Nederland-Duitsland

Robert (Sdivad)

Oefenwedstrijden, het trekt me de laatste jaren niet meer zo. Er staat niets op het spel, behalve natuurlijk voor jonge talenten, nieuwe internationals en andere spelers die zich willen bewijzen. Helaas gaat dat bewijzen lastig, want vaak staan veel A-spelers niet opgesteld waardoor de automatismen er niet zijn. En in een stroef draaiend team is het lastig jezelf te onderscheiden en te bewijzen. Bovendien wordt er in de oefenwedstrijden veel meer gewisseld dan normaal, omdat het maximum van 3 wissels niet meer geldt. Nee, oefenwedstrijden, dat hoeft van mij niet meer.

Gisteren stond Nederland-Duitsland op het programma. Een affiche om u tegen te zeggen, met natuurlijk ongelooflijk veel historie. Ik noem een 1974, 1988, 1990, 1992, 2004 en 2012. De een wat belangrijker dan de ander. Maar zo’n affiche zegt helemaal niets meer: een oefenwedstrijd telt gewoon niet. Een dag voor de wedstrijd zag ik nog advertenties voor toegangskaartjes, want de ArenA was nog niet uitverkocht. Nederland-Duitsland, en het volk heeft geen interesse. Dat zegt alles. Of zijn de oorlog, 1974 en 1988 simpelweg te lang geleden?

Ik kan me van de laatste jaren ook weinig boeiende of spectaculaire oefenwedstrijden herinneren. Rond 2000 hadden we nog wel ’s een overwinning van 5-0, tegen Ghana geloof ik. Of een doelpuntrijk tweeluik met Brazilië, en natuurlijk de ongekende 5-5 tegen België. Nu waren er de overwinning in extremis op Wembley en weer een doelpuntrijke wedstrijd tegen de Belgen. Maar die laatste was vooral triest om te zien qua niveau van Oranje. Dat verdedigen toen, dat leek helemaal nergens op. De wedstrijd van gisteren staat voor mij symbool voor de oefenwedstrijden van Nederland de laatste jaren. Want als Nederland-Duitsland al niet meer interessant is, wat dan wel?

Het schijnt zo te zijn dat de KNVB probeert om enkel nog grote en boeiende oefenwedstrijden te regelen. Geen landen als Ghana of Paraguay dus meer waar we tien jaar geleden tegen oefenden, maar Duitsland, Engeland, Brazilië en ga zo maar door. Leuk bedacht, maar gisteren waren spelers als  Sneijder, Van Persie, Özil en Gomez niet aanwezig. Wat als dat rijtje bij Engeland en Brazilië bij de oefenwedstrijden wordt uitgebreid met Rooney, Gerrard en Neymar? Dan heb je een leuk affiche, maar de spelers niet.

De bloedeloze, saaie 0-0 tussen Nederland en Duitsland is dan ook het failliet van de oefeninterlands. Prima als bondscoaches willen experimenteren en topspelers geen risico willen nemen met hun lichaam, maar ik ga er niet meer naar kijken. Speel zo’n wedstrijd de volgende keer lekker op een trainingsveldje, en dan zien we in de kwalificatie-interlands, die tenminste ergens om gaan, wel welke spelers daarna hun plekje hebben verdiend. En mocht er iets spectaculairs gebeuren, ik wil hierbij Zlatan Ibrahimovic een eervolle vermelding geven, dan kijk ik dat wel terug.