Eerste boorklus Noord/Zuidlijn klaar

De eerste tunnelbuis van de Noord/Zuidlijn in Amsterdam is gegraven. De enorme boor Gravin is van het Damrak 720 meter verder aangekomen op het Rokin. De boorkop blijft achter in de tunnelbuis, vlak voor het metrostation in aanbouw op het Rokin. Sommige onderdelen worden wel boven de grond gehaald en gebruikt bij de tweede boor.

Volgens de planning gaat boor Noortje eind augustus beginnen met dezelfde route van het Damrak naar het Rokin. De tweede metrobuis moet aan het einde van het jaar klaar zijn. De metrolijn moet volgens de huidige planning in oktober 2017 klaar zijn.

De planning werd echter al vele malen aangepast. Dinsdag schreef Het Parool dat nieuwe vertraging en een nieuwe kostenoverschrijding aanstaande zijn. Dat komt doordat graafwerkzaamheden bij het station Vijzelgracht vrijwel zeker onder verhoogde druk moeten worden uitgevoerd.

De aanpassingen zouden zorgen voor een vertraging. Elke week vertraging kost twee miljoen euro: grofweg vijftig miljoen per halfjaar. Donderdag geeft de nieuwe VVD-wethouder Eric Wiebes, die nu belast is met het project, een toelichting in de gemeenteraad.