Halsema verwacht over paar dagen duidelijkheid

Redactie

GroenLinks-leider Femke Halsema verwacht dat het nog een paar dagen duurt voordat duidelijk is over welke coalitie echt gaat worden onderhandeld. Dat zei ze na afloop van haar gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. Er wordt 'gestage' voortgang geboekt, zei de politica.

Eerder op de dag zei Halsema last te hebben van 'formatieongeduld'. Ook VVD-leider Mark Rutte en PvdA-voorman Job Cohen vinden dat er haast moet worden gemaakt, evenals hun D66-collega Alexander Pechtold. Allen vinden de situatie complex en lieten nauwelijks iets los over de voortgang.

Volgens Halsema legden haar argumenten gewicht in de schaal. Wel zei ze dat er tot nu 'nauwelijks' inhoudelijk was gesproken, 'alleen over de allergrootste hoofdlijnen'. Ze wil dat er binnen een maand een regering is, hoewel ook zij erkent dat er veel programmatische verschillen zijn. "De vraag is hoelang iedereen nodig heeft om een besluit te nemen."

Pechtold zei dat er 'een kans' is dat de informateur adviseert over een paars-pluskabinet van VVD, PvdA, GroenLinks en D66 te gaan onderhandelen. Hij wil een 'kabinet met visie, met goede steun in de Kamer'.

Ook een kabinet van VVD, PvdA, CDA met eventueel een vierde partij is nog een optie. Als laatste bracht CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen een bezoek aan Tjeenk Willink. Hij zei dat er nog altijd twee opties zijn en dat de noodzaak snel een kabinet te vormen groot is. "Ik ben bereid stappen te zetten", voegde de CDA'er daaraan toe. Hij wacht echter eerst de volgende stap van de informateur af.