Tjeenk Willink hervat gesprekken

Informateur Tjeenk Willink hervat woensdag zijn gesprekken met fractievoorzitters. Hij gaat praten met VVD-leider Mark Rutte, Job Cohen van de PvdA, D66-voorman Alexander Pechtold, GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema en Maxime Verhagen van het CDA. Dat heeft het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie laten weten.

Dinsdag praatte de Tweede Kamer over de eerste informatieronde onder leiding van informateur Uri Rosenthal. Die stelde 'tot het gaatje' te zijn gegaan om een rechtse coalitie van VVD, PVV en CDA tot stand te brengen, maar dat bleek niet mogelijk. CDA-leider Verhagen wilde alleen praten over deelname aan een rechts kabinet als de VVD en de PVV eerst samen een conceptversie van een akkoord op hoofdlijnen hadden samengesteld.

Omdat de optie voor een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, ook wel paars-plus genoemd, en een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA niet definitief afgeschoten werden, zag Rosenthal hier nog wel mogelijkheden voor. Daarom concludeerde hij dat in een tweede informatieronde, die wordt geleid door Tjeenk Willink, deze vijf partijen verder moeten praten. Maandag sprak Tjeenk Willink ook al met met de fractievoorzitters van VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks.