Minipistool is echt vuurwapen

Het minipistooltje waarmee een Rotterdammer op foto's van politici schoot, geldt als een echt vuurwapen. De werking is hetzelfde, concludeert het Nederlands Forensisch Instituut na een onderzoek. Het wapentje is daarmee illegaal, laat het Openbaar Ministerie in Rotterdam weten.

Eerder concludeerde de politie dat het geen vuurwapen is. "Om daar duidelijkheid over te krijgen, hebben we het naar het NFI opgestuurd", zegt een woordvoerder van het OM. "We zoeken nog uit waarom de politie eerder tot een andere conclusie kwam."

Ook wordt onderzocht of de minipistooltjes gevaarlijk zijn.

Een 37-jarige Rotterdammer kreeg bekendheid door zijn filmpjes op YouTube. Daarin houdt hij monologen waarna hij met een minipistool op een foto schiet die op een blikje is geplakt. Onder zijn 'slachtoffers' zijn burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en oud-burgemeester Ivo Opstelten. Ook is te zien hoe hij kogelbrieven op de post doet.

Uiteindelijk werd hij opgepakt toen hij in een politiebureau met een minipistooltje een schot loste. Aanvankelijk werd gedacht dat hij op een agente schoot, maar justitie onderzoekt of hij misschien op een blikje op het bureau schoot.

De Rotterdammer maakte de filmpjes onder meer om duidelijk te maken waarom hij vindt dat de pistooltjes moeten worden verboden.