KNMI: juni was zomers en warm

De maand juni was warmer, droger en zomerser dan normaal. Dat blijkt uit een analyse van het KNMI. De maand is nog niet helemaal voorbij, maar volgens het meteorologisch instituut komt de gemiddelde temperatuur uit op 16,5 graden tegen 15,2 normaal.

De maand eindigt zoals hij begon: warm. Het einde van de maand was met temperaturen van rond de dertig graden nog wel een stukje warmer dan het begin. In totaal kwam het aantal warme dagen (twintig graden of hoger) uit op 21. De maand telde negen zomerse dagen (vanaf 25 graden). Normaal zijn er twaalf warme en vier zomerse dagen.

In het zuiden werden ook tropische waarden gemeten. Het kwik kwam in De Bilt echter niet boven de dertig graden, waardoor die dagen niet als tropische dagen de boeken ingaan. Het warmst werd het op 28 juni in Arcen in Limburg, met 31,7 graden.

De maand was ook zeer droog. Er viel gemiddeld over het land maar twintig millimeter neerslag tegen 71 normaal. Daarmee is het de op drie na droogste juni sinds 1901. De droogste junimaand was in 1939 met slechts vijftien millimeter neerslag.

Het begin van juli wordt het alleen nog maar warmer. Donderdag is het nagenoeg onbewolkt en met 25 graden aan de kust en 32 in het zuidoosten flink warm. Er staat ook weinig wind. Vanaf vrijdag gaat de temperatuur verder omhoog en in het weekeinde neemt de kans op regen en onweer toe. Maandag wordt het iets minder heet.