Laatste bezoek Van Uhm aan Uruzgan

Redactie

Commandant der strijdkrachten Peter van Uhm heeft op de valreep nog een laatste bezoek gebracht aan de Nederlandse troepen in de Afghaanse provincie Uruzgan. Dat meldt het ministerie van Defensie. Nederland draagt op 1 augustus de taken over aan een gecombineerd Amerikaans-Australisch team dat onder leiding staat van een Amerikaanse kolonel.

Van Uhm werd tijdens zijn bezoek op de hoogte gebracht van de vooruitgang in de provincie. Hij bezocht onder meer een bouwplaats van een nieuwe gevangenis en een bouwinstallatie waarmee asfalt wordt geproduceerd voor een weg van Tarin Kowt naar Chora. Van de weg is inmiddels zestien kilometer aangelegd en als de weg klaar is, moet deze de markt van Tarin Kowt ontsluiten voor goederen uit het noorden van Uruzgan.

Ook bezocht hij waarnemend provinciaal gouverneur van Uruzgan Khoday Rahim. Vanuit zijn huis kan tegenwoordig worden uitgekeken over graanvelden. "Vier jaar geleden stond het hier nog vol met papaver. Nu zie je dat men goede alternatieven heeft gevonden om in het eigen levensonderhoud te voorzien", zegt Van Uhm.

Rahim sprak vol lof over de Nederlandse inzet. Ook gaf hij aan vertrouwen te hebben in de opvolgers.