Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over christen-democratische solidariteit.

Demissionair minister De Jager (CDA) is lelijk de weg kwijt. De Nederlandsche Bank heeft ernstig gefaald. DSB kreeg onterechte een bankvergunning en ook later hield DNB onvoldoende toezicht op DSB. Maar stuurt De Jager DNB-chef Wellink (CDA) de laan uit? Nee. De Jager pleit voor strafbaarstelling van het oproepen tot een bankrun, en valt daarmee dus de heer Lakeman aan. Onterecht:

Lakeman had volkomen gelijk met zijn visie dat Scheringa een onbetrouwbare gesprekspartner is, en dat de bank er slecht voor stond. Zijn advies aan spaarders om hun geld van die bank weg te halen, was volkomen terecht. En waarom zou iemand consumenten niet mogen oproepen om geen zaken meer te doen met een bepaald bedrijf? Ik denk nog altijd met plezier terug aan de kopersstaking bij Albert Heijn, toen de heer Moberg een schandalig hoog salaris bleek te krijgen. En bij een gezonde bank gebeurt er gewoon niets, na een oproep tot bankrun. Consumenten zijn heus niet gek.

De Jager blaft dus tegen de verkeerde boom. Tegen Lakeman in plaats van tegen Wellink. Kan CDA’er De Jager mij eens vertellen, wanneer het binnen het CDA nou eindelijk eens is afgelopen met partijgenoten steeds de hand boven het hoofd te houden?