Green Day: Rock Band

Gespeeld op PlayStation 3
Ook verkrijgbaar op Xbox 360 en Wii

Vorig jaar kwam Harmonix met het spel The Beatles Rock Band. Dit spel werd overal bejubeld omdat ze niet zomaar een bandgame uitbrachten, maar ze wilden een perfect beeld van The Beatles geven. Met videoclips, video’s, foto’s en veel nieuwe gameplay mogelijkheden, zoals zingen met drie mensen, had Harmonix een topper in handen. Nu hebben ze van de punkband Green Day een spel gemaakt, hebben ze hier net als bij The Beatles een prachtige service aan de fans geleverd of is dit er één die het spelen niet waard is?

Green Day

Ik maak de vergelijking met The Beatles Rock Band omdat ik niet alleen van dat spel heb genoten, het heeft ook een klein beetje invloed gehad op mijn leven. Ik ben tijdens het spelen ervan direct een fan geworden (veertig jaar te laat) en begon overal filmpjes te zoeken en informatie te vinden over The Beatles zelf. Niet veel later stond ik bij het optreden van Paul McCartney in het Geldredome en dat allemaal dankzij een spel. Ik hoopte dat Green Day Rock Band hetzelfde voor mij kon doen, maar helaas is dit niet gebeurd. Het spel brengt te weinig vernieuwingen ten opzichte van de Rock Band-formule.

Voor de fans van Green Day is dit zeker een spel om van te genieten. Het is de eerste Rock Band die volledige albums bevat, namelijk American Idiot en Dookie. Het nieuwste album 21st Century Breakdown staat er bijna in zijn volledigheid op, de andere liedjes van dit album zijn te downloaden in de Rock Band Store voor een vergoeding. Samen met losse liedjes van andere albums van Green Day brengt het de totale aantal liedjes op de schijf op 47. Nog nooit had een Rock Band die draaide om één band zoveel liedjes, daardoor is dit spel al een must-have voor Green Day-fans. Alle liedjes zijn voor tien euro over te zetten naar Rock Band 2 waardoor je niet perse van game hoeft te wisselen om de liedjes van Green Day te spelen.

Green Day

Het spel heeft een geheel eigen stijl, het begint met een mooi openingsfilmpje waarin het rebelse karakter van Green Day wordt getoond. De belangrijkste modus in het spel is de Career Mode, waarin je de drie grootste momenten in de historie van Green Day doorloopt. Je speelt hierin op drie verschillende podia, Je begint in 1994, aan het begin van hun carrière, daarna speel je in 2004 toen ze echt doorbraken met het album American Idiot. Het laatste podium is 2009, waarin ze met hun nieuwste album kwamen. Je merkt een degelijk verschil tussen de verschillende podia, zo zien de bandleden er ’94 nog jong uit en spelen ze voor een klein publiek. Wanneer je in 2009 speelt zien ze er precies uit zoals ze er tegenwoordig uit zien en speel je op een groot podium met veel exploderend vuurwerk. Dit is natuurlijk leuk gedaan, maar drie plaatsten waar je kunt spelen is wel aan de karige kant. Je speelt ongeveer vijftien liedjes per podium en dat is toch wel veel. Green Day heeft wel op meer podia gespeeld die belangrijk waren voor de band dus dit is toch een gemiste kans. Voor elk liedje dat je in de Career Mode goed speelt speel je video’s en foto’s vrij van Green Day. Dit is zeker mooi voor fans, hierdoor leer je meer over de geschiedenis van de band, maar het is vooral leuk om zulke extra’s er bij te zien.