CDA 'principieel' niet met PVV

De kiezer heeft een aantal weken geleden haar stem uitgebracht en de politici in Den Haag voor de moeilijke taak gesteld om een nieuwe regering te vormen. Vanaf het moment dat de uitslag bekend was, was vriend en vijand het er over eens dat allereerst een coalitie tussen VVD, CDA en PVV bekeken moest worden.

Ondanks dat vele stemmen opgingen om serieus te kijken naar een (centrum-)rechtse coalitie, hield het CDA de boot continu af. Bij monde van fractievoorzitter Verhagen stelde de partij dat de VVD en PVV eerst maar eens overeenstemming moesten bereiken. Pas dan zouden de christenen aanschuiven aan de onderhandelingstafel.

Duidelijkheid
De reden voor het niet meedoen van het CDA bleef tot dinsdagmiddag onduidelijk. Verhagen hield vol dat het CDA enkel 'terughoudendheid' paste na de desastreuze nederlaag van negen juni. Toch heeft hij tijdens het debat van dinsdagmiddag het standpunt van zijn partij genuanceerd. Het CDA wil namelijk niet met de PVV onderhandelen, tenzij deze haar standpunten met betrekking tot de rechtsstaat nuanceert.

Hypocriet
Pechtold van D66 kan zich wel vinden in de houding van het CDA. Toch heeft hij hier ook commentaar op: "Of je trekt je terug voor onderhandelingen met de PVV, of je doet mee." Verhagen reageerde hier verbeten op. "Laten we even een beetje normaal doen," zei hij. Ook verweet Verhagen dat Pechtold zelf hypocriet zou zijn. "Wij sluiten geen partijen uit. Maar we kijken wel of het zin heeft om te onderhandelen. Ik wil eerst helderheid over een aantal principiële punten," aldus Verhagen.

Ook verwijten van GroenLinks en D66 over dat een coalitie met de PVV niet grondig genoeg is bekeken wijst Verhagen van de hand. De VVD-fractievoorzitter Mark Rutte reageerde ook op deze verwijten. "Ik ken de heer Verhagen als iemand die zijn woorden zorgvuldig kiest, en hypocriet is terecht gekozen. Of u moet nu willen onderhandelen over VVD/D66/GroenLinks/PVV, met gedoogsteun van de SGP. Zo niet, dan is uw opstelling heel erg gratuit."

Rechtsstaat
De standpunten van de PVV waar het CDA mee worstelt raken, volgens de partij, het hart van de rechtsstaat. Specifiek worden de 'kopvoddentaks', etnische registratie en de omgang met de islam in het buitenlandbeleid genoemd. "Deze punten raken aan de beginselen van de democratische rechtsstaat. Daar ga ik niet over marchanderen. Ik ben niet bereid om in normale onderhandelingen dit soort principes uit te ruilen, bijvoorbeeld tegen de AOW-leeftijd."