Stekelenburg: "Van Marwijk hield vertrouwen in mij"

Maarten Stekelenburg werd tijdens het WK voetbal, dat momenteel in Zuid-Afrika wordt gehouden, pas twee keer gepasseerd. Daarnaast geniet de doelman van Ajax van het vertrouwen, dat hij van bondscoach Bert van Marwijk krijgt.

Anderhalf jaar geleden zag de toekomst van Stekelenburg er een stuk onzekerder uit. Marco van Basten was destijds trainer van Ajax en zette de goalie op het tweede plan. De inmiddels opgestapte trainer gaf zijn voorkeur toen aan Kenneth Vermeer.

"Van Basten vond dat ik te zelfvoldaan was geworden. Dat verbaasde me, omdat ik nooit genoeg kan krijgen van trainen en zeker niet lui ben", keek Stekelenburg terug. Hij koestert overigens geen wrok jegens zijn voormalig trainer. "Van Basten had destijds wel gelijk op een ander punt. Ik speelde niet goed."

Inmiddels staat Stekelenburg onder het bewind van Jol weer in het doel van de Amsterdammers en is daar ook de eerste keus. Van Marwijk hield echter altijd vertrouwen in de keeper. "Dat deed me erg goed", aldus de keeper van Ajax. "De bondscoach heeft continu het vertrouwen in mij gehouden en is ook nooit meegegaan in de roep om Edwin van der Sar."

Stekelenburg laat zich op het WK voetbal, tot op heden, in elk geval van zijn goede kant zien en lijkt enigszins uit de schaduw van Edwin van der Sar te stappen. Toch beseft de sluitpost ook dat dit een keerzijde kan hebben. "Als ik een blunder bega, zal iedereen zeggen: 'Die bal had Van der Sar wel gepakt.'"