'Werkgevers stappen over naar onzekerder pensioen'

Veel werkgevers zijn bezig over te stappen op een pensioenregeling die voor werknemers veel onzekerder is dan in het pensioenakkoord is afgesproken. Dat hebben werkgeversorganisatie VNO- NCW en vakcentrale FNV bevestigd, meldt Trouw donderdag.

Bij het onzekerder pensioen, waarvoor bedrijven zich wenden tot een verzekeraar en daarvoor soms hun pensioenfonds verlaten, liggen alle risico's van beleggingen bij de werknemer. De werkgever betaalt alleen een premie aan een verzekeraar, die dat geld weer belegt. Het bedrijf heeft er verder niet meer mee te maken, terwijl de werknemer maar moet afwachten wat aan het eind van de rit overblijft van de beleggingen.

Shell en adviesbureau KPMG zouden een overstap naar een dergelijk onzekerder pensioen al hebben gemaakt. De sociale partners zouden echter stellen dat het op veel grotere schaal gebeurt of wordt overwogen. Inmiddels zouden een miljoen Nederlanders een onzeker pensioen hebben.

In het pensioenakkoord was juist afgesproken dat werkgevers nog wel om extra premie of bijstorting gevraagd kan worden als de beleggingen tegen blijken te vallen. VNO-NCW en FNV zouden niet blij zijn met de trend en willen dat hun pensioenakkoord wordt uitgevoerd.

Volgens de krant moet het pensioenakkoord snel worden ingevoerd bij pensioenfondsen, maar in Den Haag wordt vanwege moeilijke beslissingen die moeten worden genomen getreuzeld met de uitwerking van het akkoord. Zolang er echter geen nieuwe pensioenregeling is, zouden pensioenfondsen die in de problemen verkeren eerder worden ingeruild voor een verzekeraar.