Nepalese premier neemt ontslag

De Nepalese premier Madhav Kumar Nepal heeft woensdag zijn ontslag aangeboden. Door ontslag te nemen hoopt de premier een eind te maken aan de politieke impasse in Nepal en het vredesproces in het land te steunen. Zijn ontslag betekent een overwinning voor de maoïsten die al lange tijd om zijn aftreden vroegen.

"Ik heb de politieke partijen, waaronder de maoïsten, herhaaldelijk opgeroepen om een gepaste uitweg te vinden uit de impasse en overeenstemming te bereiken. Tot dusverre is er echter geen overeenkomst bereikt", aldus Nepal. "Omdat het ongepast zou zijn om de situatie van verwarring en besluiteloosheid te laten voortduren, heb ik besloten om af te treden als premier om te helpen bij het voltooien van een grondwet en het vredesproces."

Direct na zijn toespraak presenteerde Nepal president Rambaran Yadav zijn ontslagbrief.

De maoïsten waren blij met de aankondiging. "De premier had al veel eerder moeten opstappen, maar we zijn blij met zijn ontslag", aldus Dinanath Sharma, een woordvoerder van de maoïsten. Hij voegde daaraan toe dat de partijtop donderdag bijeenkomt om de volgende stap te bespreken.

De premier kwam in mei 2009 in functie, nadat de vorige regering, geleid door de maoïsten, was afgetreden. De toenmalige regering trad af wegens een verschil van mening met de president over het ontslag van de baas van het Nepalese leger.

Nepal had de steun van 22 politieke partijen in het parlement en had meer dan de helft van de zetels in het 601 leden tellende assemblee. De maoïsten, die het grootste zetelaantal in de assemblee hebben, weigerden echter de regering van Nepal te steunen. Ze gingen de straat op en eisten de ontbinding van de regering.

In mei riepen de maoïsten op tot een algemene staking, waardoor het land meer dan een week werd lamgelegd. Door de protesten liep het opstellen van een nieuwe grondwet vertraging op. De grondwet had in mei 2010 klaar moeten zijn, maar de deadline is met een jaar opgeschoven.

Het is niet duidelijk wie Nepal gaat opvolgen. De belangrijkste politieke partijen zullen waarschijnlijk onderhandelen over de vorming van een coalitieregering waarbij de meeste partijen in het parlement zullen worden betrokken.