derde keer inhoudelijk behandeld. Deze keer buigt het gerechtshof in Arnhem zich over de zaak, nadat eerder de rechtbank in Groningen en het hof in Leeuwarden forse celstraffen aan de drie verdachten hadden uitgedeeld. Tenzij zich bijzonderheden voordoen wordt de zaak in één dag behandeld.

De affaire kwam aan het licht toen mannen uit Groningen in 2006 bij de politie meldden dat ze bij een seksfeest waren bedwelmd en besmet. Drie mannen worden ervan verdacht homoseksuele mannen te hebben misbruikt en met hiv-besmet bloed te hebben geïnjecteerd. De slachtoffers werden tussen 2004 en 2006 benaderd via chatboxen, maar soms ook van straat geplukt.

De rechtbank in Groningen veroordeelde de 54-jarige Peter M. uit Scharmer vier jaar geleden tot negen jaar cel. Het OM had toen vijftien jaar cel geëist. De 39-jarige Hans J. uit Baarn kreeg vijf jaar cel. Een derde verdachte, Wim D., kreeg anderhalf jaar cel. De rechtbank oordeelde dat de besmetting in de meeste gevallen niet kon worden toegeschreven aan de verdachten.

Het hof in Leeuwarden oordeelde dat de besmettingen wel door de verdachten waren veroorzaakt en legde in januari 2010 in twee gevallen hogere straffen op. M. kreeg conform de eis van justitie twaalf jaar gevangenisstraf en J. negen jaar, twee jaar meer dan geëist. Wim D. kreeg acht maanden cel, terwijl vier jaar was geëist.

M. en J. gingen in cassatie tegen de uitspraak van het hof. In maart bepaalde de Hoge Raad dat de rechtszaak over moet worden gedaan, omdat niet vaststaat dat de slachtoffers besmet zijn geraakt door de injecties.

Op de feesten hadden mannen onbeschermde seks met elkaar. In totaal zijn vier mannen geïnjecteerd met besmet bloed van een van de verdachten. Alle vier zijn ook besmet geraakt met hiv.

Het motief van de verdachten is nog altijd in nevelen gehuld. Hans J. heeft verklaard dat Peter M., die een 'voortrekkersrol' vervulde, een fascinatie voor hiv-besmetting had.

Hoed en stok Charlie Chaplin onder de hamer

Twee van Charlie Chaplins beroemde hoeden en stokken worden geveild in Los Angeles. Dit weekeinde kan worden geboden op de accessoires van het beroemde zwerverpersonage van de Engelse filmkomiek, maakte veilinghuis Bonhams bekend.

De hoed en stok brengen naar verwachting tussen de veertig- en zestigduizend dollar op. Chaplin speelde de zwerver in talloze films tussen 1914 en 1936. Naast de bamboestok en het bolhoedje bestond zijn outfit uit een te strakke jas en te grote pofbroek.

Naast de hoed en stok van Chaplin gaan ook een saxofoon van Charlie Parker, een brief van John Lennon en een fotoarchief van Marilyn Monroe onder de hamer.


Hoed en stok Charlie Chaplin onder de hamer (Foto: Novum)

5% gedetineerden Marokkaans

Vijf procent van de mensen die tussen 2011 en september van dit jaar in de gevangenis terechtkwamen heeft de Marokkaanse nationaliteit. Van deze groep heeft een derde ook een Nederlands paspoort. Dat laat staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) de Tweede Kamer weten.

De PVV had er bij het kabinet op aangedrongen om Marokkaanse gedetineerden hun straf in Marokko te laten uitzitten. Dit kan alleen als veroordeelden hier zelf mee instemmen, antwoordt Teeven. Ook moet het gaan om gedetineerden die geen Nederlands paspoort hebben.

De Force is sterk voor Angry Birds

Het puzzelspel Angry Birds: Stars Wars voor de iPad en iPhone valt goed in de smaak bij de bezitters van deze apparaten. Voor beide iOS-systemen is deze nieuwe Angry Birds het meest verkochte spel van de afgelopen week. Dat blijkt woensdag uit de verkooptoptien van Apple. Het puzzelspel is sinds vorige week verkrijgbaar.

De game kost tachtig cent. De Path of the Jedi-uitbreiding voor Angry Birds: Star Wars biedt extra puzzels en kan voor 1,60 euro gedownload worden.

De komst van de nieuwe Angry Birds heeft Bad Piggies teruggedrongen. Ondertussen verkopen het racespel Need for Speed: Most Wanted en vooral het voetbalspel FIFA 13 nog steeds goed.

Top tien verkochte iPhone-apps van week 45:
01. WhatsApp Messenger
02. Angry Birds Star Wars
03. Bad Piggies
04. Mijn Kalender
05. TurboScan
06. Sleep Cycle
07. Muziek Download Pro
08. FIFA 13
09. GPS Navigatie 2
10. Emoji

Top tien verkochte iPad-apps van week 45:
01. Angry Birds: Star Wars HD
02. De Club van Sinterklaas
03. Need for Speed: Most Wanted
04. FIFA 13
05. Pages
06. Bad Piggies HD
07. Angry Birds Star Wars
08. Minecraft: Pocket Edition
09. Mijn Kalender
10. Speel met Dora


De Force is sterk voor Angry Birds

Peuter gevonden in Utrechtse wietkwekerij

In een wietkwekerij in een woning in Utrecht is woensdagochtend een 3-jarig kind aangetroffen. Het kind is aan jeugdzorg overgedragen, meldt de politie woensdag. Twee vrouwen en vier mannen zijn aangehouden.

Rechercheurs hielden de woning aan de Edisonstraat in de vroege ochtend in de gaten. Een bestelbus arriveerde en later stopte er ook een auto. Rond 05.00 uur verschenen verschillende mensen met zakken die in de bestelwagen werden gelegd. De bestelauto wilde vertrekken, maar de politie zette de wagen aan de kant.

In de wagen werden zakken vol vers geknipte wiet gevonden, meldt de politie. Vervolgens vond een inval in de woning plaats. Daar werden meer dan 330 wietplanten aangetroffen.

Drie van de opgepakte mannen komen uit Bulgarije en zijn 24, 32 en 42 jaar. Ook werden twee Bulgaarse vrouwen van 22 en 32 jaar opgepakt. Verder werd een 41-jarige Nederlander in de boeien geslagen. Alle verdachten zitten nog vast. De nationaliteit van het kind is niet bekendgemaakt.

Ruim vijf kilo heroïne in Haagse woning

De politie heeft zaterdag een pakket met ruim 5,5 kilo heroïne gevonden in een woning in Den Haag. De harddrugs hebben volgens de politie een waarde van ongeveer een ton. De twee bewoners zijn aangehouden.

Agenten hadden een melding gekregen dat in een woning in de Hulshorststraat een flinke hoeveelheid harddrugs zou liggen. Ze troffen zaterdag een 29-jarige bewoonster aan, de mannelijke bewoner was niet thuis. Bij doorzoeking vonden de politiemensen in eerste instantie een klein pakketje met harddrugs. Bij een grondiger onderzoek stuitten ze op de grote partij heroïne.

De vrouw werd aanvankelijk als getuige gehoord, maar zondag bleek dat zij ook als verdachte kon worden aangemerkt, waarop ze direct werd aangehouden. De vrouw had haar koffers klaarstaan om naar het buitenland te vertrekken.

De 38-jarige mannelijke bewoner meldde zich maandag op het politiebureau. Ook hij is aangehouden. Beide verdachten worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.


Ruim vijf kilo heroïne in Haagse woning (Foto: Novum)

Chris Tucker ziet remake Intouchables wel zitten

Chris Tucker hoopt de hoofdrol te kunnen bemachtigen in de Amerikaanse remake van de Franse hit Intouchables. "Ik heb de film gezien en heb al met de producenten gepraat", zegt de acteur in gesprek met de Amerikaanse filmsite blackfilm.com. "Ik hoop dat er iets uit komt, want ik vond de film echt goed."

De remake van het Franse komische drama is nog in ontwikkeling. Voor de hoofdrol wordt Colin Firth genoemd en Paul Feig, bekend van de komedie Bridesmaids, zou de regie op zich nemen. De 41-jarige Chris Tucker is bekend van de Rush Hour-films en is dit jaar nog te zien in de komedie Silver Linings Playbook.

De film gaat over een miljonair, oorspronkelijk gespeeld door François Cluzet, die van top tot teen verlamd is. Hij heeft 24 uur per dag verzorging nodig en neemt onverwacht een onervaren Senegalees, een rol van Omar Sy, aan als verpleger. Hij is aangetrokken tot de nonchalante houding van de jongen en het feit dat hij hem niet als patiënt behandelt.

Intouchables heeft dit jaar de bioscopen in Europa veroverd. In Nederland wist de film meer dan een miljoen bioscoopbezoekers te trekken. Intouchables is de Franse inzending voor de Oscars. Eerder dit jaar werd bekend dat de Amerikaanse producent Harvey Weinstein werkt aan de Amerikaanse remake.


Chris Tucker ziet remake Intouchables wel zitten (Foto: Novum)

Kramer in actie op ploegenachtervolging

Sven Kramer is fit genoeg om zaterdag tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen mee te doen aan de ploegenachtervolging. De 26-jarige schaatser van TVM is aangewezen door de selectiecommissie van de KNSB. Ook ploeggenoot Jan Blokhuijsen en Koen Verweij van Team Jan van Veen komen in actie.

Kramer werd vorige week vrijdag in Thialf Nederlands kampioen op de 5000 meter, maar liet de andere afstanden schieten vanwege rugproblemen. Blokhuijsen eindigde op de 5000 meter als tweede, terwijl hij op de 10.000 meter derde werd. Verweij was de snelste op de 1500 meter, maar werd gediskwalificeerd vanwege een foute wissel. Hij kreeg evenwel een aanwijsplek van de schaatsbond, waardoor hij alsnog kan starten.

Bij de vrouwen rijden Marrit Leenstra, Ireen Wüst en Diane Valkenburg zondag de ploegenachtervolging. Zij pakten respectievelijk de Nederlandse titel op de 1000, 1500 en 3000 meter.

Christijn Groeneveld, Jorrit Bergsma en Arjan Stroetinga werden geselecteerd voor de massastart. Bij de vrouwen zijn Mariska Huisman, Marije Joling en Jorien ter Mors de gelukkigen.

'Toegang tot anticonceptie is mensenrecht'

Toegang tot anticonceptie is een universeel mensenrecht dat de levens van vrouwen en kinderen in arme landen drastisch zou kunnen verbeteren. Dat staat in het jaarlijkse rapport van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.

Het is voor het eerst dat het Bevolkingsfonds gezinsplanning expliciet omschrijft als een mensenrecht. Wettelijke, culturele en financiële barrières die toegang tot anticonceptie en andere vormen van gezinsplanning frustreren, druisen wat het Bevolkingsfonds betreft in tegen de rechten van vrouwen.

Als er jaarlijks ruim 3,2 miljard euro extra aan gezinsplanning zou worden uitgegeven, zou dat de kosten van gezondheidszorg voor vrouwen en kinderen in arme landen jaarlijks met zo'n negen miljard euro doen afnemen, aldus het Bevolkingsfonds.

Abortus valt niet onder de vormen van gezinsplanning waar het Bevolkingsfonds in zijn rapport naar verwijst.

Tweede GTA V-trailer hier te bekijken

Rockstar heeft zojuist de tweede trailer online gezet van Grand Theft Auto V. De game die mid 2013 moet uitkomen voor PlayStation 3 en Xbox wordt al enkele weken flink gepromoot door Rockstar. We zagen onder andere een hele reeks screenshots voorbij komen en aankondigingen van onderstaande trailer.

Vorige week kregen we al meer nieuws van Rockstar over de inhoud van GTA V; we spelen dit keer met drie verschillende hoofdpersonages die ieder een eigen verhaallijn hebben. Deze verhaallijn zal gedurende het spel gaan kruisen met elkaar. Daarnaast mogen we een bizar grote map verwachten door het spel, de totale oppervlakte van Lost Santos en omstreken moet groter moet zijn dan die van GTA San Andreas,GTA IV en Red Dead Redemption bij elkaar. Wij kunnen in ieder geval niet wachten.

Carice durft nog niet aan première te denken

De première van Alles Is Familie staat voor de deur, maar Carice van Houten denkt er liever nog niet aan. "Ik leef echt dag voor dag", zegt de actrice voor de camera van Novum Nieuws. "Ik kijk echt niet een week vooruit, dan word ik zenuwachtig."

De komedie Alles Is Familie is het vervolg op Alles Is Liefde uit 2007. Het scenario is weer geschreven door Kim van Kooten en Joram Lürsen nam wederom de regie op zich. Maandag gaat de film in première. "Het is een kwestie van een jurk aantrekken en gaan met die banaan, want de film is al af dus daar kan ik niet zoveel meer aan doen."

De jurk voor maandag ligt al klaar. "Dit keer heb ik het wel redelijk vroeg geregeld." De actrice heeft een stilist en dat wil nog wel eens helpen. "Dat is soms wel het geheim, maar het ligt ook aan mijn eigen beschikbaarheid om dingen door te passen."

Alles Is Familie is net als de eerste film een raamvertelling. Van Houten speelt een therapeute die getrouwd is met een succesvolle muziekproducent, een rol van Thijs Römer. Om zijn familie draait de film. De relatie van zijn ouders is niet meer wat het geweest is, zijn zwager rouwt nog om zijn overleden zus en met het liefdesleven van zijn broer wil het ook niet vlotten.

Van Houten vindt het prettig de rode loper te kunnen delen met haar collega-acteurs. "Ik denk wel dat dat fijn is, dat ik geen hoofdrol heb en iedereen een soort even grote rol heeft. Het is echt een ensemblefilm en ik ben er trots op."


Carice durft nog niet aan première te denken (Foto: Novum)

Smokkelaar slikt 220 diamanten in

De politie in Zuid-Afrika heeft dinsdagnacht een 25-jarige man aangehouden die 220 geslepen diamanten had ingeslikt in een poging ze het land uit te smokkelen. De man werd bij een veiligheidscontrole op de luchthaven van Johannesburg gesnapt.

Volgens de politie werden de diamanten ontdekt toen er een röntgenscan werd gemaakt van het lichaam van de smokkelaar. De diamanten, met een waarde van bijna twee miljoen dollar, werden later in beslag genomen.

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten denken dat de man lid is van een smokkelaarsbende. In maart werd een man aangehouden die op dezelfde manier poogde diamanten het land uit te krijgen. De man die dinsdagnacht werd aangehouden was op weg naar Dubai.

Restschuld wordt tien jaar aftrekbaar

De hypotheekrente op restschulden moet tien jaar aftrekbaar zijn. VVD en PvdA dienen donderdag een voorstel in dat dat regelt, bleek woensdag.

In het regeerakkoord staat nog dat de aftrekbaarheid van restschuld vijf jaar mogelijk moet zijn. De maatregel is bedoeld om huiseigenaren tegemoet te komen als ze na het verkopen van hun woning met een schuld blijven zitten.

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) stuurden vorige week hun eerste plannen daarover naar de Tweede Kamer, maar voor veel huishoudens zou vijf jaar te kort zijn om hun restschuld te kunnen wegwerken. Onder meer het CDA had voorgesteld de periode waarin de rente over de schuld mag worden afgetrokken te verlengen.

"Rente op restwaarde bij verkoop van huis met verlies blijft langer aftrekbaar", twitterde Neppérus woensdag. "Goed voor woningmarkt." Het Kamerlid juicht verder de beslissing van Blok toe dat de starterslening voor mensen die voor het eerst een huis gaan kopen voorlopig blijft bestaan.

Blok besloot daarnaast om de aftrekbaarheid van de restschuld met terugwerkende kracht te laten ingaan vanaf de presentatie van het regeerakkoord op 29 oktober.

Prins Bernhard wilde SS'ers doodschieten

Prins Bernhard heeft in de Tweede Wereldoorlog aan de Prinses Irene Brigade het bevel gegeven om tweehonderd Nederlandse SS'ers zonder vorm van proces te executeren. Dit blijkt uit een recent opgedoken dagboek van Kolonel P.L.G. Doorman, dat vanavond te zien is in EenVandaag.

De 200 Nederlandse SS'ers waren in september 1944 gevangen genomen door Amerikaanse troepen en zaten vast in het Belgische Hasselt. Prins Bernhard, sinds 3 september 1944 actief als bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten, liet op 10 september dat jaar weten de SS'ers te willen laten overdragen aan de Prinses Irene Brigade, die op dat moment met de gealleerden meevocht in België. Dit alles met de bedoeling om de SS'ers de kogel te geven.

Kolonel De Ruyter van Stevenick van de Brigade weigerde echter de opdracht uit te voeren. 'We mogen met z'n allen van geluk spreken dat het niet gedaan is. Gewoon zonder proces 200 mensen neerschieten, dat kan natuurlijk niet, zelfs niet in tijden van oorlog', zo verklaart oud NIOD-onderzoeker en Bernhard-kenner Gerard Aalders vanavond in EenVandaag.

De tweehonderd SS'ers zijn uiteindelijk naar Amerika getransporteerd als krijgsgevangenen. Kolonel Doorman, wiens dagboek deze zaak onthulde, was tijdens de oorlog Chef van de Staf van de Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten. De Prinses Irene Brigade was een brigade van Nederlandse troepen die in mei 1940 konden ontkomen, van Engelandvaarders, en van Nederlanders in het buitenland die bij de brigade hun dienstplicht vervulden of vrijwillig meevochten bij de brigade.

Rutte: Brussel enthousiast over regeerakkoord

In Brussel is het regeerakkoord met daarin forse bezuinigingen met instemming ontvangen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Volgens Rutte heeft eurocommissaris Olli Rehn die is belast met begrotingsdiscipline 'zeer enthousiast' gereageerd op de plannen. Volgens de Europese Commissie hebben de coalitiepartijen VVD en PvdA een 'indrukwekkend pakket' met 'stevige hervormingen' in elkaar gezet, zei de premier. "Het eerste assessment uit Brussel is positief".

CDA en D66 plaatsten vraagtekens bij de financiële degelijkheid van het pakket. Zo hebben de coalitiepartijen niet afgesproken dat zij gaan ingrijpen als de overheidsfinanciën onverhoopt uit het gareel lopen. In de gedoogcoalitie waren wel zulke afspraken gemaakt, wat uiteindelijk leidde tot de val van het eerste kabinet-Rutte omdat gedoogpartner Geert Wilders (PVV) niet akkoord ging met extra bezuinigingen.

Alexander Pechtold (D66) kon zich 'niet aan de indruk onttrekken' dat de samenwerking met de PvdA ertoe heeft geleid dat de financiële teugels wat worden gevierd. Voorafgaand aan de verkiezingen nam Diederik Samsom (PvdA) het nog niet zo nauw met de strenge Brusselse eisen, omdat dit schadelijk zou zijn voor de economie.

Rutte antwoordde dat dergelijke afspraken inderdaad niet zijn gemaakt, maar dat de begrotingseisen van Brussel nog wel steeds belangrijk zijn. Die norm bepaalt onder meer dat het begrotingstekort niet boven de drie procent mag uitkomen. Samen met het begrotingsbeleid geeft dit 'een heel scherp kompas om op te kunnen varen'.

De zorgen van Pechtold zijn daarom volgens de premier onterecht. "Pechtold zoekt iets wat er niet is", zei Rutte. "Het enige verschil tussen Dijsselbloem en De Jager is dat de heer Dijsselbloem een stuk dunner is." Bovendien zijn de coalitiepartijen gecommiteerd om zich te houden aan de gemaakte afspraken. Het kabinet voert 'gewoon een strak begrotingsbeleid', aldus Rutte.

Sybrand van Haersma Buma (CDA) vroeg of Rutte kon uitsluiten dat de komende kabinetsperiode extra moet worden gesneden. De premier antwoordde dat het besluit om zestien miljard te bezuinigen is gebaseerd op onafhankelijk advies van de zogeheten Studiegroep Begrotingsruimte. Daarmee verwacht het kabinet te voldoen aan alle begrotingseisen.

Droge sinterklaasintocht verwacht in Roermond

De landelijke intocht van Sinterklaas verloopt zaterdag in Roermond waarschijnlijk droog. Een depressie dreigt roet in het eten te gooien, maar zoals het er nu naar uitziet valt pas tegen de avond neerslag in de Limburgse plaats. Dat voorspelt weeronline.nl woensdag.

De komende dagen is het vooral mistig. In het weekend slaat het weer echter om door een lagedrukgebied. De zuidenwind wordt ingeruild voor een aanlandige variant die vochtige lucht aanvoert. Zaterdagochtend is er nog weinig bewolking, maar lokaal kan het nog wel mistig zijn.

In de middag komen echter vanuit het westen wolken voor de zon. In de loop van de middag zorgt dat voor neerslag, die waarschijnlijk pas aan het einde van de middag in Roermond voor nattigheid zorgt.

Robert Downey Jr. wil Jack Nicholson als vader

Robert Downey Jr. hoopt Jack Nicholson te kunnen strikken om zijn vader te spelen. Downey Jr. produceert The Judge waarin hij zelf de hoofdrol heeft, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

In The Judge speelt de 47-jarige Downey Jr. een succesvolle advocaat die naar zijn geboorteplaats terugkeert voor de begrafenis van zijn moeder. Daar ontdekt hij dat zijn vader, die de rechter van het stadje is, verdacht wordt van de moord op zijn moeder.

De 75-jarige Nicholson staat bekend om zijn kieskeurigheid wat betreft filmrollen. Hij was voor het laatst te zien in 2010 in de komedie How Do You Know en daarvoor in de komedie The Bucket List uit 2007.

Downey produceert The Judge en zou deze week met Nicholson om de tafel gaan zitten. Hij heeft onlangs de opnamen voor Iron Man 3 afgerond en zijn handen vrij om zich op de zwarte komedie te richten. David Dobkin, bekend van Wedding Crashers, is de regisseur.


Robert Downey Jr. wil Jack Nicholson als vader (Foto: Novum)

[WK 2014] Japan bijna zeker van kwalificatie

Japan heeft vandaag goede zaken gedaan in de kwalificatie voor het WK voetbal in Brazilië in 2014. Het land won in Oman met 2-1 en staat daardoor na vijf wedstrijden ruim aan kop in de groep met 13 punten. Australië, Irak en Oman hebben acht punten minder.

Japan kwam al vroeg op voorsprong via Hiroshi Kiyotake. Oman kwam een kwartier voor tijd op gelijke hoogte door Ahmed Kano. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd bezorgde Shinji Okazaki Japan de overwinning door een counter succesvol af te maken. Oud-VVV'ers Keisuke Honda en Maya Yoshida stonden bij Japan in de basis. Vitesse-spits Mike Havenaar bleef 90 minuten op de bank.

Irak won met 1-0 van van Jordanië. Hammadi Ahmed trof het doel vier minuten voor het einde van de wedstrijd. Maart volgend jaar gaat de kwalificatie verder.  Australië speelt  tegen Oman en Japan kan zich in Jordanië gaan kwalificeren als ze daar winnen. 

Dagbesteding blijft ook in 2014

Ouderen, gehandicapten en mensen met een verstandelijke beperking kunnen ook in 2014 dagbesteding krijgen. Het kabinet maakt binnen enkele maanden duidelijk hoe dat wordt geregeld. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag toegezegd in het Kamerdebat over de regeringsverklaring.

Verschillende oppositiepartijen maken zich grote zorgen over de dagbesteding. In 2015 worden de gemeenten er verantwoordelijk voor, omdat die betere voorzieningen kunnen leveren. Gemeenten krijgen daarvoor 75 procent van het huidige budget.

Na volgend jaar verdwijnt echter al het recht op dagbesteding, waardoor onduidelijk is wat er in dat jaar gebeurt met mensen die dagopvang nodig hebben. "Je kunt maar beter zorgen dat je in 2014 niet gaat dementeren", zei SP-leider Emile Roemer.

Volgens Rutte verandert er niets voor mensen die al dagbesteding krijgen. Wat er in dat jaar gebeurt met 'nieuwe gevallen' is daarentegen nog niet te zeggen, omdat daarover nog afspraken moeten worden gemaakt met de gemeenten.

PvdA-leider Diederik Samsom stelde ook dat volgens het regeerakkoord voor iedereen die dagbesteding heeft, er in 2014 niets verandert. Daarna kan er wel iets veranderen, doordat de dagbesteding vanaf 2015 door de gemeenten wordt uitgevoerd. Met de gemeenten worden de komende maanden afspraken gemaakt om te zorgen dat zij al iets kunnen regelen voor nieuwe gevallen in 2014.

Op verzoek van Samsom zegde Rutte toe op papier te zetten hoe het precies zit. Volgens Samsom is dat nodig, omdat veel mensen ongerust zijn.

SGP-voorman Kees van der Staaij herinnerde Rutte aan zijn belofte de oppositie inspraak te geven bij de uitwerking van plannen. "Dit is een goed testmoment. Er is een breed gevoel dat hier iets niet goed gaat." Van der Staaij wil weten wie er in 2014 verantwoordelijk is voor de beschikbaarheid van dagbesteding.

Neonazi's 'sluiten' tentenkamp Amsterdam

Nazi's van de extreemrechtse organisatie Voorpost hebben dinsdagnacht het tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam-Osdorp op slot gezet. Ze hingen een ketting om het toegangshek, waardoor de vluchtelingen het tentenkamp niet meer in of uit konden. De politie heeft het slot moeten openbreken.

Het tentenkamp aan de Nootweg ontstond anderhalve maand geleden. De asielzoekers, afkomstig uit onder meer Somalië, Sudan en Eritrea, zeggen dat de situatie in hun thuisland niet veilig genoeg is om terug te keren.

De nazi's wilden een signaal afgeven aan de politie en gemeente en hopen dat ze door de actie overgaan tot 'arrestatie van deze mensen die zich niet aan onze wetten houden'. Voorpost Nederland laat in een reactie weten achter de actie van de nazi's te staan, ook al was het geen officiële actie. "Hierdoor waren de illegalen op hun plek: achter slot en grendel." 

Kopstuk Hamas gedood bij luchtaanval

Ahmed Jabari, een belangrijke militaire leider van Hamas, is woensdag bij een Israëlische luchtaanval om het leven gekomen. Dat hebben woordvoerders van Hamas gezegd.

Jabari was onderweg in Gaza Stad toen zijn auto ontplofte, meldt Associated Press. De dood van de Hamasleider kan worden gezien als een overwinning voor Israël, want hij stond hoog op de lijst van meest gezochte militanten. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks aanslagen en voor de ontvoering van de Israëlische militair Gilad Schalit in 2006.

Limburgers vast voor internationale autodiefstallen

De politie denkt met de aanhouding van zes Limburgers dinsdag een autodievenbende te hebben opgerold die internationaal opereerde. De zes worden ervan verdacht ongeveer tachtig dure auto's te hebben gestolen, laat de politie woensdag weten.

De verdachten zijn een man van 36 jaar uit Slenaken, een 38-jarige vrouw uit Heerlen, een 68-jarige man en 69-jarige vrouw uit Nuth, een vrouw van 47 uit Roosteren en een 42-jarige man uit Urmond. Ze worden verdacht van diefstal of heling en zouden hebben toegeslagen in Nederland, Duitsland en België.

Bij doorzoekingen van woningen van de verdachten, een garagebedrijf in Urmond en een bedrijf in Beek zijn dinsdag vier gestolen voertuigen gevonden.

Doordat het aantal autodiefstallen in de grensstreek steeg, werd begin maart een speciaal opsporingsteam opgericht met rechercheurs uit Duitsland, België en Nederland. In april werden al vier verdachten aangehouden, een man uit Brunssum en drie uit Heerlen.

Een van de Heerlenaren, een 41-jarige man, is op vrije voeten gesteld, maar is nog wel verdachte. De andere drie zijn overgeleverd aan Duitsland, waar ze worden berecht vanwege een zeer groot aantal diefstallen van exclusieve auto's.

Normering topinkomens raakt vijfduizend bestuurders

De normering van de topinkomens in de publieke en semipublieke sector raakt vier- tot vijfduizend mensen. Dat stelt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag in NRC Handelsblad. Het kabinet wil dat iedereen die voor de publieke zaak werkt niet meer verdient dan een minister.

De Eerste Kamer nam dinsdag een wet aan dit het salarisplafond in de publieke en semipublieke sector vaststelt op de zogenoemde balkenendenorm, 130 procent van een ministerssalaris. De balkenendenorm komt neer op 187.340 euro per jaar. Inclusief onkosten en pensioenbijdrage is het maximale bedrag 228.599 euro.

"Het is gewoon niet de bedoeling dat mensen die voor de publieke zaak werken, met vier ton naar huis gaan", zegt minister Plasterk. "Dat geldt ook voor bijvoorbeeld medisch specialisten of werknemers van de publieke omroep."

Zo'n zevenhonderd bestuurders gaan er door de nieuwe wet in beloning op achteruit, stelt Plasterk. Het kabinet is van plan om het salaris van topbestuurders nog verder terug te dringen.

Allofs volgt Magath op bij VfL Wolfsburg

Klaus Allofs is de nieuwe technisch directeur van VfL Wolfsburg. Dat maakte de Duitse club woensdag bekend. De 55-jarige oud-international komt over van Werder Bremen, waar hij dezelfde functie bekleedde. Allofs is de opvolger van Felix Magath die eind oktober door de 'Volkswagenclub' werd ontslagen.

Het is volgens Duitse media voor het eerst in de historie van het Duitse voetbal dat een technisch directeur tijdens het seizoen van club wisselt. Allofs eerste taak wordt een hoofdtrainer aanstellen bij zijn nieuwe club. Na het ontslag van Magath, die zowel technisch directeur als trainer was, worden beide functies weer gescheiden. Lorenz-Günther Köstner fungeert momenteel als interim-trainer bij Wolfsburg.

De topscorer van het EK van 1980 was sinds 1999 in dienst bij Werder. Samen met coach Thomas Schaaf won hij in 2004 zowel het landskampioenschap als de beker. In 2009 werd opnieuw de beker gewonnen. Ook werd vijfmaal op rij kwalificatie voor de Champions League afgedwongen.

Bij zijn nieuwe club wordt de oud-speler van onder meer 1. FC Köln en Olympique Marseille verenigd met ex-Werder-spelers Diego en Naldo. De twee Brazilianen verhuisden in 2006 en 2005 al naar Wolfsburg, waar ook de Nederlander Bas Dost onder contract staat. De lange spits werd vorig seizoen in dienst van Heerenveen topscorer van de Eredivisie.


Allofs volgt Magath op bij VfL Wolfsburg (Foto: Novum)

Oud-voetballer A. Alves (37) overleden

De Braziliaan Alex Alves, voormalig speler van Hertha BSC, is op 37-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van leukemie. Dit liet de Duitse krant Bild vandaag weten.

Alex werd de laatste maanden aan de ziekte behandeld in een kliniek in Jaú, niet ver van Sao Paulo. Daar onderging hij begin oktober een beenmergtransplantatie. De ingreep bleek echter tevergeefs.

In 1999 maakte Alves voor liefst 7,5 miljoen euro de overstap van Cruzeiro naar Hertha BSC . Voor de Duitse ploeg kwam hij tot 81 wedstrijden, waarin hij 35 keer wist te scoren.

Mega Man-reeks nog niet ten einde

Gamers hebben nog niet het laatste gezien van actieheld Mega Man. Capcom werkt aan meerdere spellen voor verschillende spelcomputers. Het bedrijf weigert in een interview met het tijdschrift Nintendo Power meer informatie prijs te geven. Dit zou alleen maar tot teleurstellingen bij de fans kunnen leiden, meent de uitgever.

De Mega Man-reeks bestaat dit jaar 25 jaar. "Met een beetje geluk vieren we over 25 jaar zijn vijftigste verjaardag", zei een woordvoerder van de uitgever. Het jubileum van de blauwe gameheld is onopvallend voorbijgegaan. Dit jaar is geen enkel Mega Man-spel op de markt gebracht.

Vorig jaar werd de productie van Mega Man Legends 3 voor de Nintendo 3DS stilgelegd. Het spel voldeed niet aan de kwaliteitseisen. Ook plannen voor het online spel Mega Man Universe zijn in de kiem gesmoord. Keiji Inafune, de bedenker van de gameheld, legde eind vorig jaar zijn werkzaamheden bij Capcom neer na onenigheid over betalingen.


Mega Man-reeks nog niet ten einde 

Rutte wil niet 'autistisch' regeren

Het kabinet zal de komende jaren ook naar de oppositie luisteren bij het uitwerken van zijn plannen. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag beloofd tijdens het Kamerdebat over regeringsverklaring.

Rutte zei dat het kabinet 'zo min mogelijk' direct met volledig uitgewerkte voorstellen zal komen, maar eerst de hoofdlijnen zal bespreken en daarbij 'recht te doen aan de opvattingen die er leven'. "We gaan niet autistisch het regeerakkoord uitvoeren, maar zorgen voor een breed draagvlak."

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik wees Rutte erop dat het zoeken naar bredere steun pure noodzaak is, omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Rutte sprak dat niet tegen. "Ook daar zoeken we naar breed draagvlak. We zullen met goede plannen moeten komen."

Rutte bestreed tijdens het debat verder de kritiek dat het kabinet van VVD en PvdA geen gedeelde visie heeft, als gevolg van het 'uitruilen' van grote onderwerpen tijdens de formatie. Volgens Rutte delen beide partijen wel degelijk een visie op bezuinigingen en economisch herstel.

Rutte zei verder dat PvdA-leider Diederik Samsom en hijzelf hebben gezocht naar bewindslieden met een 'dreesiaanse' uitstraling, verwijzend naar de naoorlogse PvdA-premier Willem Drees. "Zij zitten er niet voor zichzelf, maar voor het land. Ze weten hoe je met tegenslag moet omgaan en weten waar ze naartoe willen."


Rutte wil niet 'autistisch' regeren (Foto: Novum)

Kamervragen na vechtpartij om broodje mexicano

De PVV heeft Kamervragen gesteld over een vechtpartij over een broodje mexicano bij een amateurvoetbalwedstrijd in Rotterdam. Het 72-jarige slachtoffer vertelde woensdag in het AD hoe hij door twee mannen bewusteloos werd geslagen, omdat hij de snack in hun buurt opat.

De daders zeiden dat de man, een lid van de club Neptunus-Schiebroek, moest oprotten met zijn broodje varkensvlees. De tegenpartij, RVV Kocatepe, heeft veel leden met een islamitische achtergrond. Moslims mogen geen varkensvlees eten.

De daders namen na de mishandeling de benen en een buurtonderzoek van de politie leverde niets op. Kocatepe heeft een intern onderzoek ingesteld.

De PVV wil van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) weten of hij bereid is de KNVB aan te sporen de licentie van Kocatepe in te trekken. Ook moet Asscher van de partij de daders oppakken, straffen en indien mogelijk hun Nederlandse paspoort afnemen.

Turkije waarschuwt Syrië

Turkije heeft woensdag gedreigd met militair ingrijpen als Syrische gevechtsvliegtuigen het Turkse luchtruim schenden. De toestellen bestoken al drie dagen posities van Syrische rebellen in het grensstadje Ras al-Ayn, aan de Syrische kant van de grens. Sinds maandag zouden er dertig doden zijn gevallen.

Diverse dorpen ten westen van het Turkse grensstadje Ceylanpinar zijn ontruimd om bewoners te beschermen tegen het geweld, dat zich soms tot aan de Turkse kant van de grens verspreidt.

De Turkse minister van defensie Ismet Yilmaz waarschuwde woensdag dat de Turkse krijgsmacht zal ingrijpen wanneer Syrische gevechtsvliegtuigen het Turkse luchtruim in vliegen. Vorige maand bestookte Turks artilleriegeschut doelwitten in Syrië nadat Syrische granaten op Turkse bodem waren ingeslagen en aan enkele Turken het leven hadden gekost.

PlayStation Plus volgende week op Vita

Sony heeft bekendgemaakt dat PlayStation Plus op 21 november voor PlayStation Vita verschijnt. Verder zal die dag ook de 2.00 System Software Update voor de handheld van Sony uitkomen. 

De vier games die deel uitmaken van de Instant Game Collection zijn eveneens bekendgemaakt. Uncharted: Golden Abyss, Gravity Rush, Tales from Space: Mutant Blobs Attack en Chronovolt zullen vanaf volgende week gratis te downloaden zijn voor PlayStation Plus-gebruikers. 

Abonnees kunnen ook gebruik maken van het automatisch synchroniseren van Trophies en savegames en van een feature die PlayStation Vita automisch laat opstarten om zo firmware updates te downloaden en installeren. Tegen de tijd dat je het systeem opstart is de update dan geïnstalleerd en klaar voor gebruik.

PlayStation Plus maakt debuut op PS3 en PSP (Novum)

FC Twente tot winterstop zonder Mihaylov

FC Twente kan tot de winterstop niet beschikken over Nikolay Mihaylov. De 24-jarige doelman heeft op de training van het nationale team van Bulgarije zijn knie verdraaid. Dat laat hij weten op zijn website. Hij zou woensdagavond met zijn land een oefeninterland spelen tegen Oekraïne, maar kan voortijdig terugkeren naar Nederland.

Voor Twente-trainer Steve McClaren is de blessure van Mihaylov een fikse streep door de rekening. De Tukkers spelen nog zes competitiewedstrijden voor de winterstop. In december staan onder meer uitwedstrijden bij PSV en AZ op het programma. Momenteel staat Twente een punt achter op koploper PSV in de Eredivisie.

De Enschedese club, waar Sander Boschker in principe tweede keeper is, komt in de Europa League nog in actie tegen Hannover 96 en Helsingborgs IF. De ploeg bezet na vier wedstrijden de derde plaats met drie punten. Met het herstel van Leroy Fer en Nacer Chadli gaat het de goede kant op. Beide spelers zijn zondag tegen FC Utrecht mogelijk weer inzetbaar.


FC Twente tot winterstop zonder Mihaylov (Foto: Novum)

Saxo Bank trekt Petrov en Duggan aan

Evgeny Petrov en Timmy Duggan fietsen volgend seizoen voor Saxo Bank. Dat maakte de Deense wielerploeg woensdag bekend. De Rus en de Amerikaan tekenen respectievelijk een eenjarig en tweejarig contract bij de ploeg van manager Bjarne Riis. De 34-jarige Petrov komt over van Astana. De vier jaar jongere Duggan reed het afgelopen seizoen in dienst van Liquigas.

Beide routiniers boekten dit seizoen een aansprekende overwinning. Zo vierde Petrov in mei tijdens de Ronde van Italië zijn grootste triomf uit zijn carrière door de elfde etappe te winnen. Duggan pakte dit jaar de nationale titel op de weg in de Verenigde Staten.

"Met het aantrekken van de deze coureurs zijn we dicht bij onze definitieve ploeg voor volgend seizoen", zegt Riis. "Petrov en Duggan zijn solide rijders op verschillende terreinen. Deze jongens zullen van grote waarde zijn voor ons team."


Saxo Bank trekt Petrov en Duggan aan (Foto: Novum)

'Overstap bij eigen verzekeraar levert 65 euro op'

Dat wisselen van zorgverzekeraar geld kan opleveren is bekend, maar ook het afsluiten van een andere verzekering bij de eigen verzekeraar kan lucratief zijn. Zorgverzekeraars proberen klanten binnenboord te houden door goedkopere internetpolissen aan te bieden. Voor een basisverzekering scheelt dat op jaarbasis gemiddeld 65 euro.

Uit een overzicht van vergelijker verzekeringssite.nl blijkt dat het verschil in premie jaarlijks kan oplopen tot 103 euro. Dat bedrag geldt voor mensen met een basisverzekering van Agis die overstappen op de internetbasispolis van dezelfde maatschappij. Zij betalen dan 1196 euro per jaar in plaats van 1299.

Ook CZ en Zilveren Kruis bieden internetvarianten van het basispakket aan. Bij hen scheelt overstappen respectievelijk 44 en 48 euro.

De samenstelling van het basispakket is wettelijk vastgesteld en dus overal gelijk. De reden dat de onlineverzekeringen goedkoper zijn is dat over het algemeen alleen wordt gecommuniceerd via internet of e-mail, en dat herhaalrecepten bij een online apotheek moeten worden besteld.

Streep door rondweg om broedende specht

De provincie Gelderland heeft woensdag een streep gezet door de plannen voor een rondweg rondom de Gelderse plaats 't Harde. Een dergelijke weg zou het leefgebied van de zwarte specht verstoren, meldt de provincie na ecologisch onderzoek.

De rondweg moest er komen om de doorstroming en leefbaarheid in de stad te verbeteren. De weg zou dwars door een natuurgebied voeren waar momenteel twee broedparen van de zwarte specht leven. Natuurwetgeving schrijft voor dat het leefgebied van de vogels niet verstoord mag worden. De plannen zijn nu door de provincie in de ijskast gezet.

De gemeente Elburg, waar 't Harde onder valt, reageert zwaar teleurgesteld. Volgens wethouder Henk Wessel 'kan dit echt alleen in Nederland'. "Onze inwoners en bedrijven zijn hiervan de dupe", zegt hij. Volgens hem weegt het belang van twee broedende paren zwaarder dan de belangen van de gemeenschap.

'HRT op rand faillissement'

Het HRT F1 Team staat volgens het Spaanse AS en het Duitse Motorsport-Total op de rand van het faillissement. Het geld bij de Spaanse renstal zou op zijn en mocht er voor 2 december geen koper worden gevonden dan is het over en uit voor de kleine renstal.

De huidige eigenaar Thesan Capital bracht afgelopen maandag naar buiten dat HRT te koop staat en dat gesproken wordt met potentiële kopers. AS weet te melden dat het bedrijf veertig miljoen euro voor HRT wil zien en dat de belangstelling gering is. De huidige HRT is gebaseerd op verouderde technieken, heeft versleten onderdelen en het team heeft geen ontwerpafdeling meer. Het enige waar een koper iets aan heeft is het recht om met een F1-team aan de start van het kampioenschap te mogen staan.

Motorsport-Total vult het bericht aan met de mededeling dat het team al langzamerhand ontbonden lijkt te worden. Zo liggen de activiteiten in Spanje vrijwel stil en zijn alleen degenen die bij het raceteam betrokken zijn nog aan het werk. De onderhandelingen over een ontslagregeling voor alle teamleden lopen momenteel al en mocht er geen koper gevonden worden dan staan alle medewerkers per 15 december op straat. Wat er dan met de boedel zal gaan gebeuren is nog niet bekend.

'Poetin heeft geen ernstige gezondheidsklachten'

De Russische president Vladimir Poetin kampt niet met ernstige gezondheidsklachten. Dat heeft premier Dmitri Medvedev gezegd, meldde zijn kantoor woensdag.

Op de vraag of Poetin, over wie geruchten de ronde doen dat zijn gezondheidstoestand zou zijn verslechterd, antwoordde Medvedev dat Poetin 'niets ernstigs' heeft en dat 'een ieder van ons met kleine ongemakken kampt'.

Poetin zegde de afgelopen weken een aantal reizen naar het buitenland af en was zelden in het Kremlin te vinden.

Volgens een Russische krant verrekte Poetin een spier toen hij in september in een hangglider Siberische kraanvogels op hun vlucht naar het zuiden begeleidde. Zijn woordvoerder bevestigde dat Poetin een spier heeft verrekt, maar zei dat dat gebeurde tijdens judotraining.


'Poetin heeft geen ernstige gezondheidsklachten' (Foto: Novum)

Limburger meldt zich voor moord na beelden op tv

Een 28-jarige man uit het Limburgse Wessem is aangehouden voor de moord op een 31-jarige man uit Weert vorige week. Hij meldde zich in de nacht van dinsdag op woensdag op het politiebureau in Roermond, nadat het tv-programma Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak had besteed.

In het opsporingsprogramma werden dinsdagavond bewakingsbeelden getoond waarop de verdachte duidelijk te zien was. De politie kreeg daar ongeveer vijftien tips over binnen, waarbij ook enkele namen werden genoemd.

Het slachtoffer werd vorige week maandagnacht dood gevonden bij een winkelcentrum aan de Willem de Zwijgerstraat in Weert. Hij bleek door geweld om het leven te zijn gekomen. De verdachte zit vast en wordt verhoord.

Wilders: FC Knudde moet opstappen

PVV-leider Geert Wilders heeft premier Mark Rutte (VVD) woensdag op de tweede dag van het debat over de regeringsverklaring meteen onderbroken. Hij riep de 'sorry-premier' op te vertrekken, samen met de rest van het nieuwe kabinet.

Rutte was nog nauwelijks begonnen te spreken toen Wilders al aan de interruptiemicrofoon stond. De PVV-leider stelde dat Rutte al zijn verkiezingsbeloftes heeft gebroken en bovendien chaos heeft gesticht met de plannen voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. "De premier heeft er een puinhoop van gemaakt en Nederland in chaos gestort. Dat hij zijn eigen partij afbreekt, moet hij zelf weten, maar dat hij dat met Nederland doet is niet te tolereren", zei Wilders.

Wilders zei dat excuses van Rutte inmiddels niet meer genoeg zijn. "Wat u nu moet doen is uw biezen pakken met dat hele FC Knudde-team om u heen, naar de koningin gaan en uw ontslag aanbieden. Laat de kiezer oordelen over de puinhoop die u ervan heeft gemaakt", beet Wilders de premier toe.

Rutte zei dat hij niet wil weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. "Als je een fout maakt, herstel je die", zei hij. Wilders is volgens Rutte een 'weglooppoliticus', omdat de PVV-leider dit voorjaar de Catshuis-onderhandelingen opblies, waardoor het vorige kabinet viel. "Dat was niet in het belang van Nederland. We hebben politici nodig die hun verantwoordelijkheid nemen, niet politici die de hele dag bezig zijn hun zetels af te stoffen en op te poetsen."

Rutte legde dinsdag in de Tweede Kamer zijn regeringsverklaring af. Daarna kwam de Tweede Kamer aan het woord. Woensdag is het woord weer aan Rutte, die ingaat op de kritiek van de oppositie.


Wilders: FC Knudde moet opstappen (Foto: Novum)

Geen Formule 1 op Nürburgring in 2013

Er zal in 2013 geen Formule 1 Grand Prix van Duitsland op de Nürburgring gehouden gaan worden. Woordvoerder Karl-Heinz Steinkühler van het Duitse circuit heeft dit aan de Allgemeinen Zeitung laten weten.

Het Duitse circuit is failliet verklaard en de gesprekken tussen de curatoren van de Nürburgring en de pachters van de baan hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Ook de onderhandelingen met Formule 1-baas Bernie Ecclestone zijn stukgelopen. Hierdoor is het vrijwel zeker dat de Grand Prix van Duitsland niet op de Nürburgring, maar op de Hockenheimring gehouden zal gaan worden.

Vrouw slachtoffer homogeweld Amsterdam

De politie heeft een man aangehouden die afgelopen weekend een vrouw molesteerde in de Leidsestraat in Amsterdam. Hij had haar daarvoor homogerelateerde beledigingen toegeroepen.

Het incident gebeurde op de vroege zaterdagochtend niet ver van de Reguliersdwarsstraat, een homo-uitgaansgebied. De vrouw liep met vrienden richting het Koningsplein toen een voorbijganger haar aansprak en beledigde. Een van de mannen die haar vergezelde nam het voor haar op.

In eerste instantie leek het of de belediger doorliep, maar hij sloeg de vrouw vol in haar gezicht. In een ziekenhuis bleek dat ze een verschoven kaak en een dikke lip had opgelopen.

De belager probeerde te vluchten, maar de vrienden van de vrouw pakten hem vast. Hij verzette zich echter hevig en wist te ontsnappen. Op basis van zijn signalement werd de man korte tijd later op het Koningsplein aangehouden. De politie laat woensdag weten hoge prioriteit te geven aan het tegengaan van homogerelateerd geweld.

Aanhoudingen voor zwendel met paardenpaspoorten

De eigenaar van een slachthuis in Noord-Brabant en twee paardenhandelaren zijn de afgelopen dagen aangehouden op verdenking van fraude met paardenpaspoorten. Ze hebben de documenten vervalst om de dieren administratief geschikt te maken voor de slacht, vermoedt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bij invallen bij een handelsbedrijf en een slachthuis in het zuiden van het land werden in augustus al een groot aantal valse paspoorten, valse stempels en bedrijfsadministratie in beslag genomen. De erkenning van het slachthuis werd toen geschorst.

In een paardenpaspoort staat de medische geschiedenis van het dier. Paarden die niet gezond zijn, mogen niet geslacht worden voor consumptie. Door de paspoorten te vervalsen kan dit echter alsnog gebeuren, waardoor paarden die eigenlijk bestemd zouden moeten zijn voor destructie toch nog geld opleveren.

De NVWA denkt dat het handelsbedrijf de paspoorten vervalste en het slachthuis ze gebruikte om paarden door de keuring te krijgen. De verdachten zijn na verhoor weer op vrije voeten gesteld.

'Vrouwenbesnijdenis niet zo erg als gedacht'

Terwijl in Europa steeds meer stemmen opgaan om ook het besnijden van jongetjes te verbieden, heeft een groep van voornamelijk Afrikaanse dokters, antropologen, juristen en feministen een stuk geschreven ten faveure van 'een eerlijker debat over vrouwenbesnijdenis'.

In een publicatie van The Hastings Centre, een non-profit onderzoeksinstituut voor bio-ethiek, verscheen een artikel waarin de schrijvers stellen dat vrouwenbesnijdenis veel erger wordt voorgesteld in de Westerse media dan het werkelijk is. Het zogenaamde Publieke Beleidsadviesnetwerk voor Vrouwelijke Genitale Operaties in Afrika (PBA) stelt dat de Westerse verslaggeving op dit vlak hyperbolisch en eenzijdig is, en dat men 'het nu bekende beeld schetst van Afrikaanse genitale operaties als barbaars, vreselijk, schadelijk, vrouwonvriendelijk, misbruik en sociaal onrechtvaardig.'

De auteurs hebben zeven feiten naar voren gebracht die de Westerse perceptie zouden moeten veranderen. Zo stelt men dat de daders de besnijdenis niet als verminking zien, maar als verfraaiing. Ze vergelijken het met de genitale piercings en plastische chirurgie die in het Westen steeds vaker voorkomen. Daarnaast stellen ze dat het niet vrouwonvriendelijk is, omdat in die landen ook mannen worden besneden.

Het PBA heeft ook zeven punten naar voren gebracht waarop het beleid veranderd zou moeten worden. Wetten tegen vrouwenbesnijdenis moeten bijvoorbeeld geschrapt worden. Die zijn volgens hen discriminerend, omdat ze vrouwen hun recht op autonomie en hun recht om te doen wat ze willen met hun lichaam ontzeggen.

Daarnaast moeten de media, beleidsmakers en activisten ophouden met 'gewelddadige en vooringenomen retoriek', mede omdat de auteurs vinden dat vrouwen niet blootgesteld mogen worden aan praat die hen stigmatiseert of die hen zegt seksuele problemen te verwachten. De vrouwen zouden hierdoor een ernstigere 'psychologische verminking' krijgen.

Zoals het een goede wetenschappelijke publicatie betaamt, heeft The Hastings Centre ook drie peer-reviews van het artikel opgenomen. De schrijvers daarvan maken het bovenstaande artikel met de grond gelijk: de cijfers zouden niet kloppen, er wordt geen rekening gehouden met andere sociale factoren als culturele dwang, en het neutrale standpunt dat de PBA zegt in te nemen lijkt verdacht pro-besnijdenis.

Commissie zwakt vrouwenquotum af

De Europese Commissie heeft het voorstel voor een verplicht percentage vrouwen in de bestuurskamers van beursgenoteerde bedrijven afgezwakt. In het woensdag gepubliceerde voorstel van de Luxemburgse eurocommissaris Vivian Reding wordt niet langer gesproken over een verplichting.

De commissie wil dat in 2020 veertig procent van de bestuurders van grote Europese bedrijven van het vrouwelijk geslacht zijn. Twee maanden geleden wilde Reding bedrijven daartoe verplichten, maar na protest uit acht lidstaten waaronder Nederland is dit aangepast. Nu wordt gesproken alleen gesproken over een 'streven'. Het is wel de eerste keer dat er vanuit Europa regels komen voor een vrouwenquotum.

Het voorstel geldt voor ongeveer vijfduizend beursgenoteerde bedrijven in Europa. Daar is nu nog geen negen procent van de bestuursleden vrouw. Midden- en kleinbedrijven worden uitgesloten van de regels. Semipublieke bedrijven moeten al in 2018 streven naar een percentage topvrouwen van veertig procent.

Het voorstel moet nog wel worden goedgekeurd door het Europees Parlement en de 27 lidstaten van de Europese Unie.

Rutte: Wilders vertrouwen was fout

Premier Mark Rutte (VVD) heeft twee jaar geleden een fout gemaakt door erop te vertrouwen dat er met PVV-leider Geert Wilders afspraken zouden zijn te maken over eventuele extra bezuinigingen. Dat heeft Rutte woensdag gezegd tijdens het debat over de regeringsverklaring in de Tweede Kamer.

Rutte reageerde op kritiek van Wilders, die hem opriep te vertrekken. Rutte zei dat hij niet wil weglopen voor zijn verantwoordelijkheid. Wilders is volgens Rutte een 'weglooppoliticus', omdat de PVV-leider dit voorjaar de Catshuis-onderhandelingen over extra bezuinigingen opblies, waardoor het vorige kabinet viel.

Rutte zei dat het vorige kabinet bij aanvang de afspraak had gemaakt dat indien nodig extra zou worden bezuinigd. "Ik vertrouwde erop dat dat zou gebeuren. Ik heb die fout gemaakt", zei Rutte.

D66-leider Alexander Pechtold meende voor het eerst 'een soort spijt' te horen bij Rutte van de samenwerking met de PVV, maar dat bestreed Rutte. Het vorige kabinet heeft volgens de premier 'anderhalf jaar lang goed werk gedaan'.


Rutte: Wilders vertrouwen was fout (Foto: Novum)

Rutte krijgt kritiek op 'uitruilen'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring van de oppositie kritiek gekregen op de manier waarop het regeerakkoord met de PvdA tot stand is gekomen. De uitruil op belangrijke thema's vormt een 'grote zwakte' en misschien wel een 'tijdbom' onder het kabinet, zei fractieleider van de ChristenUnie Arie Slob.

Slob refereerde aan de inkomensafhankelijke zorgpremie, die al meteen tot een crisis leidde bij de achterban van de VVD. En dinsdag zei Diederik Samsom (PvdA) dat Nederland met de bezuiniging op ontwikkelingshulp onder de fatsoensgrens zakt. Dat is niet geruststellend voor de komende jaren, zei Slob. "Als de druk groot wordt, zoals bij de zorgpremie, hebben we meteen een probleem. Dan vrees ik echt het ergste voor de komende jaren."

Het uitruilen zorgt er volgens Slob eveneens voor dat het kabinet een gemeenschappelijke visie ontbeert, aangezien VVD en PvdA nu standpunten uit elkaars verkiezingsprogramma citeren. Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei dat Rutte zich voor de verkiezingen nog verzette tegen nivellering, maar dit nu verdedigt. "Welke Mark Rutte is de echte?" Na twee weken regeren is de VVD 'dramatisch veranderd', zei hij.

Rutte sprak dat tegen. Hij antwoordde dat zijn achterban het moeilijk heeft met nivellerende maatregelen, maar dat er tevens begrip voor is dat het in het kader van grote bezuinigingen niet anders kan. Het kabinet heeft wel degelijk een gezamenlijke visie, die bestaat uit het op een sociale manier op orde brengen van de begroting en het aanjagen van de economie, aldus de premier.

Emile Roemer (SP) zei dat überhaupt geen sprake is van een gemeenschappelijke visie, maar dat Rutte het verhaal van een accountant ophangt. "Het is geld, geld, geld. Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen", zei de SP'er. "Hoe kunt u spreken van een gezamenlijke visie als alleen maar is uitgeruild wat belangrijk is?" De kern van het regeerakkoord is neoliberaal beleid, zei hij opnieuw.

Rutte noemde dat 'onzin'. "We gaan niet blind bezuinigen", zei hij. "We doen dat op een fatsoenlijke manier."

Sky strikt Australische triatloncoach Stephens

Sky heeft zijn begeleidingsstaf uitgebreid met de Australische triatloncoach Shaun Stephens. Dat maakte de Britse wielerploeg woensdag bekend. De 37-jarige Stephens was afgelopen zomer bondscoach van de Australische triatleten op de Olympische Spelen in Londen. Die functie legt hij neer.

"Het is ons doel om de beste staf te verzamelen zonder bang te zijn om buiten de wielerwereld te kijken", zei Sky-teambaas Dave Brailsford in een toelichting. "Het is een geweldige uitdaging om nieuwe expertise aan de sport toe te voegen."

Sky haalde eerder met Tim Kerrison al een voormalig zwemtrainer binnen. "Door begeleiders als Stephens en Kerrison hopen we onze positie als beste wielerploeg ter wereld te handhaven."


Sky strikt Australische triatloncoach Stephens (Foto: Novum)

Bioware komt Black Ops 2-slachtoffers tegemoet

Gamestudio Bioware komt gamers die een kopie van Mass Effect 2 in hun doosje aantroffen in plaats van Call of Duty: Black Ops 2 tegemoet. Het gamebedrijf noemt het voorval een omen en geeft gedupeerden de Mass Effect-trilogie cadeau. Dat liet Bioware dinsdagnacht weten. Gamers moeten wel bewijs leveren van de foute levering.

De fabriek waar beide spellen gedrukt worden heeft de spellen door elkaar gehaald. De drukfout werd maandagnacht ontdekt door gamers die de pc-versie van Call of Duty: Black Ops 2 hadden gekocht. Naar schatting van Bioware zijn duizend gamers de dupe.

"Als het lot vindt dat jij Mass Effect moet spelen, wat kunnen wij daar dan tegenin brengen?", reageert Bioware op het voorval. Deze maand brengen Bioware en Electronic Arts de volledige Mass Effect-trilogie als totaalpakket op de markt.

Adellijke diamant levert zeventien miljoen euro op

De beroemde 'Aartshertog Jozef-diamant' is dinsdagavond in Genève geveild voor 16,9 miljoen euro. Niet eerder werd op een veiling zoveel betaald voor een kleurloze diamant, meldde veilinghuis Christie's.

De 76.02 karaats edelsteen met de adellijke naam is een van de twee spectaculaire diamanten die deze week in Genève worden geveild. Bij veilinghuis Sotheby's wordt een zeldzame diepblauwe diamant geveild voor een verwachte waarde van tussen de 2,7 en 3,5 miljoen euro.

De prijs die voor de Aartshertog Jozef-diamant werd betaald, lag ongeveer twee miljoen euro boven de geschatte waarde en betekende een verdriedubbeling van de veilingwaarde ten opzichte van twintig jaar geleden. De nieuwe eigenaar wil de edelsteen in bruikleen geven aan een museum.

De diamant is vernoemd naar Jozef August van Oostenrijk, een afstammeling van zowel een Heilige Roomse keizer en een Franse koning. Hij gaf de edelsteen aan zijn zoon Jozef Frans, die de diamant in een bankkluis stopte. In 1961 dook de steen weer op bij een veiling in Londen, om in 1993 in Genève geveild te worden voor omgerekend ongeveer vijf miljoen euro.


Adellijke diamant levert zeventien miljoen euro op (Foto: Novum)

Joodse man krijgt verstopte oorlogssieraden terug

Een joodse man krijgt woensdag sieraden terug die rond de Tweede Wereldoorlog door zijn familieleden zijn verstopt in een woning in Amersfoort. De sieraden, die in een klein glazen potje zitten, werden gevonden bij archeologisch onderzoek.

Archeologische vondsten zijn normaal eigendom van de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders besloot in dit geval een uitzondering te maken, omdat de relatie tussen de vondst en de voormalige bewoners zo duidelijk is. In het potje zitten onder meer een horloge en ringen.

Burgemeester van Amersfoort Lucas Bolsius overhandigt de sieraden woensdag aan de nabestaande van de familie.

'Vermeer krijgt voorkeur boven Krul'

Kenneth Vermeer maakt woensdagavond in de oefeninterland tegen Duitsland zijn basisdebuut in het Nederlands elftal. De doelman van Ajax krijgt van bondscoach Louis van Gaal de voorkeur boven Tim Krul en Jeroen Zoet, zo bericht De Telegraaf.

De 26-jarige Vermeer maakte nog geen minuten in Oranje, waar vaste waarde Maarten Stekelenburg door een blessure ontbreekt. Wel behoorde hij al tot de selectie tijdens de WK-kwalificatieduels tegen Andorra en Roemenië.

De defensie bestaat volgens de krant uit Ricardo van Rhijn, John Heitinga, Ron Vlaar en Bruno Martins Indi. Op het middenveld wordt naast Nigel de Jong en Rafael van der Vaart een plaats ingeruimd voor Ibrahim Afellay.

Ruben Schaken gaat waarschijnlijk zijn tweede interland spelen door de absentie van Luciano Narsingh. De rechtsbuiten krijgt voorin steun van gelegenheidsaanvoerder Dirk Kuijt en Arjen Robben. Dat betekent dat Klaas-Jan Huntelaar op de bank begint.


'Vermeer krijgt voorkeur boven Krul' (Foto: Novum)

Guild Wars-update The Lost Shores

Afgelopen maandag is de nieuwste Guild Wars 2-update, getiteld The Lost Shores, ingeluid met een massaal, eenmalig in-game event. Vanaf 15 november voegt de update ook vele nieuwe features toe aan de game.

The Lost Shores-update voegt een nieuw eenmalig in-game event toe aan de game, die wordt gemarkeerd als multi-stage en de wereld van Guild Wars 2 voor altijd zal veranderen. Naast een ongekende hoeveelheid nieuwe gebieden om te verkennen, uitdagingen om te overwinnen, verbeteringen en toevoegingen, zijn de belangrijkste eigenschappen die spelers tegemoet kunnen zijn onder andere:

• Een mysterieuze zone te verkennen, toegankelijk voor alle spelers ongeacht het niveau;
• Een uitdagende nieuwe dungeon om te veroveren;
• Een nieuwe PvP map binnen een Kodan dojo;
• Nieuwe uitrustingen om te verzamelen, variërend van extra wapenskins tot extra items tussen Exotische en Legendary;
• Crafting updates, waaronder een nieuwe grondstof om te oogsten en 200 nieuwe recepten;
• Een eenmalig in-game event dat een stempel zal drukken op de wereld van Tyria. Het event start vrijdag 16 november en eindigt op maandag 19 november.

Om het makkelijker dan ooit te maken om vrienden mee te laten delen in het mysterie en de epische gebeurtenissen van The Lost Shores-update is het vanaf vandaag mogelijk, voor spelers die de game al hebben gekocht, drie vrienden uit te nodigen voor een gratis proefperiode van 15 tot 18 november.

Voor meer informatie over deze massale update en het eenmalige event, zie het onderstaande schema of bezoek https://www.guildwars2.com/en-gb/the-game/releases/november-2012/ voor meer informatie.

Het schema van het The Lost Shores event is als volgt:

• Donderdag 15 november 18:00 uur CET - Gratis proefperiode begint, updateopbouw wordt vrijgegeven
• Vrijdag 16 november 21:00 uur CET - Eenmalige The Lost Shores event begint
• Zondag 18 november 21:00 uur CET – Finale fase evenement begint
• Maandag 19 november 07:00 uur CET - Eenmalig evenement en gratis proefperiodeweekend eindigt

FIA wijst voor Austin één DRS-zone aan

Autosportfederatie FIA heeft bekendgemaakt dat er één DRS-zone aangewezen wordt voor het gloednieuwe Circuit of the Americas in Austin, Texas. Het zogenaamde neerklappen van de achtervleugel moet inhalen op het circuit gaan bevorderen.

Op het Circuit of the Americas zullen de coureurs, mits ze binnen een seconde van hun voorligger rijden, op het recht stuk tussen de bochten elf en twaalf gebruik kunnen maken van DRS. Hierna volgt een deel dat lijkt op het stadiongedeelte van Hockenheim, overgaand in een gespiegelde bocht 8 van Istanbul Park. Via twee haakse bochten komen de coureurs op het rechte stuk van start/finish dat tegen het einde flink omhoog loopt.

Een rondje over het nieuwe Circuit of the Americas

Cruijff ook adviseur van Chivas USA

Johan Cruijff gaat opnieuw een voetbalclub van advies voorzien. In navolging van Ajax en Chivas Guadalajara uit Mexico gaat ook Chivas USA van de diensten van de voormalige nummer veertien gebruikmaken. Dat meldt mede-eigenaar van de club uit Los Angeles Jorge Vergara woensdag.

Een van de eerste taken van Cruijff wordt het aanstellen van een nieuwe trainersstaf. "Wij zijn met Cruijff begonnen aan het proces om een team van coaches samen te stellen dat past bij de vele culturen van deze club", zei Vergara, die ook de baas is van Chivas Guadalajara, waar Cruijff in februari aan de slag ging.

De 65-jarige Cruijff maakte vorige week bekend dat hij stopt als bondscoach van het Catalaanse elftal. Op 2 januari zit de Amsterdammer voor het laatst op de bank.


Cruijff ook adviseur van Chivas USA (Foto: Novum)

Indiase sprintster blijkt man na aanklacht vriendin

Een atleet uit India moet mogelijk een gouden plak, in 2006 gewonnen tijdens de Aziatische Spelen op de estafette bij de vrouwen, inleveren omdat blijkt dat hij een man is. Het geslacht van Pinki Pramanik kwam aan het licht nadat de vriendin van de sprinter maandag tegenover de politie had verteld dat ze door hem was verkracht.

De Indiase autoriteiten stelden daarop een onderzoek in naar de 26-jarige Pramanik. Volgens de partner van de atleet had Pramanik beloofd met haar te trouwen, maar kwam hij daar kort voor het huwelijk op terug. Uit tests door een achtkoppig medisch team is gebleken dat hij genetisch gezien een man is.

Eerder al werd Santhi Soundarajan haar zilveren medaille, die ze won op diezelfde Aziatische Spelen op de 800 meter, ontnomen nadat ze had geweigerd een geslachtstest te ondergaan.

Knebel: "Sponsors willen garantie voor schone wielersport"

Volgens directeur Harold Knebel zijn diverse partijen geïnteresseerd in sponsoring van de Rabobank-wielerploeg. De Nederlandse sponsor houdt het vanwege alle dopingschandalen voor gezien. Potentiële opvolgers zijn er wel, mits ze de garantie krijgen dat het team ook echt schoon is.

Knebel sprak tijdens het najaarscongres van de Nederlandse wielerunie KNWU. Hij leidt momenteel een team dat volgend jaar als White-Label-Team zal gaan koersen. Een aantal bedrijven heeft zich al bij hem gemeld met vragen. "Die gaan ook over een schone structuur waarin gewerkt wordt met de renners en hebben ook betrekking op het overige personeel. Maar voordat we tot een standpunt komen hoe we daar mee omgaan, is het van belang dat we daarvoor internationaal een juridische structuur krijgen in overleg met de internationale profteams."

Mocht dat niet lukken dan zou er in Nederlands verband iets opgezet moeten gaan worden. "Je ziet nu dat een team als Sky er anders mee omgaat dan bijvoorbeeld Garmin. Het zou goed zijn om daar met z'n allen één werkwijze in te vinden. Lukt dat internationaal niet, dan zullen we met de Nederlandse profploegen, de KNWU en het NOC*NSF een nationale werkwijze moeten vinden om de geloofwaardigheid van de wielersport te herstellen."

Sinister

Een beetje griezelen is altijd leuk. Eerder zat FOK! bij de Halloween Horror Show (HSS) waar onder meer de film Sinister werd vertoond. Met de horrorfilm Insidious nog tamelijk vers in het geheugen wordt ons beloofd dat deze film wederom kippenvel geeft op plaatsen waarvan je niet wist dat het kon. Is de angst die de complete zaal bij de HSS ervoer gegrond of stelden de gasten zich maar aan?

Fer lijkt duel tegen Utrecht te gaan halen

FC Twente-speler Leroy Fer ligt op koers met het herstel van zijn knieblessure. De middenvelder liep de kwestuur begin september tijdens het WK-kwalificatieduel Nederland-Turkije en moest geopereerd worden.

Inmiddels vordert het herstel van Fer goed en heeft hij gisteren bij Twente voor het eerst weer met de groep meegetraind. De middenvelder lijkt daarom komende zondag voor het uitduel tegen FC Utrecht weer onderdeel uit te gaan maken van de wedstrijdselectie. Nacer Chadli wil zich ook bij dat duel weer aansluiten bij de groep, maar hij traint nog wel individueel.

Bestuurlijke onrust bij Ajax Cape Town

Ajax Cape Town heeft berichten in Zuid-Afrikaanse media dat de club wordt bedreigd door opheffing tegengesproken. Enkele aandeelhouders zouden met elkaar overhoop liggen over de verdeling van de televisiegelden. Algemeen directeur George Comitis laat echter weten dat de toekomst van de club niet in het geding is.

De onrust ontstond toen Ari Efstathiou, wiens familie samen met de familie Comitis 49 procent van de aandelen in bezit heeft, aankondigde dat een bestuursvergadering zou worden gehouden over het voortbestaan van Ajax Cape Town.

"Deze club is veel sterker dan een paar individuen die er een verborgen agenda op nahouden", zegt Comitis op de website van Ajax Cape Town. De club laat weten alles in het werk te stellen om samen met Ajax Amsterdam, dat de overige 51 procent van de aandelen in handen heeft, een 'betrouwbaar en waardevol' lid van het Zuid-Afrikaanse voetbal te blijven.

Samsung wil niet schikken met Apple

Samsung is niet van plan om, net als het Taiwanese HTC, een schikking te treffen in de diverse patentzaken tussen het Zuid-Koreaanse concern en het Amerikaanse Apple. Dat zei het hoofd van de mobieltjesdivisie van Samsung woensdag.

Samsung werd in augustus door een Amerikaanse rechtbank veroordeeld tot het betalen van ruim 1 miljard dollar aan Apple voor het kopiëren van eigenschappen van de iPhone en iPad. Samsung ging tegen de uitspraak in beroep. Sindsdien werden Apple's aantijgingen van patentbreuk door rechters in Japan, Groot Brittannië en Nederland afgewezen.

Afgelopen weekeinde werd een schikking tussen HTC en Apple bekendgemaakt. Apple sleepte HTC in 2010 voor de rechter, omdat de Taiwanese mobieltjesmaker inbreuk zou hebben gemaakt op een reeks patenten van de iPhone. HTC krijgt de komende 10 jaar licenties van Apple.

Miljoenen staken tegen bezuinigingen

Miljoenen werknemers doen woensdag mee aan de Europese stakingsdag tegen bezuinigingen. De acties zijn vooral in landen in Zuid-Europa die het hardst zijn getroffen door de crisis en waar de strengste maatregelen worden genomen om er weer bovenop te komen.

In Spanje en Portugal begon woensdagochtend een 24-uursstaking die onder ander het luchtverkeer lam legde. De Portugese luchtvaartmaatschappij TAP schrapte 173 van de 360 vluchten. Ook in Spanje werden veel vluchten afgelast.

In Portugal waren ook acties op het spoor zodat de meeste treinen uitvielen. In Lissabon staakte de metro. In België werkt het treinpersoneel in Wallonië woensdag niet. Daarvan heeft ook het internationale treinverkeer vanuit Nederland door België last. In Italië en Griekenland zijn woensdag kortere werkonderbrekingen. In Griekenland voeren onder anderen ambtenaren actie.

Miljoenen staken tegen bezuinigingen
Miljoenen staken tegen bezuinigingen (Foto: ANP)

Olcay Gulsen wil nooit meer voetballer

Olcay Gulsen is helemaal klaar met voetballers. "Ik ben er sinds mijn relatiebreuk achter gekomen dat voetballers eigenlijk helemaal mijn type niet zijn", vertelt de ex van Edgar Davids in het AD.

"Voetbal is een mooie sport, maar het wereldje eromheen is toch niet helemaal mijn ding",vertelt de 32-jarige zakenvrouw, die eerder bekende wel eens een slippertje te hebben gemaakt. Met Davids heeft ze nog een goede band. "We onderhouden nog wel vriendschappelijke banden, maar daar blijft het definitief bij."

Olcay heeft er bepaald geen problemen mee dat ze als vrijgezel door het leven gaat. "Dat ik geen relatie heb voelt zelfs bevrijdend. Maar als geen ander weet ik dat liefde zich niet laat sturen."

De modeontwerpster zegt regelmatig een leuke date te hebben, maar heeft niet als doel een vaste relatie met iemand op te bouwen. "Het gevoel dat ik even aan niemand verantwoording hoef af te leggen voor de dingen die ik in het leven doe, bevalt me voorlopig nog prima."

Servische regering helpt noodlijdende topclubs

De Servische regering heeft zich voorgenomen om de noodlijdende topclubs Rode Ster Belgrado en Partizan Belgrado uit de financiele problemen te helpen. Dat heeft minister-president Aleksandar Vucic woensdagochtend aangekondigd. Zo heeft Rode Ster een schuld van ongeveer 60 miljoen euro.

"Ik heb met enkele clublegendes en directieleden gesproken van beide clubs en we zijn overeengekomen om Rode Ster en Partizan te herfinancieren", zei Vucic. "Want de staat kan niet toestaan dat deze twee clubs failliet gaan."

[NBA] Lakers verliezen van Spurs

Los Angeles Lakers heeft dinsdag zijn eerste wedstrijd verloren in de NBA sinds coach Mike Brown is ontslagen. De sterrenformatie uit Californië ging nipt onderuit tegen San Antonio Spurs met 84-82. Negen seconden voor tijd maakte Danny Green de beslissende driepunter voor de Spurs, die aan kop gaan in de Western Conference.

De basketballers uit San Antonio hebben nu zeven wedstrijden gewonnen en liepen slechts een keer tegen een nederlaag aan. Tony Parker en Tim Duncan hadden in het Staples Center in Los Angeles een belangrijk aandeel in de zege met respectievelijk negentien en achttien punten.

Voor de Lakers, waar de nieuwe trainer Mike D'Antoni later deze week voor het eerst op de bank zal zitten, was Kobe Bryant op dreef. Hij kon het verlies ondanks dat hij topscorer was met 28 punten echter niet voorkomen. De ploeg had de laatste twee wedstrijden nog in winst omgezet.

New York Knicks is als enige team in de NBA nog ongeslagen. De Knicks waren in Florida met 99-89 te sterk voor Orlando Magic en boekten de vijfde overwinning van het seizoen. Carmelo Anthony nam zijn ploeg bij de hand met 25 punten. Voor Orlando Magic was het al de vijfde nederlaag op rij.

Overige uitslagen NBA dinsdag
Charlotte Bobcats - Washington Wizards 92-76
Indiana Pacers - Toronto Raptors 72-74
Brooklyn Nets - Cleveland Cavaliers 114-101
Sacramento Kings - Portland Trail Blazers 86-103


Lakers verliezen in Los Angeles van Spurs (Foto: Novum)

Cardiologie ziekenhuis Spijkenisse dicht

De afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse is dinsdag onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg per direct gesloten. Dat meldt het AD woensdag. Aanleiding is een onderzoek naar de hoge sterftecijfers in het ziekenhuis in 2010.

De zes patiënten die op de afdeling van het ziekenhuis lagen zijn dinsdag naar het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gebracht.

Wat er exact is gebleken uit het onderzoek willen het ziekenhuis en de Inspectie volgens de krant niet zeggen.

'ROC's willen honderd miljoen van Asscher'

Vier grote regionale onderwijscentra (ROC's) willen een schadevergoeding van honderd miljoen euro van het rijk. De scholen zijn naar eigen zeggen tientallen miljoenen euro's misgelopen omdat het kabinet in 2007 besloot inburgeringscursussen aan de vrije markt over te laten. Dat meldt de Volkskrant woensdag.

Het gaat om de ROC's Albeda en Zadkine in Rotterdam, ROC Amsterdam en ROC Mondriaan in Den Haag. Ze verwijten het rijk 'onbehoorlijk bestuur'. In 1998 werden de scholen verplicht inburgeringslessen aan te bieden. In 2007 werd dat veranderd door een wetswijziging.

Meerdere ROC's kampen nu met financiële problemen. Het ROC in Amsterdam wijt zijn verliezen onder meer aan het wegvallen van de inburgeringscursussen. Dat leidde tot minder inkomsten, dure ontslagregelingen en een teveel aan gebouwen.

De ROC's dienen de claim, gericht tegen het ministerie van Sociale Zaken van minister Lodewijk Asscher (PvdA), eind deze maand in. Sociale Zaken wil tot die tijd niet reageren, meldt de krant.


'ROC's willen honderd miljoen van Asscher' (Foto: Novum)

Toyota roept weer miljoenen auto's terug

Toyota roept 2,77 miljoen auto's terug naar de garage vanwege een defect in de stuuras en een probleem met de waterpomp. Dat meldde de Japanse fabrikant woensdag. In Nederland krijgen ruim 27 duizend Toyota-eigenaren een oproep voor inspectie.

Vorige maand werden al ruim zeven miljoen Toyota's teruggeroepen. Toen waren er problemen met elektrische ramen. Toyota zegt dat er geen ongelukken zijn gebeurd door de defecten.

De terugroepactie gaat om de Toyota Corolla die tussen 2001 en 2004 is geproduceerd. Ook moeten de vorige generatie Avensis (2002-2008) en de Prius II (2003-2009) voor inspectie terug naar de garage. De auto's worden gecontroleerd op slijtage van de stuuras. Alle auto's van het model Prius II krijgt daarnaast een nieuwe waterpomp aangemeten.

Amsterdam hangt camera's op tegen hangjongeren

Amsterdam gaat als eerste gemeente cameratoezicht inzetten voor overtredingen in de openbare ruimte. Dat maakt burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) woensdag bekend, meldt Spits. Met de camera's kunnen onder meer hangjongeren en vuildumpers in de gaten worden gehouden.

Tot dusver werden camera's alleen ingezet om misdrijven te voorkomen en criminelen te vinden, maar binnenkort worden ze ook gebruikt tegen hangjongeren en vandalen. Amsterdam wil zo 'verloedering en verslonzing van de stad tegengaan', aldus de burgemeester in de krant.

De hoofdstad gaat voor het project ook gebruikmaken van mobiele camera's, die naar verschillende locaties mee kunnen verhuizen. De nieuwe camera's hebben geen snoeren of stroom nodig en zijn op afstand te besturen zodat bijvoorbeeld groepjes jongeren gevolgd kunnen worden. De beelden van de camera's kunnen op mobiele telefoons of internet worden bekeken.

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zegt het project met argusogen te bekijken. Steden moeten volgens het CBP duidelijk aangeven waarvoor de camera's worden gebruikt en alle andere middelen moeten niet genoeg hebben geholpen om de problemen aan te pakken. Ook moet met bordjes worden aangegeven waar de camera's hangen, licht een woordvoerder van het CBP in de krant toe.

Kinderen André Hazes zoeken opvolger vader

Dré en Roxeanne Hazes gaan in het nieuwe SBS-programma Bloed, Zweet en Tranen op zoek naar een nieuwe volkszanger of -zangeres. Dat heeft de zender bekendgemaakt. Het programma wordt vanaf het voorjaar uitgezonden.

De kinderen van André Hazes, die in 2004 overleed, gaan in een talentenshow met elkaar de strijd aan in de zoektocht naar de nieuwe zanger van het Nederlandse lied. Ze worden hierbij gesteund door Nederlandse artiesten.

SBS6 geeft aan het Nederlandse lied weer een groot podium te willen geven. "André Hazes is ongetwijfeld de meest ultieme volkszanger die ons land ooit heeft gekend", laat de zender weten. "Zijn kinderen, André jr. en Roxeanne, bij wie het nationale volkslied letterlijk in het bloed zit, zijn dan ook de ideale juryleden voor de keuze van dit nieuwe talent."

Het repertoire wordt volgens SBS breder dan alleen de klassiekers van André Hazes. Ook hits van onder anderen Frans Bauer, Jan Smit, Guus Meeuwis, Gerard Joling of Jeroen van der Boom worden ten gehore gebracht.

Vijf risicomanagers Binck Bank op non-actief

Binck Bank heeft begin deze maand vijf van zijn acht risicomanagers op non-actief gesteld. Dat bevestigt de bank na berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad van woensdag. Onder het vijftal is ook het hoofd van de afdeling.

De vijf hebben regels overtreden die ze zelf moesten controleren. De woordvoerder van Binck zegt dat het om privébeleggingen ging voor eigen rekening en risico. Volgens de krant gingen de werknemers, van wie sommige al ruim tien jaar in dienst waren, verboden transacties aan met derivaten. Daarmee streken ze vermoedelijk tienduizenden euro's op, schrijft de krant.

Het geautomatiseerde controlesysteem van de bank, dat dit soort acties moet voorkomen, zou door de betrokken managers zijn uitgeschakeld. Vervolgens fiatteerden zij elkaars orders en omzeilden zo het systeem, schrijft de krant op basis van ingewijden. Binck wil verder niet ingaan op de aard van de transacties en de werkwijze.

James Blunt denkt niet aan stoppen

James Blunt moet er niet aan denken om te stoppen met muziek. Vorige maand schreef de Britse boulevardkrant Daily Mail dat de zanger zijn muzikale carrière op een laag pitje zou zetten, maar Blunt noemt het verhaal 'onzin'.

"Sterker nog, ik las het toen ik in de studio was om nieuwe muziek op te nemen", vertelt de 38-jarige zanger in Metro. "Maar de afgelopen vijf maanden heb ik vakantie gevierd op Ibiza, ik doe het rustig aan."

Blunt, onder meer bekend van de hit You're Beautiful, heeft naar eigen zeggen de meest geweldige baan ter wereld. "In schrijven kan ik mijn ideeën en gevoel kwijt. In een opnamestudio voel ik me als een kind in een speelgoedwinkel. Live spelen is ook geweldig."

Isa Hoes heeft vertrouwen in de toekomst

Isa Hoes kijkt twee jaar na de dood van haar man Antonie Kamerling weer uit naar de toekomst. "Ik zit in een fase dat ik weer het vertrouwen heb dat alles goed komt", vertelt de actrice in het AD.

Hoes hoopt dat ze weer verliefd kan worden. Haar dochter Vlinder wilde na de dood van Antonie een nieuwe vader, terwijl haar zoon Merlijn een nieuwe man in hun gezin niet zag zitten. "Maar ik wilde het ze al direct duidelijk maken. Jongens, mama blijft niet voor altijd alleen."

De 45-jarige actrice werkt aan een boek over haar leven met Kamerling, die zichzelf van het leven beroofde. "Als het boek er straks ligt, heb ik echt alles verteld wat er te vertellen valt", aldus Hoes. "Daarna wil ik er eigenlijk een streep onder zetten."

Rihanna met Diamonds World Tour naar Amsterdam

Rihanna brengt volgend jaar met haar Diamonds World Tour een bezoek aan Nederland. De 24-jarige zangeres geeft 23 juni een optreden in de Amsterdamse Ziggo Dome. De kaartverkoop start volgende week woensdag, maakte concertorganisator Mojo bekend.

De zangeres, die volgende week haar nieuwe plaat Unapologetic uitbrengt, start in maart in New York met de Diamonds World Tour. In mei reist ze af naar Spanje, waar haar Europese tournee van start gaat. Ook brengt ze een bezoek aan landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Unapologetic is de zevende cd van Rihanna. Momenteel scoort ze een hit met haar nieuwe single Diamonds, afkomstig van het nieuwe album.

Eerste kwartaal 2013 is voor Heroki

Michael Balm, leveldesigner bij Picomy Games, heeft in een exclusief interview met FOK!games bekendgemaakt dat Heroki, het eerste spel van de studio, in het eerste kwartaal van 2013 uitkomt.

Eerst zou het spel nog dit jaar uitkomen voor iPad en iPhone, maar die onzichtbare deadline is met een paar maanden verschoven. Balm heeft aangegeven dat er nog heel veel puntjes op de i moeten worden gezet.

In Heroki speel je met een personage dat zich laat voortbewegen door de wind en windrichting. Jij als speler bestuurt Heroki door de fungeren als wind: je duwt het olijke poppetje als het ware vooruit. Ondanks het feit dat Heroki niet loopt - dat kan wel, maar is niet echt nodig - voelt het spel aan als een platformer van de oude stempel. Binnenkort verschijnt op deze site een uitgebreid artikel over de game.

170 miljoen rijker door goede gok

Een Fransman of Française is dinsdagavond bijna 170 miljoen euro rijker geworden door zeven getallen op een lottobiljet precies goed in te vullen. Daarmee won hij of zij de jackpot van de loterij Euro Millions.

De jackpot die dinsdagavond laat viel was de grootste lottoprijs ooit in Frankrijk. Voor deze loterij was het echter geen record: in augustus won een Engelse familie nog 190 miljoen euro.

'Word schandalig rijk’, luidt het motto van de loterij. Tegenover de astronomisch hoge jackpot staat een geringe kans om hem te winnen: 1 op 116,5 miljoen.

Jubilerend IDFA begint

Met de film Wrong Time Wrong Place van regisseur John Appel begint in Amsterdam woensdagavond de 25e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Ter gelegenheid van het jubileum is de documentaire tegelijkertijd in 25 bioscopen in het land te zien.

Tijdens het IDFA, dat tot 25 november duurt, zijn op diverse locaties ruim 300 films te zien waaronder bijna 100 wereldpremières. In de openingsfilm Wrong Time Wrong Place vertellen overlevenden van de schietpartij op het Noorse eiland Utøya en de bomaanslagen in Oslo die daaraan vooraf gingen op 22 juli 2011 hun verhaal.

Het documentairefestival groeide in de loop der jaren uit tot het grootste ter wereld. Zo breidde het IDFA uit van 4 naar 12 dagen, nam het aantal vertoonde documentaires toe van 60 tijdens de eerste keer naar ruim 300 nu en komen er dit jaar zo'n 2500 internationale gasten (tegen 40 in 1988). Ook nam de kaartverkoop toe van 2000 stuks in het eerste jaar naar 210.000 vorig jaar.

Jubilerend IDFA begint
Jubilerend IDFA begint (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...Mist en zonneschijn.

Goedemorgen! Nevel en mist zijn vandaag een groot punt van aandacht. Het gebeurd regelmatig in het herfstseizoen dat we denken dat de zon er wel doorheen komt, maar dat het in de praktijk behoorlijk tegen viel.

Ik ga er op dit moment vanuit dat het in de ochtend vrijwel overal nevelig en mistig zal zijn. Vervolgens zal het vanuit het zuidoosten moeten gaan opklaren en deze opklaringen zouden zich dan over de rest van het land moeten gaan uitspreiden. Als we geluk hebben dan breekt in het hele land de zon nog wel enige tijd door, maar ik sluit dus niet uit dat het op sommige plaatsen de hele dag nevelig en grijs zal blijven. Afhankelijk van de hoeveelheid zon loopt de temperatuur op tot ongeveer 9 graden. Morgen en vrijdag lijken nog steeds vrijwel zonloos te blijven en dit komt vooral door de wind die vandaag nog zwak tot matig is, maar na morgen even helemaal weg lijkt te gaan vallen. Des te meer wind, des te groter de kans op wat zon.

Een enorme ravage gisteren in Italië. Met name Toscane was de klos, want er viel daar een hoeveelheid regen die bij ons normaal in  4 maanden valt.  Op één dag viel er daar bijna 350 mm regen en ook voor Toscane is dat ongekend. Tegelijkertijd zijn de eerste lawines in de Alpen ook een feit en zijn er hierdoor ook al de eerste slachtoffers gevallen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Prachtige zonsopkomstAfstandbediening was getuige van een prachtige zonsopkomst in Vlissingen en maakte hier een mooi plaatje van.

Exclusieve FOK!voorvertoning van 'Taken 2'

Op 14 en 15 november kan je op de FOK!frontpage kans maken op twee kaarten voor een exclusieve FOK!voorvertoning van de film 'Taken 2'. Dit is het vervolg op de succesvolle hit 'Taken' met Liam Neeson en onze eigen Famke Janssen.

In het eerste deel, Taken, werd zijn dochter Kim ontvoerd door de Albanese maffia in Parijs. Bryan weet zijn dochter te redden, maar de maffia zint op wraak. Ze besluiten Mills en zijn vrouw Lenore, een rol van de Nederlandse Famke Janssen, te ontvoeren tijdens hun vakantie in Istanbul. Maar Bryan is niet van plan zich zomaar gewonnen te geven, hij doet er alles aan om zijn gezin te beschermen.

Jij kan twee kaarten voor deze film winnen door mee te doen aan deze actie. Het enige wat jij daar voor hoeft te doen is op zoek te gaan naar Famke Janssen. Famke is verstopt op de FOK!frontpage en moet door jullie gevonden worden. Wanneer je haar op het scherm ziet verschijnen, moet je vooral niet vergeten om snel op haar te klikken. Als je Famke gevonden hebt kan je één of twee kaarten voor deze exclusieve FOK!voorvertoning op zondag 18 november om 11:00 uur in Almere krijgen.

Politie ving tot nu dertien ton vuurwerk

De politie heeft dit najaar tot nu toe ruim dertienduizend kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt dinsdag uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie.

Het OM houdt sinds de jaarwisseling van 2007 bij hoeveel vuurwerk er elk jaar in beslag wordt genomen. Rond de vorige jaarwisseling was dat bijna honderd ton. Het jaar daarvoor ging het nog om ruim 93.000 kilo.

Hoe de dertien ton die tot nu toe in beslag is genomen zich verhoudt tot vorig jaar is onduidelijk. In 2011 werden de eerste cijfers pas rond 21 november bekendgemaakt. Toen ging het om bijna 57.000 kilo.

In de jaren daarvoor werd een stuk minder onderschept. Zo stond de teller eind 2009 op ruim 241.000 kilo en werd rond de jaarwisseling daarvoor 154.000 kilo in beslag genomen.


Politie ving tot nu dertien ton vuurwerk (Foto: Novum)

PSY enorm vereerd met dansende Heidi Klum

PSY is diep onder de indruk van de dansmoves van Heidi Klum. Tijdens de MTV Europe Music Awards was te zien dat het topmodel zijn wereldberoemde Gangnam Style-dans deed.


PSY ft. Heidi Klum - Gangnam Style

De Zuid-Koreaanse rapper vond het een grote eer dat Klum zich waagde aan de danspasjes. "Ze is een geweldige danseres", zei PSY op de rode loper van de MTV EMA's.

PSY is dolgelukkig dat zijn dans over de hele wereld aanslaat. Ook de Amerikaanse president Barack Obama reageerde op de Gangnam Style, hij liet weten dat hij de dans best zou kunnen doen. "Alle beroemdheden zijn goed in de dans", aldus PSY. "Want het is een makkelijk dansje."


PSY enorm vereerd met dansende Heidi Klum (Foto: Novum)

Hollande wil kleinere publieke sector

De Franse president François Hollande wil snijden in de Franse publieke sector. Dat heeft hij dinsdag gezegd. Ook wil Hollande de bankensector hervormen om de kwakkelende economie een steun in de rug te geven.

Hollande, die tijdens de verkiezingscampagne eerder dit jaar ageerde tegen strenge bezuinigingen, zei dat bezuinigingen nodig zijn in de Franse publieke sector, die goed is voor meer dan de helft van de Franse economie. Frankrijk 'moet in staat zijn beter te worden in minder geld uitgeven', aldus Hollande.

De president kondigde ook voor het einde van het jaar een wetsvoorstel aan om de investeringsactivieiten van banken te scheiden van de diensten die ze aan consumenten bieden.


Hollande wil kleinere publieke sector (Foto: Novum)

Leger VS wil doodstraf militair na bloedbad

Militaire procureurs willen dat de Amerikaanse sergeant die in maart in twee Afghaanse dorpen zestien burgers vermoordde door een krijgsraad ter dood wordt veroordeeld. Zij formuleerden de eis dinsdag aan het slot van een pro-formazitting, waarin onder meer op afstand Afghaanse getuigen werden gehoord.

De aanklagers zeggen dat sergeant Robert Bales 'gruwelijke en gemene' misdrijven heeft begaan. Hij zou 's nachts van zijn basis zijn weggeglipt om in twee dorpen burgers te vermoorden. Tussentijds was hij naar de basis teruggekeerd. Toen hij de laatste keer terugkwam, bedekt onder het bloed, zou hij tegen andere soldaten gezegd hebben wat hij had gedaan. De avond ervoor had hij whisky gedronken en een film over een wraakactie van een voormalig CIA-agent bekeken.

Een van de advocaten van Bales zei dat er nog te weinig bekend is om een proces voor de krijgsraad te beginnen. Zo is volgens advocate Emma Scanlan de gemoedsgesteldheid van Bales op de avond van de moorden nog onduidelijk. Zij stelde dat Bales mogelijk aan posttraumatische stress en hersenletsel leed.

De moorden leidden tot zulke heftige protesten in Afghanistan dat de Amerikanen de gevechtsoperaties moesten opschorten. Pas na drie weken waren de gemoederen dusdanig bedaard dat Amerikaanse onderzoekers de plaatsen van het delict konden bekijken.

Geen van de Afghaanse getuigen heeft Bales als de schutter herkend, maar ander bewijsmateriaal, zoals de bloedsporen op zijn kleding, heeft hem met de moorden in verband gebracht.


Leger VS wil doodstraf militair na bloedbad (Foto: Novum)

Zestal gepakt in onderzoek wietteelt

In een onderzoek naar wietteelt en -handel in Brabant zijn dinsdag zes mannen opgepakt. Op twaalf plekken werden doorzoekingen verricht. Daarbij zijn onder meer ongeveer 24.000 stekjes van wietplanten en circa dertienhonderd wietplanten en zes kilo gedroogde wiet gevonden, meldt de marechaussee.

Meer dan honderd mensen van onder meer de marechaussee, de politie, het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de gemeenten Eindhoven en Tilburg deden mee aan de actie. De doorzoekingen vonden plaats in Udenhout, Tilburg en Eindhoven.

De gearresteerde verdachten komen uit Turkije, Polen en Bosnië. Ook zijn er twee Nederlanders bij. De zes worden verdacht van georganiseerde wietteelt.

De gemeente Tilburg is van plan drie panden waarin wietkwekerijen en -stekkerijen werden gevonden te sluiten. De Belastingdienst heeft verder tonnen aan aanslagen opgelegd en diverse goederen in beslag genomen. Ook in Eindhoven is een wietplantage gesloten.

In hetzelfde onderzoek trof de marechaussee begin dit jaar op diverse plekken in Brabant ook al wietplantages aan en werden verschillende mensen gearresteerd. Ook in juni en september werden hennepkwekerijen ontmanteld. Ook in Rotterdam en Amsterdam doken in dit onderzoek wietplantages op.

Pc-versie Assassin's Creed 3 met patches

Op een online forum hebben een paar Ubisoft medewerkers vragen beantwoord met betrekking tot de pc-release van Assassin's Creed III. Een paar van deze vragen hadden betrekking tot de combinatie pc-game en patches.

“Lots of bug fixes incoming. PC release will include the first two patches on release,” aldus creative director Alex Hutchinson.

Senior community developer Gabe Graziani zegt dat de pc-versie toegang zal krijgen tot alle downloadable content die de consoles ook  hebben. Ook zegt hij dat het wachten op de port naar de pc het wachten waard was omdat Ubisoft, aldus eigen zeggen, veel meer detail in de pc-versie verwerkt heeft, en deze versie ook ondersteuning voor DirectX11 bevat. Ubisoft geeft dit zelf de stempel "meuk die we niet nodig hadden op de console-versies."

De volgende patch wordt nu gekeurd, en zal snel uitgebracht worden. Details worden verwacht in de volgende week. Ubisoft voegt hieraan toe dat er heel wat aan te pakken is, en dit ook in de planning staat voor toekomstige patches. AI en gameplay team-leider Aleissia Laidcracker heeft gezegd dat ze aan het kijken zijn naar het tweaken van de besturing in achtervolgingsmissie, aangezien je rent en sprint met een knop wat nu tot verwarring zou leiden.

Voor Beter OV kwaad op ProRail

Reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV heeft bij ProRail zijn ongenoegen geuit over het ontbreken van een reserve-onderdeel, waardoor de reparatie van een belangrijk wissel lang op zich laat wachten. Het gevolg hiervan is het systematisch schrappen van treinen ten westen van Utrecht.

Door het niet op voorraad zijn van een onderdeel, kan een wissel bij Gouda op zijn vroegst pas in de nacht van woensdag op donderdag worden gerepareerd. "Het niet op peil houden van de voorraad reserve-onderdelen staat haaks op het streven van ProRail om te komen tot nul verwijtbare storingen aan de infrastructuur", stelt de reizigersclub. 

Voor Beter OV heeft aan de NS gevraagd in hoeverre de resterende treinen worden verlengd, zodat de passagiers in de resterende Intercity’s tussen Rotterdam/Den Haag en Utrecht nog redelijk kunnen worden vervoerd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.